Кисло-солодкий, помідорний, кефірний, з горіховими нотками — соус для шаурми може мати абсолютно різний склад на будь-який смак. Саме він задасть тон страви, допоможе розкрити його смакову гаму. Заправка у шаурмі є тією самою родзинкою, від якої буде залежати соковитість страви, його структура. Приготуйте свою заправку на домашній кухні, яка розкриє всю смакову палітру поєднаних між собою продуктів.
Соус для шаурми – класичний рецепт
У традиційному варіанті заправка для популярного блюда готується з:
- ряжанки – 1 ст.;
- майонезного соусу – 200 мл;
- домашньої сметани – 0,2 л;
- соку лайма з половинки маленького плода;
- соковитих зубців часнику– 2-4 шт.;
- цукрового піску;
- солі, приправи каррі та інших прянощів за бажанням.
У мисці змішується сметана з майонезним соусом і кисломолочним продуктом до однорідної консистенції. Туди ж додається кислий сік і подрібнений через часникодавку часник зі спеціями. Можна змішати в ступці всі сипучі компоненти з пряним овочем і тільки потім ввести їх в заготовку. Перед заправкою класичний соус для шаурми слід відправити на холод, приблизно на 2-3 години.
Справжній червоний соус
Ця заправка є гарною альтернативою не дуже корисного кетчупу.
Готується червоний соус для шаурми на основі:
- стиглих томатів – 2 шт.;
- болгарського перчика – 1 шт.;
- олії оливи – 3,5 ст. л.;
- спецій, солі;
- лука – пару штук;
- томатної пасти – 4 ст. л.
Томати нарізати не великими шматочками, лук ріжеться як на зажарку, перчик подрібнюється ножем у вигляді невеликих смужок. На оливковій олії спочатку обсмажується цибуля, після вводяться томати. Через пару хвилин додається паста, соус солиться і приправляється за смаком. В кінці овочеву піджарку рекомендується злегка збити блендером, при необхідності досолити.
Соус для шаурми як в кіосках
Любителі шавермы часто згадують смачну заправку, яку додають у східне блюдо продавці в кіосках.
Приготувати її можна легко на домашній кухні з:
- сметани – 90 мл;
- майонезного соусу – 90 мл;
- айрану (можна замінити кисломолочним продуктом з магазину) – 90 мл;
- свіжих часточок часнику – пару штук;
- кислого огірка;
- кроповий гілочок;
- каррі – половина чайної ложки;
- коріандру молотого, куміна – за смаком;
- перчика.
Крім заправки шавермы, такий соус як в кіосках годиться для додавання в салати або овочеві закуски. Починається приготування з подрібнення огірочка і часникових зубів теркою з маленькими отворами. Далі до них додаються всі сипучі і готові соуси. Зелень з сіллю і перчиком додати на фініші, настояти.
Готуємо на основі кефіру
Чудова заправка до всіх м’ясних закусок – кефірний соус готується з:
- домашнього майонезу, приготованого на основі жовтків, гірчичного порошку і лимонного соку;
- солі, перцю;
- часникових зубів – 3-6 шт.;
- кефір – 200 мл
Змішати жовтки з невеликою кількістю масла, гірчицею і лимонним соком. Додати спеції, ретельно збити. Ввести подрібнений часник, влити тонкою цівкою кефір. Все вимішати, настояти і використовувати за призначенням.
Білий часниковий соус для шаурми
Пікантний часниковий соус для шаурми білосніжного відтінку найчастіше подають до закуски в багатьох ресторанах. Він полюбився багатьом за відмінні смакові якості і простий склад.
Для заправки варто запастися:
- сметаною – 5 ст. л.;
- кефіром – 5 ст. л.;
- часниковими часточками – 5 шт.;
- майонезним соусом – 100 мл;
- сушеними травами, сіллю, перцем.
Скориставшись ступкою, слід подрібнити часник, додати сіль і трави. Все це вводиться в готові соуси білого кольору, перемішується і настоюється протягом 8 годин на холоді. Смачна заправка підійде для страв з риби, птиці або свинини.
З йогурту
Пікантний, густий і ароматний соус можна приготувати з:
- йогурту – 0,5 склянки;
- оливок – 4 шт.;
- лимонного соку – пару столових ложок;
- гірчиці – 10 г;
- коріандру, орегано, суміш перців, солі.
Всі спеції розтираються до однорідності і змішуються з іншими компонентами. Плоди оливи нарізаються і додаються до заготівлі. Все перемішується, настоюється.
Щоб білий соус був не тільки смачним, але і корисним, добре приготувати для нього йогурт самостійно. Для цього закипевшее коров’яче молоко слід остудити до 40 градусів, ввести в нього потрібну кількість закваски, укутати. Через кілька годин смачний молочний продукт буде готовий.
Соус для шаурми з майонезу і кетчупу
Ця заправка виходить красивого рожевого відтінку, має гострий смак і правильну консистенцію.
Для приготування соусу слід запастися:
- майонезом – 0,5 ст.;
- кетчупом «чилі» — 1-2 ст. л.;
- соєвим соусом – 1 ст. л.;
- винним або яблучним оцтом – 10 мл;
- гілочкою базиліка (за смаком).
Соєвий соус змішати з базиліком і оцтовою кислотою. Ввести інші компоненти, ретельно перемішати. Зберігається заправка в холодильнику не більше 48 годин.
Дієтична заправка
Зробити соус для шаурми «дієтичним» можна, взявши за основу нежирний йогурт домашнього приготування. Ця заправка як не можна краще поєднується з пташиним м’ясом, приготованим на грилі і загорнутим в хрусткий лаваш зі свіжими овочами. Смачний, він допоможе втамувати голод і при цьому не зіпсує фігуру.
Для приготування заправки слід запастися:
- йогуртом – 0,5 ст.;
- гірчицею – 10 мл;
- лимонним соком – 20 мл;
- сумішшю різних перців – на кінчику ножа;
- коріандром в зернах – 11 шт.;
- орегано – дрібкою;
- оливками – 4-6 шт.
Йогурт змішується з розтертими зернами коріандру, гірчицею, лимонним соком і спеціями. В кінці додаються мелкорубленые оливки і трохи свіжої зелені.
Сметанний соус для шаурми
На пікнік або в дорогу добре взяти з собою приготовану вдома шавермы з смачним ніжним соусом на основі сметани.
Готується заправка з:
- сметани – 70 мл;
- майонезу – 70 мл;
- часнику – пару зубів;
- перепелиного яйця;
- зелених гілочок петрушки і кропу;
- солі, чорного меленого перцю.
Сметана використовується жирна і густа. Вона змішується з майонезом до однорідної консистенції. Після вводиться яйце, тертий часник і зелень. В кінці додаються спеції і сіль. Віночком або міксером масу слід перетворити в однорідну густу суміш. Наполігши, можна використовувати заправку для приготування шаурми.
Огіркова заправка на основі майонезу
Рецепт цього соусу сміливо потрібно брати до уваги не тільки тим, хто любить шаурму, але і любителям шашликів з риби, овочів або м’яса. Він універсальний, простий у виконанні і подобається всім без винятку.
Запасаємося:
- огірком;
- майонезом – 110 мл;
- сметаною – 90 мл;
- петрушкою;
- часниковими зубцями;
- лимонним соком – 2 ч. л.;
- сіллю, паприкою.
Обидва білих соусу змішуються з сіллю, пропущеним через прес часником і лимонним соком. Огірки очистити, видалити насіння і натерти на тертці з дрібними отворами. У молодих плодів насіння можна не вибирати – вони дрібні і в соусі відчуватися не буде. Далі до загальної маси додається паприка, рубана петрушка. Таку заправку зберігати довго не вийде, тому рекомендовано використовувати відразу після приготування.
Оригінальний горіховий соус для шаурми
Для приготування закуски потрібно взяти:
- сметану – 125 мл;
- часник – пару зубів;
- мелені горішки (висушити заздалегідь) – 1 ч. л.;
- кінзу;
- соєвий соус – 1 ч. л.;
- перчик;
- трохи соку лимона.
Сметана і соєвий соус змішуються, приправляють сіллю і перцем. Туди ж додаються подрібнені часникові часточки, рубана зелень і товчені горіхи. В кінці додається трохи лимонного соку за смаком. Щоб надати соусу красивий відтінок, можна додати трохи спецій – солодкої паприки, шафрану або каррі.
Пряний «Арабський» соус
Готується продукт з:
- яєць – пару штук;
- часнику;
- червоного і чорного перцю, солі;
- сушених прянощів;
- соняшникової олії;
- кефіру.
Міксером або віночком жовтки збиваються з білками, сіллю і всіма спеціями. У густу масу вливається соняшниковий жир. Останній інгредієнт – кефір, додається в соус тільки перед його використанням.
Тегеранський, з додаванням яєць
Самим незвичайним соусом для шаурми є «Тегеранський».
Готується він із:
- яєць – пару штук;
- часникових зубчиків – 2-4 шт.;
- жиру рослинного – 40 мл;
- кефіру – 40 мл;
- солі і спецій.
Спочатку очищаються і подрібнюються соковиті часникові зуби. До них додаються жовтки з білками, трохи солі і улюблених спецій. Все збивається в блендері до однорідності. Поступово влити жир, вимішати, настояти. Перед тим, як додавати заправку в шаурму, в неї потрібно влити останній продукт – кефір.