Стегно індички – 7 смачних рецептів приготування

Рецепти приготування стегна індички не такі складні, як думають деякі господині, а м’ясо цієї птиці насичене корисними речовинами. Незважаючи на те, що індичатина — дієтичний продукт, з неї виходять соковиті страви з шалено приємним смаком.

Вибираємо найкраще м’ясо

Приготувати — не єдина задача. Не менш важливо підібрати свіжий і якісний продукт. У цьому допоможуть декілька порад:

  • При виборі слід придивитися до кольору, адже він може коливатися від блідо-рожевого до рубінового відтінку. Краще вибирати рожеве м’ясо, так як в ньому правильно збалансовані білки і жири.
  • Слизька і волога шкіра — знак того, що птах другої свіжості.
  • Філе повинно бути пружним, і при натисканні швидко відновлювати свою форму.
  • На сільському ринку птицю краще купувати на початку осені, тому що в цей час традиційно відбувається забій індички. Ймовірність того, що вона свіжа, зростає.

Філе стегна індички, запечене в духовці у фользі

Птах з духовки корисніше, ніж смажена, і не поступається за смаковими якостями.

Що знадобиться:

  • стегно індички — 1 шт.;
  • 1 ст. л. меду рідкої консистенції;
  • 1 ст. л. оцту;
  • 2 ст. л. оливкової (соняшникової) олії;
  • по 1 ч. л. розмарину і чебрецю;
  • кілька штук чорносливу;
  • 2 середніх яблука, бажано солодких, тому що кислі дадуть специфічний смак;
  • сіль і перець — за смаком.

Як зробити маринад?

Щоб м’ясо було м’яким і без запахів, перед запіканням його маринують.

  • Часник натерти на дрібній тертці, або розчавити часничницею.
  • Змішати його з маслом, медом і оцтом. Маринад готовий.


Як готувати:

  • Вимити стегна. Якщо на шкірці залишилися пір’я, видалити пінцетом.
  • З ніжки якомога акуратніше, щоб не сильно пошкодити шкіру, зрізати м’яку частину. Кость не знадобиться.
  • Філе, поперчити, посолити, посипати чебрецем і розмарином з усіх боків, потім разом з шкіркою опустити в маринад і залишити мінімум на 1,5 год при кімнатній температурі. Якщо в запасі є час, то краще помістити заготовку в холодильник на ніч.
  • Яблука вимити, зрізати м’якоть і подрібнити. Повинні вийти невеликі шматочки довільної форми. Шкірку, якщо вона без дефектів, можна залишити.
  • На лист фольги викласти скибочки яблук і чорнослив, а зверху помістити замариноване філе.
  • Прикрити його фольгою так, щоб не залишалося дірок, і залишити на 40 хв. у духовці при температурі 180°С. Після цього відкрити фольгу і перевірити готовність: проткнути ножем до появи соку. Якщо він з кров’ю, значить, ще не готове блюдо і залишити в духовці ще на трохи, вже не запечатуючи фольгу.
Дивіться також:  Тушонка з качки – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Примітка: якщо стегно велике, шкіра зверху темніє і може трохи підігріти. Це нормально, в такому випадку потрібно просто видалити її. Вона захищає шкіру від пересушування, а є її стане не кожен з-за жирності.

Як запекти стегенця в рукаві

Стегно індички в духовці можна запекти і за допомогою рукава.

Потрібно:

  • 1 стегно;
  • 1,5 ст. л. майонезу (або сметани для дієтичного варіанти);
  • 2 ч. л. натертого або пригніченого часнику;
  • 4 щіпки солі;
  • перець за смаком;
  • 1 ч. л. будь-якого готового набору приправ для птиці.

Приготування:

  • Видалити забруднення з стегна.
  • У каструлю налити 1 л холодної води, всипати сіль і занурити індичку на 1 ч. В цей час можна зайнятися маринадом.
  • Змішати майонез/сметану з часником і спеціями.
  • Через потрібний проміжок часу вийняти стегно з каструлі, дати стекти розсолу, або промокнути серветкою, намазати маринадом і залишити в холодильнику на строк від 0,5 до 24 год. Чим довше, тим краще.
  • Упакувати стегно в рукав, видалити повітряний прошарок і закріпити кінці. Слід також зробити невеликий отвір (прокол) в упаковці.
  • Запікати 60 хв. при 220°С.

Примітка: після того, як м’ясо вийняте з духовки, варто дати йому настоятися ¼ години і тільки потім розкривати пакет.

Тушкуємо в кисло-солодкому соусі

Кисло-солодкий смак досить незвичайний, але приємний, до того ж готується швидко, незважаючи на велику кількість інгредієнтів.

  • Потрібно взяти тільки філе стегна індички, вирізавши кістку і видаливши шкіру. Нарізати його невеликими кубиками.
  • Для маринаду: змішати соєвий соус і оцет в рівних пропорціях. Занурити туди м’ясо на 0,5 ч.
  • Куряче яйце збити з кукурудзяним крохмалем (2 ст. л.). Вийде паніровка, в якій потрібно обваляти кубики індички. Обсмажувати 5 хв, а потім викласти на аркуш паперу або паперовий рушник, щоб скло зайве масло.
  • В окремому посуді з’єднати: ¾ склянки курячого бульйону, по столовій ложці оцту і соєвого соусу, стільки ж цукру і томатної пасти. У цей соус додати подрібнений болгарський перець і моркву (її краще попередньо відварити протягом 3 хв). Все разом тушкувати 5 хв.
  • Ще 1 ч. л. харчового крохмалю розмішати в такому ж об’ємі води і влити в сковороду до соусу.
  • Додати обсмажене м’ясо і часточки мандарина, очищеного від прозорих плівок і білих прошарків (можна взяти половину апельсина). Тушкувати на маленькому вогні близько 3 хв.
Дивіться також:  Тісто для мантів по-узбецьки – класичний рецепт і варіанти

Стегно індички в мультиварці з овочами

Для ситного обіду не обов’язково витрачати багато часу і забруднювати гору посуду. Знадобиться тільки мультиварка і дещо з продуктів:

  • стегно — 1 шт.;
  • цибулина — 1 шт.;
  • овочі за смаком (це можуть бути морква, перець, горошок, помідори, кабачки тощо);
  • вода — 1 ст.;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець.


Як смачно приготувати:

  • Відокремити м’ясо від кістки і подрібнити його кубиками.
  • Мультиварку налаштувати на режим смаження і відправити туди індичку і цибулю (з додаванням олії на рослинній основі). Обсмажувати, поки цибуля не стане золотистим.
  • Додати промиті і подрібнені овочі, воду і спеції. Ретельно перемішати і залишити в режимі гасіння на 50-60 хв.

Примітка: якщо рідина википить занадто швидко, додати води.

Соковиті і м’які котлетки

М’ясо на стегні також можна використовувати у фарш для котлет.

Що потрібно:

  • стегно — 1 шт.;
  • білий хліб — 4 скибки;
  • цибулина — 1 шт.;
  • молоко — 0,1 л;
  • часник — 1-2 зубчики;
  • борошно або панірувальні сухарі;
  • петрушка і кріп;
  • яйце;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Видалити кістки і шкіру, філе перекрутити через м’ясорубку.
  • Батон розмочити в молоці, потім без зайвої рідини додати до м’яса.
  • Цибулю і часник подрібнити і злегка обсмажити в олії, змішати з зеленню, індичкою і збитим яйцем. Посолити і поперчити фарш за смаком.
  • Зліпити котлети маленького розміру, щоб просмажаться, і обваляти в паніровці. Готувати на сковороді до золотої скоринки.

Примітка: краще включити конфорку на середню потужність.

Як смачно посмажити на сковороді

Смажені продукти не самі корисні, але неймовірно смачні, тому багато людей вважають за краще цей спосіб теплової обробки. Але у випадку індички потрібно пам’ятати, що повністю приготувати її з допомогою смаження не вийде, якийсь час м’ясо доведеться згасити, щоб воно стало м’яким і соковитим, а не тільки апетитно підрум’яненим.

Дивіться також:  Як варити яловичий язик правильно – 3 рецепту приготування

Як готувати:

  • Філе стегна порізати кубиками і смажити на рослинній олії до золотистого відтінку.
  • Додати нашатковану цибулю (2 середні головки) і обсмажувати ще 5 хв.
  • Влити 250 мл бульйону з птиці, приправити за смаком і тушкувати ¼ ч.
  • Перед готовністю додати зелень і 3-4 подрібнених часникового зубчики.

Рулет із чорносливом і курагою

Рулет можна подавати з гарніром, як друге блюдо, а можна розмістити на столі в якості закуски.

Інгредієнти:

  • стегенця індички — 2 шт.;
  • чорнослив — 12 шт.;
  • морква — 1 велика;
  • гриби (печериці/вешенки) — 4 шт.;
  • сметана/майонез — 1,5 ст. л.;
  • коріандр — 0,3 ч. л.;
  • сіль, перець, інші приправи — за смаком.

Приготування:

  • Філе відокремити від кістки, вимити і злегка приплюснути молотком для м’яса. Повинен вийти шар м’яса не занадто товстий, але і не рветься з-за тонкощі.
  • Чорнослив залишити на 0,25 год в гарячій воді, промити і нарізати. Кісточок бути не повинно.
  • Моркву нарізати кільцями, гриби — пластинками.
  • Індичку приправити і викласти на неї всі інгредієнти, потім розрізати на «стрічки» і скачати кожну.
  • Сметану або майонез змішати з коріандром і намазати сумішшю рулетики для рум’яної скоринки.
  • Загорнути все у фольгу, проколоту в 3-4 місцях. Запікати 45 хв. при 220°С.

Індичка легко готується і може урізноманітнити будь-меню. Крім того, вона не викликає алергії. Страви з неї послужать прикрасою святкового застілля.

Прокрутка до верху