Стейк з яловичини – 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Ароматний, соковитий, смачний, з ніжною підсмаженою скоринкою стейк з яловичини підкорив мільйони людей у всьому світі. Телятина – саме підходяще м’ясо для такої страви, оскільки вона не така жирна, як свинина, і не настільки «гумова», як баранина.

Стейк з яловичини – поради по приготуванню

Ідеально просмажене м’ясо не так-то легко приготувати. Спочатку необхідно зрозуміти, яка ступінь приготування вам потрібна, потім визначитися з маринадом, соусом і гарніром.

Які існують ступеня підсмажування стейки з яловичини?

Кожен визначає для себе за власним смаком ступінь прожарювання стейка.

Їх буває декілька:

  • Raw. Слабка ступінь прожарки. У такого м’яса з боків є слабка скоринка, а всередині воно майже сире. Для досягнення такої міри стейку вистачить двох хвилин томління в сковорідці.
  • Medium Rare. М’ясо трохи більше просмажене, з рожевим соком, що виділяється при проколі. Шматочки виходять ніжними і повними соку.
  • Medium. Золота середина. Крові в яловичині вже немає, вона рівномірно ніжно приготовлена всередині і з золотистою скоринкою зовні.
  • Medium Well. У такому стейку сік вже не рожевий, а прозорий, м’ясо трохи сухе.
  • Well Done. Повністю просмажене зсередини і зовні м’ясо має коричневий колір, соку в ньому майже немає.

Ідеальні соуси для м’яса

Без соусу м’ясо є нудно, тому пропонуємо винний соус для ідеального стейка.

Вам знадобиться:

  • оцет – 4 мл;
  • бульйон яловичий – 250 мл;
  • цукор коричневий – 16 г;
  • вино червоне – 120 мл;
  • сіль і чорний перець за смаком.

Готуємо заправку для страви:

  • Наливаємо в миску м’ясний бульйон і варимо, поки він не зменшитися в об’ємі в два рази.
  • Насипаємо цукор, додаємо оцет і вино і продовжуємо готування протягом 10 хвилин.
  • Залишилося посолити, поперчити соус і можна подавати його до ніжному стейку.

Крім такого варіанта, до улюбленого стейку можна поставити піалу з томатним соусом, соусом барбекю, соєво-медовим або навіть сливовим. Деякі воліють смак чистого м’яса і використовують в його приготуванні тільки два-три види трав і сіль.

Гарнір до стейку з яловичини

Крім соусу, до телятини можна подати зелене листя салату і варену картоплю. Дуже добре поєднуються з підсмаженим м’ясом приготовані на грилі овочі: помідори, баклажани, солодкий перець і цибулю. Добре доповнює смак стейка запечена квасоля, кукурудза, зварений рис і спаржа в соусі.

Маринад для стейка: рецепти

Пряний неповторний смак і аромат яловичого біфштексу дає маринад. Він забезпечує м’яса необхідну соковитість і м’якість всередині і надає дивовижний золотисто-коричневий колір скоринки зовні.

Необхідні продукти:

  • лимонний сік – 15 мл;
  • сіль і гірчиця – 5 г;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • трохи чорного перцю;
  • одна головка цибулі;
  • дві часникові часточки.

Алгоритм дій:

  • Змішайте в чашці лимонний сік, перець, масло і сіль.
  • З допомогою терки перетворіть цибулю в кашку, перекладіть її в загальну миску.
  • Продавіть часникові зубчики і відправте їх слідом за цибулею.
  • Все перемішайте і залийте цим маринадом яловичину.

Рецепт на сковороді

Для реалізації задуманого потрібно:

  • дві пучечки чорного перцю;
  • олія оливок – пара ложок;
  • одна порція м’ясного стейка;
  • дві щіпки солі.

Як готується стейк з яловичини на сковороді, розглянемо нижче:

  • Ми взяли шматок м’яса з тонким жировим прошарком, без кісток. Його товщина не повинна перевищувати 3 см, так як в сковорідці занадто товстий шмат до кінця не прожарюється.
  • Заздалегідь дістаємо телятину з холодильника і прогріваємо до кімнатної температури.
  • Розжарюємо сковороду з невеликою кількістю оливкової олії.
  • У цей час ретельно обробляємо м’ясну заготівлю сумішшю солі з перцем.
  • Починаємо смажити її на протязі 2 хвилин в максимально розігрітому маслі.
  • Подальший спосіб готування залежить від бажаної ступеня прожарки. У середньому, яловичина смажиться по парі хвилин в закипающем маслі з двох сторін і за 5 хвилин обсмажуються боки після зменшення вогню.
  • Коли страва приготувався, дайте йому постояти десь чверть години.
  • Після закінчення цього часу соковиті, ароматні шматки м’яса пора подавати зі свіжою зеленню або овочами. Приємного апетиту!
Дивіться також:  Як приготувати домашню локшину правильно – 8 смачних рецептів

Готуємо з мармурової яловичини

Список продуктів на кіло м’яса:

  • сіль і базилік – за смаком господині;
  • пара ложок масла оливок;
  • мікс перців.

Алгоритм дій:

  • Витираємо м’ясо одноразовим рушником і залишаємо грітися до температури кухні.
  • Обробляємо шматки приправами з сіллю і промасливаем.
  • Сильно накаляем на плиті сковороду і завантажуємо в неї яловичину, трохи придавивши лопаткою.
  • Готуємо пару хвилин м’ясо з одного боку, а потім акуратно перевертаємо його на іншу. Повторюємо маніпуляції ще 4 – 5 разів.
  • Залишається перекласти ніжний стейк з мармурової яловичини з рум’яною скоринкою на тарілку і дати йому відпочити 5 хвилин. Після цього можна приступати до трапези.

Готуємо в духовці

Склад інгредієнтів:

  • будь-які сухі спеції на ваш смак;
  • телятина – 300 г;
  • пісне масло – 40 мл;
  • сіль за смаком.

Як приготувати стейк з яловичини в духовці:

  • Оттаявший м’ясної шматок злегка відбиваємо дерев’яним молоточком, втираємо в нього сіль і прянощі.
  • Залишаємо продукт маринуватися на 60 хвилин.
  • В кінці процесу увімкніть духовку і прогрійте його до температури 220 градусів.
  • Паралельно розжарте сковороду, додайте в неї масло і по 2 хвилини з кожного боку обсмажте заготовку.
  • Залишками рослинної олії обробіть форму для запікання, покладіть в неї апетитне м’ясо з «прихватившейся» скоринкою.
  • Запікаємо стейк з яловичини в духовці протягом 10 хвилин. Прикрашаємо його зеленню і подаємо до столу.

Як приготувати на грилі з томатною сальсою?

Необхідні інгредієнти:

  • томати-черрі – 100 г;
  • сіль за смаком;
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • кмину і цукру – 15 г;
  • олія оливок – 35 мл;
  • яловичина – 0,7 кг;
  • головка цибулі;
  • мелений перець за смаком;
  • кіло картоплі;
  • мелений гострий перець – 1 ч. л.;
  • один лайм;
  • три часникові часточки.

Готуємо стейк на грилі:

  • Два зубці часнику слід очистити і роздавити. З’єднуємо їх в мисці з сіллю і перетираємо.
  • Насипаємо гострий мелений перець, кмин, ще 15 грамів солі і цукор. Натираємо цією ароматною сумішшю сиру телятину з усіх боків.
  • Прибираємо м’ясні шматки в холодильник на 5 годин.
  • Цибулю, помідори і болгарський перець очищаємо і ріжемо кубиками.
  • З’єднуємо овочі в інший посуд, додаємо до них 20 грамів солі, продавлений зубок часнику і чорний мелений перець. Наливаємо масло і 50 мл води. Все перемішуємо і закриваємо в холодильнику.
  • Коли м’ясо і сальса будуть повністю готові, прогріваємо гриль. Закладаємо на решітку телятину і піддаємо її тепловій обробці з кожного боку за 4 хвилини.
  • Потім закриваємо кришкою і готуємо ще за 6 хвилин.
  • Даємо просмаженого аппетитному м’яса трохи постояти, розбираємо на порційні шматочки і заливаємо пряної сальсою. Приємного апетиту!
Дивіться також:  Гречка в мікрохвильовці – 8 рецептів приготування

Готуємо стейк з яловичини «Міраторг»

Вам знадобиться:

  • гриби – 100 г;
  • стейк «Міраторг» – 2 шт.;
  • часник – 4 зубчики;
  • морська сіль за смаком;
  • олія оливок – 70 мл;
  • чорний перець мелений за смаком;
  • півчарки сухого червоного вина.

Алгоритм дій:

  • Видавлюємо часник видавити зубок часнику.
  • Сирі шматки стейків натираємо морською сіллю, половиною всієї кількості часнику і чорним перцем. Закриваємо продукт на півгодини в холодильнику.
  • У сковороді прогріваємо оливкова олія, сиплемо часник і підсмажуємо його до рум’яного кольору.
  • Зсипаємо порізані шматочки грибів, наливаємо вино, додаємо сіль і готуємо інгредієнти протягом 10 хвилин.
  • Прогріваємо гриль, закладаємо туди наші промариновавшиеся стейки і готуємо з двох сторін за 6 хвилин.
  • Залишається тільки дати соковитого м’яса настоятися 10 хвилин, потім розкласти його по тарілках і додати гриби у вині. Смак приголомшливий!

Швидко і смачно на електрогрилі

Що потрібно взяти:

  • гірчицю – 2 г;
  • яловиче філе – 1 кг;
  • олія оливкова – 20 мл;
  • червоне вино – 0,1 л;
  • бекон – 0,2 кг;
  • сіль – 15 г;
  • печериці – 0,3 кг;
  • вершки – 50 г;
  • мелений перець – 5 р.

Готуємо стейк з яловичини на електрогрилі:

  • Гриби шаткуємо середніми шматочками.
  • Філе телятини загортаємо в бекон і закріплюють ниткою.
  • Обробляємо отримані стейки оливковою олією, сіллю, гірчицею і перцем.
  • Включаємо електрогриль, прогріваємо його і обсмажуємо биточки м’яса по 7 хвилин з кожного боку.
  • Гарячі стейки обертаємо фольгою і залишаємо їх у такому вигляді на 10 хвилин.
  • За цей час готуємо шматочки грибів у сковороді до тих пір, поки вся грибна рідина не випарується.
  • Наливаємо в сковороду вино і тушкуємо продукти 3 хвилини.
  • Наливаємо вершки і продовжуємо готувати ще протягом 5 хвилин.
  • Залишилося викласти готові стейки на блюдо і додати до них грибний соус. Приємного апетиту!

Нью Йорк в домашніх умовах

Компоненти рецепту:

  • масло рослинне – 55 мл;
  • телятина мармурова – 0,5 кг;
  • часникові часточки – 3 шт.;
  • один перець чилі;
  • сіль за смаком;
  • стебло свіжого розмарину;
  • шматочок вершкового масла – 30 р.

Як приготувати стейк:

  • Прогріваємо до кімнатної температури два свіжих стейка, обробляємо їх з усіх боків рослинним маслом.
  • Розігріваємо суху сковороду, викладаємо на дно наші стейки і готуємо по хвилині з одного і з іншого боку.
  • Обсмажуємо ще протягом наступних чотирьох хвилин, час від часу перевертаючи шкварчащие шматочки.
  • Раздавливаем часник в кашку, додаємо її до м’яса разом з вершковим маслом. Додаємо чорний перець і сіль. Через хвилину, вимикаємо вогонь.
  • Викладаємо соковиті, ароматні стейки, прикрашаємо розмарином і чилі. Приємного апетиту!

Тибон стейки в маринаді

Список інгредієнтів

  • лимон;
  • стейк Тибон – 2 шт.;
  • сіль — 10 г;
  • шматок масла – 120 г;
  • чебрець – 2 гілочки;
  • часник – 2 шт.;
  • перець чорний – 5 р.

Алгоритм дій:

  • За добу до початку готування обмотайте тільки що куплені стейки плівкою і відправте в холодильник.
  • Знімаємо плівку і обробляємо соковиті м’ясні шматки сіллю. Даємо їм відпочити 10 хвилин.
  • Починаємо робити соус для стейка. Для цього чистимо головки часнику і кожен зубчик ріжемо великими шматочками.
  • Моєму лимон і рубаємо його на кубики, не очищаючи шкірки.
  • Перекладаємо в сковороду 80 грамів масла і чекаємо, поки воно розтопиться.
  • Тоді починаємо обсмажувати протягом 3 хвилин часник, потім додамо лимон і чебрець.
  • Через 5 хвилин виймаємо гілочки трави, а все інше подрібнюємо блендером.
  • У нас залишилося ще 40 грамів вершкового масла. Їм ми змащуємо яловичину.
  • Викладаємо шматки на поверхню сковороди і смажимо по 3 хвилини.
  • Заливаємо стейки з рум’яною скоринкою соусом, перекладаємо заготовки в форму для запікання і готуємо в духовці 10 хвилин.
  • Закриваємо готові стейки фольгою і чекаємо 15 хвилин. Після цього можна накривати на стіл.
Дивіться також:  Яловичина по-французьки в духовці – 5 рецептів приготування

Рибай з мармурового м’яса

Необхідні компоненти рецепту:

  • шматочок олії – 25 г;
  • часточка часнику;
  • Рибай стейк – 1 шт.;
  • морська сіль за смаком;
  • чебрець – 1 гілочка;
  • чорний перець за смаком.

Алгоритм приготування:

  • Прогрійте сковороду, наливши в неї трохи рафінованої олії.
  • Стейк кімнатної температури обваляйте в суміші солі і перцю.
  • Перекладіть телятину на поверхню сковороди і обсмажте за півтори хвилини з кожного боку — м’ясо має рівномірно підрум’янитися.
  • Продавіть часниковий зубчик і додайте його до яловичині разом з чебрецем і вершковим маслом.
  • Готуйте страву ще 5 хвилин і сміливо подавайте!

Стейк-фламбе «Марсала» з яловичини

Основні продукти для стейка:

  • сіль за смаком;
  • оливкова олія – 55 мл;
  • коньяк – 100 г;
  • перець чорний за смаком;
  • м’ясо праймбиф;

Для соусу:

  • подрібнений часник – 15 г;
  • борошно – 65 г;
  • головка цибулі;
  • вино «Марсала» – 0,1 л;
  • сіль за смаком;
  • бульйон – 300 мл;
  • перець чорний за смаком;
  • гриби – 0,2 кг;
  • масло рослинне – 50 мл

Алгоритм дій:

  • Для соусу розігріваємо оливкову олію на сковороді, кидаємо туди подрібнену цибулину, скибочки грибів і часник. Печемо до рум’яного кольору овочів.
  • Всипаємо просіяне борошно і готуємо ще хвилину.
  • Вливаємо вино і перемішуємо продукти, додаємо м’ясний бульйон і варимо, поки соус не стане густим.
  • Стандартним чином готуємо стейки до потрібної ступеня прожарки.
  • Насипаємо сіль і перець. Вливаємо коньяк і за допомогою довгої сірники підпалюємо його прямо в сковороді.
  • Гасимо вогонь, закривши кришкою, і подаємо до столу вийшло страва.

Соковитий і ніжний – на вершковому маслі

Що потрібно взяти:

  • перець і сіль за смаком;
  • телятина – 0,8 кг;
  • шматочок вершкового масла – 50 р.

Покрокова інструкція:

  • З яловичої вирізки робимо кілька стейків. Їх товщина повинна бути не більше 3 см
  • Розтоплюємо шматок масла на сильному вогні в сковороді.
  • З усіх боків обробляємо біфштекси сіллю з перцем і обсмажуємо в маслі по 4 – 5 хвилин з кожної зі сторін.
  • Подавайте стейки з салатом або овочами.

Стейк — страву на всі часи. Його можна швидко обсмажити для втомленого на роботі чоловіка або подати з вишуканим соусом на святковий стіл. Вибирайте рецепт, тренуйтеся і дуже скоро популярність ваших стейків затьмарить всі інші кулінарні вишукування ваших подруг.

Прокрутка до верху