Італійська кухня представлена безліч апетитних страв, серед яких провідне місце займають страви з макаронних виробів. Одним з таких кулінарних шедеврів є спагетті болоньєзе, що поєднує яскравий смак, ситність і простоту приготування.
Класичний італійський рецепт спагетті болоньєзе
Щоб зануритися в італійську атмосферу, немає необхідності йти в ресторан, достатньо придбати наступні продукти:
- яловичина – 250 г;
- свинина – 250 г;
- бекон – 80 г;
- спагетті – 500 г;
- селера – стільки ж;
- масло вершкове – 50 г;
- оливкова олія – 30 мл;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – ½ головки;
- м’ясний бульйон – 200 мл;
- помідори – 800 г;
- червоне вино – 100 мл
Спосіб приготування:
- Цибулю і часник подрібнюються, а потім пассеруются в глибокій сковороді.
- Після придбання овочами прозорості, до них додаються морквяна стружка і кубики селери.
- Коли вміст підрум’яниться, в сковороду відправляються скибочки бекону, які смажаться, поки не витопиться жир.
- М’ясо промивається, пропускається через м’ясорубку і відправляється в сковороду.
- Після придбання фаршем коричневого відтінку, вміст сковороди заливається вином і гаситься до повного випаровування рідини.
- У соус вливається бульйон, додайте очищені від шкірки і подрібнені томати.
- Соус готується близько години до повного розварювання овочів.
- За 10 хвилин до готовності цього складу відварюються спагетті, які подаються в глибоких тарілках разом з соусом.
Італійці відварюють макарони не так, як ми звикли. У стані, званому аль данте, вони залишаються трохи твердими всередині. Саме такі спагетті правильно подавати з соусом болоньєзе.
З фаршем і томатною пастою
Спагетті болоньєзе з фаршем являє собою страву, нагадує макарони по-флотськи, але відрізняється більш яскравими смаковими якостями.
Готується воно з:
- 200 г спагеті;
- 300 г яловичого фаршу;
- зубки часнику;
- 40 мл томатної пасти;
- 30 г Пармезану;
- шматочки вершкового масла;
- перцю, солі, оливкової олії і зелені.
В процесі:
- На оливковому маслі обсмажується підсолений і приправлений фарш разом з подрібненим часником і томатною пастою.
- Спагетті відварюються і відкидається на друшляк. Подаються макарони разом з м’ясним соусом, сиром і з зеленню в якості прикраси.
З додаванням в соус грибів
Спагетті чудово виходить з грибним соусом болоньєзе.
Готуємо його з:
- ½ Кг фаршу;
- 200 г печериць;
- цибулини;
- 1 морквини;
- ½ Головки часнику;
- 400 г помідорів;
- 100 мл білого вина;
- 150 мл бульйону;
- солі, спецій і масла.
Щоб подати страву з пікантною заправкою слідуйте таким алгоритмом:
- Подрібнена суміш цибулі і часнику пассеруется на оливково-вершковому маслі.
- Через 5 хвилин в сковороду додається терта морква.
- Після підрум’янення коренеплоду до нього викладаються грибні пластинки.
- Через 10 хвилин до обсмаженої масі додається фарш, який через 15 хвилин заливається вином.
- У фіналі додаються протерті помідори, спеції і сіль, після чого соус нудиться не менше 1 години.
- Спагетті відварюються і подаються з апетитною заправкою.
Спагетті болоньєзе в мультиварці
Щоб приготувати ситний вечеря на 4 осіб, слід обзавестися:
- упаковкою спагеті;
- 500 г свино-яловичого фаршу;
- 2 зубками часнику;
- цибулиною;
- морквою;
- 2 черешками селери;
- 250 мл молока;
- невеликою кількістю вершкового і оливкового масла;
- 400 г помідорів;
- шматочком Пармезану;
- сіллю і перцем.
Щоб приготувати спагетті за допомогою мультиварки виконуються такі кроки:
- Цибулю, моркву, часник і селеру подрібнюються і обсмажуються в чашу мультиварки на режимі «Смаження»
- Через 10 хвилин до них викладається підсолений фарш.
- Через 7 хвилин обжарювання вміст чаші заливається молоком і продовжує готуватися при помішуванні в тому ж режимі до випаровування рідини.
- Далі викладається томатна маса, після чого соус гаситься в режимі «Гасіння» 15 хвилин.
- Соус відправляється в піалу, а в звільнилася чисту чашу вливається вода, де після закипання відварюються спагетті, згідно інструкції на упаковці.
Варіант приготування з курячим фаршем
Це варіація класичного рецепту для дієтичного меню або дитячого раціону.
Виконати її можна, заздалегідь підготувавши:
- 400 г томатів у власному соку;
- 700 г курячого фаршу;
- цибулину;
- упаковку спагеті;
- шматочок сиру;
- сіль, перець, часник і масло.
Етапи приготування полягають у виконанні наступних дій:
- Подрібнені часник і цибулю пассеруются на оливковій олії.
- Коли овочі придбають золотистий колір, у сковороду викласти фарш і смажиться до коричневого відтінку.
- Потім до нього поміщаються очищені і подрібнені помідори, сіль і спеції.
- Соус гаситься 20 хвилин на повільному вогні.
- В цей час відварюються спагетті.
- Перед подаванням страву прикрашається тертим сиром.
Готуємо з вершками
Соус з вершками відрізняється особливою ніжністю і ароматом, за які його по достоїнству оцінять навіть маленькі члени сім’ї.
Для підготовки знадобиться:
- 750 г телячого фаршу;
- шматочок вершкового масла;
- цибулина;
- 1 морква;
- черешок селери;
- стопка червоного вина;
- 800 г помідорів;
- 150 мл вершків;
- сир Пармезан для подачі;
- спагеті;
- трохи солі, перцю і зелені.
Звичайно, можна намагатися у всьому слідувати класичним рецептом, але Пармезан навряд чи знайдеться в кожному магазині. При необхідності, замініть його будь-яким твердим гарним солонуватим сиром.
Готується соус наступним чином:
- У глибоку сковороду з товстим дном викладаються на гаряче масло подрібнені цибулю, моркву і селеру.
- Коли овочі стануть м’якими, до них поміщається подрібнений фарш.
- Втрата фаршем рожевого відтінку свідчить про те, що прийшла пора додати вино, яке вливається тонкою цівкою і доводиться до кипіння.
- Після випаровування рідини до вмісту сковороди викладається томатна маса з ошкуренных помідор.
- Готується соус близько 2 годин, за 10 хвилин до завершення яких, до нього додаються вершки.
- Перед подачею спагетті болоньєзе притрушивается сиром.
Пісні спагетті
Пісні спагетті з соусом болоньєзе можна приготувати з наступних інгредієнтів:
- червоний цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- гриби – 75 г;
- перець червоний (солодкий) – 1 шт.;
- брокколі – 50;
- спагетті – 250 г;
- паста томатна – вдвічі більше;
- часник – 2 зубчики;
- сіль, спеції і масло.
Схема підготовки:
- Овочі подрібнюються за бажанням кулінара і відправляються в сковороду на розігріте оливкове масло з інтервалом в 3 – 5 хвилин в такому порядку: цибуля з часником, моркву, перець, гриби і брокколі.
- Все заправляється томатною пастою і притрушивается сіллю і приправами.
- Після придбання овочами м’якості суміш збивається за допомогою блендера до ніжної структури, але не однорідності.
- Соус відправляється на сковороду, де витримується в гарячому стані, поки варяться макарони.
Таким чином, купивши всі інгредієнти згідно з обраним рецептом, спагетті болоньєзе з легкістю можна приготувати і в домашніх умовах. Спасибі італійської кухні, за прості рецепти і можливість без особливих зусиль урізноманітнити наше меню!