Соус Карбонара з італійською пастою досить популярний в наші дні. Це одна з улюблених страв шанувальників італійської кухні. Підливу можна приготувати і в домашніх умовах, скориставшись одним з наведених нижче рецептів.
Класичний соус для спагетті карбонара
Оригінальний італійський соус для спагетті карбонара готується досить швидко із невеликої кількості продуктів.
Для приготування знадобляться такі складові:
- гуанчиале — 350 гр;
- вершки середньої жирності — 200 гр;
- жовтки яєчні — 4 одиниці;
- пармезан — 70 гр;
- часник — 2 зубчики;
- олів. масло;
- кілька дрібок солі.
Часник очищаємо, подрібнюємо пресом і обсмажуємо в рослинному маслі пару хвилин. За цей час дрібно нарізаємо гуанчиале і викладаємо до часнику, обсмажуємо 5 хвилин, помішуючи лопаткою. Вогонь повинен бути середній, ближче до мінімального — обсмажування повинна нудитися, купуючи легкий апетитний відтінок, і ні в якому разі не підгоряти.
Окремо збиваємо жовтки, поступово вливаючи до них вершки. Каструльку з цією сумішшю ставимо на повільний вогонь і гріємо. Як тільки рідина стане гарячою, викладаємо в неї обжарку. Гріємо ще 2-4 хвилини, знімаємо з вогню, трьом в соус сир і додаємо сіль. Гарненько перемішуємо, поливаємо приготовлену пасту і відразу подаємо до столу. Прикрашаємо зеленню і тертим сиром.
Варіація з цибулею і шинкою
Соус для пасти карбонара можна трохи підлаштувати під доступні продукти. Наприклад, замість гуанчиале скористатися шинкою.
Пропонуємо наступний рецепт страви:
- шинка — 250 гр;
- цибуля — 1 маленький;
- яєчний жовток — 3 одиниці;
- вершки — 75 гр;
- тертий пармезан — 250 гр;
- масло постн. — 1 стіл. л.;
- сіль, орегано, чорний перець.
Шинку нарізаємо невеликими тонкими скибочками і відправляємо смажитися в масло.
Тим часом чистимо цибулину, нарізаємо дрібним кубиком і пересипаємо до шинки. Готуємо під кришкою 2-3 хвилини, потім кришку прибираємо, солимо, додаємо спеції і готуємо ще пару хвилин.
Тим часом збиваємо жовтки з вершками до однорідної відтінку. Вогонь зменшуємо на мінімум. Вливаємо до пассеровке, помішуємо, готуємо 3-5 хвилин. Далі додаємо сир, готуємо ще 2-3 хвилини, помішуючи. Коли сир розплавиться, і соус загусне, вогонь можна вимикати.
Соус готовий до подачі з пастою.
На замітку. Є два варіанти подачі соусу з пастою — макаронні вироби викладають на тарілку і зверху заливають соусом, або напівготові макарони викладають в соус, готують ще пару хвилин, після залишають під кришкою на кілька хвилин. Страва подається в гарячому вигляді.
З грибами
Гриби популярні в кулінарії різних країн. Їх використовують для приготування перших і других страв, салатів і закусок.
Своє місце грибочки знайшли і в італійських рецептах, трохи змінюючи смак соусу:
- 200 гр шинки;
- 150 г свіжих грибів;
- 150 гр вершків 20-25 %;
- 200 гр тертого пармезану;
- кілька гілочок базиліка і орегано;
- оливки. масло;
- сіль.
В першу чергу промиємо гриби, при необхідності видаляючи потемнілі плями, і ріжемо дрібними кубиками. Також ріжемо шинку.
На сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо гриби з шинкою на середньому вогні. Через чверть години вливаємо вершки, зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою, помішуючи лопаткою. Потрібно хвилин 10.
Тим часом обполіскуємо і дрібно рубаємо зелень.
Коли соус трохи протушкується, його потрібно посолити і висипати підготовлену зелень, тертий сир. Помішуючи, готувати хвилинку, щоб соус загус завдяки расплавившемуся сиру. Після можна подавати з заздалегідь відварену пастою, розкладеної в порційні тарілки. Можна прикрасити свіжою рубаною зеленню.
На замітку. Італійці не використовують в соусі вершки — виключно яєчні жовтки. Вершки стали додавати, експериментуючи зі складом традиційного соусу. Соус з вершками виходить більш ніжним.
З креветками
Приготувати соус карбонара з креветками можна дуже швидко, так як морепродукти не вимагають тривалої термічної обробки. Соус виходить ніжним і ароматним завдяки морепродуктів.
Складові соусу з креветками наступні:
- 350 гр очищених креветок;
- 3 часникових зубки;
- 3 стіл. л. оливки. масла;
- 2 яєчних жовтка;
- 100 гр тертого твердого сиру;
- 1 чайн. л. соку лимона;
- 1 чайн. л. дрібної солі.
Закип’ятити літр води. Обполоснути креветки викласти у окріп, влити сік, перемішати і варити 4-5 хвилин — м’ясо креветок дуже ніжне і вариться досить швидко.
Тим часом почистити часник, нарізати тонкими пластинками, обсмажити в розігрітому маслі близько чотирьох хвилин. Можна зробити по-іншому: розчавити зубки ножем плазом і в такому вигляді обсмажити, сік з часнику перейде в масло. Простежити, щоб часникові пластинки не пригоріли, інакше присмак залишиться в маслі і зіпсує соус. Пластинки видаляємо з масла — нам було потрібно зробити його ароматнішим, не більше.
Варені креветки зливаємо в друшляк, швидко охолодити під проточною водою і обсмажуємо в часниковій олії 1-2 хвилини.
Тим часом збиваємо жовток, висипаємо в них половину сиру. Прогріваємо на водяній бані кілька хвилин, щоб сир розплавився. Перемішуємо з креветками і викладаємо на пасту. Зверху посипаємо залишками тертого сиру — від гарячого соусу він повинен трохи розплавиться.
На замітку. У соус карбонара можна додати трохи білого сухого вина — напій додасть оригінальну смакову нотку.
Цікаві факти про соусі карбонара
Італійський соус карбонара має кілька цікавих фактів.
- Вперше паста з соусом карбонара приготовлена була в п’ятдесятих роках ХХ століття. Порівняно з іншими національними стравами Італії карбонара вважається досить молодим рецептом.
- Для приготування цього соусу карбонара італійці використовують солону свинячу щоку під назвою «гуанчиале». Шматочки гуанчиале при обсмажуванні набувають прозорості, їх структура не містить прожилок, що позитивно позначається на смаку готового соусу.
- За традицією італійці використовують сир Пекоріно Романо, приготований на основі овечого молока і витриманий деякий час.