Бобова культура дуже популярна в кулінарії, тому що з неї можна приготувати чимало смачних і поживних страв. Спеціально для вас ми підібрали кілька цікавих рецептів приготування спаржевої квасолі.
Спаржева квасоля — що це таке?
Спаржева квасоля – це недозрілі зелені стручки спаржевих сортів. Вони володіють ніжним солодкуватим смаком і безліччю корисних речовин. Коли ламається довгий стручок молодої спаржі, виникає характерний хрускіт. Якщо ви купуєте заморожену культуру, то вона не повинна бути занадто товстою. Це означає, що вона вже почала дозрівати і містять у собі грубі волокна.
Салат з спаржевої квасолі
Це рецепт салату з спаржевої квасолі показує, що корисне і смачне блюдо можна приготувати швидко, дешево і просто.
Зверніть увагу – до приготування квасолі краще потримати її у воді кілька годин. Так з спаржі підуть зайві олігосахариди.
Склад:
- 1 кг стручкової квасолі;
- 2 часникового зубчики;
- 4 яйця;
- 1 чайна ложка оцту;
- 50 г вершкового масла;
- майонез;
- спеції.
- Ось як готувати:
- Відварити яйця у воді з оцтом. Цей секрет допоможе уникнути тріщин на шкаралупі. Яйця почистити і порізати на маленькі кубики.
- Промити стручки, зрізати кінчики і опустити в киплячу підсолену воду. Варити 13 хвилин. Після цього накришити стручки або розділити на 4 частини (якщо це довгий боб).
- Сковороду змастити вершковим маслом і дати загостритися. Потім обсмажувати квасолю протягом 5 хвилин (повинна з’явитися золотава скоринка).
- З’єднати спаржу і яйця, додати продавлені часникові часточки.
- Подавати відразу після приготування, заправивши майонезом і приправою за смаком.
Рецепт обжарювання в яйці
Приготувати спаржеву квасолю можна з яйцями. Це варіант є простий яєчнею з овочами, але повірте, смак вас приємно здивує. Спробувавши такий нехитрий рецепт, ви будете часто готувати його, оскільки це апетитно і корисно одночасно!
З чого будемо робити:
- 300 г стручкової квасолі;
- 2 курячі яйця;
- 1 томат;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 2 гілочки кропу;
- соняшникова олія;
- щіпка чорного меленого перцю;
- сіль, спеції.
Як робити:
- Помити спаржу, обрізати кінчики і порізати стручки на 3 частини.
- У ємність з закипаючою солоною водою опустити спаржу на 4 хвилини. Потім відправити остуджуватися в друшляк.
- Помідор і цибулю нарізати середніми шматочками, кріп подрібнити як для овочевого салату.
- В іншому посуді збити яйця з сіллю і перцем.
- На сковороді на олії обсмажуємо цибулю.
- Додати до цибулі спаржу, посолити і приправити спеціями. Перешкодити.
- Влити збиті яйця і знову перешкодити.
- Коли яйця загусли – додати помідорну нарізку і зелень, перемішати.
- Готувати ще пару хвилин. Блюдо подавати гарячим.
Як смачно згасити з куркою
Спаржева квасоля чудово поєднується з курячим м’ясом. Якщо ви любите курку та овочі, то зверніть увагу на цей рецепт. Цим блюдом можна порадувати домочадців на обід або вечерю. А найголовніше – завдяки поєднанню інгредієнтів, не буде тяжкості після прийняття їжі.
Інгредієнти:
- дві курячі грудки;
- одна цибулина і моркву;
- півкіло стручкової квасолі;
- половина болгарського перцю;
- по одному пучку петрушки і кропу;
- сіль, приправа.
Що треба робити:
- На сковороді почати смажити курку зі спеціями.
- Коли шматочки м’яса почнуть підрум’янюватися – додати моркву, натерту на тертці.
- Цибулю нарізати півкільцями і часник кільцями. Як тільки все буде нарізано – відправити на сковороду.
- Перець порізати смужками і приєднати до курки, коли на ній почне з’являтися скоринка.
- Доповнити спаржею, прикрити кришкою і готувати 10 хвилин на слабкому вогні.
- Зелень дрібно накришити і відправити до решти інгредієнтів.
- Перед тим, як вимкнути вогонь, перемішати. Потім накрити кришкою і дати постояти кілька хвилин.
Спаржева квасоля на гарнір
У цьому рецепті стручки квасолі виходять м’якими, ароматними і дуже смачними. Спаржу на гарнір подають до м’яса або в якості самостійного блюда.
Компоненти рецепту:
- 1000 г спаржі;
- 1 велика цибуля;
- 2 помідори;
- 4 часникового зубчики;
- пів чайної ложки цукру;
- оливкову і соняшникову олії;
- сіль, перець.
Як приготувати:
- Спаржу промити, обсушити, видалити прожилки. Потім порізати на частини в кілька сантиметрів. Якщо ви взяли заморожені стручки, то перед нарізкою їх розморозити.
- Цибулю подрібнити і обсмажити в розпеченому маслі.
- Коли цибуля стане золотистого кольору, додати спаржу. Все це тримати в закритому сковорідці на максимальному вогні близько 6 хвилин. Не забувайте помішувати!
- Помідори порізати на маленькі шматочки, часник подрібнити. Додаємо їх, коли колір стручків стане яскраво зеленим, і тушкуємо 25 хвилин у закритому сковороді і на маленькому вогні.
- Потім приправити сіллю, цукром і перцем. Тримати на плиті не більше 12 хвилин.
- Перед подачею полити оливковою олією.
Готуємо по-грецьки
Страви з спаржевої квасолі характеризуються найніжнішим смаком і приємним ароматом, однак деякі скептично ставляться до спаржі. Якщо ви жодного разу не готували цю квасолю, але хочете спробувати, то скористайтеся цим цікавим рецептом грецького страви.
Нам знадобиться:
- спаржева квасоля – 200 г;
- одна велика головка цибулі;
- одна морква;
- три картоплини;
- чотири томата;
- томатна паста – 400-500 мл;
- часник – 3 зубчики;
- по пучку петрушки і кропу;
- цукор, сіль, перець.
Як приготувати:
- Квасолю помити і зрізати зайві елементи (хвостики і прожилки).
- Цибулю порізати на невеликі кубики.
- Часник дрібно нарубати.
- Морква накришити соломкою.
- Картоплю порізати скибочками.
- У глибоку напружену сковороду відправити смажитися цибулю.
- Як тільки він стане золотистим – додати часник.
- Через пару хвилин – доповнити картоплею, морквою, квасолею.
- Через кілька хвилин – доповнити томатною пастою, помідорами, щіпкою цукру і дрібно нарубаної петрушкою.
- Зменшити вогонь до мінімального значення, закрити кришку і готувати все це близько 60 хвилин, не забуваючи періодично помішувати.
- Після закінчення 50 хвилин приправити спеціями і посипати кропом.
- Перед подачею на стіл готову порцію прикрасити натертим сиром.
По-корейськи
Цей рецепт рекомендований любителям маринованих салатів по-корейські і різних гострих страв.
Робити з:
- півкіло стручкової квасолі;
- одна цибулина (можна обійтися і без неї);
- одна велика морква;
- пара часникових зубчиків;
- 3 чайні ложки 9% оцту;
- два лаврових листа;
- соняшникова олія;
- сіль;
- цукор;
- чим будемо приправляти морква: по ½ чайної ложки чорного і червоного меленого перцю, одна чайна ложка коріандру.
Як робити:
- У вимитих стручків зрізати кінчики і розрізати на відрізки по 3,5 див.
- Моркву натираємо крупно тертці.
- Стручки варити кілька хвилин в солоній воді з додаванням лаврушки.
- Готові стручки остудити в холодній воді. Цей секрет допоможе залишити недоторканим яскравий зелений колір спаржі.
- Часник продавити через прес.
- У посуді поєднати спаржу, морква, цибуля (якщо вирішили робити з ним), часник і приправи до корейської моркви (ті, що вказані в інгредієнтах).
- У сковороді розігріти олію, доповнити оцтом.
- Отриману гарячу суміш влити в спеції. За необхідності доповнити сіллю і цукром.
- Всі продукти добре перемішати, покласти в ємність і прибрати тримати в холодильнику протягом мінімум 12 годин.
Маринована спаржева квасоля на зиму
Ви любите спаржу? Спробуйте замаринувати її на зиму!
Для цього рецепта знадобиться:
- 300 г спаржі;
- 800 мл води;
- 2 столові ложки 6% оцту;
- 6 середніх часникових зубчиків;
- соняшникова олія;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Попередньо простерилізувати банки і поставити на плиту посуд з гарячою водою для маринаду.
- Підготувати спаржу – помити і зрізати прожилки.
- Як тільки вода закипить, посолити і поперчити її, залити оцет і масло, потім відправити туди 3 часникові часточки і лаврушку. Цей склад кип’ятити близько 8 хвилин, потім додати квасолю і тримати на вогні ще 17 хвилин на слабкому вогні.
- По закінченню цього часу – закинути 3 часникові часточки і прибрати з плити для того, щоб трохи остудити.
- Потім прибрати в прохолодне місце на 4-5 годин.
- Завершальний етап рецепта – перекладання в банку і закочування кришкою.
Суп в мультиварці
Перші страви зі спаржевої квасолею різноманітять ваше меню і порадують своїм незвичайним смаком.
Необхідні продукти:
- 0,3 кг спаржевої квасолі;
- 0,3 кг м’яса (на ваш розсуд);
- 2-3 картоплини;
- по одній штуці ріпчастої цибулі, моркви і солодкого перцю.
Як приготувати:
- Овочі помити і почистити.
- М’ясо помити і відправити готуватися в мультиварку на 120 хвилин, включивши програму «Суп».
- Цибуля накришити, моркву нарізати середньої соломкою, перець порізати на кубики або соломку, часник розрізати на дві частини або залишити цілою, картоплю порізати на кубики.
- Поставити овочі варитися на плиту на півгодини. Додати їх у каструлю за 25 хвилин до кінця режиму.
- Спаржу порізати на частини або залишити довгі стручки. Тушкувати на сковороді в маслі і невеликій кількості води не довше 15 хвилин.
- За півгодини до закінчення режиму відправити в каструлю овочі. Поварити кілька хвилин, потім закинути квасоля.
- Перед подачею прикрасити суп зеленню.