Ароматний, соковитий, смачний, з ніжною підсмаженою скоринкою стейк з яловичини підкорив мільйони людей у всьому світі. Телятина – саме підходяще м’ясо для такої страви, оскільки вона не така жирна, як свинина, і не настільки «гумова», як баранина.
Стейк з яловичини – поради по приготуванню
Ідеально просмажене м’ясо не так-то легко приготувати. Спочатку необхідно зрозуміти, яка ступінь приготування вам потрібна, потім визначитися з маринадом, соусом і гарніром.
Які існують ступеня підсмажування стейки з яловичини?
Кожен визначає для себе за власним смаком ступінь прожарювання стейка.
Їх буває декілька:
- Raw. Слабка ступінь прожарки. У такого м’яса з боків є слабка скоринка, а всередині воно майже сире. Для досягнення такої міри стейку вистачить двох хвилин томління в сковорідці.
- Medium Rare. М’ясо трохи більше просмажене, з рожевим соком, що виділяється при проколі. Шматочки виходять ніжними і повними соку.
- Medium. Золота середина. Крові в яловичині вже немає, вона рівномірно ніжно приготовлена всередині і з золотистою скоринкою зовні.
- Medium Well. У такому стейку сік вже не рожевий, а прозорий, м’ясо трохи сухе.
- Well Done. Повністю просмажене зсередини і зовні м’ясо має коричневий колір, соку в ньому майже немає.
Ідеальні соуси для м’яса
Без соусу м’ясо є нудно, тому пропонуємо винний соус для ідеального стейка.
Вам знадобиться:
- оцет – 4 мл;
- бульйон яловичий – 250 мл;
- цукор коричневий – 16 г;
- вино червоне – 120 мл;
- сіль і чорний перець за смаком.
Готуємо заправку для страви:
- Наливаємо в миску м’ясний бульйон і варимо, поки він не зменшитися в об’ємі в два рази.
- Насипаємо цукор, додаємо оцет і вино і продовжуємо готування протягом 10 хвилин.
- Залишилося посолити, поперчити соус і можна подавати його до ніжному стейку.
Крім такого варіанта, до улюбленого стейку можна поставити піалу з томатним соусом, соусом барбекю, соєво-медовим або навіть сливовим. Деякі воліють смак чистого м’яса і використовують в його приготуванні тільки два-три види трав і сіль.
Гарнір до стейку з яловичини
Крім соусу, до телятини можна подати зелене листя салату і варену картоплю. Дуже добре поєднуються з підсмаженим м’ясом приготовані на грилі овочі: помідори, баклажани, солодкий перець і цибулю. Добре доповнює смак стейка запечена квасоля, кукурудза, зварений рис і спаржа в соусі.
Маринад для стейка: рецепти
Пряний неповторний смак і аромат яловичого біфштексу дає маринад. Він забезпечує м’яса необхідну соковитість і м’якість всередині і надає дивовижний золотисто-коричневий колір скоринки зовні.
Необхідні продукти:
- лимонний сік – 15 мл;
- сіль і гірчиця – 5 г;
- соняшникова олія – 40 мл;
- трохи чорного перцю;
- одна головка цибулі;
- дві часникові часточки.
Алгоритм дій:
- Змішайте в чашці лимонний сік, перець, масло і сіль.
- З допомогою терки перетворіть цибулю в кашку, перекладіть її в загальну миску.
- Продавіть часникові зубчики і відправте їх слідом за цибулею.
- Все перемішайте і залийте цим маринадом яловичину.
Рецепт на сковороді
Для реалізації задуманого потрібно:
- дві пучечки чорного перцю;
- олія оливок – пара ложок;
- одна порція м’ясного стейка;
- дві щіпки солі.
Як готується стейк з яловичини на сковороді, розглянемо нижче:
- Ми взяли шматок м’яса з тонким жировим прошарком, без кісток. Його товщина не повинна перевищувати 3 см, так як в сковорідці занадто товстий шмат до кінця не прожарюється.
- Заздалегідь дістаємо телятину з холодильника і прогріваємо до кімнатної температури.
- Розжарюємо сковороду з невеликою кількістю оливкової олії.
- У цей час ретельно обробляємо м’ясну заготівлю сумішшю солі з перцем.
- Починаємо смажити її на протязі 2 хвилин в максимально розігрітому маслі.
- Подальший спосіб готування залежить від бажаної ступеня прожарки. У середньому, яловичина смажиться по парі хвилин в закипающем маслі з двох сторін і за 5 хвилин обсмажуються боки після зменшення вогню.
- Коли страва приготувався, дайте йому постояти десь чверть години.
- Після закінчення цього часу соковиті, ароматні шматки м’яса пора подавати зі свіжою зеленню або овочами. Приємного апетиту!
Готуємо з мармурової яловичини
Список продуктів на кіло м’яса:
- сіль і базилік – за смаком господині;
- пара ложок масла оливок;
- мікс перців.
Алгоритм дій:
- Витираємо м’ясо одноразовим рушником і залишаємо грітися до температури кухні.
- Обробляємо шматки приправами з сіллю і промасливаем.
- Сильно накаляем на плиті сковороду і завантажуємо в неї яловичину, трохи придавивши лопаткою.
- Готуємо пару хвилин м’ясо з одного боку, а потім акуратно перевертаємо його на іншу. Повторюємо маніпуляції ще 4 – 5 разів.
- Залишається перекласти ніжний стейк з мармурової яловичини з рум’яною скоринкою на тарілку і дати йому відпочити 5 хвилин. Після цього можна приступати до трапези.
Готуємо в духовці
Склад інгредієнтів:
- будь-які сухі спеції на ваш смак;
- телятина – 300 г;
- пісне масло – 40 мл;
- сіль за смаком.
Як приготувати стейк з яловичини в духовці:
- Оттаявший м’ясної шматок злегка відбиваємо дерев’яним молоточком, втираємо в нього сіль і прянощі.
- Залишаємо продукт маринуватися на 60 хвилин.
- В кінці процесу увімкніть духовку і прогрійте його до температури 220 градусів.
- Паралельно розжарте сковороду, додайте в неї масло і по 2 хвилини з кожного боку обсмажте заготовку.
- Залишками рослинної олії обробіть форму для запікання, покладіть в неї апетитне м’ясо з «прихватившейся» скоринкою.
- Запікаємо стейк з яловичини в духовці протягом 10 хвилин. Прикрашаємо його зеленню і подаємо до столу.
Як приготувати на грилі з томатною сальсою?
Необхідні інгредієнти:
- томати-черрі – 100 г;
- сіль за смаком;
- солодкий перець – 1 шт.;
- кмину і цукру – 15 г;
- олія оливок – 35 мл;
- яловичина – 0,7 кг;
- головка цибулі;
- мелений перець за смаком;
- кіло картоплі;
- мелений гострий перець – 1 ч. л.;
- один лайм;
- три часникові часточки.
Готуємо стейк на грилі:
- Два зубці часнику слід очистити і роздавити. З’єднуємо їх в мисці з сіллю і перетираємо.
- Насипаємо гострий мелений перець, кмин, ще 15 грамів солі і цукор. Натираємо цією ароматною сумішшю сиру телятину з усіх боків.
- Прибираємо м’ясні шматки в холодильник на 5 годин.
- Цибулю, помідори і болгарський перець очищаємо і ріжемо кубиками.
- З’єднуємо овочі в інший посуд, додаємо до них 20 грамів солі, продавлений зубок часнику і чорний мелений перець. Наливаємо масло і 50 мл води. Все перемішуємо і закриваємо в холодильнику.
- Коли м’ясо і сальса будуть повністю готові, прогріваємо гриль. Закладаємо на решітку телятину і піддаємо її тепловій обробці з кожного боку за 4 хвилини.
- Потім закриваємо кришкою і готуємо ще за 6 хвилин.
- Даємо просмаженого аппетитному м’яса трохи постояти, розбираємо на порційні шматочки і заливаємо пряної сальсою. Приємного апетиту!
Готуємо стейк з яловичини «Міраторг»
Вам знадобиться:
- гриби – 100 г;
- стейк «Міраторг» – 2 шт.;
- часник – 4 зубчики;
- морська сіль за смаком;
- олія оливок – 70 мл;
- чорний перець мелений за смаком;
- півчарки сухого червоного вина.
Алгоритм дій:
- Видавлюємо часник видавити зубок часнику.
- Сирі шматки стейків натираємо морською сіллю, половиною всієї кількості часнику і чорним перцем. Закриваємо продукт на півгодини в холодильнику.
- У сковороді прогріваємо оливкова олія, сиплемо часник і підсмажуємо його до рум’яного кольору.
- Зсипаємо порізані шматочки грибів, наливаємо вино, додаємо сіль і готуємо інгредієнти протягом 10 хвилин.
- Прогріваємо гриль, закладаємо туди наші промариновавшиеся стейки і готуємо з двох сторін за 6 хвилин.
- Залишається тільки дати соковитого м’яса настоятися 10 хвилин, потім розкласти його по тарілках і додати гриби у вині. Смак приголомшливий!
Швидко і смачно на електрогрилі
Що потрібно взяти:
- гірчицю – 2 г;
- яловиче філе – 1 кг;
- олія оливкова – 20 мл;
- червоне вино – 0,1 л;
- бекон – 0,2 кг;
- сіль – 15 г;
- печериці – 0,3 кг;
- вершки – 50 г;
- мелений перець – 5 р.
Готуємо стейк з яловичини на електрогрилі:
- Гриби шаткуємо середніми шматочками.
- Філе телятини загортаємо в бекон і закріплюють ниткою.
- Обробляємо отримані стейки оливковою олією, сіллю, гірчицею і перцем.
- Включаємо електрогриль, прогріваємо його і обсмажуємо биточки м’яса по 7 хвилин з кожного боку.
- Гарячі стейки обертаємо фольгою і залишаємо їх у такому вигляді на 10 хвилин.
- За цей час готуємо шматочки грибів у сковороді до тих пір, поки вся грибна рідина не випарується.
- Наливаємо в сковороду вино і тушкуємо продукти 3 хвилини.
- Наливаємо вершки і продовжуємо готувати ще протягом 5 хвилин.
- Залишилося викласти готові стейки на блюдо і додати до них грибний соус. Приємного апетиту!
Нью Йорк в домашніх умовах
Компоненти рецепту:
- масло рослинне – 55 мл;
- телятина мармурова – 0,5 кг;
- часникові часточки – 3 шт.;
- один перець чилі;
- сіль за смаком;
- стебло свіжого розмарину;
- шматочок вершкового масла – 30 р.
Як приготувати стейк:
- Прогріваємо до кімнатної температури два свіжих стейка, обробляємо їх з усіх боків рослинним маслом.
- Розігріваємо суху сковороду, викладаємо на дно наші стейки і готуємо по хвилині з одного і з іншого боку.
- Обсмажуємо ще протягом наступних чотирьох хвилин, час від часу перевертаючи шкварчащие шматочки.
- Раздавливаем часник в кашку, додаємо її до м’яса разом з вершковим маслом. Додаємо чорний перець і сіль. Через хвилину, вимикаємо вогонь.
- Викладаємо соковиті, ароматні стейки, прикрашаємо розмарином і чилі. Приємного апетиту!
Тибон стейки в маринаді
Список інгредієнтів
- лимон;
- стейк Тибон – 2 шт.;
- сіль — 10 г;
- шматок масла – 120 г;
- чебрець – 2 гілочки;
- часник – 2 шт.;
- перець чорний – 5 р.
Алгоритм дій:
- За добу до початку готування обмотайте тільки що куплені стейки плівкою і відправте в холодильник.
- Знімаємо плівку і обробляємо соковиті м’ясні шматки сіллю. Даємо їм відпочити 10 хвилин.
- Починаємо робити соус для стейка. Для цього чистимо головки часнику і кожен зубчик ріжемо великими шматочками.
- Моєму лимон і рубаємо його на кубики, не очищаючи шкірки.
- Перекладаємо в сковороду 80 грамів масла і чекаємо, поки воно розтопиться.
- Тоді починаємо обсмажувати протягом 3 хвилин часник, потім додамо лимон і чебрець.
- Через 5 хвилин виймаємо гілочки трави, а все інше подрібнюємо блендером.
- У нас залишилося ще 40 грамів вершкового масла. Їм ми змащуємо яловичину.
- Викладаємо шматки на поверхню сковороди і смажимо по 3 хвилини.
- Заливаємо стейки з рум’яною скоринкою соусом, перекладаємо заготовки в форму для запікання і готуємо в духовці 10 хвилин.
- Закриваємо готові стейки фольгою і чекаємо 15 хвилин. Після цього можна накривати на стіл.
Рибай з мармурового м’яса
Необхідні компоненти рецепту:
- шматочок олії – 25 г;
- часточка часнику;
- Рибай стейк – 1 шт.;
- морська сіль за смаком;
- чебрець – 1 гілочка;
- чорний перець за смаком.
Алгоритм приготування:
- Прогрійте сковороду, наливши в неї трохи рафінованої олії.
- Стейк кімнатної температури обваляйте в суміші солі і перцю.
- Перекладіть телятину на поверхню сковороди і обсмажте за півтори хвилини з кожного боку — м’ясо має рівномірно підрум’янитися.
- Продавіть часниковий зубчик і додайте його до яловичині разом з чебрецем і вершковим маслом.
- Готуйте страву ще 5 хвилин і сміливо подавайте!
Стейк-фламбе «Марсала» з яловичини
Основні продукти для стейка:
- сіль за смаком;
- оливкова олія – 55 мл;
- коньяк – 100 г;
- перець чорний за смаком;
- м’ясо праймбиф;
Для соусу:
- подрібнений часник – 15 г;
- борошно – 65 г;
- головка цибулі;
- вино «Марсала» – 0,1 л;
- сіль за смаком;
- бульйон – 300 мл;
- перець чорний за смаком;
- гриби – 0,2 кг;
- масло рослинне – 50 мл
Алгоритм дій:
- Для соусу розігріваємо оливкову олію на сковороді, кидаємо туди подрібнену цибулину, скибочки грибів і часник. Печемо до рум’яного кольору овочів.
- Всипаємо просіяне борошно і готуємо ще хвилину.
- Вливаємо вино і перемішуємо продукти, додаємо м’ясний бульйон і варимо, поки соус не стане густим.
- Стандартним чином готуємо стейки до потрібної ступеня прожарки.
- Насипаємо сіль і перець. Вливаємо коньяк і за допомогою довгої сірники підпалюємо його прямо в сковороді.
- Гасимо вогонь, закривши кришкою, і подаємо до столу вийшло страва.
Соковитий і ніжний – на вершковому маслі
Що потрібно взяти:
- перець і сіль за смаком;
- телятина – 0,8 кг;
- шматочок вершкового масла – 50 р.
Покрокова інструкція:
- З яловичої вирізки робимо кілька стейків. Їх товщина повинна бути не більше 3 см
- Розтоплюємо шматок масла на сильному вогні в сковороді.
- З усіх боків обробляємо біфштекси сіллю з перцем і обсмажуємо в маслі по 4 – 5 хвилин з кожної зі сторін.
- Подавайте стейки з салатом або овочами.
Стейк — страву на всі часи. Його можна швидко обсмажити для втомленого на роботі чоловіка або подати з вишуканим соусом на святковий стіл. Вибирайте рецепт, тренуйтеся і дуже скоро популярність ваших стейків затьмарить всі інші кулінарні вишукування ваших подруг.