Соус для тефтелькою – 7 кращих рецептів приготування домашнього соусу

Домашній соус завжди вигідно відрізнявся від магазинних як смаковими якостями, так і складом. Як говориться, “знаєш напевно, з чого він складається”, адже приготований в домашніх умовах точно буде “без консервантів”. Соус для тефтелькою може бути на будь-який смак: ніжний вершковий, гострий овочевий або солодкий томатний. Який сьогодні подати соус до тефтелі — кожна господиня вибирає сама.

Класичний томатний соус для тефтелькою

Сьогодні на численних форумах кулінарії можна знайти цілий асортимент різноманітних варіацій томатного соусу, але класика не забудеться ніколи. Класична підлива з томатів готується дуже швидко, з рецептом впорається навіть новачок.

Продукти для приготування:

  • 0,5 кг червоних томатів
  • 1 цибулина
  • олія для обсмажування
  • 1 год л цукру
  • ½ Ч л дрібнозернистою солі.

Приготування домашнього томатного соусу:

  • Для початку важливо правильно підготувати томати. Щоб у підливі не траплялися тверді шматочки шкірки, її потрібно видалити. Найлегше вона видаляється після обливання овочів окропом.
  • Далі очищені томати нарізати дрібними шматочками. Слідом очищається цибулю і також дрібно шинкуется.
  • На розігріту в сотейнику масло, викласти цибулю і обсмажити протягом п’яти хвилин. Викласти помідори і тушкувати ще з чверть години, помішуючи і розминаючи овочі дерев’яною лопаткою. За цей час помідори стануть дуже м’якими, а деяка частина зайвої вологи випарується. Соус вимкнути і залишити остигати.
  • До страви додати цукор і сіль. Всю суміш гарненько подрібнити блендером, після чого перелити в ємність для зберігання.
  • Такий соус підійде не тільки до тефтелі, але і безлічі інших продуктів: страви з свинини та курки, картопля, макарони, і багато іншого.

    На замітку. Найсмачніше блюдо виходить з сезонних томатів. Тому багато досвідчені господині заздалегідь заготовляють класичний соус, щоб в холодний зимовий сезон порадувати сім’ю натуральним, смачним соусом.

    Смачний сметанний соус

    Сметанний соус завжди асоціюється з тушкованими грибами і куркою. Тому даний варіант буде чудово поєднуватися з тюфтельками з курячого і індичого фаршу. Пропонуємо приготувати класичну сметанную підливу для тефтелькою.

    Дивіться також:  Курячі шлунки – 8 рецептів приготування на сковороді, в мультиварці

    Продукти:

    • 1 скл сметанки
    • 1-2 ч л лимонного соку (регулювати за смаком)
    • 1 ч л солі
    • ½ Ч л цукру
    • ¼ Ч л чорного перцю.

    Приготування сметанною підливи гранично просто і займає не більше 5 хвилин: всі продукти з’єднати і збити зручним способом. Жирність сметанки рекомендується підбирати виходячи з власних уподобань: якщо подобається густий соус, то підійде сметана 20 % жирності, якщо рідкий — 10-15 %.

    Готуємо під вершковою підливою

    Класичний вершковий соус легкий, ніжний і дуже смачний. Підходить практично до будь-якої страви, в тому числі і до м’ясних тефтелі.

    Продукти для приготування:

    • 200 мл вершків 20 %
    • 1 ст л вершкового масла
    • 1 ст л борошна
    • по ½ ч л перцю і солі.

    Підготовка вершковою підливи для тефтелькою:

  • Поставити на середній вогонь суху сковороду. Просіяти крізь сито борошно і обсмажити до золотистого тону, періодично помішуючи для однорідного відтінку. Після додати масло, а коли воно розтане — гарненько перемішати і смажити ще 2-3 хвилини.
  • Влити в заготовку вершки і протушкувати 3-5 хвилин, перемішуючи, щоб не встигали утворювати грудки.
  • Додати до страви сіль і цукор, добре перемішати і залишити остигати.
  • Підливу можна подавати окремо в соусниках або поливаючи тефтелі перед подачею. М’ясні тефтелі в поєднанні з вершковим соусом набувають м’який, бархатистий смак.

    На замітку. Класичний вершковий соус можна використовувати як основу для будь-яких інших страв. Наприклад, якщо додати роздавлений часник — часниковий соус, а якщо дрібно тертий пармезан — сирний.

    Оригінальний бешамель для тефтелькою

    Бешамель, або білий соус, вимагає приготування більше часу, ніж інші різновиди страви. Але все ж він досить цікавий на смак і чудово підходить до тефтелі.

    Дивіться також:  Індичка в мультиварці – 7 рецептів приготування


    Продукти:

    • 2 ст л борошна
    • 0.6 л молока
    • 1 ст л будь-якого масла
    • ½ Ч л солі
    • 1 год л подрібненого перчика
    • ¼ Год л мускатного горіха
    • 0.3 л вершків від 25 %.

    Приготування білого соусу:

  • Розтопити в сотейнику масло, ввести просіяну муку і готувати 2-3 хвилини.
  • Влити молоко і, помішуючи, готувати до моменту закипання. Додати сіль і варити на тихому вогні 45 хвилин, заважаючи лопаткою.
  • Пропустити отриману заготівлю через сито в емальовану каструлю, знову поставити на вогонь.
  • Трохи збивати соус, потроху вливаючи вершки. Коли соус почне густіти, додати прянощі, почекати пару хвилини і вимкнути вогонь.
  • Для додання ніжного жовтого відтінку в кінці приготування можна додати ⅓ кавової ложечки куркуми.

    Соус як у дитячому садку

    Такий варіант томатно-м’ясного соусу досить часто готують в дитячих садах як підливи до макаронів і рису. Приготування дійсно дуже швидке, а в результаті — смачний і ситний соус.

    Інгредієнти:

    • 500 гр нежирного свинячого або яловичого фаршу
    • 500 гр цибулі
    • 1 л помідорного соку (рекомендується використовувати домашній, смак буде більш насиченим)
    • 2 ст л олії
    • 1 год л спецій для м’яса”.

    Приготування покроково:

  • Почистити цибулю і натерти на дрібній тертці або овощерезке, обсмажити в олії до рум’яного кольору, час від часу перемішуючи.
  • Викласти до лучка фарш і ще чверть години продовжувати готувати, безперервно помішувати, поки з продукту не піде рожевий відтінок.
  • Влити сік і додати спеції. Тушкувати на повільному вогні близько півгодини, прикривши кришкою і періодично перемішуючи.
  • Виходить відмінна підлива, але деякі любителі воліють вживати її в якості томатного супу.

    На замітку. При бажанні томатний суп можна доповнити тертою морквою, болгарським перцем, попередньо злегка обсмаженою.

    Барбекю: гострий соус

    Любителі гострих відчуттів обов’язково оцінять “вогненний” соус до тефтельок. Часу на приготування піде не більше 10 хвилин.

    Дивіться також:  Тріска в клярі – 7 покрокових рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

    Складники страви:

    • 1 ст л оливкової олії
    • 2 зубчики часнику
    • 1 год л перемеленого гостренького перчика
    • 300 гр томатної пасти або 400 гр томатного (можна овочевий) соку
    • за бажанням можна додати 1 ст л білого винного оцту 6 %.

    Приготування гострої підливи:

  • У сотейнику розігріти масло і додати дрібно нарізаний часник. Якщо не подобається, коли в соусі трапляються шматочки овочів, можна подрібнити часник через прес. Обсмажити 1-2 хвилини.
  • Як тільки з’явився яскравий часниковий запах, всипати перцеву прянощі, перемішати і гріти ще хвилину-другу.
  • Викласти пасту або влити сік, додати оцет, ретельно перемішати і гріти мінімум 10 хвилин. Готовність страви визначати за його густотою — якщо подобається густий, гріти до тих пір, поки не випарується потрібну кількість рідини.
  • Грибний соус зі сметани

    Грибний сметанний соус знайомий кожному, можна з упевненістю сказати — він ніколи не набридне і відмінно доповнює практично будь-яку страву, будь то макарони, тефтелі, котлети або смажена картопля.

    Інгредієнти для сметанно-грибної підливи:

    • 200 гр печериць
    • 1 цибулинка
    • 150 гр сметани
    • 50 гр суміші петрушки і кропу
    • ½ Ч л дрібної солі
    • 1 ст л рослинного масла.

    Приготування:

  • Добре вимити гриби і цибулину. Цибуля очистити від лушпиння, дрібно нарізати і обсмажити в олії на повільному вогні, періодично помішуючи.
  • Поки смажиться цибуля, як можна дрібніше нарізати грибочки і відправити їх до цибулі. Тушкувати хвилин 7-10.
  • Додати в сковороду сметану, сіль і продовжувати готування ще хвилин 5-7. Залишити трохи охолонути.
  • Нарізати дрібно зелень і додати в блюдо. Для повністю однорідного стану подрібнити в блендері протягом 1-1,5 хвилини.
  • Подавати можна в соуснику, прикрасивши порізаною зеленню. Не рекомендується зберігати в холодильнику більше одного тижня.

    Прокрутка до верху