Правильний соус до рибних котлет допоможе поліпшити смак і якість биточків, зробити їх м’якше і ніжніше. З запропонованими рецептами можна експериментувати, додаючи улюблені прянощі, зелень і інші компоненти.
Вершковий соус до рибних котлет
Ця підлива володіє легкою консистенцією, низькою калорійністю і насиченим смаком, в якому присутні нотки мускатного горіха, орегано і цедри цитрусових. Вершковий соус для котлет з риби припустимо включати в раціон нестрогої дієти.
Склад:
- 120 мл питних вершків;
- 120 мл гарячої води;
- 20 г пшеничного борошна;
- 20 г солодко-вершкового масла;
- лимон;
- 3 г порошку мускатного горіха;
- 1 г сушеного орегано;
- 2 г солі.
Порядок приготування.
- За допомогою спеціальної терки з зрізають цедру лимона.
- Борошно обсмажують на вершковому маслі.
- До зарумянившейся борошні додають підігріту воду. Склад розмішують і кип’ятять на мінімальному вогні 5 хвилин. При цьому виделкою розбивають всі грудочки.
- В загуслу масу додають цедру і вершки. Сюди ж з половини лимона вичавлюють сік.
- Через хвилину соус посипають спеціями, солять, накривають кришкою і тримають на вимкненій плиті 3 хвилини.
Порада: при приготуванні підливи не слід використовувати металеві прилади: це погіршить смак і колір соусу, скоротить термін його зберігання.
Томатна підлива
Томатний соус здатний зробити ніжними навіть самі сухі котлети. Для приготування можна використовувати як домашню пасту, так і придбану в магазині. Важливо, щоб продукт був високоякісним.
Список компонентів:
- 120 г густої томат-пасти;
- 60 г пряного кетчупу;
- 60 г рідкої сметани;
- 40 р борошна;
- 350 мл рибного бульйону;
- 10 г масла вершкового;
- 10 г сушеного кропу;
- сіль;
- суміш мелених перців.
Рецепт покроково.
- На сухій сковороді підсмажують просіяне борошно, ретельно розтираючи грудочки.
- Додають масло і смажать з борошном до рум’яного кольору.
- У сковороду викладають кетчуп, томат-пасту, виливають бульйон.
- Всі компоненти перемішують і доводять до кипіння.
- Соус солять, перчать, посипають сушеної зеленню і прибирають з плити.
Рецепт з сметани
Сметанний соус чудово доповнює смак котлет з риби, допомагаючи страви розкритися по-новому. Соус пом’якшить натуральний смак основного продукту.
Знадобиться:
- 80 г среднежирной сметани;
- 40 г просіяного борошна;
- 20 г вершкового масла;
- 100 мл рибного бульйону;
- 15 г свіжого кропу;
- 3 г солі.
Етапи приготування.
- Масло нагрівають на сковороді, збавивши вогонь до мінімуму.
- До розтопленого масла додають борошно, безперервно перемішуючи. Важливо розбити всі грудочки.
- Масу обсмажують до золотистого відтінку.
- У сковороду вливають бульйон, вміст знову розмішують.
- Як тільки маса загусне, в неї додають сметану.
- Сметанний соус для рибних котлет кип’ятять протягом хвилини, потім настоюють у закритому сковороді ще 5 хвилин.
- У готову підливу додають дрібно нарізаний кріп.
Соус до рибних котлет з щуки
До щучому м’яса відмінно підходять томатний, сметанний і вершковий соуси. Рецепт дозволить зробити оригінальну підливу, яка підкреслить смак котлет з щуки.
Необхідні компоненти:
- 1 ріпчаста цибуля;
- 1 морква;
- 50 г селеровому кореня;
- 60 г сметани;
- 40 г томатної пасти;
- 30 г борошна;
- 15 г вершкового масла;
- сіль;
- суміш прованських трав.
Етапи готування.
- З очищеної моркви вичавлюють сік.
- Цибулину і селеру чистять і пропускають через м’ясорубку.
- У сотейнику прожарюють масло, потім обсмажують на ньому борошно, не допускаючи утворення грудочок.
- До борошна додають томат-пасту, сметану, морквяний сік і кашку з цибулі і селери.
- Соус посипають сумішшю трав і сіллю. Кип’ятять 2 хвилини не припиняючи перемішувати, потім вимикають конфорку і доводять підливу до готовності під кришкою протягом 4 хвилин.
Як приготувати заварний соус
Соус, приготований за цим рецептом, відмінно поєднується зі смаком рибних котлет.
Склад:
- 3 сирих жовтка;
- 150 мл питної води;
- 30 г вершкового масла;
- сіль;
- чорний перець.
Порядок дій.
- Жовтки збивають з сіллю і перцем за допомогою віночка або міксера на низькій швидкості. Отриманий склад розбавляють теплою водою.
- Жовткову масу перекладають у сотейник і на повільному вогні доводять до кипіння. При цьому постійно помішують.
- Окремо розтоплюють масло і тонкою цівкою вливають його в киплячу вміст сотейника, не перестаючи заважати.
- Соус знову доводять до кипіння і відразу ж знімають з плити.
Порада: щоб зробити смак підливи ще більш вираженим, в кінці приготування слід додати щіпку цукру.
З майонезом і солоними огірками
Цей соус готується максимально просто і виходить дуже апетитним завдяки хрустким шматочками огірка.
Знадобиться:
- 40 г нежирного майонезу;
- 40 г 15% сметани;
- 1 середній маринований огірок;
- 15 г свіжого кропу;
- 5 мл лимонного соку;
- 1 часниковий зубчик;
- по 2 г солі і меленого перцю.
Хід приготування.
- Огірок нарізають дрібними кубиками або подрібнюють на крупній тертці.
- Кріп миють, обсушують на рушник і шаткують.
- Часниковий зубчик очищають і розчавлюють ножем.
- Продукти з’єднують, солять, посипають перцем, заливають сметаною, майонезом і лимонним соком.
- Компоненти соусу ретельно перемішують виделкою або вінчиком.
Підлива для рибних котлет з тріски
Суміш йогурту і гірчиці ідеально поєднується зі смаком тріски, надаючи котлет з цієї риби пікантні нотки. Для приготування такого соусу потрібно всього 10 хвилин.
Необхідні продукти:
- 200 г йогурту жирністю 2% без добавок;
- 5 г гірчичного порошку;
- 2 г чорного меленого перцю.
Покроковий рецепт.
- У йогурт додають перець, суху гірчицю.
- Склад ретельно перемішують заглибним блендером, поки він не стане однорідним.
- Перед вживанням соус охолоджують.
Підлива до рибних котлет може подаватися окремо в креманках або використовуватися для запікання биточків в духовці. Спосіб приготування котлет під легкими соусами дозволяє отримати менш калорійне, але більш апетитне і ароматне блюдо.