Як приготувати соус песто самому
Щоб приготувати песто з базиліком будинку, потрібно припасти наступні продукти:
- хороший пучок свіжого зеленого базиліка;
- пару зубків свіжого часнику;
- жменя очищених кедрових горішків, приблизно 80 грамів;
- 100 г пармезану;
- великої морської солі за смаком;
- 150 г оливкової олії.
Є там ще один дивовижний компонент — насіння особливої сосни пінії, але їх важко знайти, та й не вони визначають смак соусу.
Простіше перемішати всі компоненти блендером, але це буде не зовсім правильно. Краще запастися терпінням і потовкти соус в фаянсової або металевій ступці (дерево тут не годиться, краще зберігає аромат саме ступка). Почати потрібно з зелені, яку розтирають, посипавши трохи сіллю. Далі додаються горішки і часник, потім пармезан і в останній момент все заправляється маслом. Соус готовий!
Масло для нього слід брати тільки холодного віджиму — воно корисне, смачне і зберігає більше вітамінів і мінеральних речовин. А ось зелень можна доповнювати за своїм розсудом. Крім базиліка, песто може готуватися з петрушкою, орегано, кінзою.
Паста з соусом песто
Взагалі добавка зеленого песто до будь-яких макаронів, будь то спагеті або будь-який інший вид макаронних виробів, зробить блюдо чудовим і істинно італійським. Рекомендуємо приправити відварені макарони соусом песто, а також внести в блюдо невелику кислинку маленькими помідорами сорту черрі. Нарізаний шматочками сир моцарелла зробить смак цього чудового блюда ще більш ніжним і вершковим.
Робиться це так.
- 300 г свіжих помідорів чері вимити і нарізати половинками.
- У добре підсоленій воді відварити 300 г макаронів до готовності аль-денте, відкинути. Приблизно півсклянки злитої води залишити для соусу.
- У цій воді розвести соус песто до стану негустого йогурту, додати туди помідори, мелений чорний перець, все перемішати, перекласти в соус відварені макарони і, перемішавши, подавати на тарілках, прикрасивши страву зверху шматочками сиру (приблизно 150 г). Для прикраси підійде також гілочка свіжого базиліка.
Як використовувати соус в приготуванні піци
Чому б не урізноманітнити смак піци, замінивши звичний томатний соус зеленим песто? Просто намажте досить густо основу для піци соусом дженовезе і далі кладіть все, що зазвичай додається в піцу. Смак забезпечений яскравий і насичений!
Хліб з базиліковим песто
Дуже смачним виходить зелений італійський хліб з соусом песто.
Готуємо:
- 350 г пшеничного борошна;
- 220 мл мінералки;
- 1 яйце;
- пів-ложечки солі і велику ложку цукру;
- півтори чайних ложок дріжджів.
Приготований соус песто з розрахунку: на 50 мг олії 2 пучка зелені, 5 зубочки часнику, пів-ложечки солі.
Приготувати дріжджове тісто, дати підійти, обім’яти і дочекатися повторного підйому. Далі тісто розкочується в прямокутний пласт, змащується зеленою масою, згорнути рулетом і надрізається не до самого кінця уздовж, щоб вийшли два хвостики. Їх переплітають як джгут і, зліпивши міцно кінчики, укладають на подмазанный деко. Після півгодинної расстойки випікають в духовці при 190 градусах хвилин сорок.