Червоне песто россо — з чим поєднується?
Другий варіант знаменитого італійського песто — це червоний соус, який готується на основі оливкової олії з додаванням в’ялених помідорів. Він відрізняється гостротою і є соусом на інший манер. Зазвичай його використовують для заправки спагетті, для приготування піци і добавок в м’ясні страви. Втім, область застосування настільки ж широка, як і в класичному варіанті зеленого песто.
Щоб приготувати червоний соус россо, потрібно:
- 100 г в’ялених томатів;
- 100 г помідорів чері;
- 100 г хорошого оливкової олії;
- 100 г сиру (італійці використовують Пекоріно романо);
- трохи мигдалю в пелюстках для соусу і для його прикраси;
- часник.
Готується соус дуже просто. У чашу блендера спочатку викладаються шматочки в’ялених томатів, потім базилік, потім кладеться звільнений від внутрішніх стрілок часник в зубчиках, нарешті, виливається масло, додається нарізаний дрібними шматочками сир і мигдаль (трохи можна залишити на посипання страви). Все перемелюється в блендері до однорідної маси.
Найпопулярніше поєднання песто червоного россо — зі спагеті. Відварені до стану аль-денте макарони змішати з приготованим червоним песто. Щоб соус простіше розподілявся по макаронів, додайте в нього трохи води, злитої з макаронів. І швидко перемішайте. Буде дуже ароматно і смачно. Для більшої гостроти зазвичай додають в соус червоний перчик чилі, звільнених від насіння і порізаний на шматочки. Песто перемелюється на блендері і зберігається в щільно закритій баночці. Зверху його можна залити оливковою олією.
Традиційний італійський суп Мінестроне
Зелений соус песто є неодмінною частиною традиційного італійського супу мінестроне. Точніше, його генуезького варіанту, який відрізняється від мінестроне інших регіонів тим, що у нього обов’язково додається зелена заправка песто і суп генуезці готують більш рідкої консистенції.
Як і інші супи, це овочеве блюдо, але можна його готувати не тільки на воді, але і на м’ясному бульйоні. Обов’язкові компоненти — бобові, цибуля, селера, морква, помідори. Плюс інші овочі, які додаються по сезону.
Радимо приготувати суп за таким рецептом.
- Взяти одну цибулину, пару стебел селери і пару морквин нарізати дрібно кубиками.
- Дві-три картоплини, невеликий кабачок цукіні, перець і три помідори дрібно порізати.
- В двох ложках оливкової олії обсмажити цибулю з морквою і селерою.
- Знизивши до самого малого вогонь, кладемо інші овочі і тушкуємо їх в соку ще чверть години. В кінці додаємо готову квасолю з банки.
- Хвилин за п’ять до кінця варіння додаємо 50 г дрібних макаронів і жменю замороженого зеленого горошку. Даємо покипіти і перед закінченням варіння кладемо пару ложок готового соусу песто.
З морепродуктами
Оригінальний теплий салат можна приготувати з морепродуктів і соусом песто.
Готується він моментально, має незвичайний смак, а продукти потрібні наступні:
- морепродукти (можна у вигляді суміші або окремо взяти мідії, креветки, кальмари, восьминоги);
- трохи помідорів черрі;
- болгарський перець;
- фенхель і спаржа;
- спеції, відповідні до морепродуктів;
- соус песто.
- Готову суміш морепродуктів трохи смажте на грилі. Якщо вони сирі, то мідії і восьминоги повинні бути трохи відварені, буквально пару хвилин.
- Спаржу трохи пробланшировать, промити холодною водою, порізати.
- Перець і помідори нарізати довільно.
- Все з’єднати і заправити парою ложок соусу песто.