Піца – улюблене блюдо цілого покоління. Спочатку люди воліли купувати готову піцу, потім почали готувати її самі, додаючи нові інгредієнти. Експерименти з приготуванням тривають донині. Здається, що межі фантазії бути не може. Проте незмінними продуктами залишаються соус і сир.
Приготування соусу – особливий пункт у створенні піци. Саме соус надає різноманітні нотки смаку. З’явилися найбільш смачні рецепти соусів.
Соус для піци – самий кращий і смачний рецепт «Овочевий»
Велике поширення отримав соус з овочів. Люди тягнуться до здорового способу життя і намагаються улюблені страви готувати з максимальною користю для здоров’я. Така заправка особливо порадує вегетаріанців.
Інгредієнти:
- Солоні огірки – 3 шт. (невеликих розмірів).
- Варені гриби (бажано печериці) – 90 гр.
- Майонез – 120 гр.
- Кетчуп – 40 гр.
- Спаржа (консервована) – 100 гр.
- Часнику – 1 зубчик.
- Перець чорний – за смаком.
- Сіль – щіпка.
Спосіб приготування:
Огірки потрібно нарізати дрібними смужками, спаржу теж. Зварені гриби порізати як можна дрібніше. Потім потрібно змішати кетчуп, майонез і головку часнику в окремій мисці. В отриману суміш додати трохи солі і перець за смаком. Наступним кроком в миску додати нарізані овочі. Соус готовий! Рецепт досить простий і в той же час дуже смачний. Готується соус за 10 хвилин, може бути саме тому так любимо господинями.
Соус для піци як у піцерії
Народ завжди цікавило те, як готують соус в піцеріях. Кухарі воліють готувати незвичайного смаку соуси, використовуючи немудрящі продукти. В піцеріях соуси готують з запасом, щоб заощадити час і сили. Вдома також можна приготувати такий соус і прибрати в морозильну камеру до наступного приготування піци. Кухарі зазвичай готують соуси, використовуючи томатну пасту. Є класичний рецепт піцерій.
Інгредієнти:
- Томатна паста – 250 гр.
- Томатне пюре – 600 гр.
- Оливкова олія – столова ложка.
- Часнику – зубчик.
- Цукор – половину ст. ложки.
- Сіль – щіпка.
- Спеції – столову ложку.
Спосіб приготування:
Взяти великих розмірів каструлю, розігріти в неї оливкова олія. Посмажити в каструлі дрібно нарізаний часник на невеликому вогні протягом двох хвилин. До часнику додати томатну пасту, пюре, сіль з цукром і спеції. Соус довести до кипіння і відразу зменшити вогонь до мінімального. В такому стані протримати соус під кришкою протягом 10 хвилин. Такий простий рецепт надає піці збагачений смак.
Томатний соус для піци. Соус з помідорів
В Італії прийнято готувати соус з помідорів – свіжих або консервованих. Особливо полюбився росіянам рецепт з участю законсервованих баночных помідорів у власному соку. При бажанні можна використовувати і свіжі помідори – строгих обмежень немає.
Інгредієнти:
- Консервовані помідори – 0,5 кг.
- Олія оливкова – 2 ст. ложки.
- Часник – 2 зубчики.
- Сіль/цукор – за смаком.
- Базилік/орегано – 0,5 чайної ложки.
Спосіб приготування:
Розігріти оливкову олію на сковороді і кинути часник в цілісному вигляді. Поки часник смажиться, очистити помідори від шкірки. Очищені томати розмішати блендером. Отриману суміш додати до часнику, за цей час він встигне підсмажитися. Довести соус до кипіння і додати сіль/цукор і спеції. Соус готовий.
Як приготувати приголомшливий помідорний соус для піци дивіться у відео.
Білий, вершковий соус для піци
Вершковий соус не вважається традиційним у приготуванні піци. Він більше підходить для різноманітності, коли хочеться чогось незвичайного. Білий соус в приготуванні не складніше, ніж будь-який інший, але на смак дуже відрізняється.
Інгредієнти:
- Вершки 20%-ві (підігріті) – 250 мл
- Борошно – 100 гр.
- Яєчні жовтки (свіжі) – 2 шт.
- Вершкове масло (розтоплене) – столова ложка.
- Цукор – чайна ложка.
- Сіль – щіпка.
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно збити яєчні жовтки віночком або вилкою. Потім перемішати вершки, борошно та олію, яка отримала суміш повинна нагадувати негустий сметани. Суміш залити в емальований посуд і поставити нудитися на водяну баню.
Для того щоб борошно не прилипла до стінок, необхідно помішувати суміш виделкою. Вогонь при цьому повинен бути слабкий. Після закінчення 10 хвилин додати до суміші збиті жовтки і перемішати. Потім зняти посуд з вогню і збивати ще декілька хвилин. Соус готовий, але для його застосування необхідно повністю остудити.
Різні варіації соусу для піци
Крім традиційних і найбільш розповсюджених варіантів приготування соусу, є такі, які називаються «на любителя». Рецепти незвичні, але дуже смачні, як і традиційні. Коли хочеться спробувати абсолютно новий смак, можна звернутися до цих рецептами.
Сирно – гірчичний соус для піци
Аналог білого соусу, схожий на нього кольором, але повністю відрізняється смаком.
Інгредієнти:
- Куряче яйце – 4 шт.
- Нежирна сметана – 200 гр.
- Сир твердий (будь-який сорт) – 100 гр.
- Сухий гірчичний порошок – чайна ложка.
- Рослинне масло – 3 ст. л.
- Лимонний сік – столова ложка.
- Сіль/перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Яйця зварити таким чином, щоб жовток у яйці залишався всередині рідким, зовні твердим. Білки для приготування не знадобляться, жовтки потрібно розтерти, поступово додаючи до них масло. В отриману жовткову масу додати гірчицю. Потім також поступово додавати сметану. Соус потрібно заважати до тих пір, поки консистенція не стане однорідною. Потім додати всі інгредієнти, крім сиру. Його попередньо потрібно потерти на дрібній тертці.
Поступово додавши сир в останню чергу, соус потрібно поставити на водяну баню на 5 хвилин. До кипіння доводити не можна! Для варіювання смаку сорт сиру можна змінювати. Лимонну кислоту при бажанні можна замінити винним або яблучним.
Соус для піци з червоного болгарського перцю
Помідори в цьому рецепті не використовуються взагалі. Перець привносить свій специфічний приємний смак, повністю замінюючи томати. Перець також можна використовувати в деяких інших рецептах, замінюючи помідори, але потрібно звертати увагу на додаткові продукти.
Інгредієнти:
- Червоний болгарський перець великого розміру – 4 шт.
- Курячий бульйон – 150 мл
- Базилік – кілька гілочок.
- Перець чилі мелений – чайна ложка.
- Сіль і чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Перці необхідно запікати в духовці протягом 15 хвилин при температурі 200 градусів. Можна запекти їх і в мікрохвильовці, але тоді час скорочується до 8 — 10 хвилин при середній потужності. Перці потрібно очистити від шкірки і насіння.
Щоб не мучитися звільнення від шкірки, гарячі перці потрібно покласти на 20 хвилин у поліетиленовий пакет. Потім запечені перці збити до консистенції пюре, додати курячий бульйон і спеції. Соус необхідно перелити в каструлю і варити на повільному вогні до кінцевого загустіння. Після цього остудити і застосовувати за призначенням.
Шоколадний соус для піци
Деякі люди не можуть жити без шоколаду. Спеціально для ласунів придумали рецепт з додаванням какао і шоколаду. Смак виходить дуже незвичайний, деякі навіть називають таку піцу «піца – десерт». Для того щоб переконатися, чи вартий цей соус такого звання, обов’язково потрібно приготувати його самостійно. Рецепт вимагає підвищеної уваги і постійного помішування, так як шоколад – інгредієнт примхливий.
Інгредієнти:
- Молоко пастеризоване – 250 гр.
- Масло вершкове – 15 гр.
- Жовток курячий – 2 шт.
- Какао у вигляді порошку – 5 ч. л.
- Шоколад будь-якого виду – 70 гр.
- Лікер – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Необхідно розтопити Шоколад на водяній бані. Поки шоколад топиться, у молоко додати какао і цукор, перемішати. До цієї суміші додати шоколад розтанув і все ретельно перемішати. Крупинки цукру не повинні відчуватися. Потім у соус потрібно додати яєчні жовтки і лікер, знову ретельно перемішати. Соус поставити на водяну баню, перемішуючи довести його до однорідного стану.
Коли соус прийде в необхідний стан, додати в нього масло і ще раз добре перемішати. Такий соус використовують у гарячому стані, так як в холодному він може розподілитися нерівномірно.
Прості і смачні рецепти приготування соусу для піци допоможуть порадувати домочадців і привнесуть нові нотки в звичне меню. Рецепти можна змінювати, додаючи якісь нові інгредієнти, але важливо пам’ятати про те, що є несумісні продукти і з ними краще не експериментувати. Так, в шоколадний соус не варто додавати овочі, а в вегетаріанське меню не впишеться куряче яйце.