Соус гуакамоле склад, з чим їдять. Класичний рецепт соусу і 5 варіантів приготування в домашніх умовах

Оригінальний соус гуакамоле останнім часом починає набирати популярність в Росії. Зазвичай він з’являється в стравах, пропонованих мексиканськими ресторанами. Але при бажанні такий соус можна приготувати і вдома самостійно.

Історична довідка

Цей соус з авокадо являє собою м’яку однорідну масу. Його використовують як добавку до різних страв і як закуску.

Блюдо з’явилося у ацтеків, які проживали в Мексиці. Існує легенда, що вони отримали рецепт закуски від бога науки і мистецтва. Його смак сильно вразив колонізаторів, які прийшли в Південну Америку, і в результаті рецепт був запозичений у ацтеків, щоб почати поширюватися по континенту, а потім і по всьому світу.

В процесі рецепт злегка змінювався з урахуванням наявності в тому чи іншому місці потрібних інгредієнтів. Сьогоднішній варіант значно відрізняється від первісного. Незмінним виявився лише головних компонент – авокадо. В даний час обговорюється соус обов’язково з’являється в меню ресторанів, пригощає гостей стравами мексиканської кухні.

Склад і калорійність

Як вже було зазначено вище, головним інгредієнтом страви є авокадо. Лише в рідкісних випадках його замінюють овочевим физалисом.

Крім того, до складу соусу входить свіжовичавлений сік лайма/лимона, дрібна сіль, гострий перець. Готується він і з додатковими спеціями, овочами, травами. Наприклад, дуже оригінальним виходить таке блюдо з додаванням імбиру і часнику. За бажанням можна додавати в гуакамоле навіть м’ясні продукти.

Калорійність страви змінюється в залежності від його складу. Якщо говорити про класичному рецепті, то цей показник в готовому блюді становить 187,9 ккал.

З чим їдять «Гуакамоле»

Подати обговорюваний соус/закуску можна самими різними способами. Все залежить від особистих переваг гурмана.

  • Класичний мексиканський соус обов’язково подається з тонкими кукурудзяними чіпсами. Не варто замінювати їх картопляними, так як це в гіршу сторону змінить смак закуски.
  • Часто соус додається в національне блюдо фахітос. За складом вона нагадує звичну шаурму. В м’яку корж загортається м’ясо, овочі, морепродукти, сир та інші компоненти. Основним соусом в пригощанні стає саме гуакамоле. Правда, подаються всі складові до столу окремо, щоб кожен гість міг скласти закуску по своєму смаку.
  • Апетитну зелену суміш можна просто намазувати на шматочки хліба і лаваша, додавати до м’яса, рибі, в супи і салати. Гуакамоле може стати частиною складових складних соусів.
Дивіться також:  Куряча печінка в сметані – 6 рецептів приготування

Класичний мексиканський рецепт «Гуакамоле» з авокадо

Інгредієнти:

  • дуже стиглі плоди авокадо (зі злегка потемнілій шкіркою) – 2 шт.;
  • гострий перець – 1 стручок;
  • часник – 2 зубки;
  • кумін – 1 щіпка;
  • лайм – ½ шт;
  • морська сіль.

Приготування:

  • Авокадо розрізати кожен на 2 частини. Витягнути кісточки.
  • М’якоть плодів нарізати сіточкою, після чого вона легко витягнеться ложкою.
  • Розтерти масу і вилити до неї лаймовий сік. Останній обов’язково процідити від можливих кісточок.
  • Кумін розтерти з морською сіллю в дерев’яній ступці.
  • Додати в масу з минулого кроку роздавлений часник і дуже дрібно порізаний гострий перець.
  • Все з’єднати з авокадо. Добре перемішати.

Соус за класичним рецептом подати з чіпсами з кукурудзи.

Як приготувати з помідорами?

Інгредієнти:

  • авокадо – ½ шт;
  • томат – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • червоний цибуля – ¼ шт.;
  • кріп – ½ пучка;
  • масло оливи – 2 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Щоб приготувати соус гуакамоле з додаванням томатів, першим ділом потрібно дуже дрібно порубати червоний лук. Потрібно вибрати солодкий овоч.
  • Таким же чином подрібнити помідор.
  • Гострим ножем порізати промитий кріп. Замість нього можна взяти іншу зелень за смаком. Наприклад, кінзу.
  • З авокадо зрізати все зайве, а м’якоть розім’яти з маслом оливи. За бажанням можна використовувати блендер.
  • Змішати всі підготовлені компоненти в загальній мисці.
  • Все посолити і поперчити.

Перед вживанням блюдо, охолодити.

З болгарським перцем і петрушкою

Інгредієнти:

  • плоди авокадо – 4 шт.;
  • червоний цибуля – 1 шт.;
  • чилі – 2 стручки;
  • болгарський перець – 1 стручок;
  • лайм – 2 шт.;
  • петрушка – ½ пучка;
  • масло оливи – 3 десертні ложки;
  • томати – 1 шт.

Приготування:

  • Вимитий томат потрібно нарізати мініатюрними кубиками. Чим менше вони будуть, тим краще. Але при цьому не можна перетворювати овоч в кашу.
  • Таким же чином вчинити з перцями двох видів і цибулею.
  • Промиту і висохлу зелень дуже дрібно порубь.
  • Всі авокадо звільнити від кісточок і щільної шкірки.
  • Розчавити плоди виделкою, також не перетворюючи їх в кашу. Повинні залишатися помітні шматочки авокадо.
  • Полити зелену масу щедрою порцією соку лайма. Він не тільки поліпшить смак, але і не дасть авокадо потемніти.
  • Змішати інгредієнти. Заправити олією.
Дивіться також:  Шлунки курячі тушковані в сметані – 7 рецептів приготування

По смаку можна додавати в частування сіль і спеції.

«Гуакамоле» з імбиром і лимонним соком

Інгредієнти:

  • авокадо – 2 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • болгарський перець – ½ шт;
  • біла цибулина – ½ шт;
  • сік лимона – 2 ст. л.;
  • свіжий імбир – 1 див.;
  • перець і сіль.

Приготування:

  • Першим ділом потрібно зайнятися авокадо – плоди очистити від шкірки, вийняти кісточки. Відразу після цього можна перекладати м’якоть у ступку і розминати до стану густої кашки. Полити соком цитруса.
  • Половину перці звільнити від насіння і порізати маленькими квадратиками. Таким же чином подрібнити білий цибулю і помідор.
  • Імбир очистити від шкірки. Решту дрібно потерти.
  • Змішати всі продукти. Посолити і поперчити.

Подати на загальному блюді з шматочками лаваша, підсушеними на сковорідці або в духовці.

Готуємо зі сметаною

Інгредієнти:

  • авокадо – 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • сметана – 1 повний стакан;
  • свіжа петрушка;
  • лимон – 1 шт.;
  • кумін – 1 ч. ложка;
  • сіль.

У такий нетривіальний варіант популярної мексиканської закуски входить звичайна сметана. Вона робить смак частування більш м’яким, ніжним вершковим.

У страві немає гострих інгредієнтів, тому його можна пробувати навіть самим маленьким гурманам.

Приготування:

  • Насамперед слід очистити цибулю. Далі – крупно порізати його.
  • Зелень промити, висушити, порвати руками. Кількість петрушки в закусці можна регулювати по своєму смаку.
  • Відправити підготовлені інгредієнти в чашу блендера або іншого аналогічного кухонного помічника. Все перебити до однорідності.
  • Додати сметану і повторити збивання.
  • Авокадо вимити. Кожен розділити ножем на дві частини. Видалити кісточки і шкірку. Якщо плоди стиглі, останню можна буде зняти просто пальцями. В іншому випадку краще скористатися гострої овочечисткою.
  • Збризнути авокадо лимонним фрешем. Розім’яти їх виделкою до стану густого неоднорідного пюре.
  • З’єднати зелену масу зі сметанним соусом. Додати перемелений кумін і сіль.
  • Все добре перемішати.
Дивіться також:  Сир моцарела: як приготувати в домашніх умовах. 6 рецептів страв з сиром моцарелла

Очищаючи авокадо можна просто вийняти м’якоть з половинок плодів ложкою. Тоді решту цілу шкірку можна буде використовувати для ефектної подачі частування до столу.

З додаванням бекону

Інгредієнти:

  • авокадо – 2 шт.;
  • зелена цибуля пір’ям – 3 шт.;
  • сік свіжого лимона – 1,5 десертні ложки;
  • помідори – 2 шт.;
  • варено-копчений бекон – 3 – 4 скибочки.

Приготування:

  • Позбавити авокадо від шкірки будь-яким зручним способом. Витягнути кісточки. Решту розім’яти виделкою. Можна використовувати для цієї мети і блендер.
  • Промиті і обсушені цибульні пір’я крупно порізати. Висипати до шматочками авокадо.
  • Також вчинити і з томатами. Скибочки помідорів повинні вийти найбільшими.
  • Бекон порізати тонкими довгими брусочками. Обсмажити на сухій сковорідці. Жир незабаром витопиться з самого продукту.
  • З’єднати пасту з авокадо з цибулею і помідорами. Якщо хочеться подавати страву як соус, на цьому етапі також доведеться знову попрацювати блендером. Але не менш частування смачним виходить і у вигляді салату. Тоді шматочки овочів залишаються цілими.
  • Змішати всі продукти.

За бажанням, залишається тільки страву посолити і заправити лимонним фрешем.

Щоб обговорюваний мексиканський соус завжди виходив смачним, дуже важливо правильно вибирати для нього продукти. Особливо – авокадо. Плоди повинні бути дуже стиглими і м’якими, легко розминатися навіть звичайною ложкою. Інакше соус буде зіпсований немнущимися шматочками твердого позбавленого смаку фрукта.

Прокрутка до верху