Соус песто — це одна з найбільш поширених в Італії заправок, яку оцінили любителі добре поїсти. Смачний соус, що поєднується з багатьма традиційними стравами, відрізняється простотою і доступністю інгредієнтів. Готується він з продуктів, які можна купити в найближчому магазині, а смак істинно італійська — яскравий, насичений, сонячний. Хочете знати, що таке соус песто — з чим їдять і як готують? Читайте уважно, ми все розповімо.
Класичний зелений соус песто дженовезе — з чим його їдять?
Класичний соус песто дженовезе — це зелена заправка, яку ви побачите в кожному італійському магазинчику. Називається вона соус Песто Дженевезе а-ля Оливиа. Останнє слово в цьому словосполученні означає масло. Саме оливкова олія і є основа соусу, тому зібравшись відтворити італійську заправку будинку, не скупіться і знайдіть найкраще. Наприклад, це може бути масло Екстра Вірджин.
Їдять його, з чим хочуть. Італійці кладуть трохи соусу в маринади, заправляють їм равіолі, використовують як заправку для салатів, додають при приготуванні пасти і піци. Хороший соус з куркою і свининою. Відмінно поєднується з будь-яким видом м’яса.
Як приготувати соус песто самому
Щоб приготувати песто з базиліком будинку, потрібно припасти наступні продукти:
- хороший пучок свіжого зеленого базиліка;
- пару зубків свіжого часнику;
- жменя очищених кедрових горішків, приблизно 80 грамів;
- 100 г пармезану;
- великої морської солі за смаком;
- 150 г оливкової олії.
Є там ще один дивовижний компонент — насіння особливої сосни пінії, але їх важко знайти, та й не вони визначають смак соусу.
Простіше перемішати всі компоненти блендером, але це буде не зовсім правильно. Краще запастися терпінням і потовкти соус в фаянсової або металевій ступці (дерево тут не годиться, краще зберігає аромат саме ступка). Почати потрібно з зелені, яку розтирають, посипавши трохи сіллю. Далі додаються горішки і часник, потім пармезан і в останній момент все заправляється маслом. Соус готовий!
Масло для нього слід брати тільки холодного віджиму — воно корисне, смачне і зберігає більше вітамінів і мінеральних речовин. А ось зелень можна доповнювати за своїм розсудом. Крім базиліка, песто може готуватися з петрушкою, орегано, кінзою.
Паста з соусом песто
Взагалі добавка зеленого песто до будь-яких макаронів, будь то спагеті або будь-який інший вид макаронних виробів, зробить блюдо чудовим і істинно італійським. Рекомендуємо приправити відварені макарони соусом песто, а також внести в блюдо невелику кислинку маленькими помідорами сорту черрі. Нарізаний шматочками сир моцарелла зробить смак цього чудового блюда ще більш ніжним і вершковим.
Робиться це так.
- 300 г свіжих помідорів чері вимити і нарізати половинками.
- У добре підсоленій воді відварити 300 г макаронів до готовності аль-денте, відкинути. Приблизно півсклянки злитої води залишити для соусу.
- У цій воді розвести соус песто до стану негустого йогурту, додати туди помідори, мелений чорний перець, все перемішати, перекласти в соус відварені макарони і, перемішавши, подавати на тарілках, прикрасивши страву зверху шматочками сиру (приблизно 150 г). Для прикраси підійде також гілочка свіжого базиліка.
Як використовувати соус в приготуванні піци
Чому б не урізноманітнити смак піци, замінивши звичний томатний соус зеленим песто? Просто намажте досить густо основу для піци соусом дженовезе і далі кладіть все, що зазвичай додається в піцу. Смак забезпечений яскравий і насичений!
Хліб з базиліковим песто
Дуже смачним виходить зелений італійський хліб з соусом песто.
Готуємо:
- 350 г пшеничного борошна;
- 220 мл мінералки;
- 1 яйце;
- пів-ложечки солі і велику ложку цукру;
- півтори чайних ложок дріжджів.
Приготований соус песто з розрахунку: на 50 мг олії 2 пучка зелені, 5 зубочки часнику, пів-ложечки солі.
Приготувати дріжджове тісто, дати підійти, обім’яти і дочекатися повторного підйому. Далі тісто розкочується в прямокутний пласт, змащується зеленою масою, згорнути рулетом і надрізається не до самого кінця уздовж, щоб вийшли два хвостики. Їх переплітають як джгут і, зліпивши міцно кінчики, укладають на подмазанный деко. Після півгодинної расстойки випікають в духовці при 190 градусах хвилин сорок.
Червоне песто россо — з чим поєднується?
Другий варіант знаменитого італійського песто — це червоний соус, який готується на основі оливкової олії з додаванням в’ялених помідорів. Він відрізняється гостротою і є соусом на інший манер. Зазвичай його використовують для заправки спагетті, для приготування піци і добавок в м’ясні страви. Втім, область застосування настільки ж широка, як і в класичному варіанті зеленого песто.
Щоб приготувати червоний соус россо, потрібно:
- 100 г в’ялених томатів;
- 100 г помідорів чері;
- 100 г хорошого оливкової олії;
- 100 г сиру (італійці використовують Пекоріно романо);
- трохи мигдалю в пелюстках для соусу і для його прикраси;
- часник.
Готується соус дуже просто. У чашу блендера спочатку викладаються шматочки в’ялених томатів, потім базилік, потім кладеться звільнений від внутрішніх стрілок часник в зубчиках, нарешті, виливається масло, додається нарізаний дрібними шматочками сир і мигдаль (трохи можна залишити на посипання страви). Все перемелюється в блендері до однорідної маси.
Найпопулярніше поєднання песто червоного россо — зі спагеті. Відварені до стану аль-денте макарони змішати з приготованим червоним песто. Щоб соус простіше розподілявся по макаронів, додайте в нього трохи води, злитої з макаронів. І швидко перемішайте. Буде дуже ароматно і смачно. Для більшої гостроти зазвичай додають в соус червоний перчик чилі, звільнених від насіння і порізаний на шматочки. Песто перемелюється на блендері і зберігається в щільно закритій баночці. Зверху його можна залити оливковою олією.
Традиційний італійський суп Мінестроне
Зелений соус песто є неодмінною частиною традиційного італійського супу мінестроне. Точніше, його генуезького варіанту, який відрізняється від мінестроне інших регіонів тим, що у нього обов’язково додається зелена заправка песто і суп генуезці готують більш рідкої консистенції.
Як і інші супи, це овочеве блюдо, але можна його готувати не тільки на воді, але і на м’ясному бульйоні. Обов’язкові компоненти — бобові, цибуля, селера, морква, помідори. Плюс інші овочі, які додаються по сезону.
Радимо приготувати суп за таким рецептом.
- Взяти одну цибулину, пару стебел селери і пару морквин нарізати дрібно кубиками.
- Дві-три картоплини, невеликий кабачок цукіні, перець і три помідори дрібно порізати.
- В двох ложках оливкової олії обсмажити цибулю з морквою і селерою.
- Знизивши до самого малого вогонь, кладемо інші овочі і тушкуємо їх в соку ще чверть години. В кінці додаємо готову квасолю з банки.
- Хвилин за п’ять до кінця варіння додаємо 50 г дрібних макаронів і жменю замороженого зеленого горошку. Даємо покипіти і перед закінченням варіння кладемо пару ложок готового соусу песто.
З морепродуктами
Оригінальний теплий салат можна приготувати з морепродуктів і соусом песто.
Готується він моментально, має незвичайний смак, а продукти потрібні наступні:
- морепродукти (можна у вигляді суміші або окремо взяти мідії, креветки, кальмари, восьминоги);
- трохи помідорів черрі;
- болгарський перець;
- фенхель і спаржа;
- спеції, відповідні до морепродуктів;
- соус песто.
- Готову суміш морепродуктів трохи смажте на грилі. Якщо вони сирі, то мідії і восьминоги повинні бути трохи відварені, буквально пару хвилин.
- Спаржу трохи пробланшировать, промити холодною водою, порізати.
- Перець і помідори нарізати довільно.
- Все з’єднати і заправити парою ложок соусу песто.