Курятина – одне з найпопулярніших і найдоступніших видів м’яса, і у кожної господині свої секрети, як її готувати. Стегенця в духовці з майонезом і часником – безпрограшний варіант, простий у приготуванні, але при цьому надзвичайно соковитий і ніжний, з приголомшливим ароматом. Ці рецепти претендують на те, щоб стати улюбленими в сім’ї.
Стегенця в духовці з майонезом і часником на деку
При виборі цього рецепта потрібно пам’ятати, що куряче м’ясо, приготоване таким чином, досить калорійно. Варто звернути увагу, якщо збирається велика компанія.
Інгредієнти:
- курки – 1 тушка;
- часник – 6 зубчиків;
- майонез – 160 г;
- сіль, перець, спеції за смаком.
Рецепт:
- Промити тушку під проточною водою, видалити у разі необхідності пір’я, зайвий жир.
- Втерти в м’ясо сіль і приправи зовні і всередині.
- Розчавити часник в пресі. Змішати з майонезом. Натерти сумішшю курку. Залишити на годину, щоб м’ясо замаринувалося.
- Змастити деко олією. Викласти на нього курку.
- Прогріти духовку, температура повинна досягати 180 градусів. Запікати курку протягом півтори години до готовності. В процесі полити тушку жиром, який буде в деку.
Страву можна подавати!
Як смачно запекти в рукаві
У цьому приголомшливому рецепті м’ясо запікається у власному соку, передаючи аромат картоплі, яка виходить особливо розсипчастою і ніжною.
Інгредієнти:
- тушка курки – 1 шт.;
- картопля – 0,5 кг;
- часник 2-3 зубця;
- сіль, перець, приправи;
- рукав для запікання.
Рецепт:
- Підготувати птицю, видаливши залишилися пір’я, в разі необхідності, і зайвий жир.
- Курку можна запікати цілком або обробити на шматочки.
- Тушку ретельно натерти сумішшю перцю, приправ і солі.
- Часник почистити, дрібно нарізати, або видавити в пресі. Змішати з майонезом, обмазати сумішшю курку і залишити просочитися.
- Картоплю почистити, промити. Потім нарізати на великі кубики.
- Приготувати рукав. Скласти в нього курку та картоплю. Додавати воду не потрібно.
- Розігріти духовку, температура повинна бути 180 градусів. Помістити рукав на деко і відправити запікатися протягом півтора годин.
Дістати курку з рукава, і можна подавати на стіл.
Готуємо у фользі
Сирна скоринка виходить хрустким, рум’яної і додає м’ясу приємний смак. Стегенця в фользі збережуть свою соковитість і насичений смак.
Інгредієнти:
- курячі стегна або гомілки – 1 кг;
- сир (за смаком) – 250 г;
- сіль, перець, приправа;
- майонез – 150 г;
- фольга – 1 упаковка.
Рецепт:
- М’ясо промити, очистити в разі необхідності.
- Кожну частину тушки натерти сіллю і приправами.
- Промазати майонезом. Залишити маринуватися на півгодини.
- Покласти курятину в спеціальну упаковку для запікання з фольги.
- Довести температуру в духовці до 180 градусів.
- Натерти сир.
- Викласти у форму, відправити запікатися на 40 хвилин.
- Посипати сиром. Залишити в духовці ще на 10 хвилин.
Після цього готову страву можна подавати на обід.
Стегенця в духовці з майонезом, часником і картоплею
Стегенця з картоплею – воістину фаворит серед чоловіків. Воно надзвичайно смачне і ситне, курочка виходить ароматною, а картопля золотистої і розсипчастою.
Інгредієнти:
- курка;
- часник – 6 зубчиків;
- майонез – 4 ст. л.;
- картопля – 1 кг;
- сіль, перець за смаком;
- майоран і орегано за бажанням.
Рецепт:
- Промити тушку, видалити залишки пір’я, зайвий жир.
- Обробити тушку порізати на шматочки.
- Часник порубати, нашпигувати їм м’ясо. Втерти сіль, перець. Обмазати майонезом.
- Змастити деко олією. В якості альтернативи можна долити трохи води: вона не дасть страви пригоріти, поки не виділиться жир.
- Покласти курку на деко, запікати протягом півгодини при температурі 180 град.
- Почистити картоплю, нарізати тонкими кружечками.
- Дістати деко. Курячі шматочки зрушити до країв, в центр викласти картоплю. Перемішати з курячим жиром, посолити. У разі необхідності підлити воду.
Поставити страву в духовку, готувати ще 40-50 хвилин до готовності, після чого подати.
З додаванням в маринад гірчиці
М’ясо, приготоване таким чином, сподобається всій родині. Воно спочатку гаситься у власному соку, потім трохи підсмажується.
Інгредієнти:
- курятина – тушка;
- майонез – 150 г;
- гірчиця – 1 ст. л.;
- часник – 6 зубчиків;
- лавровий лист;
- сіль, перець за смаком;
- рукав для запікання.
Порядок приготування:
- Помити тушку, видаливши залишилися пір’я і жир. Прибрати вологу з шкіри паперовим рушником.
- Зовні і всередині натерти курку сіллю і перцем.
- В іншому посуді змішати майонез з гірчицею. Можна слідувати обсягам, зазначеним у рецептурі, або підібрати на свій смак. Зазвичай пропорція інгредієнтів – 1 до 3.
- Почистити часник, подрібнити ножем або використовуючи спеціальний прес. Ввести до складу гірчиці і майонезу, перемішати.
- Отриманим соусом обмазати курку зовні і всередині так ретельно і рясно, як вийде.
- Залишити птицю на півгодини маринуватися в соусі.
- Приготувати рукав. Відправити в нього замариновану тушку, лавровий лист для аромату і суміш майонезу і гірчиці. Помістити все на деко.
- Прогріти духовку до 200 градусів. Запікати 50 хвилин.
- Після п’ятдесяти хвилин дістати деко, і розрізати рукав. Повернути в духовку і запікати до появи золотистої скоринки.
Щоб перевірити готовність страви, слід проткнути його. Сік, який при цьому випливає, повинен бути прозорим.