Соус песто – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Соус песто – це запашний соус італійської кухні. Традиційний песто готують з базиліку, оливкової олії та сиру пармезан. У добірці зібрані різні варіанти і не тільки із застосуванням базиліка, які легко приготує кожен. Соус додають у пасту, піцу, роблять бутерброди і присмачують суп-пюре. Яскраве частування чудово доповнює закуски, надаючи насичений смак.

Класичний соус песто з базиліком у домашніх умовах

Класичний соус песто з базиліком у домашніх умовах – рецепт, який зможе реалізувати будь-хто. Всього 10 хвилин і запашна приправа готова. Базилік вибираємо максимально свіжий, а пармезан – найвищої якості. Небажано використати недорогі альтернативи. В цьому випадку вийде не класичний песто, а його подоба.

Інгредієнти:

на – 1 порції

  • Базилік свіжий – 50 гр.
  • Сік лимонний – 1/2 шт.
  • Кедрові горіхи – 2 ст.л.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) – 2 ст.л. (тертий)
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія оливкова – 60 мл.
  • Сіль – 1 щіпка

Процес приготування:

Класичний соус песто можна легко приготувати в домашніх умовах. Готуємо продукти.

Ретельно обполіскуємо базилік та просушуємо зручним способом. Обриваємо листочки від гілочок. Усього їх потрібно 50 грамів. Закидаємо листочки у склянку блендера.

Очищаємо та промиваємо 2 зубчики часнику. Кладемо до базиліку.

Дрібно натираємо на тертці пармезан і кладемо 2 столові ложки подрібненого сиру до продуктів.

Видавлюємо сік половини лимона.

Насипаємо 2 столові ложки кедрових горішків.

Наливаємо 60 мілілітрів якісної оливкової олії. Олію вибираємо з менш яскравим смаком, щоб не забити кінцевий результат.

Пробиваємо компоненти до гладкості, використовуючи занурювальний прилад.

За відсутності електроприладу, інгредієнти перетираємо у ступці до консистенції, що сподобалася.

Соус песто за класичним рецептом готовий! Смачного!

Соус песто з руколи

Соус песто з руколи має неймовірний смак, а втілюється в життя мега просто. У рецепті використовується сир Пармезан, який за відсутності замінюємо на твердий сир. В даному випадку використовувати ароматний песто будемо з макаронами. Яскрава страва підійде для повсякденного вживання або особливих подій.

Час приготування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Рукола – 120 гр.
  • Горіхи грецькі – 80 гр.
  • Сир Пармезан – 30 грн.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо інгредієнти. Ставимо кип’ятити воду для приготування макаронів. Руколу перебираємо та ополіскуємо. Просушуємо, розклавши на рушник або використовуючи спеціальний пристрій. Волоські горіхи те саме перебираємо, щоб не попалося шкаралупи та перегородок.

Крок 2. Очистивши часник, кладемо в комбайн та подрібнюємо.

Крок 3. Руколу рубаємо на частини.

Крок 4. У комбайн засипаємо горіхи та руколу.

Крок 5. Наливаємо оливкову олію. Закривши кришку, перемелюємо компоненти до бажаного результату. Киплячу воду солимо і опускаємо макарони. Варимо макарони на кілька хвилин менше, ніж зазначено на упаковці.

Крок 6. Зелену пасту перекладаємо в піалу, присмачуємо тертим пармезаном та сіллю. Об’єднуємо інгредієнти і песто готовий до використання.

Крок 7. Соус перекладаємо в баночку. Зберігаємо в холодильнику. Зливаємо макарони через сито або друшляк.

Крок 8. Відварені макарони присмачуємо ароматним соусом. Перемішуємо та пробуємо частування. Смачного!

Домашній соус песто зі шпинатом

Домашній соус песто зі шпинатом може приготувати навіть дитина. Успішний результат залежить від свіжості продуктів. Апетитний соус має незвичайний горіхово-часниковий смак. З таким доповненням будь-яка страва заграє цікаво та по-новому.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Шпинат – 150 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Волоські горіхи – 20 гр.
  • Пармезан – 15 грн.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Олія оливкова – 3 ст.л.
  • Сіль за смаком.
Дивіться також:  Борщ з щавлю з яйцем – 6 рецептів

Процес приготування:

Крок 1. Підготовляємо складові. Шпинат перебираємо від підв’ялих листочків. Волоські горіхи оглядаємо, щоб не попалося сміття.

Крок 2. Видаливши стебла, опускаємо шпинат у ємність із холодною водою. Перекладаємо в окріп на 1 хвилину.

Крок 3. Швидко зливаємо гарячу воду та обдаємо холодною, залишивши секунд на 15.

Крок 4. Зливаємо через сито і злегка віджимаємо шпинат.

Крок 5. Нагріваємо чавунну сковороду. Висипаємо горіхи та підсушуємо, поки не з’явиться приємний аромат.

Крок 6. Переклавши горіхи на тарілку, остудити.

Крок 7. На гарячу сковорідку наливаємо ложку оливкової олії. Очистивши часниковий зубчик, роздавлюємо і підрум’янюємо до золотистого відтінку.

Крок 8. Дрібно три на тертці пармезан.

Крок 9. У склянку блендера кладемо шпинат, підрум’янений часник і масло, на якому він смажився. Додаємо тертий сир, підсушені горіхи. Солимо і перчимо. Виливаємо оливкову олію, що залишилася.

Крок 10. Накривши прилад кришкою, збиваємо інгредієнти.

Крок 11. Перекладаємо песто у піалу.

Крок 12. Готовий соус застосовуємо на розсуд. Зберігаємо не довше 3-х днів у скляній ємності з кришкою у холодильнику. Смачного!

Зелений соус песто з петрушки

Зелений соус песто з петрушки підкорить своїм запаморочливим ароматом. Це, звичайно, не класичний італійський соус із базиліку, але теж гідна альтернатива. Цікавий смак соусу, надасть частуванням неповторну особливість. Приготувати зелений песто вдасться кожному.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сік лимона – 1 ст.
  • Волоські горіхи – 100 гр.
  • Сир твердий – 60 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Оливкова олія – 60 мл.
  • Сіль – 3 щіпки.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Беремо великий пучок петрушки. Перебираємо волоські горіхи, після маніпуляцій їх має залишитися 100 грам. Підсушуємо їх на розпеченій сковороді без олії. Дрібно натираємо на тертці твердий сир.

Крок 2. Підсмажені горіхи висипаємо у комбайн.

Крок 3. Перекручуємо горіхи в крихту.

Крок 4. Промиваємо та просушуємо петрушку. Обриваємо листя з гілочок. Рубаємо ножем і перекладаємо до горіхової крихти. Перекручуємо пару хвилин.

Крок 5. Очищаємо часник, промиваємо та тонко ріжемо. Кладемо в комбайн разом із дрібно натертим сиром. Солимо і перчимо.

Крок 6. Перебиваємо масу та присмачуємо оливковою олією або соняшниковою без запаху.

Крок 7. Наливаємо сік лимонний і подрібнюємо не більше 4-х хвилин.

Крок 8. Перекладаємо соус у соусник, а залишками наповнюємо чисту банку та переміщуємо в холодильник. Подаємо соус до сиру, пасти чи піци. Смачного!

Соус песто з черемші

Соус песто з черемші виходить дуже смачним. Його подають як доповнення до будь-яких закусок і основних страв. Запашний песто готується елементарно. Мінімум продуктів, електроприлад – і це все, що потрібне для реалізації вишуканого рецепту. Повторити його зможе кожен.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Черемша – 100 гр.
  • Кедрові горіхи – 50 гр.
  • Сир Пармезан – 100 грн.
  • Оливкова олія – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Чавунну сковороду розжарюємо на помірному полум’ї. Висипаємо 50 г кедрових горішок. Підсмажуємо до легкої рум’яності та характерного запаху.

Крок 2. Черемшу перебираємо від зіпсованих листочків. Промиваючи і обсушивши, ріжемо на частини і кладемо в ємність подрібнювача.

Дивіться також:  Як правильно варити рис для суші

Крок 3. Висипаємо до черемші горішки. Закриваємо прилад та перебиваємо до стану пасти.

Крок 4. Натираємо сир і висипаємо в чашу блендера. Присмачуємо оливковою олією.

Крок 5. Солимо і перчимо. З сіллю потрібно бути обережними, щоб не пересолити соус. Перемішуємо компоненти, застосувавши блендер.

Крок 6. Готовий песто використовуємо приготування закусок. Подаємо з хрусткими грінками та свіжими овочами.

Крок 7. Зберігаємо песто з черемші у скляній ємності в холодильнику. Смачного!

Соус песто з кедровими горішками

Соус песто з кедровими горішками – рецепт, що готується чверть години. Зелена приправа розкриває по-новому рибу чи м’ясо, доповнює сирну нарізку чи піцу. Взявши на замітку смачний рецепт, частування набудуть неперевершеного смаку і чудового запаху.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Базилік – 50 гр.
  • Кедрові горіхи – 3 ст.
  • Сир Пармезан – 50 грн.
  • Часник – 1-2 зубчики.
  • Оливкова олія – 100 мл.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши інгредієнти, детально ополіскуємо базилік та обсушуємо зручним способом.

Крок 2. Зриваємо листочки з грубих гілочок, кладемо в склянку від занурювального блендера. Ніжні верхівки стебел відокремлюємо від волокнистих і кладемо до листочків.

Крок 3. Кришимо невеликими шматочками сир у склянку із зеленню.

Крок 4. Насипаємо 3 столові ложки кедрових горішків, попередньо підсушених на сухій розпеченій сковорідці.

Крок 5. Здобривши 100 міліграмами оливкової олії, посоливши і додавши очищені зубчики часнику, пробиваємо масу до гладкої консистенції.

Крок 6. Чисті скляні банки наповнюємо ароматним песто та забираємо в холодильник. Залишаємо, щоб досягти холодного стану. Подаємо песто до закусок або інших страв. Смачного!

Домашній песто соус з в’яленими томатами

Домашній соус песто із в’яленими томатами – приправа, яка доповнює основні страви та закуски. Песто з в’яленими томатами ідеально підходить до риби та м’яса. Готується песто нескладно. Любителі італійської кухні оцінять рецепт та візьмуть на озброєння.

Час приготування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Базилік сушений – ч.л.
  • Томати в’ялені – 150 гр.
  • Кедрові горіхи – 50 гр.
  • Сир чеддер – 70 гр.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Олія оливкова – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

Крок 2. 150 г в’ялених томатів кладемо в ємність і заливаємо теплою водою. Залишаємо на 5 хвилин.

Крок 3. Дрібно натираємо на тертці 70 г чеддера.

Крок 4. Кришити очищений зубчик часнику.

Крок 5. Зливаємо воду з томатів та закидаємо їх у склянку блендера.

Крок 6. Всипаємо 50 г кедрових горішків, тертий сир і рубаний часник. Горіхи за бажанням можна підсушити.

Крок 7. Приправляємо сушеним базиліком і присмачуємо ложкою оливкової олії. Перебиваємо компоненти у гладку масу. Якщо паста досить густа, вливаємо ще ложку олії та пробиваємо вдруге.

Крок 8. Чисту банку наповнюємо яскравим пестом.

Крок 9. Підсушуємо багет і доповнюємо яскравим соусом. Смачного!

Як приготувати соус песто з авокадо

Як приготувати соус песто з авокадо – не часто задається питання, але все ж таки іноді зустрічається. Сьогодні я поділюся, як за 10 хвилин отримати неймовірно апетитну приправу. Песто з авокадо підкорить незабутнім ароматом. Соус підійде до помідорів, грінків або пасти.

Час приготування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Меліса – 1 гілочка.
  • Авокадо – 200 грн.
  • Мигдаль – 60 гр.
  • Пармезан – 40 грн.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Олія оливкова – 5 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Лимонний сік – 2 ст.
  • Для подачі:
  • Помідори – 2 шт.
Дивіться також:  Повидло з яблук «Осінній аромат» з фото

Процес приготування:

Крок 1. Ознайомившись зі списком, готуємо інгредієнти. Промитий авокадо ділимо навпіл і виймаємо кісточку. Ополіскуємо мелісу і промокуємо серветками. З часнику прибираємо лушпиння.

Крок 2. М’якуш авокадо звільняємо від шкірки, застосувавши столову ложку. 40 г пармезану нарізаємо кубиками.

Крок 3. У чашу блендера засипаємо 60 грам мигдалю, вливаємо 85 міліграм якісної оливкової олії. Кладемо авокадо, мелісу та порізаний сир. Присмачуємо сіллю та двома столовими ложками соку лимона. Перебиваємо компоненти у пюреподібну масу.

Крок 4. Промиваємо помідори, витираємо та нарізаємо п’ятаками. Присмачуємо соусом песто.

Крок 5. Подаємо закуску. Соус зберігаємо в холодильнику у скляній ємності. Смачного!

Соус песто з волоськими горіхами

Соус песто з волоськими горіхами – приправа, яка не потребує професійних навичок для свого приготування. Чверть години і смачний соус з яскравим горіховим смаком готовий до використання. Песто отримав назву від того, що раніше його товкли у ступці. Сьогодні процес можна спростити, але це не вплине на смак.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Базилік – 50 гр.
  • Сік лимона – 1 ст.
  • Волоські горіхи – 50 гр.
  • Сир Пармезан – 40 грн.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Оливкова олія – 60 мл.
  • Сіль – щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Базилік обполіскуємо, обриваємо листочки від стеблинок. Кладемо у ступку або чашу блендера 50 г базиліка.

Крок 2. Очистивши 2 зубчики часнику, ріжемо їх на кілька частин і закидаємо у ступку.

Крок 3. 50 г волоських горіхів звільняємо від перегородок і уважно дивимося, щоб не попалася шкаралупа. Висипаємо до інших компонентів.

Крок 4. Розтираємо інгредієнти до однорідності. Солимо.

Крок 5. 40 г пармезану дрібно трьом на тертці у ступку.

Крок 6. Присмачуємо лимонним соком та оливковою олією. Олія не повинна бути з яскравим смаком, щоб не перебивати смак песто.

Крок 7. Перетираємо масу до однорідності.

Крок 8. Готовий соус перекладаємо у стерильну банку. Герметично закупоривши, зберігаємо песто не більше 4-х днів у холодильнику. Смачного!

Соус песто з горіхами кеш’ю

Соус песто з горіхами кеш’ю має цікавий смак. Класичний італійський песто готують із кедровими горішками. Але й кешью ніяк не зіпсує смаку приправи. Песто найчастіше використовують як доповнення до пасти, хрустких грінків або піци. Частування з песто теж мають неперевершений смак.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Базилік – 1 ст.
  • Лимонний сік – 1 ст.
  • Кешью – 1 ст.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Оливкова олія – ¼ ст.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти. Свіжий базилік детально мий у холодній воді. Обриваємо волокнисті стебла. Листочки просушуємо рушниками.

Крок 2. Листочки базиліка перекладаємо в електроприлад. Потім закидаємо очищений зубчик часнику.

Крок 3. Склянку кешью підсушуємо на розпеченій сухій сковороді. Смак песто стане яскравішим і насиченішим. Охолодивши ядра, висипаємо в блендер. Перемелюємо компоненти.

Крок 4. Присмачуємо масу лимонним соком на власний розсуд. Сік додасть трохи уловиму кислинку соусу.

Крок 5. Наливаємо чверть склянки оливкової олії гарної якості, але без яскравого характерного смаку, що може забити смак базиліку та горіхів. Кладемо чайну ложку солі.

Крок 6. Імпульсами перебиваємо масу до стану пасти.

Крок 7. Соус песто перекладаємо в піал і доповнюємо хрустким хлібом або крекерами. Смачного!

Прокрутка до верху