Куряче м’ясо – один із самих недорогих продуктів харчування в Росії. З цієї чудової пташки можна приготувати, щонайменше, близько 100 різних страв, не рахуючи субпродукти (печінка, шлунки, серця). Соуси для виробів з курки прийшли до нас з французької кухні, полюбилися за їх простоту і донині широко використовуються .
Соуси до курячого м’яса готуються в основному на курячому бульйоні, вони теж відрізняються великою різноманітністю: бувають прості і складні, з багатим кількістю інгредієнтів. У цій статті опишемо як приготувати соуси до курки, в залежності від способу її приготування.
Соус по-східному для вареної курочки
Блюдо для романтичної вечері, просякнута магією сходу.
Инредиенты для соусу по – східному.
- цибулю – 2 голівки,
- часник -3 зубчики,
- винний оцет – 10 мл,
- кінза – 1 пучок,
- горіхи волоські очищені – 400 гр.,
- бульйон – 500 мл,
- курячі жовтки – 2 ст. сіль,
- перець .
Приготування соусу по – східному.
Грибний з помідорами і сметаною соус для фарширований рисом запеченої курки
Інгредієнти для грибного з помідорами і сметаною соусу:
- гриби білі сухі – 25 гр.,
- цибуля – 30 гр.,
- помідори – 40 гр.,
- сметана – 90 гр.,
- масло – 45 гр.,
- борошно -20 гр.,
- вода – 400 мл,
- спеції.
Приготування грибного соусу
Сама по собі запечена курка, фарширована відварним рисом чудова, а з таким соусом піде на «ура»
Сметанний соус для смаженої курки
Дуже смачний і простий соус. Страва німецької кухні.
Інгредієнти для сметанного соусу:
- цибулю – 2 голівки,
- сметана – 150 гр.,
- вода -150 мл,
- олія оливкова – 50 гр.,
- борошно – 25 гр.,
- мускатний горіх – на кінчику ножа,
- спеції.
Приготування сметанного соусу для смаженої курки
Соус бешамель для страв із курячої грудки
Знаменитий і дуже простий у приготуванні французький соус бешамель дуже підходить для страв з курки. Його готують з молоком, вершками або курячим бульйоном. Можна додавати в нього зелень кропу або петрушки. Це додасть соусу тонку ароматну нотку
Інгредієнти для соусу бешамель :
- вершки – 150 мл,
- борошно – 25гр.,
- масло вершкове – 30 гр.,
- сіль – за смаком,
- мускатний горіх – на кінчику ножа,
- кріп -15 гр.
Приготування соусу бешамель.
Ананасовий соус для смажених курчат
Вишукана, ароматна підлива, за американською рецептурою, яка підійде не тільки смаженим курчатам, але і відварною або запеченим. Ананаси до неї краще вибирати свіжі.
Інградієнти для ананасового соусу:
- апельсиновий сік – 125 мл,
- кукурудзяне борошно – 25 гр.,
- курячий жир – 30 гр.,
- лимонний сік – 25 мл,
- апельсинова цедра -30 гр.,
- м’якоть ананаса – 120 гр.,
- вода – 200 мл
Приготування соусу ананасового
Страви з курячого м’яса, припадають до вподоби багатьом людям, а при подачі до них соусу, то таке частування запам’ятається надовго.
Рецептів соусів для курки є у великій кількості, при цьому кожен з них унікальний. Найсмачнішими і популярними визнані – часниково-грибний, соєвий, молочний і томатний соуси. Зазвичай їх використовують прихильники традиційних смаків, а любителі чогось новенького намагаються спробувати соуси з оригінальними компонентами. Таких рецептів теж безліч, до них відносяться – мексиканська сальса з додаванням кокосової стружки і лайма, соус з гострим перцем чилі, мигдалем і солодкою паприкою.
При додаванні в соус для курки журавлини, вишні, апельсини і імбиру, то можна отримати кисло-солодкий соус, який також не залишить байдужим.
Різноманітність соусів для курки дозволяє вибрати для себе найбільш приємний, який допоможе страви розкритися особливо яскраво.
Як приготувати соус до курки «Білий»
Цей соус добре підкреслює смак запеченої або вареної курки.
Час приготування 20 хвилин, розрахований на 5 порцій.
До складу Білого соусу для курки потрібно взяти такі продукти:
– один цибуля-порей;
– один стакан 20% вершків;
– 2 столові ложки оливкової олії;
– 2 столові ложки панірувальні сухарі;
– цедра лимона;
– спеції за власним смаком.
Як же готується Білий соус для курки:
Ніжну частину цибулі-порею потрібно нарізати тонкими кільцями і злегка прим’яти руками. Потім підсмажують на сковороді до рум’яності. Слідом за цим додаємо вершки і протушиваем на невеликому вогні до закипання. Це займе не більше 2 хвилин. Потім додаємо сіль, перець мелений і цедру лимона. Тільки треба постаратися знімати цедру не зачіпаючи білої частини, оскільки вона може давати гірчинку. Наступним компонентом будуть панірувальні сухарі, їх додаємо і гарненько розмішуємо. Соус стане густим, його знімаємо з вогню і збиваємо до однорідності в блендері. Остигаючи, соус буде загусати. Густоту соусу, на свій розсуд, можна регулювати додаванням сухарів.
Для любителів чогось погаречее можна приготувати гострий соус до курки.
Щоб приготувати гострий соус для курки ми візьмемо:
– соус томатний 300 г;
– зелень петрушки або кінзи 50 г;
– часник 4 зубчики;
– гострий соус «Табаско» 3 краплі;
– бальзамічний оцет 1 столова ложка спеції за смаком.
Гострий соус готується протягом 5 хвилин, ним можна приправити 6 порцій.
Готувати гострий соус для курки будемо так:
Всі приготування базується на змішуванні приготованих інгредієнтів, варити, випарювати і тушкувати не доведеться. Свіжу зелень, часник подрібнюємо і змішуємо з томатним соусом, бальзамічним оцтом і «Табаско», приправляємо спеціями. Гострий соус можна зробити в самий останній момент, коли вже курка буде готова.
Варто спробувати приготувати кисло-солодкий соус до страв з курки. Соус розкриє нові смакові відчуття, такого простого продукту, як курка.
Для приготування соусу з кисло-солодким смаком для курки потрібно підготувати:
– 2 невеликі цибулини;
– невеликий шматочок кореня імбиру;
– 2 зубчики часнику;
– 2 столові ложки рослинного масла;
– 2 столові ложки шеррі і соєвого соусу;
– 1 ложка оцту;
– 3 столові ложки кетчупу;
– 2 столові ложки цукру;
– 125 мл фруктового несолодкого соку (ананасовий, апельсиновий);
– 1 столова ложка крохмалю;
– 2 столові ложки води.
Час на приготування 15 хвилин і на 3 порції.
Готувати кисло-солодкий соус для курки будемо так:
Цибулю, часник і імбир дрібно нарізаємо і обсмажуємо на сковороді не більше 2 хвилин. Соєвий соус, оцет, шеррі, сік, кетчуп і цукор змішуємо між собою в каструлі. Встановлюємо на вогонь і доводимо до закипання. Окремо розбавляємо крохмаль у воді і тоненькою цівкою вливаємо в каструлю з прянощами. Проварюємо ще кілька хвилин до загусання соусу. Його можна подавати в соуснику або полив готову страву.