Домашній соус завжди вигідно відрізнявся від магазинних як смаковими якостями, так і складом. Як говориться, “знаєш напевно, з чого він складається”, адже приготований в домашніх умовах точно буде “без консервантів”. Соус для тефтелькою може бути на будь-який смак: ніжний вершковий, гострий овочевий або солодкий томатний. Який сьогодні подати соус до тефтелі — кожна господиня вибирає сама.
Класичний томатний соус для тефтелькою
Сьогодні на численних форумах кулінарії можна знайти цілий асортимент різноманітних варіацій томатного соусу, але класика не забудеться ніколи. Класична підлива з томатів готується дуже швидко, з рецептом впорається навіть новачок.
Продукти для приготування:
- 0,5 кг червоних томатів
- 1 цибулина
- олія для обсмажування
- 1 год л цукру
- ½ Ч л дрібнозернистою солі.
Приготування домашнього томатного соусу:
Такий соус підійде не тільки до тефтелі, але і безлічі інших продуктів: страви з свинини та курки, картопля, макарони, і багато іншого.
На замітку. Найсмачніше блюдо виходить з сезонних томатів. Тому багато досвідчені господині заздалегідь заготовляють класичний соус, щоб в холодний зимовий сезон порадувати сім’ю натуральним, смачним соусом.
Смачний сметанний соус
Сметанний соус завжди асоціюється з тушкованими грибами і куркою. Тому даний варіант буде чудово поєднуватися з тюфтельками з курячого і індичого фаршу. Пропонуємо приготувати класичну сметанную підливу для тефтелькою.
Продукти:
- 1 скл сметанки
- 1-2 ч л лимонного соку (регулювати за смаком)
- 1 ч л солі
- ½ Ч л цукру
- ¼ Ч л чорного перцю.
Приготування сметанною підливи гранично просто і займає не більше 5 хвилин: всі продукти з’єднати і збити зручним способом. Жирність сметанки рекомендується підбирати виходячи з власних уподобань: якщо подобається густий соус, то підійде сметана 20 % жирності, якщо рідкий — 10-15 %.
Готуємо під вершковою підливою
Класичний вершковий соус легкий, ніжний і дуже смачний. Підходить практично до будь-якої страви, в тому числі і до м’ясних тефтелі.
Продукти для приготування:
- 200 мл вершків 20 %
- 1 ст л вершкового масла
- 1 ст л борошна
- по ½ ч л перцю і солі.
Підготовка вершковою підливи для тефтелькою:
Підливу можна подавати окремо в соусниках або поливаючи тефтелі перед подачею. М’ясні тефтелі в поєднанні з вершковим соусом набувають м’який, бархатистий смак.
На замітку. Класичний вершковий соус можна використовувати як основу для будь-яких інших страв. Наприклад, якщо додати роздавлений часник — часниковий соус, а якщо дрібно тертий пармезан — сирний.
Оригінальний бешамель для тефтелькою
Бешамель, або білий соус, вимагає приготування більше часу, ніж інші різновиди страви. Але все ж він досить цікавий на смак і чудово підходить до тефтелі.
Продукти:
- 2 ст л борошна
- 0.6 л молока
- 1 ст л будь-якого масла
- ½ Ч л солі
- 1 год л подрібненого перчика
- ¼ Год л мускатного горіха
- 0.3 л вершків від 25 %.
Приготування білого соусу:
Для додання ніжного жовтого відтінку в кінці приготування можна додати ⅓ кавової ложечки куркуми.
Соус як у дитячому садку
Такий варіант томатно-м’ясного соусу досить часто готують в дитячих садах як підливи до макаронів і рису. Приготування дійсно дуже швидке, а в результаті — смачний і ситний соус.
Інгредієнти:
- 500 гр нежирного свинячого або яловичого фаршу
- 500 гр цибулі
- 1 л помідорного соку (рекомендується використовувати домашній, смак буде більш насиченим)
- 2 ст л олії
- 1 год л спецій для м’яса”.
Приготування покроково:
Виходить відмінна підлива, але деякі любителі воліють вживати її в якості томатного супу.
На замітку. При бажанні томатний суп можна доповнити тертою морквою, болгарським перцем, попередньо злегка обсмаженою.
Барбекю: гострий соус
Любителі гострих відчуттів обов’язково оцінять “вогненний” соус до тефтельок. Часу на приготування піде не більше 10 хвилин.
Складники страви:
- 1 ст л оливкової олії
- 2 зубчики часнику
- 1 год л перемеленого гостренького перчика
- 300 гр томатної пасти або 400 гр томатного (можна овочевий) соку
- за бажанням можна додати 1 ст л білого винного оцту 6 %.
Приготування гострої підливи:
Грибний соус зі сметани
Грибний сметанний соус знайомий кожному, можна з упевненістю сказати — він ніколи не набридне і відмінно доповнює практично будь-яку страву, будь то макарони, тефтелі, котлети або смажена картопля.
Інгредієнти для сметанно-грибної підливи:
- 200 гр печериць
- 1 цибулинка
- 150 гр сметани
- 50 гр суміші петрушки і кропу
- ½ Ч л дрібної солі
- 1 ст л рослинного масла.
Приготування:
Подавати можна в соуснику, прикрасивши порізаною зеленню. Не рекомендується зберігати в холодильнику більше одного тижня.