Рецепти приготування стегна індички не такі складні, як думають деякі господині, а м’ясо цієї птиці насичене корисними речовинами. Незважаючи на те, що індичатина — дієтичний продукт, з неї виходять соковиті страви з шалено приємним смаком.
Вибираємо найкраще м’ясо
Приготувати — не єдина задача. Не менш важливо підібрати свіжий і якісний продукт. У цьому допоможуть декілька порад:
- При виборі слід придивитися до кольору, адже він може коливатися від блідо-рожевого до рубінового відтінку. Краще вибирати рожеве м’ясо, так як в ньому правильно збалансовані білки і жири.
- Слизька і волога шкіра — знак того, що птах другої свіжості.
- Філе повинно бути пружним, і при натисканні швидко відновлювати свою форму.
- На сільському ринку птицю краще купувати на початку осені, тому що в цей час традиційно відбувається забій індички. Ймовірність того, що вона свіжа, зростає.
Філе стегна індички, запечене в духовці у фользі
Птах з духовки корисніше, ніж смажена, і не поступається за смаковими якостями.
Що знадобиться:
- стегно індички — 1 шт.;
- 1 ст. л. меду рідкої консистенції;
- 1 ст. л. оцту;
- 2 ст. л. оливкової (соняшникової) олії;
- по 1 ч. л. розмарину і чебрецю;
- кілька штук чорносливу;
- 2 середніх яблука, бажано солодких, тому що кислі дадуть специфічний смак;
- сіль і перець — за смаком.
Як зробити маринад?
Щоб м’ясо було м’яким і без запахів, перед запіканням його маринують.
- Часник натерти на дрібній тертці, або розчавити часничницею.
- Змішати його з маслом, медом і оцтом. Маринад готовий.
Як готувати:
- Вимити стегна. Якщо на шкірці залишилися пір’я, видалити пінцетом.
- З ніжки якомога акуратніше, щоб не сильно пошкодити шкіру, зрізати м’яку частину. Кость не знадобиться.
- Філе, поперчити, посолити, посипати чебрецем і розмарином з усіх боків, потім разом з шкіркою опустити в маринад і залишити мінімум на 1,5 год при кімнатній температурі. Якщо в запасі є час, то краще помістити заготовку в холодильник на ніч.
- Яблука вимити, зрізати м’якоть і подрібнити. Повинні вийти невеликі шматочки довільної форми. Шкірку, якщо вона без дефектів, можна залишити.
- На лист фольги викласти скибочки яблук і чорнослив, а зверху помістити замариноване філе.
- Прикрити його фольгою так, щоб не залишалося дірок, і залишити на 40 хв. у духовці при температурі 180°С. Після цього відкрити фольгу і перевірити готовність: проткнути ножем до появи соку. Якщо він з кров’ю, значить, ще не готове блюдо і залишити в духовці ще на трохи, вже не запечатуючи фольгу.
Примітка: якщо стегно велике, шкіра зверху темніє і може трохи підігріти. Це нормально, в такому випадку потрібно просто видалити її. Вона захищає шкіру від пересушування, а є її стане не кожен з-за жирності.
Як запекти стегенця в рукаві
Стегно індички в духовці можна запекти і за допомогою рукава.
Потрібно:
- 1 стегно;
- 1,5 ст. л. майонезу (або сметани для дієтичного варіанти);
- 2 ч. л. натертого або пригніченого часнику;
- 4 щіпки солі;
- перець за смаком;
- 1 ч. л. будь-якого готового набору приправ для птиці.
Приготування:
- Видалити забруднення з стегна.
- У каструлю налити 1 л холодної води, всипати сіль і занурити індичку на 1 ч. В цей час можна зайнятися маринадом.
- Змішати майонез/сметану з часником і спеціями.
- Через потрібний проміжок часу вийняти стегно з каструлі, дати стекти розсолу, або промокнути серветкою, намазати маринадом і залишити в холодильнику на строк від 0,5 до 24 год. Чим довше, тим краще.
- Упакувати стегно в рукав, видалити повітряний прошарок і закріпити кінці. Слід також зробити невеликий отвір (прокол) в упаковці.
- Запікати 60 хв. при 220°С.
Примітка: після того, як м’ясо вийняте з духовки, варто дати йому настоятися ¼ години і тільки потім розкривати пакет.
Тушкуємо в кисло-солодкому соусі
Кисло-солодкий смак досить незвичайний, але приємний, до того ж готується швидко, незважаючи на велику кількість інгредієнтів.
- Потрібно взяти тільки філе стегна індички, вирізавши кістку і видаливши шкіру. Нарізати його невеликими кубиками.
- Для маринаду: змішати соєвий соус і оцет в рівних пропорціях. Занурити туди м’ясо на 0,5 ч.
- Куряче яйце збити з кукурудзяним крохмалем (2 ст. л.). Вийде паніровка, в якій потрібно обваляти кубики індички. Обсмажувати 5 хв, а потім викласти на аркуш паперу або паперовий рушник, щоб скло зайве масло.
- В окремому посуді з’єднати: ¾ склянки курячого бульйону, по столовій ложці оцту і соєвого соусу, стільки ж цукру і томатної пасти. У цей соус додати подрібнений болгарський перець і моркву (її краще попередньо відварити протягом 3 хв). Все разом тушкувати 5 хв.
- Ще 1 ч. л. харчового крохмалю розмішати в такому ж об’ємі води і влити в сковороду до соусу.
- Додати обсмажене м’ясо і часточки мандарина, очищеного від прозорих плівок і білих прошарків (можна взяти половину апельсина). Тушкувати на маленькому вогні близько 3 хв.
Стегно індички в мультиварці з овочами
Для ситного обіду не обов’язково витрачати багато часу і забруднювати гору посуду. Знадобиться тільки мультиварка і дещо з продуктів:
- стегно — 1 шт.;
- цибулина — 1 шт.;
- овочі за смаком (це можуть бути морква, перець, горошок, помідори, кабачки тощо);
- вода — 1 ст.;
- рослинна олія;
- сіль, перець.
Як смачно приготувати:
- Відокремити м’ясо від кістки і подрібнити його кубиками.
- Мультиварку налаштувати на режим смаження і відправити туди індичку і цибулю (з додаванням олії на рослинній основі). Обсмажувати, поки цибуля не стане золотистим.
- Додати промиті і подрібнені овочі, воду і спеції. Ретельно перемішати і залишити в режимі гасіння на 50-60 хв.
Примітка: якщо рідина википить занадто швидко, додати води.
Соковиті і м’які котлетки
М’ясо на стегні також можна використовувати у фарш для котлет.
Що потрібно:
- стегно — 1 шт.;
- білий хліб — 4 скибки;
- цибулина — 1 шт.;
- молоко — 0,1 л;
- часник — 1-2 зубчики;
- борошно або панірувальні сухарі;
- петрушка і кріп;
- яйце;
- сіль і перець.
Приготування:
- Видалити кістки і шкіру, філе перекрутити через м’ясорубку.
- Батон розмочити в молоці, потім без зайвої рідини додати до м’яса.
- Цибулю і часник подрібнити і злегка обсмажити в олії, змішати з зеленню, індичкою і збитим яйцем. Посолити і поперчити фарш за смаком.
- Зліпити котлети маленького розміру, щоб просмажаться, і обваляти в паніровці. Готувати на сковороді до золотої скоринки.
Примітка: краще включити конфорку на середню потужність.
Як смачно посмажити на сковороді
Смажені продукти не самі корисні, але неймовірно смачні, тому багато людей вважають за краще цей спосіб теплової обробки. Але у випадку індички потрібно пам’ятати, що повністю приготувати її з допомогою смаження не вийде, якийсь час м’ясо доведеться згасити, щоб воно стало м’яким і соковитим, а не тільки апетитно підрум’яненим.
Як готувати:
- Філе стегна порізати кубиками і смажити на рослинній олії до золотистого відтінку.
- Додати нашатковану цибулю (2 середні головки) і обсмажувати ще 5 хв.
- Влити 250 мл бульйону з птиці, приправити за смаком і тушкувати ¼ ч.
- Перед готовністю додати зелень і 3-4 подрібнених часникового зубчики.
Рулет із чорносливом і курагою
Рулет можна подавати з гарніром, як друге блюдо, а можна розмістити на столі в якості закуски.
Інгредієнти:
- стегенця індички — 2 шт.;
- чорнослив — 12 шт.;
- морква — 1 велика;
- гриби (печериці/вешенки) — 4 шт.;
- сметана/майонез — 1,5 ст. л.;
- коріандр — 0,3 ч. л.;
- сіль, перець, інші приправи — за смаком.
Приготування:
- Філе відокремити від кістки, вимити і злегка приплюснути молотком для м’яса. Повинен вийти шар м’яса не занадто товстий, але і не рветься з-за тонкощі.
- Чорнослив залишити на 0,25 год в гарячій воді, промити і нарізати. Кісточок бути не повинно.
- Моркву нарізати кільцями, гриби — пластинками.
- Індичку приправити і викласти на неї всі інгредієнти, потім розрізати на «стрічки» і скачати кожну.
- Сметану або майонез змішати з коріандром і намазати сумішшю рулетики для рум’яної скоринки.
- Загорнути все у фольгу, проколоту в 3-4 місцях. Запікати 45 хв. при 220°С.
Індичка легко готується і може урізноманітнити будь-меню. Крім того, вона не викликає алергії. Страви з неї послужать прикрасою святкового застілля.