Соус Песто вважається найбільш популярним італійським соусом, приготованим на основі базиліка і оливкової олії. Він може бути зеленим, червоним або навіть фіолетовим. Ідеально підходить до пасти.
Соус Песто – трохи історії
Батьківщина цього соусу – місто Генуя, де він і зараз дуже популярний. А в 19 столітті він став традиційним блюдом Італії.
У старі часи всі продукти для приготування соусу розтирали, звідси і з’явилася його назва, від слова «pestare», яке перекладається як «розтирати». Зараз його можна зробити в блендері, але знавці кулінарії впевнені, що така обробка погіршує смакові властивості.
Перші згадки про нього з’явилися в 1800 році. Італійці дуже люблять і цінують цей соус, використовують його для багатьох страв і навіть просто мажуть на хліб. Він вважається символом багатства і обов’язково повинен бути у весільному меню, це — хороший знак для молодят.
Класичний соус Песто з базиліком
Щоб оцінити смак, потрібно хоча б раз приготувати соус Песто за базовим рецептом.
Необхідні продукти:
- 3 великі ложки кедрових горіхів;
- базилік свіжий – 50 грам;
- олія оливкова – 0,1 л;
- два зубчики часнику;
- 50 грам пармезану.
Процес приготування:
- Песто з базиліком готується дуже просто. Зелень промити, просушити, щоб не було вологи.
- Часник подрібнюємо середніми шматочками, сир натираємо на крупній тертці.
- Все це разом з горіхами занурюємо в блендер, перемелюємо.
Готуємо з в’ялених томатів і волоських горіхів
Обов’язково спробуйте макарони з соусом Песто приготованим за цим рецептом. Дуже виграшне поєднання.
Необхідні продукти:
- 60 мл оливкової олії;
- 2 великі ложки води;
- шість в’ялених помідор;
- зубчик часнику;
- третину склянки товчених горіхів;
- 50 грам пармезану;
- базилік свіжий – стакан;
- морська сіль і чорний перець – на кінчику ложки.
Процес приготування:
- Приготуйте чашу комбайна, помістіть туди вказану кількість базиліка, дрібно порізаний часник, подрібнені помідори, тертий сир і вже толченные волоські горіхи.
- Додайте трохи води, морської солі і перцю на свій смак, увімкніть прилад і нехай він збиває, поки маса не стане однорідною.
- Зменшіть оберти, влийте масло і доведіть до густоти.
З фісташок і спаржі
Песто можна зробити і з такими незвичайними інгредієнтами. І хоч поєднання не традиційно, в результаті виходить цікавий соус.
Необхідні продукти:
- сік лимона і зелень за смаком;
- три ложки оливкової олії;
- чверть склянки свіжого шпинату;
- зубчик часнику;
- 2 великі ложки смажених фісташок;
- спаржа – 2 пучка;
- 50 грам пармезану.
Процес приготування:
- Спаржу перед приготуванням потрібно помістити в киплячу воду, довести до м’якості, остудити і порізати на невеликі шматочки.
- Тепер всі зазначені інгредієнти разом зі спеціями відправляються в чашу блендера і перебиваються там, поки не перетворяться в однорідну суміш достатньої густоти.
З руколи
Із цим соусом можна готувати салати, закуски або навіть заправити картоплю і пасту. Горіхи в принципі можна використовувати будь-які, але і смак буде зовсім інший.
Необхідні продукти:
- олія оливкова – 0,1 л;
- зубчик часнику;
- сир пармезан – 40 грам;
- сіль за смаком;
- 35 грам кедрових горіхів.
Процес приготування:
- Зелень промиваємо і обов’язково чекаємо повного її висихання.
- Подрібнюємо сир на тертці, а часник ріжемо шматочками.
- У блендер або комбайн викладаємо всі інгредієнти, вливаємо олію, додаємо сіль по своєму смаку і перебиваємо до потрібної консистенції. Зовсім не обов’язково, щоб вона стала однорідною. Невеликі шматочки горіхів додадуть кінцевого результату своєрідний смак.
Песто з вершковим смаком
Один з кращих варіантів для приготування спагетті з соусом Песто. Їм також можна заправляти овочі або робити сандвічі.
Необхідні продукти:
- пармезан – 100 грам;
- велика ложка соку лимона;
- оливкова олія – дві ложки;
- трохи більше 100 грам будь-якого вершкового сиру;
- 100 грам волоських горіхів;
- 100 грамів сушеного базиліка;
- 2 зубчики часнику;
- перець чорний і сіль на свій смак.
Процес приготування:
- Волоські горіхи потрібно обов’язково трохи подрібнити, а твердий сир натерти на крупній або середній тертці.
- Після чого зазначений у списку склад викладається в блендер і починає перебиватися до густої маси, так щоб вона була чимось схожа на крем.
Простий соус з кінзи і петрушки
Пікантний варіант заправки обов’язково сподобається любителям гострих страв.
Необхідні продукти:
- половина маленької ложки солі;
- пучок свіжої кінзи і стільки ж петрушки;
- 2 великі ложки кедрових горіхів або будь-яких інших;
- два зубчики часнику;
- пармезан – 0,1 кг;
- 0,1 л оливкової олії.
Процес приготування:
- Раніше всі інгредієнти для соусу дрібно нарізалися ножем, або розтирали, зараз процес можна спростити за допомогою блендера.
- Кладемо в нього сир, перебиваємо, так що б він перетворився в крихту.
- Додаємо все інше за списком, включаємо більшу швидкість роботи приладу і чекаємо близько п’яти хвилин. Стільки часу потрібно, щоб маса стала однорідною і схожою на соус. Зберігати його можна не більше двох тижнів в закритій ємності в холодильнику.
Покроковий варіант томатного Песто
Базиліковий аромат, невелика томатна кислинка – відмінний варіант для сухарів і пасти.
Необхідні продукти:
- зубчик часнику;
- два помідора;
- олія оливкова – 2 великі ложки;
- сіль і перець за смаком;
- 30 грам кедрових горіхів або волоських;
- пучок свіжого базиліка;
- сирний сир – 50 грам;
- 40 грам пармезану або іншого твердого сиру.
Процес приготування:
- Помідори повинні бути досить твердими, м’які краще не використовувати. Ріжемо їх на кубики середнього розміру, викладаємо в сито, присипаємо сіллю і даємо постояти близько 10 хвилин.
- Всі інгредієнти зі списку крім сирного сиру і масла кладемо в блендер, подрібнюємо, поки вона не стане однорідною.
- Потім туди ж вливаємо олію, вказану кількість сиру, знову приправляємо сіллю і вмикаємо блендер ще на кілька хвилин.
- Отриманий соус можна поперчити, перекласти в зручну тару і зберігати в холодильнику.
З чим їдять соус Песто?
Про це соусі напевно чули багато хто, він продається практично у всіх магазинах, хоча і коштує досить дорого. Як, виявилося, приготувати його можна вдома, але з чим їдять соус Песто, добре він буде поєднуватися з приготованими стравами?
Заправка, приготовлена з ароматних трав, добре підходить до макаронних виробів, м’яса, салатів і навіть риби.
Спагетті, равіолі, феттучині і будь-яка інша паста – ідеальний варіант поєднання з даними соусом, причому неважливо, який саме ви виберете, вершковий або томатний.
Лосось, тріску або будь-яку іншу рибу можна запекти в цій добавці. Тоді цілком звичайне блюдо заграє зовсім іншими фарбами.
Його можна використовувати як самостійний маринад для курки, свинини або індички. Блюдо в такому маринаді можна сміливо ставити на святковий стіл – воно виходить надзвичайно ароматним і смачним.
Ще один варіант – бутерброди і канапе. Соус наноситься на хліб або тост, а зверху можна класти що завгодно: моцарелу, помідори, шинку, будь-який інший сир.
Ним заправляють овочеві салати замість звичайного масла й майонезу, особливо гарний він у поєднанні з баклажанами.