Соєвий соус, званий в кулінарних колах чорним золотом, отримав широке розповсюдження завдяки незвичайному смаку і універсальності застосування в стравах. Перший рецепт з використанням дорогоцінної заправки офіційно був опублікований Ісааком Титсингом.
Соєвий соус – історія походження
Батьківщиною соєвого соусу є Древній Китай, але з плином часу його рецепт розійшовся по всій Азії. Китайські ченці ввезли його в Японію і назвали «сію», а в XIX столітті делікатес став популярний і в Європі. Вже тоді в побуті його називали «чорне золото».
Як готується соєвий соус
Спочатку страви з риби готували з додаванням соєвих бобів. З часом з них навчилися робити соус. Він був досить густим і дорогим, тому в нього стали додавати воду в цілях економії.
Згідно працям писарів Стародавнього Китаю, найкращий соус готується повним виварювання бобів з додаванням такої ж кількості ячменю або пшениці. В кінці приготування все це заливається сіллю і водою. Потім маса повинна залишитися бродити на три – чотири місяці. Пшеницю або ячмінь додають до складу з-за присутності в цих злаках грибка кодзі, який змушує сусло бродити.
Зважаючи відносної простоти процесу приготування соусу, можна спробувати зробити його самостійно. Як готується соус? Досить просто.
Для цього знадобиться:
- соя – 100 г;
- бульйон – 2 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- масло вершкове – 2 ст. л.;
- пшеничне борошно – 2 ст. л.
Процес приготування виглядає так:
- Відварюємо боби до повної готовності і перетираємо масу через сито або подрібнюємо до пюре в блендері.
- Додаємо в масу бульйон і вершкове масло, сіль і борошно.
- Ретельно перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і постійно помішуємо. Соус готовий.
Крильця в медово – соєвому маринаді
Нижче запропоновано швидкий і простий рецепт, який підкорить вас з першої порції. Крильця в медово соєвому соусі чудово доповнить будь-який гарнір.
Для реалізації такого рецепта знадобляться:
- курячі крильця – 1 кг;
- «курячі» спеції – за смаком;
- бджолиний мед – 3 ст. л.;
- томат-паста чи кетчуп – 2 ст. л.;
- соєвий соус – 5 ст. л.;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- часник – 3 зубчики.
Алгоритм приготування простий:
- Добре промиваємо крила під струменем води і залишаємо сохнути.
- Для маринаду змішуємо спеції, соус, кетчуп, масло, часник і мед.
- У глибокий посуд викладаємо крильця і заливаємо підготовленим соусом. Перемішуємо руками для рівномірного розподілу маринаду. Залишаємо просочуватися на 3 – 4 години. Чим довше настоюються крильця в маринаді з соєвим соусом, тим насиченішим і гостріше буде готове блюдо.
- Доводимо температуру в духовці до 210 градусів. Крила розкладаємо по листу, змащеного маслом.
- Печемо заготовки в духовці 35 – 45 хвилин.
Курка в соєвому соусі на сковороді
Курочка по цьому рецепту виходить дуже соковитою, з ніжним смаком і ароматом.
Для його виконання потрібно:
- курка (або її частини) – 1кг;
- сіль і мелений чорний перець – за бажанням;
- ріпчаста цибуля – 2 середніх цибулини;
- масло (бажано, з оливок) – 1,5 ст. л.;
- соєвий соус – 120 мл;
- трави і інші приправи – за смаком.
Готуємо так:
- Курячі частини вимиваємо і знімаємо шкірку.
- Ріпчасту цибулю шаткуємо півкільцями і з’єднуємо в окремій ємності з підготовленою курятиною. Все ретельно перемішуємо.
- Готуємо заливку. Змішуємо масло, соєвий соус, перець і доступні приправи для курки. Перемішуємо. Потрібно уважно поставитися до кількості солі, оскільки соєвий соус дуже солоний.
- Заливаємо курку частиною маринаду, перемішуємо руками і залишаємо просочуватися на 2 – 6 годин. Можна лишатися заготовки з вечора на ранок.
- Готуємо курку в глибокій сковороді. На розпечене дно викладаємо курятину з цибулею в маринаді. Обсмажуємо м’ясні шматочки з різних боків до золотистої скоринки.
- Додаємо решту маринаду, накриваємо кришкою і тушкуємо півгодини. Можна періодично помішувати. Курка в соєвому соусі на сковороді готова.
Ціла курка в соєвому соусі в духовці готується за таким же рецептом.
Рецепт приготування свинини
Нижче запропонований хороший варіант страви, яке зможе урізноманітнити нудний домашнє меню. М’ясо виходить в міру соковитим і жирним. Соєвий соус надає йому вишуканість і тонкий смак.
Для приготування знадобиться:
- свинина (бажано, шия) – 1 кг;
- сушені приправи – 1 ч. л.;
- соєвий соус – 200 мл;
- кунжут – 2,5 ч. л.;
- білий лук – 4 шт.;
- рослинна олія (для смаження);
- часник – 7 – 8 зуб;
- вода – півсклянки;
- крохмаль – 1,5 ч. л.
Покроковий процес:
- Промиваємо і м’ясо обсушуємо паперовими рушниками, нарізаємо на невеликі шматочки.
- У глибоку миску викладаємо свинину і заливаємо соєвим соусом. Перемішуємо і залишаємо маринуватися в холодильнику на півгодини.
- Цибулю нарізаємо не тонкими кільцями, а часник, навпаки, тонкими пластинками. Не рекомендується тиснути або терти його на тертці.
- Гріємо рослинне масло на розпеченій сковороді. Викладаємо в нього свинину і заливаємо маринадом, в якому вона просочувалася. Готуємо 6 – 7 хвилин під кришкою. Періодично перевертаємо м’ясо.
- Додаємо цибулю і часник. Тушкуємо ще 6 хвилин.
- У склянку з водою додаємо крохмаль і перемішуємо. Виливаємо воду в сковороду, додаємо кунжут і трави. Ретельно розмішуємо склад і тушкуємо м’ясо ще близько півгодини на маленькому вогні.
Свинина в соєвому соусі буде готова, як тільки вся рідина вбереться, і м’ясо стане м’яким і соковитим
Креветки, смажені з часником і соєвим соусом
Екзотичне і неймовірно смачне блюдо нікого не залишить байдужим.
Для приготування знадобиться:
- креветки (бажано, королівські) – 0,5 кг;
- олія (бажано оливкова);
- соєвий соус – 260 мл;
- петрушка (свіжа);
- лимон – 1 шт.;
- часник – 2 зуб.
Процес приготування:
- Моєму і просушуємо креветки.
- Викладаємо їх на розпечену сковороду, змащену оливковою олією з часником.
- Додаємо соєвий соус і смажимо, постійно помішуючи, 5 – 7 хвилин.
- Викладаємо готові морепродукти на тарілку і поливаємо лимонним соком. Прикрашаємо петрушкою.
Риба в маринаді, запечена у фользі
Для цього рецепта підійде будь-яка біла або червона риба.
У процесі приготування знадобляться такі продукти:
- рибний стейк – 1 кг;
- лаврове листя – 2 шт.;
- звичайна цибуля – 1 шт.;
- перець (горошини) – 5шт.;
- олія соняшникова – 6 ст. л.;
- сіль і за бажанням суміш перців;
- соєвий соус – 70 мл;
- часник – 3 зуб.
Процес приготування:
- Очищаємо і промиваємо стейк з риби. Викладаємо на фольгу, змащену маслом. Зверху кожен шматочок риби поливаємо олією – так вона вийде більш соковитою.
- Посипаємо рибу сумішшю перців і солимо за смаком.
- Підсмажуємо цибулю на сковороді до золотистого кольору. Викладаємо його поверх рибних заготовок.
- Готуємо соус. Тиснемо зубчики часнику або нарізаємо кубиками. З’єднуємо з сумішшю перців і заливаємо соєвим соусом.
- Отриманим соусом поливаємо кожен стейк. Зверху кладемо лаврове листя, перець і закриваємо великим шматком фольги.
- Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці 35 – 40 хвилин при температурі 210 градусів.
Яловичина в соєвому соусі
Нижче запропонований покроковий рецепт, за яким яловичина готується за півгодини, але завжди виходить м’якою і тане в роті. Через нетривалого часу готування, м’ясо зберігає в собі всі корисні речовини.
Для приготування знадобиться:
- яловичина – 1 кг;
- часник – 4 зуб;
- білий цибуля – 2 шт.;
- соєвий соус – 200 мл;
- червоний гострий перець – за смаком.
Процес приготування:
- Тонкими смужками нарізаємо яловичину. Стежимо, щоб розріз проходив уздовж волокна. Чим тонше шматки, тим швидше приготується блюдо.
- Викладаємо яловичину в глибокий посуд і заливаємо соєвим соусом. Залишаємо маринуватися в холодному місці на 4 – 5 годин. А краще на всю ніч.
- Нарізаємо цибулю кубиками і обсмажуємо до прозорості. Для більш гострого страви можна на цьому етапі додати дрібно порізаний гострий стручок.
- До цибулі і перцю додаємо яловичину, перемішуємо і тушкуємо на сильному вогні 20 – 25 хвилин, періодично помішуючи. При необхідності додаємо воду.
- Тушкуємо ще 15 – 20 хвилин, після закінчення яких яловичина в соєвому соусі буде готова.
Салат із заправкою на основі соєвого соусу
Унікальний рецепт для тих, хто підтримує стрункість фігури.
Для його реалізації знадобиться:
- пекинка – 200 г;
- мелений перець – 1 ч. л.;
- соус із сої – 5 ст. л.;
- огірок – 2 – 3шт.;
- олія (бажано оливкова) – 2 ст. л.
Процес приготування:
- Капусту нарізаємо і прямо в салатнику трохи мнемо руками.
- Огірки тремо на тертці для моркви по-корейськи.
- Заправляємо овочі соєвим соусом.
- Додаємо до салату перець і оливкове масло.
Такий салат і креветки, смажені з часником і соєвим соусом, чудово доповнюють один одного.
Багато дієтичні салати готуються на основі соєвого соусу. Він майже не містить калорій і може стати рівноцінною заміною солі.
Традиційне Хе з кальмарів
Рецепт для любителів корейської кухні і кальмарів.
Для нього знадобиться:
- кальмари – 600 г;
- соєвий соус – 8 ст. л.;
- морква – 2 шт.;
- перець мелений (червоний) – 2 с. л.;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль – 1 ч. л;
- масло рослинне – 4 ст. л.
Процес приготування:
- Чистимо тушки кальмарів і викладаємо в глибоку каструлю. Повністю закриваємо водою і доводимо до кипіння. Варимо рівно 3 хвилини.
- Охолоджуємо варені кальмари і нарізаємо середньої соломкою.
- Моркву тремо на «корейської» тертці, посипаємо сіллю і залишаємо на півгодини. Потім віджимаємо виділився з овоча сік.
- Цибулю нарізаємо кільцями й обсмажуємо на сковороді, помішуючи час від часу.
- Перемішуємо всі підготовлені інгредієнти, заправляємо соєвим соусом і перцем. Залишаємо в холодильнику на півдня.
Індичка в соєвому соусі
Щоб приготувати таке неповторне блюдо, необхідно підготувати наступні продукти:
- індичка (філейна частина) – 600 г;
- пісне масло;
- морква – 2 шт.;
- вода;
- соус із сої – 4 ст. л;
- цибуля біла – 1 шт.
Процес приготування:
- Філе промиваємо й обсушуємо на паперовому рушнику. Нарізаємо невеликими шматочками.
- Моркву нарізаємо півколами або брусочками, цибулю – півкільцями.
- На розпечену сковороду виливаємо рослинне масло і викладаємо індичку. Смажимо на великому вогні до напівготовності.
- Додаємо до м’яса моркву і цибулю, перемішуємо і залишаємо ще на 15 хвилин.
- Розводимо соєвий соус з водою і виливаємо в сковороду. Перемішуємо і залишаємо тушкуватися на 15 – 20 хвилин. Періодично перемішуємо.
Індичку в соєвому соусі можна подавати спільно з будь-яким гарніром.
Так і виходить, що соєвий соус, дійсно, ніби чорне золото, надає будь-якій страві особливу вишуканість. Додавайте в салати, маринади і соуси і ваше меню ніколи не буде нудним і буденним.