Соус з авокадо – це не просто смачна екзотика, а цілий комплекс корисних речовин. Це прекрасна альтернатива паштету і навіть майонезу, адже він не поступається їм ні за смаком, ні за ситості. Сьогодні є безліч способів приготування соусів з авокадо, які подають з різними стравами по всьому світу. Розповімо, як зробити найбільш цікаві та смачні з них.
Соус з авокадо замість майонезу
Вчені змогли довести, що авокадо є цінним продуктом, адже в ньому багато корисних речовин і вітамінів. Тому такий екзотичний плід однозначно варто включати в свій раціон. Необов’язково їсти його сирим, можна готувати з них, наприклад, соуси. Так, з авокадо легко зробити смачну і ситну заправку, яка стане прекрасною заміною традиційному майонезу.
Інгредієнти:
- половина м’якого плоду авокадо;
- ложка винного (бальзамічного) оцту;
- 120 мл олії оливи;
- одне сире яйце.
Спосіб приготування:
- У чашу вбиваємо яйце, вливаємо олію і оцет, солимо, перчимо і збиваємо блендером до консистенції майонезу.
- М’якоть авокадо пюрируем окремо і з’єднуємо з іншими подрібненими інгредієнтами.
«Майонез» з авокадо можна використовувати як заправку для салатів, а також для подачі і приготування гарячих страв.
Класичний соус Гуакамоле»
Багато століть тому авокадо не вважали їстівним плодом, але одного разу одна принцеса племені майя спробувала його на смак і з тих пір такий екзотичний плід використовують в кулінарії багатьох країн. У Мексиці, наприклад, народився відомий на весь світ соус з авокадо «Гуакамоле».
Існує два варіанти його приготування. Перший полягає в тому, щоб взяти стиглий плід авокадо, з допомогою ложки витягнути м’якоть, посолити її, розім’яти виделкою і перемішати з ложкою лимонного соку і ложкою подрібненої кінзи. І на цьому все.
Другий варіант виявиться трохи цікавіше.
Інгредієнти для другого рецепта:
- два авокадо;
- жменя кінзи;
- часниковий зубчик;
- ложка соку лайма;
- ложка сметани;
- чилі.
Спосіб приготування:
- Зубчик часнику подрібнюємо, м’якоть авокадо розминаємо виделкою, кінзу також дрібно рубаємо.
- Кладемо інгредієнти в чашу блендера, додаємо кисломолочний продукт, вливаємо сік лайма і приправляємо гострим перцем чилі. Збиваємо складу до однорідної маси.
Ось і все, мексиканський соус готовий. Подаємо з чіпсами або кукурудзяними коржами.
До рибних страв
Можна приготувати вишуканий соус до риби з авокадо, при цьому для рецепта знадобиться не так багато інгредієнтів.
Підготуйте:
- м’яке авокадо;
- трохи зелені базиліка;
- два часникових зубки;
- пучок кропу;
- половину плоду лимона;
- ½ Ч. л. волоських горіхів.
Спосіб приготування:
- У миску кладемо м’якоть авокадо, розминаємо її виделкою, вливаємо сік цитруса і перемішуємо з подрібненою зеленню і перемеленими горіхами.
- Потім додаємо пропущений через прес часник і дрібно нарізаний базилік. Змішуємо і подаємо до столу.
Такий соус ідеально підходить до запеченої риби.
Для макаронних виробів
Соус з авокадо чудово поєднується з найрізноманітнішими варіантами страв з макаронних виробів. Виходить дуже красиво і смачно.
Інгредієнти:
- два стиглих авокадо;
- один лимон;
- три зубці часнику;
- чотири ложки олії;
- гілочки базиліка.
Спосіб приготування:
- У чашу блендера кладемо м’якоть плоду і подрібнюємо.
- Додаємо часник, цитрусовий сік, листя базиліка і масло. Притрушиваем чорним перцем і додаємо трохи солі. Ще раз все збиваємо до отримання складу однорідної консистенції.
- Тепер залишилося тільки зварити макарони і змішати їх з соусом.
Соус з авокадо до м’яса
До м’ясних страв ідеально підходить соус, приготовлений на сметані. Кисломолочний продукт надає йому особливу ніжність і тонкий вершковий смак.
Інгредієнти:
- два м’яких плоду авокадо;
- два часникових зубки;
- 1,5 ч. л. свіжовичавленого соку лимона;
- пучок кінзи (іншої зелені);
- півсклянки густої сметани.
Спосіб приготування:
- М’якоть тропічного плоду і зелень ріжемо довільно, складаємо в чашу блендера.
- Додаємо часник, сметану, приправляємо сіллю і перцем. Збиваємо соус до м’яса до однорідності.
Якщо замість часнику і перцю додати соковиті фрукти або ягідний сік, то такий соус можна подавати до морозива або фруктового салату.
З додаванням часнику
Якщо ви включите в свій раціон авокадо, то ваш організм буде вам дуже вдячний. Адже такий екзотичний плід поліпшить не лише стан шкіри і нігтів, але і роботу мозку, серця та шлунку.
Часник також вважається корисною овочевою культурою, при цьому він покращує смак будь-якої страви. Соус з авокадо з часником, до речі, можна приготувати різними способами.
Інгредієнти для італійського соусу:
- 120 г м’якоті авокадо;
- 120 г стиглих томатів;
- три часникового зубчики;
- дві щіпки морської солі.
Спосіб приготування:
- З томатів і авокадо очищаємо шкірку, м’якоть кладемо в блендер і подрібнюємо.
- Отриману масу змішуємо з пропущеним через прес часником і сіллю.
Такий густий соус чудово поєднується з запеченою рибою, морепродуктами і м’ясними стравами. Його можна і просто намазувати на тости або лаваш.
Інгредієнти для китайського соусу:
- 120 г стиглого манго;
- 120 г стиглого авокадо;
- ч. л. натертого імбиру;
- зубок часнику.
Спосіб приготування:
- Корінь імбиру очистити і перепустками через дрібну тертку.
- З допомогою звичайного сита або блендера подрібнюємо м’якоть манго і авокадо, змішуємо з натертим імбиром і сіллю.
Такий соус ідеально підходить до запеченої або відвареної курки.
Готуємо з яйцем
З курячого яйця і авокадо можна приготувати дуже смачний соус. Настійно радимо спробувати! Таку заправку можете подати з чіпсами, сухариками або з грінками.
Соус бажано з’їсти відразу, так як він зберігається не більше доби.
Інгредієнти:
- одне авокадо;
- два яйця;
- дві часточки часнику;
- дві ложки майонезу.
Спосіб приготування:
- Яйця відварюємо, авокадо очищаємо, а м’якоть розминаємо виделкою.
- До подрібненого фрукту кладемо яйця і часник, які потрібно попередньо подрібнити на дрібній тертці.
- Всі інгредієнти змішуємо, додаємо майонез і сіль за смаком.
Як ви змогли переконатися, зробити соус з авокадо досить просто. Ви можете експериментувати з іншими інгредієнтами, головне вибрати соковитий і м’який плід авокадо.