Оригінальний соус гуакамоле останнім часом починає набирати популярність в Росії. Зазвичай він з’являється в стравах, пропонованих мексиканськими ресторанами. Але при бажанні такий соус можна приготувати і вдома самостійно.
Історична довідка
Цей соус з авокадо являє собою м’яку однорідну масу. Його використовують як добавку до різних страв і як закуску.
Блюдо з’явилося у ацтеків, які проживали в Мексиці. Існує легенда, що вони отримали рецепт закуски від бога науки і мистецтва. Його смак сильно вразив колонізаторів, які прийшли в Південну Америку, і в результаті рецепт був запозичений у ацтеків, щоб почати поширюватися по континенту, а потім і по всьому світу.
В процесі рецепт злегка змінювався з урахуванням наявності в тому чи іншому місці потрібних інгредієнтів. Сьогоднішній варіант значно відрізняється від первісного. Незмінним виявився лише головних компонент – авокадо. В даний час обговорюється соус обов’язково з’являється в меню ресторанів, пригощає гостей стравами мексиканської кухні.
Склад і калорійність
Як вже було зазначено вище, головним інгредієнтом страви є авокадо. Лише в рідкісних випадках його замінюють овочевим физалисом.
Крім того, до складу соусу входить свіжовичавлений сік лайма/лимона, дрібна сіль, гострий перець. Готується він і з додатковими спеціями, овочами, травами. Наприклад, дуже оригінальним виходить таке блюдо з додаванням імбиру і часнику. За бажанням можна додавати в гуакамоле навіть м’ясні продукти.
Калорійність страви змінюється в залежності від його складу. Якщо говорити про класичному рецепті, то цей показник в готовому блюді становить 187,9 ккал.
З чим їдять «Гуакамоле»
Подати обговорюваний соус/закуску можна самими різними способами. Все залежить від особистих переваг гурмана.
- Класичний мексиканський соус обов’язково подається з тонкими кукурудзяними чіпсами. Не варто замінювати їх картопляними, так як це в гіршу сторону змінить смак закуски.
- Часто соус додається в національне блюдо фахітос. За складом вона нагадує звичну шаурму. В м’яку корж загортається м’ясо, овочі, морепродукти, сир та інші компоненти. Основним соусом в пригощанні стає саме гуакамоле. Правда, подаються всі складові до столу окремо, щоб кожен гість міг скласти закуску по своєму смаку.
- Апетитну зелену суміш можна просто намазувати на шматочки хліба і лаваша, додавати до м’яса, рибі, в супи і салати. Гуакамоле може стати частиною складових складних соусів.
Класичний мексиканський рецепт «Гуакамоле» з авокадо
Інгредієнти:
- дуже стиглі плоди авокадо (зі злегка потемнілій шкіркою) – 2 шт.;
- гострий перець – 1 стручок;
- часник – 2 зубки;
- кумін – 1 щіпка;
- лайм – ½ шт;
- морська сіль.
Приготування:
- Авокадо розрізати кожен на 2 частини. Витягнути кісточки.
- М’якоть плодів нарізати сіточкою, після чого вона легко витягнеться ложкою.
- Розтерти масу і вилити до неї лаймовий сік. Останній обов’язково процідити від можливих кісточок.
- Кумін розтерти з морською сіллю в дерев’яній ступці.
- Додати в масу з минулого кроку роздавлений часник і дуже дрібно порізаний гострий перець.
- Все з’єднати з авокадо. Добре перемішати.
Соус за класичним рецептом подати з чіпсами з кукурудзи.
Як приготувати з помідорами?
Інгредієнти:
- авокадо – ½ шт;
- томат – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- червоний цибуля – ¼ шт.;
- кріп – ½ пучка;
- масло оливи – 2 ст. л.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Щоб приготувати соус гуакамоле з додаванням томатів, першим ділом потрібно дуже дрібно порубати червоний лук. Потрібно вибрати солодкий овоч.
- Таким же чином подрібнити помідор.
- Гострим ножем порізати промитий кріп. Замість нього можна взяти іншу зелень за смаком. Наприклад, кінзу.
- З авокадо зрізати все зайве, а м’якоть розім’яти з маслом оливи. За бажанням можна використовувати блендер.
- Змішати всі підготовлені компоненти в загальній мисці.
- Все посолити і поперчити.
Перед вживанням блюдо, охолодити.
З болгарським перцем і петрушкою
Інгредієнти:
- плоди авокадо – 4 шт.;
- червоний цибуля – 1 шт.;
- чилі – 2 стручки;
- болгарський перець – 1 стручок;
- лайм – 2 шт.;
- петрушка – ½ пучка;
- масло оливи – 3 десертні ложки;
- томати – 1 шт.
Приготування:
- Вимитий томат потрібно нарізати мініатюрними кубиками. Чим менше вони будуть, тим краще. Але при цьому не можна перетворювати овоч в кашу.
- Таким же чином вчинити з перцями двох видів і цибулею.
- Промиту і висохлу зелень дуже дрібно порубь.
- Всі авокадо звільнити від кісточок і щільної шкірки.
- Розчавити плоди виделкою, також не перетворюючи їх в кашу. Повинні залишатися помітні шматочки авокадо.
- Полити зелену масу щедрою порцією соку лайма. Він не тільки поліпшить смак, але і не дасть авокадо потемніти.
- Змішати інгредієнти. Заправити олією.
По смаку можна додавати в частування сіль і спеції.
«Гуакамоле» з імбиром і лимонним соком
Інгредієнти:
- авокадо – 2 шт.;
- помідор – 1 шт.;
- болгарський перець – ½ шт;
- біла цибулина – ½ шт;
- сік лимона – 2 ст. л.;
- свіжий імбир – 1 див.;
- перець і сіль.
Приготування:
- Першим ділом потрібно зайнятися авокадо – плоди очистити від шкірки, вийняти кісточки. Відразу після цього можна перекладати м’якоть у ступку і розминати до стану густої кашки. Полити соком цитруса.
- Половину перці звільнити від насіння і порізати маленькими квадратиками. Таким же чином подрібнити білий цибулю і помідор.
- Імбир очистити від шкірки. Решту дрібно потерти.
- Змішати всі продукти. Посолити і поперчити.
Подати на загальному блюді з шматочками лаваша, підсушеними на сковорідці або в духовці.
Готуємо зі сметаною
Інгредієнти:
- авокадо – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- сметана – 1 повний стакан;
- свіжа петрушка;
- лимон – 1 шт.;
- кумін – 1 ч. ложка;
- сіль.
У такий нетривіальний варіант популярної мексиканської закуски входить звичайна сметана. Вона робить смак частування більш м’яким, ніжним вершковим.
У страві немає гострих інгредієнтів, тому його можна пробувати навіть самим маленьким гурманам.
Приготування:
- Насамперед слід очистити цибулю. Далі – крупно порізати його.
- Зелень промити, висушити, порвати руками. Кількість петрушки в закусці можна регулювати по своєму смаку.
- Відправити підготовлені інгредієнти в чашу блендера або іншого аналогічного кухонного помічника. Все перебити до однорідності.
- Додати сметану і повторити збивання.
- Авокадо вимити. Кожен розділити ножем на дві частини. Видалити кісточки і шкірку. Якщо плоди стиглі, останню можна буде зняти просто пальцями. В іншому випадку краще скористатися гострої овочечисткою.
- Збризнути авокадо лимонним фрешем. Розім’яти їх виделкою до стану густого неоднорідного пюре.
- З’єднати зелену масу зі сметанним соусом. Додати перемелений кумін і сіль.
- Все добре перемішати.
Очищаючи авокадо можна просто вийняти м’якоть з половинок плодів ложкою. Тоді решту цілу шкірку можна буде використовувати для ефектної подачі частування до столу.
З додаванням бекону
Інгредієнти:
- авокадо – 2 шт.;
- зелена цибуля пір’ям – 3 шт.;
- сік свіжого лимона – 1,5 десертні ложки;
- помідори – 2 шт.;
- варено-копчений бекон – 3 – 4 скибочки.
Приготування:
- Позбавити авокадо від шкірки будь-яким зручним способом. Витягнути кісточки. Решту розім’яти виделкою. Можна використовувати для цієї мети і блендер.
- Промиті і обсушені цибульні пір’я крупно порізати. Висипати до шматочками авокадо.
- Також вчинити і з томатами. Скибочки помідорів повинні вийти найбільшими.
- Бекон порізати тонкими довгими брусочками. Обсмажити на сухій сковорідці. Жир незабаром витопиться з самого продукту.
- З’єднати пасту з авокадо з цибулею і помідорами. Якщо хочеться подавати страву як соус, на цьому етапі також доведеться знову попрацювати блендером. Але не менш частування смачним виходить і у вигляді салату. Тоді шматочки овочів залишаються цілими.
- Змішати всі продукти.
За бажанням, залишається тільки страву посолити і заправити лимонним фрешем.
Щоб обговорюваний мексиканський соус завжди виходив смачним, дуже важливо правильно вибирати для нього продукти. Особливо – авокадо. Плоди повинні бути дуже стиглими і м’якими, легко розминатися навіть звичайною ложкою. Інакше соус буде зіпсований немнущимися шматочками твердого позбавленого смаку фрукта.