Головна страва італійців — макарони. І потрібно проявляти незвичайну кулінарну фантазію і вміння, щоб на їх основі готувати кожен день різну та смачну їжу. А адже це у них чудово виходить! Причому будь-макаронне страва має масу варіацій. Як, наприклад, і класика жанру — спагетті з креветками у вершковому соусі. Ми розповімо, як приготувати традиційні макарони в соусі і які можна придумати на його основі кулінарні шедеври.
Спагетті з креветками у вершковому соусі — базовий рецепт
Хороший соус — половина успіху. Навіть самі прості макарони заграють по-новому, якщо одягнути їх в чудовий соус з вершків. А якщо ще додати ароматних італійських трав і цього пармезану, ви отримаєте смак і аромат справжнього італійського блюда.
Отже, для даного рецепту знадобиться наступне:
- спагеті або інші макарони твердих сортів — 450 г;
- олія першого віджиму-3 ст. ложки;
- королівські креветки — 600 г;
- 3 невеликих зубчики свіжого часнику;
- 350 г максимально жирних вершків;
- спеції у вигляді чорного меленого перцю і солі;
- зелень петрушки і базиліка.
Робиться це так.
- Макарони відварюють. Можна використовувати будь-які види італійських макаронів або звичайні російські спагетті з борошна твердих сортів.
- Поки вони варяться, готуємо соус. Обсмажуємо на олії нарізаний пластинками часник до рум’яних бочков, після чого його виймаємо і викидаємо.
- У ароматне масло кладемо очищені креветки (можна брати з хвостиками, але тоді після обжарювання їх слід видалити) і обсмажуємо.
- У сковороду виливаємо вершки і варимо все, помішуючи, до полугустого стану.
- Залишилося додати сіль, перець і трави, все прокип’ятити і покласти в цей чудовий соус відварені макарони. Після, все перемішати і подавати до столу.
Рада! Макарони з креветками, як і інші варіанти італійської пасти, не терплять перетравлених спагетті. Аль-денте — цей спосіб варіння обов’язковий для італійців.
Однак наші співвітчизники не завжди розуміють цю трохи сыроватую консистенцію. Для них є непогана рекомендація — коли макарони готові до італійського «стану, вимкніть вогонь і влийте до них склянку холодної, а краще, крижаної води. Нехай трохи постоять, а потім їх треба відкинути, не промиваючи. В результаті макарони виходять м’якими і при цьому не перевареними завдяки тому, що вони «доходять» в гарячій, але не киплячій воді.
Чорні спагетті з креветками у вершковому соусі
Пропонуємо приготувати екзотичний вид макаронів в соусі — чорні спагетті з креветками. Це блюдо готується з особливих макаронів, в які додано чорнило каракатиці. І хоча вигляд їх дещо незвичний, на смак вони дуже навіть цікаві. В них чути нотка чогось морського, а тому з ними ідеально виходить паста з морепродуктами.
Купуємо:
- 250 г спагетті чорного кольору;
- креветки очищені — 300 г;
- вершки — 200 г;
- лимон (потрібно половинка).
Ще потрібні маленький пучок петрушки, пара зубків часнику і пару ложок хорошого оливкової олії.
- Поки варяться макарони, тушкуємо на олії розморожені креветки. Коли сік майже випарувався, додаємо вершки, роздавлений часник, сік половинки лимона, частина нарубаної петрушки і спеції.
- Все перемішуємо, трохи уварюємо і з’єднуємо з макаронами.
- Зелень зверху посипаємо для прикраси.
Варіант приготування з сиром
На основі базового рецепту можна приготувати самі різні варіанти соусу. Дуже приємна і пікантна заправка виходить з вершками і сиром.
В даному випадку радимо не дотримуватися суворих пропорцій, крім співвідношення креветок і макаронів 1х1.
Тобто якщо берете 200 г макаронів, то приблизно стільки ж, але не менше, візьміть і очищених креветок.
Крім них вам знадобляться:
- шматочок пармезану;
- півсклянки жирних вершків;
- сіль і чорний мелений перець;
- трохи білого сухого вина;
- масло вершкове;
- часник;
- італійські трави.
Готувати будемо так:
- Після обжарювання часнику кладемо в масло креветки, попередньо розморожені в гарячій воді. Далі, відкидаємо їх, даємо стекти воді і відправляємо на сковороду. Туди ж йдуть сіль, перець, травички і вершки. Не забудьте всипати жменю натертого пармезану і влити вино.
- Насолоджуємося, поки вся суміш булькає, виділяючи запаморочливі аромати, схожі з ароматами справжньої італійської тратторії.
- В самому кінці кладемо готові макарони і прогріваємо. У тарілки розкладаємо готову пасту, зверху посипаємо її тертим сиром і прикрашаємо свіжим базиліком.
Цей рецепт готується з королівськими креветками, проте відмінно підійдуть і тигрові, а також звичайні дрібні. Важливо тільки дотримувати загальні пропорції продуктів.
Паста з морепродуктами в вершково-часниковому соусі
На півкіло морепродуктів в цьому рецепті береться 300 р спагеті, 250 г вершків, пару середнього розміру помідор, трохи часнику, сіль, сушений базилік і перець за смаком.
Робиться це блюдо так:
- Відварюємо за рецептурою спагетті.
- У сковороді на невеликій кількості оливкової олії обсмажуємо розморожені морепродукти. Точніше, не обсмажуємо, а выпариваем з них рідина.
- На тертці протираємо помідори або, звільнивши їх від шкірки, просто подрібнюємо блендером.
- Томатну масу додаємо до морепродуктів і перемішуємо.
- Приправляємо суміш сухим базиліком, перцем і сіллю, кладемо трохи дрібно нарізаного часнику.
- Загасивши все разом хвилини три, додаємо вершки і знову тримаємо на вогні ще пару хвилин.
- Викладаємо відварені спагетті і знову все перешиваємо.
Іноді радять таке блюдо посипати тертим сиром. Так ось, у справжніх італійських ресторанах не прийнято посипати сиром спагетті з морепродуктами. Чому — незрозуміло, але не прийнято і все.
З додаванням грибів
- Поки варяться макарони (200 г), на сковороді розтопіть пару ложок вершкового масла і в ньому потушкуйте нарізані скибочками шампіньйони (200 г).
- Вийміть гриби, додайте олії і покладіть в нього пару зубчиків розчавленого часнику.
- Як тільки аромат часнику з’єднається з маслом, додайте 75 г м’якого вершкового сиру (можна «Філадельфія») і розминайте його, поки весь не розплавиться.
- Всипати пару столових ложок рубаною петрушки і трохи сухого базиліка, додайте окропу, щоб вийшов в міру густий однорідний соус.
- Сюди ж покладіть розморожені креветки (200 г) і гриби, згасите ще хвилини три.
Перекладіть готові макарони в соус, перемішайте і подавайте гостям або домашнім.
В томатно-вершковому соусі
Виражений вершковий смак тут поєднується з явною гостротою перцю чилі і ніжністю томатів.
Для цього рецепта краще взяти великі королівські креветки, а також купити такі продукти:
- на 400 г креветок потрібно пачка 300 р спагеті;
- стільки ж свіжих помідорів;
- перець чилі 1 шт;
- часник — кілька зубчиків;
- літрова пляшка вершків;
- 50 г тертого твердого сиру;
- перець мелений червоний, сіль;
- біле сухе вино — 150 мл
Пора приступати!
- Поки варяться макарони, розігріту сковороду покладіть нарізаний перець, роздавлений часник, нарізану кубиками помідори без шкірки і мелений перець.
- Влийте вино, притрусіть всі січеною зеленню і тушкуйте кілька хвилин.
- Пора посолити, всипати тертий сир, влити вершки і довести до кипіння на малому вогні. Як тільки соус стане густіше, потрібно його зняти з вогню.
- На іншій сковороді на малій кількості масла, що залишилося обсмажити дуже швидко креветки до скориночки і викласти в соус. Туди ж пора перекласти і готові макарони.
Подати блюдо слід зі свіжими гілочками базиліка.
Макарони з тигровими креветками
Розкішні креветки вимагають розкішного оздоблення.
Готуємо:
- 200 г спагеті або іншої пасти;
- пару помідор;
- 1 червона цибулина;
- 250 г очищених тигрових креветок;
- 30 г оливок або маслин без кісточок;
- 1 зубок часнику;
- шматочок пармезану;
- гілочки чебрецю;
- трохи оливкової олії для обсмажування;
- спеції і сіль за смаком;
- зелень.
Починаємо кулінарне диво.
- На маслі слід потримати чебрець, щоб ароматизувати його.
- Зсунувши гілочки в сторону, потрібно обсмажити очищені креветки і вийняти їх на тарілку.
- Нарізати овочі: помідори, цибулю, часник, а також оливки.
- На сковороду додати масло і дати йому нагрітися. Потім в нього підсмажити чебрець з часником і видалити їх.
- Покласти дрібно нарізану цибулю, через 3 хвилини помідори, а потім оливки і нарубану зелень.
- Далі туди ж кладемо креветки. Кілька штук залишити для прикраси страви під кожну тарілку.
Тільки що відварені спагетті викладаємо порційно так, щоб утворилося свого роду гніздо. В його середину покладемо соус і зверху водрузим креветку. Для додаткового смаку не забудьте натерти зверху кожної порції потроху сиру.