Якщо вам приїлися котлети, фрикадельки і тюфтельки, то саме час приготувати стожки з фаршу. Це дивно смачне, м’яке блюдо. Можна експериментувати змінюючи інгредієнти і отримувати щоразу нове, незабутнє страву.
Стожки з фаршу — покроковий рецепт
Приготувати стожки з фаршу вийде у всіх господинь незалежно від досвіду. Це більш економне страву, порівняно з котлетками. Для їх приготування використовують меншу кількість фаршу, а головне, що можна не готувати для них гарнір.
Інгредієнти:
- фарш – 330 г;
- олія соняшникова;
- яйця – 4 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- спеції;
- сир – 110 г;
- сіль;
- картопля – 3 бульби.
Приготування:
- Засипати в фарш спеції.
- Присолити.
- Замісити.
- Помістити в киплячу воду яйця. Проварити.
- Злити рідину. Остудити.
- Позбутися від скорлупок.
- Підготувати саму дрібну тертку. Подрібнити.
- Для сиру потрібно середня терка. Перетерти.
- Нашаткувати цибулю. Робіть це дрібніші.
- Закинути в гарячу сковорідку.
- Влити масло. Обсмажити.
- Промазати деко.
- Сформувати з фаршу коржики. Товщину не робіть більше одного сантиметра.
- Розкладаючи, залишайте простір між заготовками.
- Помістити обжарку на поверхню коржів.
- Розподілити яйце.
- Взяти середнього помелу тертку, подрібнити картоплю.
- Помістити наступним шаром.
- Підсолити.
- Присипати сирної стружкою.
- Прибрати в гарячий духовий шафа (180 гр.).
- Запікати півгодини.
Як приготувати з картоплею?
Стожки з фаршу в духовці виходять оригінальними і поживними. Їх завжди слід викладати у вигляді коржів. Смачно доповнювати картоплею, тоді і гарнір не потрібно.
Інгредієнти:
- фарш – 540 г;
- сіль;
- яйце – 1 шт.;
- картопля – 2 бульби;
- перець;
- сир – 170 г;
- олія соняшникова – 2 ст. ложки;
- цибуля – 2 цибулини;
- майонез – 120 мл;
- хліб – 2 скибочки білого.
Приготування:
- Подрібнити цибулину.
- Отриманий кубики закинути в гарячу сковорідку.
- Влити олію. Засмажити.
- Для приготування беріть черству булку.
- Помістити її в воду, можна скористатися молоком. Потримати. Дістати. Віджати.
- Закинути в фарш.
- Влити яйце.
- Присолити.
- Обсипати перцем. Замісити.
- Подрібнити крупно сир. Використовуйте тертку.
- На деко вистелити фольгу.
- Скачати кульки з маси. Розплющити.
- Отримані заготовки викласти на фольгу.
- Взяти ложку, зробити поглиблення в центрі.
- Закласти засмажку.
- Скориставшись теркою з великими отворами, перетерти картоплю.
- Присолити. Підсипати перець. Розмішати.
- Розмістити наступним шаром.
- Полити майонезом.
- Присипати сиром.
- Сховати в гарячу духову піч.
- Випікати півгодини.
- Температура потрібно 185 гр.
Стожки з фаршу під шубою в духовці
Стожки з м’ясного фаршу краще всього готувати з кількох видів м’яса. Смачно використовувати в рівних пропорціях курячий і свинячий компонент. Блюдо виходить гарне на вигляд, тому для нього можна виділити почесне місце за святковим столом.
Інгредієнти:
- фарш – 950 г;
- олія оливкова;
- перець;
- сир – 170 г;
- сіль;
- картопля – 3 бульби;
- сухарі панірувальні;
- печериці – 120 г;
- яйце – 1 шт.;
- цибуля – 4 шт.
Приготування:
- Перетворити цибулинки в півкільця.
- Помістити в гарячу сковорідку.
- Влити оливкове масло.
- Посмажити.
- Нарізати гриби. Ідеально якщо вийде соломка.
- Помістити в обжарку. Прожарити.
- Підготувати тертку, яка має великі отвори. Подрібнити сир, потім бульби картоплі.
- Змішати стружку картопляну і сирну.
- Залити яйцем.
- Підсолити. Перемішати.
- У фарш засипати перець. Присолити. Розмішати.
- Скачати кулі.
- Вмочити в сухарі.
- Розмістити на листі.
- Взяти ложку. Злегка придавити в центрі.
- Помістити обжарку.
- Викласти картоплю.
- Готувати півгодини.
- Духова шафа виставити на температуру 180 гр.
Варіант приготування з грибами
Хороший варіант новенького страви для любителів грибів. Для приготування можна використовувати печериці або будь-які лісові гриби, які заздалегідь необхідно проварити.
Інгредієнти:
- яйце – 57 м;
- фарш – 950 г;
- сіль – 1 г;
- сир – 160 г;
- перець чорний;
- цибуля – 330 г;
- олія оливкова – 37 мл;
- картопля – 340 г;
- сухарі панірувальні – 210 г;
- печериці – 75 р.
Приготування:
- Перетворити в півкільця цибулі.
- Розжарити сковорідку. Залити масло. Просмажити цибулинки.
- Гриби нашаткувати соломкою.
- Помістити до цибулині.
- Взяти велику тертку, зробити стружку з сиру.
- Подрібнити на тертці картоплю. Дрібну фракцію не використовуйте, інакше страва перетвориться на кашу.
- Змішати картопляне і сирну стружку. Сир використовувати тільки половину від загальної кількості.
- У фарш засипати сіль, перець.
- Розмішати.
- Скачати кульки.
- Помістити в сухарі панірувальні.
- Обкатати.
- Промазати маслом деко.
- Помістити заготовки.
- Розкласти на фарш обжарку.
- Вкрити картопляною масою.
- Присипати залишилася сирної стружкою.
- Прибрати в гарячий духовий шафа.
- Готувати півгодини.
- Температура 180 гр.
З курячого фаршу
Це блюдо не тільки нагодує сім’ю, але і заощадить кошти.
Інгредієнти:
- фарш – 650 г курячого;
- сухарі панірувальні – 3 ст. ложки;
- сир – 110 г;
- перець;
- яйце – 4 шт.;
- сіль;
- картопля – 4 бульби;
- олія оливкова;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- У фарш засипати сухарі.
- Присолити.
- Підсипати перець чорний. Замісити.
- Нашаткувати цибулину. Щоб очі не сльозилися від цибулі, необхідно очищену головку помістити під холодний струмінь води. У процесі подрібнення постійно змочувати ножик водою.
- Помістити на розпечену сковороду.
- Влити масло оливкове.
- Закинути цибулю. Обсмажити.
- У киплячу воду помістити яйця. Проварити шість хвилин.
- Злити рідину. Остудити.
- Зняти шкарлупки.
- Порубати на дрібні шматки.
- Перетерти сир на тертці з великими отворами.
- На цій же тертці натерти картоплю.
- Зліпити коржики з фаршу.
- Розмістити на листі, промазанном маслом.
- Помістити обжарку.
- Обсипати яйцем.
- Розкласти картоплю. Приплюснути.
- Накрити сиром.
- Сховати в духову шафу. До цього моменту він розігрітий (180 гр.).
- Витримати півгодини. Головне не перетримати, інакше фарш випарується і стане сухим.
З помідорами і сиром
Це блюдо не вимагає ніякого гарніру. Готову страву помістити на блюдо і прикрасити зеленню.
Інгредієнти:
- фарш – 740 г;
- борошно – 100 г;
- цибуля – 2 шт.;
- кріп – 4 гілки;
- томат – 1 шт.;
- спеції;
- майонез – 4 ст. ложки;
- сіль – 15 г;
- олія соняшникова;
- перець чорний – 13 р.
- петрушка – 4 гілки.
Приготування:
- Підсолити фарш.
- Присипати перцем, потім спеціями.
- Нашаткувати кріп.
- Закинути в фарш.
- Розмішати.
- Зробити коржики.
- Помістити їх у борошно. Перевернути. Вони повинні стати повністю білими.
- Промазати маслом деко.
- Помістити заготовки.
- Нашаткувати цибулину.
- Отриману соломку розмістити на коржі.
- Помідор нарізати. Досить зробити гуртки.
- Вкрити цибулю.
- Натерти сир.
- Присипати помідори.
- Промазати майонезом.
- Запікати півгодини (180 гр.).
Кілька секретів, як зробити смачні стожки
Слідуючи простим рекомендаціям, ви зможете приготувати кулінарний шедевр.
- Щоб блюдо вийшло смачніше, використовуйте тільки свіжий фарш, заморожений не беріть.
- Розмочену булку додавати не варто, замініть панірувальними сухарями, а краще взагалі обійтися без цього продукту.
- Щоб стожки вийшли ніжними, не додавайте яйця у фарш. Якщо без них не можете обійтися, то використовуйте тільки жовток.
- Окріп допоможе зробити страву більш соковитим і м’яким. Для цього додайте у фарш пару ложечок крутого окропу.
- Щоб страва пропекалось рівномірно й одночасно приготувався з усіх боків, залишайте зазор між заготовками.
- Смак допоможуть урізноманітнити прянощі, трави, свіжа зелень. Можна додавати в будь-якій кількості за бажанням.
- Це прийнято подавати страву без гарніру. Урізноманітнити блюдо допоможуть овочі, консервовані або свіжі, розкладені поруч в якості доповнення.