Американці вважають стейк своїм національним блюдом. Як правило, для обжарювання вони використовують яловичину, але європейські кухаря в своїй практиці готують стейки з свинини. Звичайно, готувати таке блюдо потрібно вміти, тут без досвіду не обійтися. Але правильно підібраний рецепт і маринад дозволять зробити соковитий і ароматний стейк зі свинини в духовці.
Класичний стейк зі свинини в духовці
Стейк зі свинини обожнюють багато гурмани, особливо чоловіки.
Для рецепту краще взяти свинячу м’якоть без сала і жилок, так як в процесі запікання весь жир витоплюється, і м’ясо виходить сухим.
Винятком може стати тільки «мармурова» свинина з тонкими прошарками сала.
Інгредієнти:
- стейки свинини (500 г);
- спеції.
Спосіб приготування:
- М’ясні стейки змащуємо рослинним маслом і обсипаємо спеціями, залишаємо маринуватися на півгодини.
- На розпеченій сковороді обсмажуємо м’ясо з двох сторін до рум’яної скоринки. Перекладаємо на деко і відправляємо в піч на десять хвилин (температура -200 °С).
- Потім перекладаємо стейки на блюдо і прикриваємо фольгою, доводячи до повної кондиції. Подаємо до столу.
Як запекти соковите м’ясо у фользі
Запекти стейки зі свинини можна і в фользі. Такий спосіб запікання не дозволить м’ясу пересихати, а навпаки, зробить її більш соковитою.
Інгредієнти:
- три стейка;
- ложка меду;
- два часникового зубчики;
- три ложки соєвого соусу.
Спосіб приготування:
- Щоб свинина в фользі вийшла ніжною і ароматною, її краще замаринувати. Для цього змішуємо соєвий заправку з подрібненим часником, чорним перцем і медом. Якщо мед у густий, то його потрібно розтопити.
- Лист фольги скроплюємо маслом. Викладаємо на нього замариновані стейки, загортаємо їх і відправляємо запікатися на 40 хвилин (температура – 190 °С).
- Потім м’ясо відкриваємо, поливаємо соком, що виділився і готуємо до появи рум’яної скоринки.
Готуємо з картоплею
Запечені стейки з картоплею – це самий смачний і ситний вечеря. Інгредієнти можна запікати в кулінарному рукаві або покласти у форму і накрити фольгою.
Інгредієнти:
- чотири стейка;
- 130 мл сметани;
- 650 г картоплі;
- дві середні цибулини;
- дві ч. ложки гірчиці.
Спосіб приготування:
- Першим ділом готуємо соус. У миску кладемо сметану, гірчицю, додаємо трохи солі і перцю. Можна покласти і сушені трави.
- Підготовленим маринадом натираємо стейки, а решту соусу змішуємо з півкільцями цибулі і кубиками картоплі.
- В рукав для запікання спочатку укладаємо картоплю з цибулею, а потім стейки. Робимо в декількох місцях пакету проколи для вільного виходу пари і відправляємо заготівлю запікатися на 45 хвилин (температура – 180 °С).
- Потім рукав розрізаємо і готуємо страву ще пару хвилин, щоб м’ясні шматочки підрум’янилися.
Дуже смачний свинячий стейк в маринаді з часником
Завдяки маринування м’ясо набуває особливий смак і аромат. Пропонуємо рецепт стейків з свинини в маринаді з додаванням часнику. Страва виходить не тільки смачним, але і ароматним.
Інгредієнти:
- три стейка;
- 50 мл лимонного соку;
- два часникового зубчики;
- олія, спеції.
Як приготувати дуже смачний стейк:
- Часник подрібнюємо, кладемо в миску, туди ж виливаємо сік лимона і дві ложки рафінованої олії. Приправляємо якими на вибір спеціями.
- У підготовленому соусі маринуємо стейки протягом трьох годин.
- Потім викладаємо їх на деко і запікаємо 40 хвилин (температура – 200 °С).
- Готові стейки накриваємо фольгою і витримуємо десять хвилин.
З додаванням гірчиці
Гірчиця – унікальна добавка до м’яса, яка надає готовому блюду особливий пікантний смак. Крім того, цей інгредієнт робить м’ясо більш м’яким і соковитим.
Гірчиця виявляється особливо актуальним, якщо запікається не дуже молоде м’ясо.
Інгредієнти:
- три стейка;
- півтори ложки гірчиці;
- ложка олії оливи;
- підлогу ч. ложки цукру і стільки ж солі.
Спосіб приготування:
- Гірчицю змішати з цукровим піском. Якщо приправа занадто гостра, то її кількість можна зменшити. Також для рецепта підходить і зернова гірчиця.
- Додаємо сіль і вливаємо масло оливи. Розмішуємо до повного розчинення солодких і солоних кристаликів.
- Підготовленим маринадом натираємо стейки і залишаємо їх на пару годин.
- Після, викладаємо м’ясо у форму і запікаємо протягом 40 хвилин (температура – 200 °С). Якщо стейки почнуть підгоряти, їх можна прикрити фольгою.
Покрокове приготування на решітці в духовці
Якщо ви любите смажити м’ясо на мангалі, але в даний момент такої можливості немає, то не варто засмучуватися, адже в духовці можна приготувати такий же смачний і соковитий стейк, як на відкритому вогні.
Інгредієнти:
- три стейк зі свинини;
- олія, спеції, паприка.
Спосіб приготування:
- В піалі змішуємо сіль, перець і паприку.
- Стейки поливаємо олією і натираємо підготовленою сумішшю.
- Розігріваємо піч до 200 градусів. Викладаємо стейки на решітку, відправляємо в духовку на рівні 10 см від нагрівального елемента. Під решітку обов’язково встановіть деко, куди буде капати жир.
- Готуємо м’ясо 25 хвилин, час від часу перевертаючи, щоб стейки не підгоріли. Потім дістаємо їх, накриваємо фольгою і вже через 10 хвилин приступаємо до трапези.
Стейк зі свинини на кості
Запечене на кістки м’ясо – це не тільки смачне, але і дуже святкове блюдо. Його можна подати з будь-яким соусом, гарніром або овочами.
Про те, як приготувати стейки з свинини на кістці, дізнайтеся далі.
Інгредієнти:
- два стейка на кістки;
- підлогу ч. ложки сухої аджики;
- трохи мускату;
- цибулина.
Спосіб приготування:
- У невеликій мисці змішуємо сіль, перець, аджику і мускат.
- Стейк змащуємо пряною сумішшю і залишаємо на півгодини.
- Беремо аркуш фольги, викладаємо на нього кільця цибулі, поверх них – м’ясні стейки. Збризкуємо все рафінованим маслом, загортаємо і відправляємо в духовку на 40 хвилин (температура – 180 °С).
- Потім відкриваємо фольгу і запікаємо м’ясо до красивої скориночки.
Стейки – це одночасно просте і складне в приготуванні блюдо. До речі, виділяють декілька видів стейків, все залежить від того, м’ясо якої частини туші використовують. Проте при деякій вправності освоїти якісну смаження м’яса не складає ніяких труднощів.