Прекрасна альтернатива котлетам з гарніром — стожки з фаршу під шубою в духовці. Це блюдо готується дуже просто, а виходить апетитним, ситним і соковитим. В якості основи для стожков використовується м’ясний фарш, а начинка може бути абсолютно будь-який.
Класичні стожки з фаршу під шубою в духовці
Стожки, запечені за цим рецептом, можна подати в якості гарячого блюда на святковий стіл або приготувати до вечері в сімейному колі.
Список продуктів:
- 0,25 кг нежирного свинячого фаршу;
- 0,25 кг яловичого фаршу;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 3 яйця;
- 200 г Пармезану;
- 5 г гірчичного порошку;
- 150 г легкого майонезу;
- сіль за смаком;
- суміш приправ для котлет.
Покроковий рецепт.
- М’ясо пропускають через м’ясорубку. У фарш додають яйце, сіль і суміш спецій.
- Цибулини дрібно шаткують. Сир натирають великої стружкою.
- Залишилися яйця збивають з порошком гірчиці і майонезом.
- На лист, покритий пекарської папером, ложкою викладають фарш, злегка придавлюючи його зверху, щоб вийшли плоскі коржі з поглибленням в центрі.
- У середину кожної котлети кладуть подрібнену цибулю. Зверху насипають трохи Пармезану, наливають ложку гірчично-яєчного соусу і знову кладуть сир.
- Стожки випікати в розігрітій до 180°С духовці 35 хвилин.
Покроковий рецепт з помідорами
Якщо доповнити класичний рецепт м’ясного блюда помідорами, стожки вийдуть більш м’якими і соковитими, з приємним томатним смаком.
Необхідні компоненти:
- 300 г фаршу з свинини і яловичини;
- 3 невеликих помідора;
- 2 цибулини;
- 200 г адигейського сиру;
- сіль;
- приправи за бажанням;
- 20 мл рослинного масла.
Хід приготування.
- Цибулини нарізають півкільцями. Томати ріжуть тонкими кружками.
- Фарш солять і приправляють.
- Адигейський сир трохи підморожують і подрібнюють на середній тертці.
- Деко промащують маслом і викладають на нього коржі, сформовані з фаршу.
- Зверху кладуть по кружку помідора, а потім — цибулю.
- Вироби густо посипають сиром і поміщають в гарячу духовку.
- Готують 30 хвилин при 190°С.
З додаванням грибів
Для приготування цієї страви підійдуть будь-які види грибів, однак смачніше всього стожки виходять з боровиками і печерицями.
Склад:
- 400 г пісної свинини;
- 300 г свіжих печериць;
- 1 сире яйце;
- 2 часникового зубчики;
- 1 цибуля-ріпка;
- 1 цибуля-порей;
- 80 г пшеничного борошна;
- 30 г швейцарського сиру;
- 30 р сиру Чеддер;
- 40 мл оливкової олії;
- 10 г суміші приправ: чорного кмину, меленого перцю, паприки, майорану;
- сіль за смаком.
Послідовність дій.
- У фарш вбивають яйце, додають сіль і суміш приправ. Склад ретельно перемішують вручну.
- Форму для запікання змащують невеликою кількістю оливкової олії.
- З фаршу ліплять плоскі котлети, панірують їх у борошні і викладають у форму.
- Обидва види цибулі, часникові зубки і печериці ріжуть дрібними кубиками.
- Подрібнені компоненти з’єднують і обсмажують на сковороді в оливковій олії до м’якості грибів.
- Начинку трохи остуджують і викладають на фарш.
- Стожки посипають сумішшю натертих сирів.
- Страву готують при 180°С протягом 35 хвилин.
З тертою картоплею, сиром і яйцем
Картопляні стожки виходять дуже ситними і не вимагають додаткового гарніру.
Необхідні продукти:
- 350 г фаршу з телятини і свинини;
- 150 р «Російського» сиру;
- 2 зварених круто яйця;
- 3 бульби картоплі;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 100 г сметани 15% жирності;
- 20 мл соняшникової олії;
- сіль і чорний мелений перець.
Рецепт покроково.
- Очищені цибулини дрібно кришать. Яйця нарізають кубиками. Картоплю чистять і крупно натирають. Сир так само подрібнюють на тертці.
- Силіконовій пензлем, змоченою в олії, змащують форму.
- Фарш солять, перчать і ліплять з нього плоскі котлети.
- Напівфабрикати викладають у форму, на кожному розподіляють трохи цибулі, яєць і картоплі.
- Вироби посипають сиром і зверху роблять майонезну сітку.
- Стожки відправляють в розігріту до 200°С духовку на півгодини.
Стожки з курячого фаршу під шубою в духовці
Блюдо по цьому рецепту виходить менш калорійним, ніж приготоване класичним способом, але таким апетитним і ароматним.
- 0,6 кг курячого фаршу;
- 2 цибулини;
- 1 помідор;
- 80 г сиру твердих сортів;
- 60 г борошна;
- 80 г сметани;
- за смаком сіль і перець.
Економити на сирі в приготуванні стожков не варто. Так званий сирний продукт погано плавиться і може гірчити, тому віддайте перевагу якісному сиру, який не зіпсує блюдо.
Процес приготування.
- Фарш солять і перчать. Формують з нього приплюснуті котлети і обкачують їх у борошні.
- Заготовки кладуть на деко, вистелений пергаментом.
- Цибулю нарізають кільцями і викладають на м’ясні коржі.
- Зверху поміщають кругляш томатів і сиплють натертий сир.
- Стожки обмазують сметаною і запікають при 190°С протягом 35 хвилин.
Кілька секретів, як зробити смачну страву
Щоб м’ясні стожки вдало вийшли навіть з першого разу, необхідно скористатися рекомендаціями досвідчених кулінарів.
- Компоненти фаршу краще з’єднаються один з одним, спочатку перемішавши масу руками, а потім накривши харчовою плівкою і відбивши. Щоб вироби вийшли більш м’якими, м’ясо можна перекрутити двічі.
- Якщо страва готується на святковий стіл, посипати стожки сиром слід за 10 хвилин до відключення духовки — так закуска буде виглядати акуратніше.
- Якщо додати у фарш м’якушка хліба, блюдо вийде м’якше і соковитіше. Такого ж ефекту вдасться досягти, якщо влити в м’ясну основу 10 мл крутого окропу.
- Коржі з м’яса вийдуть більш акуратними, якщо їх формувати змоченими холодною водою руками.
- Замість майонезу і сметани підійдуть нежирні вершки або йогурт без добавок. Можна експериментувати і з начинкою.
- Якщо перед тим як класти на вироби начинку, в поглиблення в центрі помістити шматочок вершкового масла, страва буде ще смачніше і соковитіше.
- Щоб стожки з усіх боків вкрилися апетитною скоринкою, розташовуючи вироби на деко, потрібно залишити між ними достатньо простору.
Стожки з фаршу подають як в гарячому, так і в охолодженому вигляді. Їх можна вживати окремо або доповнювати овочевими гарнірами, консервованим горошком та соусами.