Соус Песто – 7 рецептів в домашніх умовах

Соус Песто вважається найбільш популярним італійським соусом, приготованим на основі базиліка і оливкової олії. Він може бути зеленим, червоним або навіть фіолетовим. Ідеально підходить до пасти.

Соус Песто – трохи історії

Батьківщина цього соусу – місто Генуя, де він і зараз дуже популярний. А в 19 столітті він став традиційним блюдом Італії.

У старі часи всі продукти для приготування соусу розтирали, звідси і з’явилася його назва, від слова «pestare», яке перекладається як «розтирати». Зараз його можна зробити в блендері, але знавці кулінарії впевнені, що така обробка погіршує смакові властивості.

Перші згадки про нього з’явилися в 1800 році. Італійці дуже люблять і цінують цей соус, використовують його для багатьох страв і навіть просто мажуть на хліб. Він вважається символом багатства і обов’язково повинен бути у весільному меню, це — хороший знак для молодят.

Класичний соус Песто з базиліком

Щоб оцінити смак, потрібно хоча б раз приготувати соус Песто за базовим рецептом.

Необхідні продукти:

  • 3 великі ложки кедрових горіхів;
  • базилік свіжий – 50 грам;
  • олія оливкова – 0,1 л;
  • два зубчики часнику;
  • 50 грам пармезану.

Процес приготування:

  • Песто з базиліком готується дуже просто. Зелень промити, просушити, щоб не було вологи.
  • Часник подрібнюємо середніми шматочками, сир натираємо на крупній тертці.
  • Все це разом з горіхами занурюємо в блендер, перемелюємо.

Готуємо з в’ялених томатів і волоських горіхів

Обов’язково спробуйте макарони з соусом Песто приготованим за цим рецептом. Дуже виграшне поєднання.

Необхідні продукти:

  • 60 мл оливкової олії;
  • 2 великі ложки води;
  • шість в’ялених помідор;
  • зубчик часнику;
  • третину склянки товчених горіхів;
  • 50 грам пармезану;
  • базилік свіжий – стакан;
  • морська сіль і чорний перець – на кінчику ложки.
Дивіться також:  Гречана каша на молоці – 5 рецептів приготування

Процес приготування:

  • Приготуйте чашу комбайна, помістіть туди вказану кількість базиліка, дрібно порізаний часник, подрібнені помідори, тертий сир і вже толченные волоські горіхи.
  • Додайте трохи води, морської солі і перцю на свій смак, увімкніть прилад і нехай він збиває, поки маса не стане однорідною.
  • Зменшіть оберти, влийте масло і доведіть до густоти.

З фісташок і спаржі

Песто можна зробити і з такими незвичайними інгредієнтами. І хоч поєднання не традиційно, в результаті виходить цікавий соус.

Необхідні продукти:

  • сік лимона і зелень за смаком;
  • три ложки оливкової олії;
  • чверть склянки свіжого шпинату;
  • зубчик часнику;
  • 2 великі ложки смажених фісташок;
  • спаржа – 2 пучка;
  • 50 грам пармезану.

Процес приготування:

  • Спаржу перед приготуванням потрібно помістити в киплячу воду, довести до м’якості, остудити і порізати на невеликі шматочки.
  • Тепер всі зазначені інгредієнти разом зі спеціями відправляються в чашу блендера і перебиваються там, поки не перетворяться в однорідну суміш достатньої густоти.

З руколи

Із цим соусом можна готувати салати, закуски або навіть заправити картоплю і пасту. Горіхи в принципі можна використовувати будь-які, але і смак буде зовсім інший.

Необхідні продукти:

  • олія оливкова – 0,1 л;
  • зубчик часнику;
  • сир пармезан – 40 грам;
  • сіль за смаком;
  • 35 грам кедрових горіхів.

Процес приготування:

  • Зелень промиваємо і обов’язково чекаємо повного її висихання.
  • Подрібнюємо сир на тертці, а часник ріжемо шматочками.
  • У блендер або комбайн викладаємо всі інгредієнти, вливаємо олію, додаємо сіль по своєму смаку і перебиваємо до потрібної консистенції. Зовсім не обов’язково, щоб вона стала однорідною. Невеликі шматочки горіхів додадуть кінцевого результату своєрідний смак.

Песто з вершковим смаком

Один з кращих варіантів для приготування спагетті з соусом Песто. Їм також можна заправляти овочі або робити сандвічі.

Дивіться також:  Соєве м’ясо – 10 рецептів приготування смачних страв

Необхідні продукти:

  • пармезан – 100 грам;
  • велика ложка соку лимона;
  • оливкова олія – дві ложки;
  • трохи більше 100 грам будь-якого вершкового сиру;
  • 100 грам волоських горіхів;
  • 100 грамів сушеного базиліка;
  • 2 зубчики часнику;
  • перець чорний і сіль на свій смак.

Процес приготування:

  • Волоські горіхи потрібно обов’язково трохи подрібнити, а твердий сир натерти на крупній або середній тертці.
  • Після чого зазначений у списку склад викладається в блендер і починає перебиватися до густої маси, так щоб вона була чимось схожа на крем.

Простий соус з кінзи і петрушки

Пікантний варіант заправки обов’язково сподобається любителям гострих страв.

Необхідні продукти:

  • половина маленької ложки солі;
  • пучок свіжої кінзи і стільки ж петрушки;
  • 2 великі ложки кедрових горіхів або будь-яких інших;
  • два зубчики часнику;
  • пармезан – 0,1 кг;
  • 0,1 л оливкової олії.

Процес приготування:

  • Раніше всі інгредієнти для соусу дрібно нарізалися ножем, або розтирали, зараз процес можна спростити за допомогою блендера.
  • Кладемо в нього сир, перебиваємо, так що б він перетворився в крихту.
  • Додаємо все інше за списком, включаємо більшу швидкість роботи приладу і чекаємо близько п’яти хвилин. Стільки часу потрібно, щоб маса стала однорідною і схожою на соус. Зберігати його можна не більше двох тижнів в закритій ємності в холодильнику.

Покроковий варіант томатного Песто

Базиліковий аромат, невелика томатна кислинка – відмінний варіант для сухарів і пасти.

Необхідні продукти:

  • зубчик часнику;
  • два помідора;
  • олія оливкова – 2 великі ложки;
  • сіль і перець за смаком;
  • 30 грам кедрових горіхів або волоських;
  • пучок свіжого базиліка;
  • сирний сир – 50 грам;
  • 40 грам пармезану або іншого твердого сиру.

Процес приготування:

  • Помідори повинні бути досить твердими, м’які краще не використовувати. Ріжемо їх на кубики середнього розміру, викладаємо в сито, присипаємо сіллю і даємо постояти близько 10 хвилин.
  • Всі інгредієнти зі списку крім сирного сиру і масла кладемо в блендер, подрібнюємо, поки вона не стане однорідною.
  • Потім туди ж вливаємо олію, вказану кількість сиру, знову приправляємо сіллю і вмикаємо блендер ще на кілька хвилин.
  • Отриманий соус можна поперчити, перекласти в зручну тару і зберігати в холодильнику.
Дивіться також:  Свинячі реберця з картоплею в духовці – 8 рецептів

З чим їдять соус Песто?

Про це соусі напевно чули багато хто, він продається практично у всіх магазинах, хоча і коштує досить дорого. Як, виявилося, приготувати його можна вдома, але з чим їдять соус Песто, добре він буде поєднуватися з приготованими стравами?

Заправка, приготовлена з ароматних трав, добре підходить до макаронних виробів, м’яса, салатів і навіть риби.

Спагетті, равіолі, феттучині і будь-яка інша паста – ідеальний варіант поєднання з даними соусом, причому неважливо, який саме ви виберете, вершковий або томатний.

Лосось, тріску або будь-яку іншу рибу можна запекти в цій добавці. Тоді цілком звичайне блюдо заграє зовсім іншими фарбами.

Його можна використовувати як самостійний маринад для курки, свинини або індички. Блюдо в такому маринаді можна сміливо ставити на святковий стіл – воно виходить надзвичайно ароматним і смачним.

Ще один варіант – бутерброди і канапе. Соус наноситься на хліб або тост, а зверху можна класти що завгодно: моцарелу, помідори, шинку, будь-який інший сир.

Ним заправляють овочеві салати замість звичайного масла й майонезу, особливо гарний він у поєднанні з баклажанами.

Прокрутка до верху