М’ясо птиці — ідеальний варіант не лише поповнення організму корисними речовинами, але і приготування практично необмеженої кількості смачних страв. Бажаєте отримати смачний стейк з індички? Та ніяких проблем! Трохи бажання і кулінарної майстерності, і ви не помітите, як скоро гаряче блюдо опиниться у вас на столі.
Класичний стейк з індички на сковороді
Самий простий і швидкий спосіб якісного приготування — посмажити стейк на сковороді в класичному виконанні.
Склад інгредієнтів:
- гірчиця — 10 г;
- філе індички — 600 г;
- свіжі сливки/сметана — 60 г;
- масло пісне;
- сіль, спеції, приправи.
Спосіб приготування:
- Ретельно промиваємо філе, промокаємо паперовими серветками зайву вологу, обов’язково зрізаємо все плівки і сухожилля, поділяємо шматок на стейки.
- Для отримання соковитого і ніжного страви філе бажано замаринувати. М’ясо індички чудово поєднується з каррі, куркумою, сумішшю перців, базиліком або чабром, так що вибираємо прянощі за своїм уподобанням.
- Змішуємо в піалі масло (пісне або оливкове), сіль, гірчицю і приправи. Обмазуємо отриманим соусом підготовлені пласти, маринуємо продукт 30 хвилин в закритому вигляді.
- Нагріваємо сковороду з маслом, повністю покриває дно ємності. Викладаємо в гарячий жир шматки м’яса, вільно розміщуючи їх у посуді з антипригарним покриттям. Ідеальна ємність для отримання класичного стейка — сковорода-гриль.
- Обсмажуємо пласти протягом 3 хвилин до золотистого відтінку, перевертаємо, повторюємо процес термічної обробки. Готуємо м’ясо ще чверть години в закритому вигляді способом томління. При цьому зменшуємо вогонь до мінімального показника.
- Відкриваємо посуд, збільшуємо інтенсивність нагрівання, смажимо шматки до повного випаровування рідини і відновлення апетитних кірочок з обох сторін м’яса.
Подаємо золотисті стейки з індички до столу!
Готуємо в мультиварці
Багатофункціональні побутові прилади стали для нас приємним бонусом, гарантією відмінної якості приготовлених страв. Кілька хвилин і стейк з індички постане в самому смачному і привабливому вигляді.
Список продуктів:
- сік лимона — 40 мл;
- сіль, перець, сухі прованські трави;
- філе індички — 500 г;
- часникові зубки — 3 шт.;
- олія (оливкова або соняшникова).
Порядок приготування:
- Ретельно промиваємо м’ясо птиці, просушуємо паперовими рушниками. Видаляємо всі плівки і сухожилля, щоб стейки зберегли форму при обсмажуванні. Нарізаємо пласти товщиною до 2,5 див.
- Змішуємо в чаші прованські трави, сік лимона, подрібнений часник без лушпиння, масло і сіль. Поміщаємо шматки в приготовану суміш, промазуючи нею кожну частину м’яса. Залишаємо продукт в такому стані на 2 години.
- Ще раз промокаємо шматочки індички серветками. Обробляємо чашу мультиварки маслом, встановлюємо програму «Випічка». Прогріваємо ємність, викладаємо замариноване м’ясо таким чином, щоб шматки не торкалися один одного.
- Закриваємо прилад, готуємо 20 хвилин, потім перевертаємо стейки, продовжуємо процес ще чверть години. Таким способом обсмажуємо інше м’ясо, після чого на 15 хвилин залишаємо продукти на режим підігріву.
Викладаємо стейки на красиву тарілку, подаємо з ароматною зеленню і готовим гарніром.
З картоплею
Смачна страва з індички, майстерно приготоване з коренеплодами, відмінно підійде для недільного обіду або романтичної вечері. Серце шанувальника розтане разом з першим шматочком апетитного м’яса!
Перелік компонентів:
- сіль, спеції і приправи;
- масло пісне;
- соус соєвий — 50 мл;
- картопля — 800 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- цибулина і моркву;
- філе стегна 1 кг
Етапи приготування:
- М’ясо обробляємо звичайним способом, поділяємо на порційні пласти, злегка відбиваємо кулінарним молотком, надаючи скибочкам однакову форму.
- Змішуємо в зручній посуді соус, спеції, вибрані приправи, олія. Змащуємо шматочки м’яса отриманою сумішшю, залишаємо на 30 хвилин маринуватися.
- Очищені і промиті бульби картоплі рубаємо великими шматочками. Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо півкільцями. Морква рубаємо круглими скибочками. Зубки часнику пропускаємо через прес.
- Поміщаємо підготовлені овочі в кулінарний рукав, зверху маємо замариновані стейки, приправляємо продукти перцем і сіллю. Щоб отримати блюдо з хрусткою скоринкою і апетитним золотистим відтінком, просто не зав’язуємо пакет, забезпечуючи доступ гарячих потоків до підготовлюваних продуктів.
- Відправляємо страву на годину в піч, нагріту до t 190 °C.
Викладаємо стейки з картоплею в красиву сервірувальний посуд, подаємо в гарячому стані. Побачите, який успіх буде мати ваше кулінарне творіння!
Ніжний стейк з індички в духовці
Продовжуємо смачні пошуки найкращих способів запікання м’яса птиці. Дізнаємося, як приготувати стейк з індички, щоб м’ясо вийшло найбільш соковитим і ніжним.
Необхідні інгредієнти:
- сир м’якого сорту — 150 г;
- часникові зубки — 5 шт.;
- грудка індички — 1,4 кг;
- жирні вершки (не менше 15%) — 400 мл;
- масло оливи — 50 мл;
- сіль, перець, кріп.
Процес приготування:
- Ретельно промиваємо філе птиці. Як завжди, звільняємо його від сухожиль і плівок, потім нарізаємо пласти (неодмінно поперек волокон) до 2 см завтовшки.
- Натираємо стейки сіллю, перцем, сумішшю сухих пряних трав, змащуємо маслом оливи, кладемо у форму для запікання. Викладаємо шматки в один шар, відправляємо хвилин на 40 в піч, нагріту до 220 °C. Очікуємо появи на м’ясі ніжно-золотистої скоринки.
- Очищаємо зубки часнику від лушпиння, подрібнюємо, розтираємо разом з м’яким сиром до однорідної маси, після чого вливаємо якісні вершки. Отримуємо густий і ароматний соус.
- Дістаємо запечене м’ясо, обробляємо його приготованим часниковим складом, повертаємо страву в духовку. Знижуємо температуру нагрівання до 180 °C, продовжуємо процес до повної готовності м’яса.
Якщо ви ще не пробували такі делікатні стейки з індички, будете приємно здивовані чудовим смаком і ароматом отриманого страви.
Покрокове приготування у фользі
Металева папір допоможе нам у створенні безпрограшного варіанту бездоганних стейків у фользі. Покрокове приготування зробить процес правильним і послідовним.
Перелік продуктів:
- суміші перців, сіль, шафран, мускатний горіх тертий, паприка, каррі — по 2 г;
- філе індички — 700 г;
- масло пісне — 30 мл;
- пів-лимона;
- гілочки зелені.
Покрокове приготування:
- Промиваємо філе птиці, ретельно промокаємо його рушниками, видаляючи зайву рідину. Поділяємо шматок м’яса на пласти товщиною до 3 см. Не забуваємо про спосіб нарізки поперек волокон. До речі, соковиті стейки можна приготувати не тільки з філе, але і з гомілки птиці.
- Змішуємо подрібнений часник, спеції і приправи, видавлюємо сік половини лимона. Приєднуємо трохи цедри цитрусового плоду. Отриманою сумішшю ретельно обробляємо кожен шматок м’яса, складаємо продукти в каструлю, закриваємо ємність. Маринуємо індичку не менше півгодини.
- Щоб страва вийшла найбільш ніжними, дістаємо продукт з пряного складу, злегка промокає, трохи відбиваємо, швидко обсмажуємо в гарячому жирі на розпеченій сковороді до гарної скоринки. Таким способом «запечатуємо» м’ясні соки всередині шматка.
- На наступному етапі загортаємо кожен майбутній стейк у фольгу, роблячи це як можна герметичней. Обжимаем упаковку за формою, краї щільно загортаємо і піднімаємо.
- Викладаємо заготовки на деко, відправляємо на 50 хвилин в духовку (180 °C).
За 10 хвилин до закінчення процесу відкриває папір, запікаємо пласти м’яса до рум’яності і подаємо до столу з зеленню. Гарнір вибираємо за своїм уподобанням.
З грибами
Зовсім простий рецепт отримання апетитних стейків з м’яса птиці з грибами та іншими смаколиками. Незважаючи на простоту способу приготування, страва виходить дуже смачним і дивно сучасним.
Склад компонентів:
- сир твердих сортів — 150 г;
- помідори — 2 шт.;
- свіжі печериці (бажано маленькі) — 400 г;
- філе індички — 500 г;
- масло пісне;
- спеції, якісний майонез.
Технологія приготування:
- Для отримання бажаного результату нам потрібні стейки без кістки. Купуємо вже розділені пласти м’яса або самі розрізаємо філе птиці. У будь-якому випадку продукт неодмінно промиваємо, просушуємо серветками, злегка відбиваємо молоточком, посипаємо підібраними приправами та спеціями.
- Підготовлені скибочки опускаємо в розпечену з олією сковорідку. Швидко обсмажуємо шматки, не перевертаючи, потім розміщуємо сирої стороною вниз на оброблений маслом деко.
- Очищені гриби шаткуємо слайсами, перчимо і солимо, змішуємо з майонезом, розміщуємо на скибочках м’яса у формі акуратною гірки.
- Накриваємо печериці кружечками нарізаних томатів, посипаємо сирної стружкою. Відправляємо всю цю кулінарну принадність на чверть години в духовку (180 °C).
Коли скоринка на кожній порції підрум’яниться, витягаємо м’ясні «піраміди» з печі, споживаємо плоди своєї кулінарної майстерності.
Стейки з індички з кісточкою
Такі стейки-диски можна придбати в упакованому вигляді або вибрати бажаний шматок м’якоті індички на кісточці і розрізати в м’ясній крамниці.
Перелік продуктів:
- стейки з м’яса птиці з кісткою — 5 шт.;
- масло оливи — до 50 мл;
- чебрець;
- зубки часнику — 5 шт.;
- перець, сіль, приправи.
Особливості приготування:
- Ретельно промиваємо пласти м’яса, промокаємо паперовими рушниками. Змішуємо 50 мл олії з подрібненим зубками очищеного від лушпиння часнику, сумішшю перців і чебрецем. Обмазуємо індичку одержаним складом, маринуємо до півгодини.
- Викладаємо підготовлене м’ясо в керамічну форму для запікання, потім поміщаємо посуд в кулінарний рукав, фіксуємо його кліпсами.
- Відправляємо заготовку на 30 хвилин у духовку, нагріту до t 230 °C. За чверть години до закінчення теплової обробки продуктів обережно, щоб не обшпаритися, розкриваємо упаковку, підрум’янюємо пласти.
Подаємо стейки з індички з кісточкою в гарячому вигляді.
Дієтичний рецепт на пару
Деякі любителі смачної їжі з явним упередженням ставляться до приготування м’яса представленим способом. Однак треба розуміти, що здорова їжа, отримана на пару, це не лише дієтичне блюдо, але і неодмінне правило сучасної кулінарії.
Необхідні компоненти:
- помідори — 6 шт.;
- пів-лимона;
- вино (бажано сухе) — 500 мл;
- грудка індички — 800 г;
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- сіль, перець, спеції (чабер, орегано, базилік), зелень.
Процес приготування:
- Підготовлене філе поділяємо на скибочки товщиною до 2 див.
- Промиваємо помідори, нарізаємо шматочками середнього розміру. Очищаємо цибулю від лушпиння, шаткуємо півкільцями.
- Поміщаємо оброблені овочі в каструлю, приєднуємо до них пласти м’яса, вливаємо вино, вичавлюємо сік з половини лимона. Приправляємо продукти сіллю, перцем, спеціями і приправами, залишаємо маринуватися на півгодини.
- Викладаємо компоненти страви в кошик кухонного апарату, виставляємо програму «На пару», готуємо страву протягом години.
Представлене блюдо підійде навіть тим людям, чий раціон обмежений за медичними показаннями. Настрій і здоров’я будуть у повному порядку!
Готуємо на електрогрилі
Домашнє приготування все більше автоматизується, а якість і оформлення страв, наближаються до ресторанного рівня. Стейк з індички на електрогрилі гідний саме такої оцінки.
Склад інгредієнтів:
- масло оливи;
- сік ½ лимона;
- філе індички — 700 г;
- сіль, перець, сухий орегано мелений кумін.
Приготування страви:
- М’ясо птиці промиваємо, ретельно промокає, дуже уважно зрізаємо все сухожилля і плівки. Поділяємо філе на порційні стейки, злегка відбиваємо.
- З’єднуємо в посуді масло оливи, спеції та приправи, видавлюємо сік з половинки лимона. Викладаємо шматки індички в маринад, відправляємо години на два в холодильник.
- Включаємо електроприлад на програму «М’ясо», вибираємо час приготування 6 хвилин і температуру нагріву 200 °C. Натискаємо кнопку «ОК», чекаємо, коли індикатор закінчить своє «підморгування», попередивши звуковим сигналом про те, що пластини вже нагрілися.
- Дістаємо скибочки м’яса, злегка промокає. Відкриваємо агрегат, викладаємо замаринований продукт, закриваємо прилад. Подальші події від нас не залежать «розумна» автоматика зробить все в кращому вигляді.
- Приготовлені пласти знімаємо під фольгу. Це означає, що готове блюдо викладаємо на тарілку, закриваємо металевої папером, щоб м’ясо дійшло до необхідної кондиції.
Стейки з індички «римуються» у дивовижно смачні кулінарні витвори. Автором таких шедеврів може стати кожен з нас, адже так хочеться жити довго, «смачно» і щасливо!