«Песто» вважається одним із стародавніх соусів у світі і є невід’ємною частинкою італійської кухні. Його основа – це ароматний зелений базилік і вищої якості оливкова олія, а також часник і кедрові горішки, які надають соусу неповторний смак. Класичний рецепт «Песто» відтворити своїми руками досить просто, головне, ніяких комбайнів та іншої техніки, тільки ступка і маточка.
Соус «Песто» – історична довідка
Соус «Песто» – це відомий італійський соус, де головним компонентом є базилік. За всіма традиціями його готують в мармуровій ступці, в якій інгредієнти розтираються дерев’яним песто, звідси й пішла його назва.
Якщо говорити про історію винаходу «Песто», то тут існують різні переконання:
- Одні стверджують, що соус з’явився завдяки жителям лігурійського узбережжя, де базилік ріс у великій кількості.
- Інші наполягають на тому, що соус був винайдений випадково. Спочатку його використовували в медичних цілях. Селяни готували з рослини засіб від екземи для мореплавців. І ось одного разу один з селян впустив суміш з базиліка на шматочок хліба. І з того моменту соус з’явився на столах італійців, які їли його на спеціальних коржиках – фокачче.
Сьогодні в Італії соус подають не тільки в кафе і ресторанах, але й обов’язково включають його у весільне меню, адже жителі сонячної Італії вважають, що «Песто» є символом щедрого столу і добрим знаком для молодої сім’ї.
У різних країнах з’явилися аналоги італійського соусу. Так, в Австрії готують «Песто» з насіння гарбуза, в Німеччині можна спробувати соус з черемші, а у Франції роблять схожу пряну суміш, але без додавання горіхів.
Класичний рецепт соусу «Песто» з базиліком
Класичний соус «Песто» готується без будь-яких електроприладів, тільки ступка з товкачем. Ну і терка – без неї ніяк.
Інгредієнти:
- 110 г «Пармезану»;
- пучок базиліка;
- три часникового зубчики;
- 35 г кедрових горішків;
- 110 мл олії оливи.
Спосіб приготування:
- У ступку кладемо тільки листочки базиліка, присипаємо сіллю (великої), можна використовувати морську. Розтираємо рослина до кашоподібного стану.
- Тепер кладемо зубчики інший прянощі і горішки, також товчемо всі разом товкачем.
- «Пармезан» тремо на дрібній тертці. Для «Песто» використовується тільки «Пармезан» і ніякий інший сир. Відправляємо його в ступку і розтираємо з іншими інгредієнтами.
- Вливаємо олію олив, перемішуємо, перекладаємо «Песто» в соусницю, прикрашаємо листочками базиліку і горішками.
З чим їдять соус Pesto
Італійські кухарі використовують «Песто» у приготуванні найрізноманітніших страв. Найвідомішими з них є піца, де пряним складом замінюють томатну пасту, а також спагетті, до яких соус подають окремо.
Дуже часто соус пропонують з першими стравами. Він ідеально підходить до національної страви Італії – супу мінестроне, а також до похлебкам з морських продуктів до супів-пюре. На основі «Песто» можна приготувати відмінний маринад для риби, м’яса і птиці або зробити заправку для холодних закусок.
«Песто» використовують для запікання овочів і стейків, його можна покласти в омлет або просто запекти з шматочком хліба в духовці. Соус кладуть у тісто для здоби, хліба і основу для пасти. Його можна подавати як самостійне блюдо, наприклад, до холодного м’яса, з хлібними паличками або c овочами.
Розібравшись, з чим їдять соус «Песто», треба включити його і у власне меню!
Паста з соусом «Песто»
Паста з соусом «Песто» є одним з традиційних страв в Італії. Нагадаємо, що паста – це макаронні вироби, тому для рецепта ви можете використовувати спагетті, вироби у формі спіральок, ріжків і т. п.
Інгредієнти:
- 420 г спагетті;
- «Пармезан»;
- соус «Песто».
Спосіб приготування:
- У каструлю наливаємо велику кількість води, додаємо трохи солі і відварюємо спагетті до напівготовності, тобто до стану аль денте.
- Готову пасту перекладаємо на тарілку, кладемо соус, перемішуємо, посипаємо тертим «Пармезаном», прикрашаємо листочками базиліку і подаємо до столу.
Паста «Песто» подається відразу, тобто страва не повинна охолонути, тому соус краще підготувати заздалегідь.
Як використовувати соус в приготуванні піци?
З соусом «Песто» можна приготувати ще одне відоме по всьому світу італійське блюдо – піцу.
Інгредієнти:
- дріжджове тісто для піци;
- кулька «Моцарели»;
- великий томат;
- сушений орегано;
- соус «Песто».
Спосіб приготування:
- Беремо тісто і намагаємося розкачати як можна тонше.
- Тонким шаром намазуємо основу соусом, зверху розкладаємо нарізану тонкими кружальцями «Моцарелу».
- Потім викладаємо так само тонко нарізаний помідор, посипаємо все орегано і запікаємо піцу 20 хвилин (температура – 200 °С).
Хліб з базиліковим «Песто»
Спробуйте спекти італійський хліб. Випічка виходить смачною і має оригінальний колір.
Інгредієнти:
- 365 г борошна;
- 230 мл мінеральної води;
- одне яйце;
- ложка цукру;
- 1,5 ч. ложки активних дріжджів.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно приготувати соус. Для цього візьміть два пучка базиліка, п’ять зубців пряного овоча, 50 мл олії і трохи солі. Перетріть інгредієнти в ступці або, якщо хочете прискорити процес, просто подрібніть все в блендері.
- Тепер на основі мінеральної води замішуємо дріжджове тісто, даємо йому постояти і як тільки основа збільшитися в обсязі, розгортаємо в пласт.
- Змащуємо пласт соусом і звертаємо заготівлю рулетом. Кінці його переплітаємо джгутом, зробивши кілька надрізів.
- Випікаємо італійський хліб 40 хвилин (температура – 190 °С).
Традиційний італійський суп мінестроне
Італійський овочевий суп мінестроне також готується з додаванням зеленого соусу.
Інгредієнти:
- цибулина;
- пара стебел селери;
- дві невеликих морквини;
- три картоплини;
- по одному цукіні і солодкого перцю;
- квасоля (краще консерви);
- три томата;
- жменю зеленого горошку;
- 40 г макаронних виробів;
- пара ложок соусу «Песто».
Спосіб приготування:
- Для мінестроне важливо всі інгредієнти порізати рівними шматочками, крім квасолі та горошку.
- У сотейник вливаємо олію і обсмажуємо цибулю, моркву і селеру. Через кілька хвилин додаємо картоплю, перець і томати. Тушкуємо 20 хвилин.
- Потім додаємо квасоля, зелений горошок, а трохи пізніше макарони і спеції. Вливаємо бульйон (воду). Його кількість залежить від того, який по густоті ви хочете зварити суп, але традиційний мінестроне повинен бути досить щільним.
- За кілька хвилин до готовності кладемо «Песто», чекаємо ще трохи і вимикаємо вогонь.
З морепродуктами
Якщо хочете здивувати своїх близьких оригінальним італійським салатом, то записуйте наступний рецепт. Для страви можете взяти мікс з морських продуктів або зібрати власний коктейль з улюблених морських гадів.
Інгредієнти:
- кілька плодів черрі;
- солодкий перець;
- спаржа;
- соус «Песто», будь-які спеції.
Спосіб приготування:
- В оливковій олії обсмажуємо морепродукти до рум’яного кольору. Якщо використовуєте для салату мідії і восьминогів, то їх краще злегка відварити.
- Спаржу пропускаємо через окріп і нарізаємо.
- Черрі і перець ріжемо довільно.
- Тепер залишилося тільки все з’єднати, посипати будь-якими спеціями, які підходять для страв з морепродуктів, і заправити соусом «Песто». До речі з італійського соусу і морепродуктів ви також можете зробити смачну пасту.
Салат «Капрезе» з соусом «Песто»
Ще одне італійське блюдо, яке подають з соусом «Песто» – це салат «Капрезе». Він дуже простий, але при цьому дуже смачний.
Інгредієнти:
- 260 г м’якої «Моцарели»;
- три великих томата;
- соус «Песто».
Такий салат краще готувати в сезон овочів, так як для закуски потрібні томати смачні, а не помідори зі смаком трави.
Спосіб приготування:
- Отже, ріжемо тонкими скибочками «Моцарелу» і томати.
- Інгредієнти викладаємо на блюдо почергово.
- Зверху розподіляємо соус і прикрашаємо салат листочками базиліку.
Соус «Песто» завдяки своєму пікантному смаку і аромату підкорив мільйони людей по всьому світу. І обов’язково завоює вашу увагу, адже він дійсно унікальний!