Страви із цвітної капусти – 17 рецептів приготування

З капусти можна приготувати різноманітні страви. Її фарширують, тушкують, смажать, варять супи, роблять запіканки, котлети і навіть суфле. Вона має нейтральний смак, тому можна поєднувати з будь-якими продуктами. На якому б рецепті ви не зупинили свій вибір, страви із цвітної капусти завжди виходять смачними.

Страви на сковороді

Перед тим, як приступити до приготування, необхідно розібрати капусту. Всі суцвіття помістити в прохолодну підсолену воду. Це допоможе запобігти попадання в їжу різних комах і личинок, розчин солі змусить їх вийти назовні.

Потім капусту промити чистою водою. Для приготування скористайтеся перевіреними рецептами, описаними нижче.

Смажена цвітна капуста

Смачніше всього цвітна капуста на сковороді виходить із свіжих суцвіть, але можна готувати і з заморожених овочів. Хороший варіант для господинь, які зайняті роботою, адже потрібно менше зусиль і часу, а смакові якості при цьому будуть на висоті.

Інгредієнти:

  • сухарі панірувальні;
  • олія рослинна;
  • яйце – 1 куряче;
  • сіль;
  • капуста цвітна – 470 г;
  • спеції.

Приготування:

  • Капусту промити, розділити. Суцвіття помістити у воду, підсолити. Проварити сім хвилин.
  • Взяти сито. Злити воду. Залишити охолоджуватися.
  • Влити яйце в піалу. Взяти віночок. Збити.
  • Засипати приправи.
  • Вмочити суцвіття в суміш з яйця.
  • Тепер помістити в сухарі.
  • Розжарити сковорідку. Влити олію.
  • Помістити суцвіття.
  • Прожарити. Готово, коли на поверхні з’явився золотий відтінок.
  • Добре подавати з овочами або зі сметаною.
  • Котлети з суцвіть

    У будь-який час року смачно поласувати легкими, смачними котлетками. Вони виходять соковитими і ніжними, добре засвоюються.

    Інгредієнти:

    • олія соняшникова;
    • капуста – 900 г цвітної;
    • сіль;
    • борошно – 75 г;
    • яйце – 2 куряче.

    Приготування:

  • Розібрати капусту. Суцвіття проварити до напівготового стану. Вода повинна бути підсолена. Варити шість хвилин.
  • Охолодити. Нашаткувати.
  • Перемолоти. Скористатися м’ясорубкою.
  • Влити яйця.
  • Присипати борошном.
  • Підсолити.
  • Розмішати.
  • У сковороді нагріти масло.
  • Зачерпнути великою ложкою масу.
  • Викласти на сковорідку.
  • Просмажити чотири хвилини.
  • Перевернути.
  • Обсмажити.
  • Відварна капуста, обсмажена в сирному клярі

    Якщо ви любите сир і капусту, то з’єднавши ці два інгредієнти можна приготувати чудове ласощі.

    Інгредієнти:

    • петрушка – 20 г свіжої;
    • капуста – 870 р кольоровий;
    • паприка мелена;
    • борошно – 210 г;
    • часник в гранулах;
    • перець мелений білий;
    • яйце – 5 курячих середніх;
    • сіль;
    • сир – 110 г твердого.

    Приготування:

  • Закип’ятити воду. Підсолити.
  • Капусту розібрати.
  • Суцвіття закинути у воду.
  • Проварити. Буде потрібно близько восьми хвилин. Стежте, щоб не переварити.
  • Помістити в друшляк. Вся волога повинна стекти.
  • Взяти віночок. Перемішати яйця.
  • Натерти сир. Використовувати терку середнього помелу. Закинути до яєць.
  • Порубати петрушку.
  • Закинути в суміш. Підсолити.
  • Посипати спеціями.
  • Перемішати.
  • У ємність засипати борошно.
  • Закинути капусту.
  • Перемішати. Краще це робити руками, тоді суцвіття повністю покриються борошном.
  • Закинути в кляр. Розмішати.
  • Розжарити сковорідку.
  • Обсмажити суцвіття. Скоринка повинна бути рум’яною. Закидати по черзі, товстим шаром на сковорідку не викладати.
  • Овочеве рагу

    Найчастіше це блюдо готується влітку. Але якщо заморозити овочі, то і взимку можна приготувати дуже смачну страву.

    Інгредієнти:

    • капуста – 950 г цвітної;
    • олія рослинна;
    • цибуля зелена – 20 г;
    • перець солодкий – 670 г;
    • кабачок – 230 г;
    • перець чорний мелений;
    • часник – 5 зубків;
    • томати – 470 г;
    • сіль;
    • цибуля – 230 г ріпчастої;
    • морквина – 180 г;
    • зелень – 75 р.

    Приготування:

  • Нашаткувати цибулини.
  • Моркву натерти. Необхідна середня терка.
  • Капусту розібрати. Суцвіття повинні бути окремо.
  • Кабачок очистити. Порізати на кубики.
  • Насіння вибрати з перцю. Овоч нарізати кубиками.
  • Розігріти олію в сковорідці. Обсмажити цибулю.
  • Закинути морквину. Потомити.
  • Помістити капусту.
  • Додати перець, кабачки. Загасити.
  • Через чверть години помістити томати.
  • Присолити.
  • Посипати перцем.
  • Закинути часник. Загасити.
  • Зелень нашаткувати. Посипати рагу.
  • Дивіться також:  Як посмажити рибу – покроковий рецепт з фото

    Що приготувати з цвітної капусти в мультиварці?

    Капуста, приготована в мультиварці виходить смачною і корисною. В результаті у вас вийде здорова їжа для всієї родини.

    Суп з цвітної капусти

    Юшка виходить яскравою, корисної і дуже смачною. Завдяки використанню мультиварки, процес готування буде приємним і займе мінімум часу.

    Інгредієнти:

    • капуста – 430 г цвітної;
    • цибуля – 1 шт. ріпчастої;
    • морква – 1 шт.;
    • олія соняшникова;
    • картопля – 5 шт.;
    • спеції;
    • помідори – 2 шт.;
    • сіль;
    • вода – 2300 мл (можна бульйон м’ясний);
    • зелень – 35 г;
    • лавр – 2 аркуша;
    • лимонний сік – 1 ч. ложка;
    • молоко – 160 мл

    Приготування:

  • Очистити від лушпиння цибулі.
  • Нарізати. Знадобляться півкільця.
  • Викласти в чашу.
  • Влити олію соняшникову.
  • Нарізати моркву. Потрібні великі шматки.
  • Виставити режим. Знадобиться «Смаження».
  • Готувати до м’якої консистенції.
  • Порізати картоплю. Необхідні кубики невеликого розміру.
  • Розібрати капусту. Суцвіття закинути в чашу з картоплею.
  • Залити водою.
  • Помістити лаврушку.
  • Підсолити.
  • Присипати спеціями.
  • Влити молоко і сік від лимона – це допоможе зберегти гарний вигляд суцвіть.
  • Перемкнути режим. Тепер знадобиться – «Суп».
  • Промити томати. Залити окропом. Ця процедура допоможе легко зняти шкірку. Нарізати. Кубики потрібні невеликі.
  • Коли картопля буде готовий, закинути томати.
  • Зелень подрібнити. Закинути в суп.
  • Відключити.
  • Настояти чверть години.
  • Тушкуємо в мультиварці

    Хороше дієтичне блюдо допомагає налагодити обмін речовин і зберегти форму.

    Інгредієнти:

    • морква – 1 шт.;
    • капуста – 470 г цвітної;
    • спеції;
    • картопля – 7 бульб;
    • сіль;
    • цибуля – 1 цибулина.

    Приготування:

  • Нашаткувати цибулину.
  • Закинути в чашу.
  • Виставити режим, знадобиться «Випічка».
  • Прожарити.
  • Розділити капусту. Суцвіття повинні бути відокремлені.
  • Картоплю подрібнити. Потрібні шматочки.
  • Підготувати крупну тертку. Натерти.
  • Закинути в чашу капусту, моркву.
  • Додати картоплю.
  • Присолити.
  • Посипати спеціями.
  • Перемішати.
  • Виставити таймер. Знадобиться 2/3 години. Протушкувати.
  • Зрідка перемішувати.
  • Заливний пиріг з цвітною капустою брокколі

    Страви із цвітної капусти і броколі корисні і поживні. Порадуйте себе незвичайним, смачним пирогом.

    Інгредієнти:

    • сир – 110 г твердого;
    • капуста цвітна – 470 г;
    • олія соняшникова – 1 ст. ложка;
    • брокколі – 470 г;
    • коріандр мелений – пол ч. ложечки;
    • яйце – 4 шт.;
    • паприка – пол ч. ложечки;
    • сметана -230 мл;
    • сіль – ч. ложечка;
    • борошно – 5 ст. ложок;
    • часник – 4 зубки.

    Приготування:

  • Розділити капусту. Потрібні окремі суцвіття.
  • Закинути в окріп.
  • Проварити вісім хвилин.
  • Закинути в друшляк. Рідина повинна стекти вся.
  • В яйця влити сметану. Збити.
  • Засипати борошном. Перемішати.
  • Присолити.
  • Часник видавити. Закинути в суміш. Присипати спеціями. Перемішати.
  • Промазати чашу соняшниковою олією.
  • Розмістити суцвіття.
  • Залити отриманою рідкою масою.
  • Потерти сир.
  • Посипати тісто.
  • Виставити режим «Гасіння».
  • Таймер — на годину.
  • Рецепт ніжного суфле

    Якщо хочете спробувати ніжне суфле по консистенції, яке буде танути в роті, то цей варіант точно вам доведеться за смаком. Підходить для дитячого харчування.

    Інгредієнти:

    • борошно – 6 ст. ложок;
    • молоко – 190 мл;
    • капуста – 470 г цвітної;
    • сухарі панірувальні;
    • білок – 2 шт.;
    • горіх мускатний;
    • масло вершкове – 65 г м’якого;
    • сіль;
    • жовток – 2 шт.

    Приготування:

  • Розділити капусту. Суцвіття повинні бути окремо.
  • Проварити. Зцідити рідину.
  • Закинути в комбайн. Подрібнити.
  • Покласти масло.
  • Влити жовтки.
  • Залити молоком.
  • Присолити.
  • Засипати мускатний горіх. Розмішати.
  • Присипати борошном. Перемішати.
  • Білки збити. Потрібна піна.
  • Помістити в капустяну масу. Тихо перемішати.
  • Промазати чашу маслом.
  • Посипати панірувальними сухарями.
  • Наповнити.
  • Виставити режим. Необхідний «Гасіння».
  • Виставити таймер. Час.
  • Вживати теплим.
  • Дивіться також:  Гарбуз смажена на сковороді. Рецепт з фото.

    Цвітна капуста в духовці — покрокові рецепти

    Страва, приготовлена в духовці, виходить корисним і послужить хорошим гарніром. Спробуйте приготувати за одним із запропонованих варіантів.

    Кольорова капуста, запечена в духовці з сиром

    Смачні ласощі, з дивовижним сирним ароматом.

    Інгредієнти:

    • трави прованські;
    • перець чорний мелений;
    • сир – 190 г;
    • яйце – 2 шт.;
    • капуста цвітна – 380 г;
    • вершки – 190 мл;
    • сіль;
    • базилік сушений;
    • олія оливкова – 1 ст. ложка.

    Приготування:

  • Капусту промити. Суцвіття розділити.
  • Проварити чверть години. Вода повинна бути подсолена.
  • Сир натерти. Перемішати з яйцями.
  • Промазати маслом деко.
  • Розташувати капусту.
  • Присипати сіллю.
  • Посипати перцем. Приправити спеціями.
  • Залити вершками. Зверху розмістити сирну суміш.
  • Духова шафа необхідний 190 гр.
  • Запікати чверть години. На сирі повинна утворитися красивого вигляду скоринка золотистого кольору.
  • Вимкнути духову шафу.
  • Тушкувати при закритій двері ще чверть години.
  • Посипати базиліком.
  • Рецепт приготування в клярі

    Якщо ви обмежуєте вживання їжі, смаженої на сковороді, то хороший варіант – приготування в духовці. Виходить капуста апетитна, хрустка та смачна.

    Інгредієнти:

    • борошно – 2 ст. ложки;
    • капуста – 1 качан цвітної;
    • олія соняшникова – 1 ст. ложка;
    • сіль – щіпка;
    • яйце – 2 куряче.

    Приготування:

  • Розділити капусту. Суцвіття повинні бути все окремо.
  • Закип’ятити воду. Всипати сіль.
  • Закинути суцвіття.
  • Проварити. Знадобиться три хвилини.
  • Злити рідину. Остудити.
  • Взяти віночок. Перемішати яйця. Підсолити. Перемішати.
  • Змішати кляр і суцвіття.
  • Помістити в борошно. Обваляти.
  • Промазати маслом деко.
  • Розташувати капусту.
  • Помістити в духовку. До цього моменту повинна бути температура 180 гр.
  • Запікати до рум’яних скоринок.
  • Запіканка з кольорової капусти з фаршем

    Хороший варіант для полуденка і ситного сніданку.

    Інгредієнти:

    • сухарі панірувальні – 3 ч. ложечки;
    • капуста – 570 г цвітної;
    • перець чорний мелений;
    • сир – 180 г твердого;
    • фарш – 470 г;
    • сіль;
    • олія соняшникова;
    • цибуля – 3 цибулини;
    • яйце – 3 куряче.

    Приготування:

  • Промити качан. Закинути в киплячу рідину. Підсолити. Проварити п’ять хвилин.
  • Злити воду.
  • Капусту остудити.
  • Відокремити суцвіття.
  • Нашаткувати цибулину.
  • Покласти у сковорідку.
  • Залити олією. Прожарити.
  • Взяти дрібного розміру тертку. Сир натерти.
  • Взяти віночок. Змішати з яйцями. Заливка готова.
  • Фарш перемішати з засмажкою.
  • З’єднати з суцвіттями.
  • Присолити.
  • Посипати перцем. Розмішати.
  • Промазати маслом деко.
  • Присипати панірувальними сухарями.
  • Розкласти приготовану суміш.
  • Полити заливкою.
  • Духова шафа повинен бути розігрітий (200 гр.).
  • Запікати півгодини.
  • Випікаємо з додаванням брокколі

    Ще один варіант приготування смачного і корисного страви.

    Інгредієнти:

    • коріандр насіння – 1 ч. ложечка;
    • капуста – 240 г цвітної;
    • перець чорний мелений;
    • брокколі – 240 г;
    • сіль;
    • часник – 2 зубки;
    • олія оливкова – 2 ст. ложки.

    Приготування:

  • Брокколі і цвітну капусту розібрати на окремі суцвіття.
  • Засипати їх коріандром.
  • Часник перетерти з сіллю.
  • Змішати з маслом.
  • Полити сумішшю овочі.
  • Перемішати.
  • Посолити.
  • Поперчити.
  • Розташувати на деку.
  • Запікати півгодини.
  • Режим духової шафи 180 гр.
  • Дієтичні страви

    Мало хто любить цвітну капусту і це недаремно, адже цей овоч цінний продукт для дієтичного харчування, який добре засвоюється організмом.

    Гратен з цвітної капусти

    Ця страва є самостійним, виходить ситним.

    Інгредієнти:

    • сир – 210 г;
    • молоко – 970 мл;
    • білий мелений перець;
    • капуста – 700 г цвітної;
    • сіль;
    • вода – 970 мл;
    • вершки – 210 мл;
    • горіх мускатний;
    • часник – 7 зубків;
    • масло вершкове – 55 р.

    Приготування:

  • На суцвіття розподілити капусту.
  • Перемішати воду і молоко. Підсолити. Закип’ятити.
  • Закинути суцвіття. Проварити. Витратити доведеться вісім хвилин.
  • Сир натерти. Частина закинути в вершки.
  • Порубати часник. Закинути в вершки.
  • Додати мускатний горіх і перець мелений білий.
  • Дістати суцвіття.
  • Деко промазати маслом вершковим.
  • Розкласти капусту.
  • Залити сирною сумішшю.
  • Прибрати в духовку. Повинен бути розігрітий (200 гр.).
  • Витримати чверть години.
  • Дивіться також:  Бальзамічний соус рецепт приготування з фото

    Суп-пюре

    Якщо ви не можете нагодувати дітей цвітною капустою, то цей суп буде вашим порятунком.

    Інгредієнти:

    • капуста – 420 г цвітної;
    • морська сіль – 2 ч. ложки (без гірки);
    • сир – 110 г твердого;
    • перець білий;
    • хліб білий – батон;
    • лавр – 1 аркуш;
    • цибуля – 1 шт.;
    • масло вершкове – 1 ч. ложка;
    • сметана – 3 ст. ложки;
    • картопля – 3 бульби;
    • гірчиця в зернах – 1 ст. човен;
    • кінза – 35 г;
    • олія оливкова – 3 ст. ложки;
    • часник – 3 зубки.

    Приготування:

  • Нашаткувати зубки часнику та цибулі.
  • Олія оливкова розігріти в каструлі, яка повинна бути з товстим дном.
  • Закинути часник з цибулею. Прожарити.
  • Закинути лаврушку.
  • Розділити на суцвіття капусту. Закинути в окріп. Проварити сім хвилин. Підсолити.
  • Нарізати кубиками картоплю.
  • Закинути до цибулі. Влити воду, що залишилася після варіння суцвіть.
  • Потомити чверть години.
  • Закинути суцвіття.
  • Присолити. Потомити.
  • Коли картопля готова, дістати лаврушку. Збити. Скористайтеся блендером.
  • Закинути гірчицю.
  • Влити сметану.
  • Закинути перець. Проварити.
  • Батон нарізати кубиками.
  • Помістити на деко. Побризкати оливковою олією. Прожарити в духовці. Кубики потрібні золотисті.
  • Натерти сир.
  • Подрібнити зелень.
  • Закинути в юшку.
  • У кожну тарілку додати сухарики.
  • Легкий гарнір з волоськими горіхами

    Хороший варіант для легкого перекусу.

    Інгредієнти:

    • олія оливкова – 1 ст. ложка;
    • капуста – 470 г;
    • часник – 3 зубки;
    • горіхи – 0,5 склянки подрібнених волоських;
    • сік лимонний – 3 ст. ложки.

    Приготування:

  • Розділити капусту на окремі суцвіття.
  • Проварити. Суцвіття повинні бути готові.
  • Остудити.
  • Змішати з горішками.
  • Зубки порубати.
  • Закинути в капусту.
  • Влити сік лимонний.
  • Залити олією.
  • Розмішати.
  • Закуски

    Внесіть різноманітність на звичний святковий стіл, приготуйте корисні закуски з цвітної капусти.

    Цвітна капуста по-корейськи

    Цей варіант для любителів страв по-корейськи. В магазині така капуста коштує недешево, а вдома швидко, просто і недорого можна приготувати дуже смачне ласощі.




    Інгредієнти:

    • капуста – 650 г цвітної;
    • цукор – 180 г;
    • лавр;
    • морква – 1 шт.;
    • суміш перців;
    • часник – 7 зубків;
    • паприка солодка;
    • вода – 970 мл;
    • коріандр;
    • сіль;
    • олія – 50 мл соняшникової;
    • оцет – 200 мл (9%).

    Приготування:

  • Вибирайте тільки свіжу капусту. Пошкодження повинні бути відсутніми. Замочити в солоній воді. Це допоможе позбутися від жучків і сторонніх включень.
  • Розібрати суцвіття.
  • Нарізати.
  • Закинути в киплячу воду. Проварити чотири хвилини.
  • Воду (зазначений обсяг в рецепті) закип’ятити.
  • Засипати цукром, сіллю.
  • Залити оцет і масло.
  • Проварити хвилин п’ять.
  • Готові суцвіття помістити в маринад. Остудити.
  • Моркву натерти. Тертку найкраще використовувати для моркви по-корейськи.
  • Часник – пластинками (великими).
  • Посипати суцвіття спеціями. Скористайтеся для моркви по-корейськи, можна будь-якими іншими.
  • Закинути підготовлені овочі.
  • Перемішати.
  • Залишити на шість годин.
  • Рецепт теплого салату

    Використовувати можна як окрему страву. Виходить смачним і корисним.

    Інгредієнти:

    • кріп – 23 г;
    • капуста – 320 г цвітної;
    • сіль;
    • перець болгарський – 7 шт (середніх);
    • перець чорний;
    • гарбуз – 130 г;
    • олія соняшникова;
    • соус соєвий – 2 ст. ложки;
    • петрушка – 23 р.

    Приготування:

  • Капусту розібрати.
  • Гарбуз подрібнити. Знадобляться великі кубики.
  • Масло розігріти в сковорідці.
  • Перець подрібнити, за формою – кубиками. Закинути в сковорідку.
  • Прожарити.
  • Помістити гарбуз з суцвіттями.
  • Гасити шість хвилин.
  • Залити соєвим соусом.
  • Підсолити.
  • Присипати перцем.
  • Порубати зелень.
  • Зняти з вогню. Посипати зеленню.
  • Прокрутка до верху