Соус тартар – 10 рецептів в домашніх умовах

Соусний маринад Тартар – це відомий світовий соус, який увійшов в історію нарівні з італійською песто і мексиканським гуакамоле. Соус Тартар завжди можна знайти на полицях продуктових супермаркетів, але домашній виходить набагато смачніше.

Соус Тартар – екскурс в історію

Найменування соусу з французької мови перекладається як «соус по-татарськи». Французи вирішили дати саме таку назву пекучому маринаду тому, що у татар були гострі шаблі. А також, з тієї причини, що татарські народи воліли сиру яловичину і солоні огірки.

Різні кухарі використовують свої секретні інгредієнти в приготуванні цього соусу. Хтось додає цибулю-шалот, хтось арахісову пасту. Жовток, традиційно міститься у складі соусу, володіє унікальними поживними властивостями. Саме тому соус Тартар – це не тільки смачно, але і корисно.

Класичний соус Тартар

Існують сотні варіацій виконання маринаду Тартар, але більшість кухарів воліють класичний соус:

  • яйце – 3;
  • корнішони солоні – 3;
  • масло соняшнику – 120 гр;
  • оливки без кісточок – 6;
  • каперси – 5;
  • часник – 1 зубчик;
  • діжонська гірчиця – 5 чайн. л.;
  • сік однієї половинки лимона;
  • сіль, перець – по щіпці.

Для змішування знадобиться глибока ємність. Два з трьох яєць слід відварити, від них знадобляться тільки жовтки. Розбити в ємність одне яйце, покласти гірчицю, налити масло. Покришити 2 отвареных жовтка. Блендером довести масу до однорідності.

Покласти інгредієнти: подрібнені каперси, корнішони, подрібнені оливки, часник, налити лимонний сік, посолити і поперчити. Ретельно пробити все блендером.

З додаванням солоних огірків

Головне правило приготування маринаду Тартар з солоним огірком – це подрібнювати всі овочі для маринаду ножем, без застосування допоміжної техніки. Так його смак буде більш насиченим і натуральней.

Рецепт соусу Тартар з солоними огірками наступний:

  • солоні огірочки – 3-4;
  • сік лимона – 1 стіл. л.;
  • масло соняшнику – 2 стіл. л.;
  • зелень (на вибір) – по 2 стебла;
  • гірчиця – 1 стіл. л.;
  • жовток – 2;
  • сіль, перець – за смаковими уподобаннями.

Жовтки, зварені круто, розім’яти виделкою (можна протерти через ситечко). Покласти гірчицю, влити неароматное масло, добре збити міксером. Далі налити сік лимона, посипати сіллю, поперчити, перемішати.
Огірки і зелень нашаткувати ножем. Покласти до решти продуктів, розмішати.

Дивіться також:  Філе міньйон — 8 рецептів приготування стейка

Так як кожен готує маринад по своєму смаку, то перед вживанням його спочатку варто спробувати і, якщо потрібно, додати відсутні інгредієнти.

Тартар на основі майонезу

Для цієї варіації соусу з майонезом знадобиться:

  • майонез – 4 стіл. л.;
  • мариновані огірочки – 100 гр.;
  • зелень петрушки – 10 гр.;
  • сік лимона – за смаком;
  • цибуля зелена – 30 гр.;
  • перець – за смаком.

Мариновані огірочки натерти на тертці, або порубати ножем. Залити майонезом. Покласти тонко порізану масу зелені, ретельно перемішати ложкою.

Залишилося влити сік лимона і поперчити. Обов’язково спробуйте. Якщо основа вийшла надто солоною, слід долити невелику кількість лимонного соку.

Зі сметаною

Ще один варіант приготування, який підійде навіть для дітей.

Для тартару зі сметаною необхідно взяти таку кількість продуктів:

  • сметана – 60 г;
  • зелена цибуля – 4 пера;
  • масло пост. – 60 гр;
  • мариновані огірочки – 3;
  • жовток – 2 (1 варений);
  • сіль – 2 щіпки;
  • білок яєчний (варений) – 1;
  • оцет – ½ чайн. л.;
  • гірчиця – 1 чайн. л.;
  • перець – за смаковими уподобаннями.

Обидва види жовтка (варений і сирої) розім’яти виделкою. Відварений курячий білок нарізати, також вчинити з цибулею і огірками.
У жовтки влити оцет, накласти гірчицю, насипати сіль, перець. Розмішати міксером. Обережно влити олію, не припиняючи процесу збивання. Покласти змішані з білком цибулю і огірки, розмішати. Подавати до столу.

Традиційний соус до риби

Цей маринад не буде перебивати смак риби, а навпаки, гармонійно доповнить його, зробить блюдо дуже ніжним.

Знадобиться:

  • гірчиця – 1 чайн. л.;
  • масло оливи – 125 гр. (можна використовувати будь неароматное);
  • лимон (сік) – 1 стіл. л.;
  • яйце – 1;
  • сіль – за смаком;
  • зелень цибулі – 6-10 пір’я;
  • пісок цукровий – 1 чайн. л.;
  • маринований огірок – 1.

Подрібнити цибулю і огірки. В лимонний сік насипати цукор-пісок, сіль, розмішати блендером. Потім покласти половину вареного жовтка і ще раз збити. Продовжуючи збивати масу на низькій швидкості, влити олію. У підсумку вийде середня консистенція, що нагадує майонез. Покласти до неї підготовлені овочі, розмішати за допомогою ложки і дати настоятися.

Дивіться також:  Ліниві пельмені — 6 рецептів

Соус з каперсами, пармезаном і гірчицею

Це дуже цікаве поєднання інгредієнтів.

У складі знаходиться:

  • сир «Пармезан» — 50 гр.;
  • майонез – 125 гр.;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • яйце (зварити) – 1;
  • гірчиця – 1 стіл. л.;
  • каперси – 1 стіл. л.;
  • перець, сіль – за смаковими уподобаннями.

Розім’яти жовток виделкою, поклавши до нього майонез і гірчицю. Всипати каперси, тертий на тертці «Пармезан», тонко порізану зелень цибулі. Посипати сіллю, поперчити і настояти протягом години.

Рецепт соусу Тартар від Джеймі Олівера

Від правильно підібраного соусу залежить смак страви.

  • майонез – 3-4 стіл. л.;
  • мариновані огірочки (корнішони) – 3;
  • каперси – 1 чайн. л. з гіркою;
  • консервовані анчоуси – 4;
  • петрушка – 1 пучок;
  • лимон – 1;
  • паприка – 1 чайн. л.;
  • масло оливи – 1 стіл. л.

Всі складові, крім лимона, оливкової олії та майонезу, засипати в чашу блендера. Натерти на тертці в загальну масу цедру лимона і не сильно дрібно порубати. Доповісти майонез, перемішати. З лимона вичавити сік змішаний склад. Зверху посипати паприкою і полити оливковою олією. Універсальний соус готовий.

Без додавання яєць

Для приготування цього складу знадобиться мінімум інгредієнтів. Крім того, готується він швидко, що дуже зручно, коли час на готування обмежена.

  • майонез – 200 гр;
  • часник – 1 зубчик;
  • цибуля перо – 4-6;
  • огірок маринований -1.

Головне в цьому варіанті приготування – це гострий ніж. Часник, цибулю і огірок дрібно порізати. Покласти майонез і добре перемішати. Охолодити близько півгодини і подавати.

З редисом і огірком

Тартар можна зробити і зі свіжими огірками.

  • помідори – 500 гр.;
  • огірки – 200 гр.;
  • редис – 200 гр.;
  • масло оливи – 1 чайн. л.;
  • селера – 1 стебло;
  • оцет – 1 стіл. л.;
  • лимон – ½;
  • сіль, перець – за смаковими уподобаннями.
Дивіться також:  Закуски на святковий стіл – 26 рецептів приготування

Пюрировать в блендері помідори, присмачивши сіллю і перцем. Пропустити через ситечко і відправити пюре в морозильник. Перемішати через годину і знову прибрати на мороз на 2 години.

Огірки, редис, селера нарізати соломкою. Оливкова олія змішати з соком лимона і влити в овочеву суміш.

Дістати пюре з помідорів, перемішати вилкою (повинна вийти крихта) і з’єднати з основною масою за допомогою ложки.

Як приготувати з лососем?

Приготувати соус Тартар пропонуємо за таким оригінальним рецептом.

Склад компонентів:

  • лосось (філе) – 350 гр.;
  • масло оливи – 30 гр.;
  • цибуля червоний – 1;
  • оцет винний – 15 гр.;
  • сік лимонний – 15 гр.;
  • свіжа зелень (петрушка, кінза) – за смаковими уподобаннями;
  • сіль, перець – за смаковими уподобаннями.

Влити оцет в сік лимона. Цибулю подрібнити, залити лимонно-оцтовим маринадом. Дрібно посічену зелень розім’яти з сіллю і перцем. Рибне філе дрібно нарізати і залити маринадом з лука. Перемішати з додаванням зелені та оливкової олії.

Поради з приготування соусу в домашніх умовах

Щоб соусний маринад Тартар вийшов смачним та вишуканим як у іменитих шеф-кухарів, сприяв поліпшенню якості та підвищенню поживної цінності страв, варто запам’ятати кілька хитрощів:

  • Для приготування маринаду краще брати оливкова олія (якщо його наявність взагалі передбачається рецептом).
  • Зелень слід додавати в загальну суміш саме перед вживанням.
  • Тартар найкраще зберігається в скляному посуді з добре закривається кришкою, в якій його можна відразу і приготувати, щоб потім не перекладати. Так він може простояти в холодильнику від 2 до 6 днів.
  • Мариновані або солоні огірки найкраще різати ножем, а не подрібнювати в блендері. Овочі в соусі повинні відчуватися шматочками.
  • Рекомендується подавати Тартар для страв з риби або морепродуктів. Він поліпшить і додасть особливу нотку їх смаку. Але також нітрохи не гірше соус підійде і до м’яса.
  • В покупному соусі містяться сумнівні консерванти і кислоти. Тому його краще приготувати самостійно.
Прокрутка до верху