Спеції для риби – які підходять? Список кращих спецій і приправ для рибних страв, кулінарні поради

Вірно підібрані спеції для риби зроблять страви з неї особливо смачними. Досвідченим кухарям відомі прянощі, які варто використовувати саме для запікання, тушкування, смаження або засолювання продукту, але є також і універсальні суміші.

Які приправи підходять до риби, запеченої в духовці

Є відразу кілька варіантів спецій, які ідеально підходять для запікання в духовці різних сортів риби. Приготувати її можна як на відкритому листі, так і в рукаві, фользі, спеціальному пакеті, у формі. Незалежно від обраного способу запікання, саме такий вид термічної обробки вважається найбільш корисним і дієтичним.

Для приготування риби в духовці кулінари вибирають такі приправи:

  • Лаврушка. Прекрасно підкреслює смак і аромат страви.
  • М’ята і меліса. Додають страві «свіжості», роблять його смак особливим.
  • Цибулю, корінець селери, свіжа петрушка, сік лайма і лимона. Ці добавки легко прибирають специфічний рибний запах при запіканні.
  • Материнка, майоран, аніс. Такі спеції особливо актуально використовувати, коли рибка запікається без будь-яких соусів.

Перераховані спеції можна використовувати кожну окремо або ж поєднувати по своєму смаку.

Спеції для гасіння риби

Всім господиням напевно буде корисно знати, які спеції підходять для риби при запіканні. Якщо хочеться додати частування гостроти, варто використовувати перець. Наприклад, тільки чорний або суміш кольорових мелених перчиком.

Крім того, при гасінні риби можна застосовувати:

  • Гірчицю. Краще всього – в зернах. Вони зроблять смак частування більш яскравим і вишуканим.
  • Базилік і розмарин. Ці спеції необхідні для надання страві пікантності.
  • Цибулю різних сортів. Цей овоч можна вдало поєднувати з рибою будь-якого сорту.

Якщо є необхідність скоротити калорійність готового страви, то гасити продукт варто не на маслі, а на воді.

Ідеальний склад спецій, придатних до смаженої риби

Смаження риби – один з найпопулярніших способів її приготування. М’ясо в процесі термічної обробки стає більш соковитим завдяки додаванню олії. А зверху з’являється смачна рум’яна кірочка.

Дивіться також:  Соус для котлет м’ясних, курячих, рибних – 6 рецептів

Аромат готового страви багато в чому буде залежати від використовуваних спецій. Традиційно для смаження вибираються гострі перчики. Можна взяти чорний, білий, червоний або відразу їх поєднання. Головне, не перестаратися і не переперчить рибу. Основний смак страви легко перебити.

Серед кращих приправ для риби досвідчені кухарі виділяють чебрець, мускатний горіх і коріандр. Підійдуть вони і для смаження підводного мешканки.

Щоб зробити колір страви більш апетитним – рум’яне, золотистим, можна додати спеції для риби куркуму. Така приправа точно сподобається любителям солодкуватого присмаку в гарячому столі.

Із зелені з рибкою краще всього поєднується світлий і темний базилік, чебрець, петрушка будь-якого виду, кріп, меліса. Будь-яку з них можна використовувати як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Потрібно пам’ятати, що темного базиліка доведеться додати більше, ніж світлого. У зеленого варіанти такої зелені більш яскравий смак.

Приправи для засолювання риби

Щоб риба при засолюванні вийшла смачніше, цікавіше, маринад для неї обов’язково варто додати лаврушку (цілими листами або в раскрошенном вигляді), кольорові мелені перець, сік лайма/лимона, запашний перець горошком. Звичайно, цитрусовий фреш не є приправою, але він здатний поліпшити смак будь-яких страв з риби. Маринаду він додасть приємну кислинку. Весь перерахований набір спецій підходить і для білої, і для червоної риби.

Якщо філе продукту сухувато, то можна змішати вибрані спеції зі сметаною/майонезом і обов’язково додати рубаною петрушки.

Ще простіше солити рибу в ароматній олії. Для такої мети вибирається рослинний жир, вже настояний на різних травах і спеціях. Зелень, часник, приправи на вибір заливаються, наприклад, оливковою олією. Залишають у такому вигляді на 2 діб. Далі залишиться лише посолити суміш.

Дивіться також:  Як варити рис для суші – 4 правильних рецепта

Рецепт універсальної суміші для рибних страв

При бажанні можна самостійно зробити універсальну суміш прянощів для рибних страв. Її можна додавати у страви, що готується будь-яким чином.

Інгредієнти:

  • мікс кольорових мелених перчиком – 3 ч. л.;
  • коріандр – 1,5 ч. л.;
  • сіль – 3-3,5 ч. л.;
  • цукрова пудра – 2,5 ч. л.;
  • гіркий перчик – 1/3 стручка;
  • сушені часник і цибулю – 6-7 ч. л.

Приготування:

  • Змішати мелені перці. Гіркий стручок довільно подрібнити. Щоб зробити це було простіше, його потрібно використовувати вже висушеному вигляді.
  • Коріандр в зернах самостійно розтовкти в ступці.
  • З’єднати в загальній посуді всі підготовлені і залишилися інгредієнти.
  • Закрити ємність щільною кришкою. Перетрусити суміш.

Зберігати суміш у сухому місці.

Приправа для копчення риби своїми руками

Для такого варіанту обробки продукту краще приготувати не суміш спецій, а смачний ароматний маринад. Він і замінить приправу.

Інгредієнти:

  • риба підходящого для копчення сорти – 1 кілограм;
  • сіль (велика) – 2,5 ст. л.;
  • цукор (буряковий) – 1,5 ст. л.;
  • лаврове листя – 5 листочків;
  • гвоздика – 4-5 шт.;
  • якісний чай (чорний) – 3 порційних пакетика;
  • перець – 6-7 горошин.

Приготування:

  • Влити в каструлю літр питної води. Підсолодити і посолити рідини. Закип’ятити.
  • Зняти посуд з вогню. Додати всі інгредієнти, що залишилися.
  • Залити рибу сумішшю коньячного кольору.
  • Після охолодження перемістити каструлю з усім вмістом в прохолоду.

Залишити рибу на 2-3 доби.

Спеції для рибного супу

Перелічені далі спеції актуально додавати в рибний суп, так і просто в бульйон, в якому вариться філе для подальшої його подачі з гарніром. У першому варіанті страви доречними будуть будь-які мелені перці. Гострота зробить супчик ще смачніше.

Дивіться також:  Печінковий рулет – 7 покрокових рецептів

При варінні частування варто додати в нього не тільки цибулю (попередньо зробивши хрестоподібний надріз з одного краю) і лаврушку, але також корінь селери і/або петрушки. Вони зроблять смак страви більш яскравим, цікавим.

Дуже смачний бульйон виходить з кмином і гвоздикою. А ось паприку, коріандр, кардамон і корицю при приготуванні супу або варінні рибного філе краще обходити стороною, хоча вони все ж періодично зустрічаються в неадаптованих східних рецептах.

Естрагон, розмарин і шавлія добре доповнюють смак вареного продукту, але роблять бульйон гірким. Тому їх можна вибирати, наприклад, для обробки філе в пароварці.

Розібравшись з ідеально підходящими для риби пряними добавками, вдасться легко самостійно складати ароматні мікси. Тоді смак виходять частувань буде кожен раз приємно дивувати і гостей, і всіх домашніх.

Прокрутка до верху