Страви із цвітної капусти – 17 рецептів приготування
З капусти можна приготувати різноманітні страви. Її фарширують, тушкують, смажать, варять супи, роблять запіканки, котлети і навіть суфле. Вона має нейтральний смак, тому можна поєднувати з будь-якими продуктами. На якому б рецепті ви не зупинили свій вибір, страви із цвітної капусти завжди виходять смачними.
Страви на сковороді
Перед тим, як приступити до приготування, необхідно розібрати капусту. Всі суцвіття помістити в прохолодну підсолену воду. Це допоможе запобігти попадання в їжу різних комах і личинок, розчин солі змусить їх вийти назовні.
Потім капусту промити чистою водою. Для приготування скористайтеся перевіреними рецептами, описаними нижче.
Смажена цвітна капуста
Смачніше всього цвітна капуста на сковороді виходить із свіжих суцвіть, але можна готувати і з заморожених овочів. Хороший варіант для господинь, які зайняті роботою, адже потрібно менше зусиль і часу, а смакові якості при цьому будуть на висоті.
Інгредієнти:
сухарі панірувальні;
олія рослинна;
яйце – 1 куряче;
сіль;
капуста цвітна – 470 г;
спеції.
Приготування:
Капусту промити, розділити. Суцвіття помістити у воду, підсолити. Проварити сім хвилин.
Взяти сито. Злити воду. Залишити охолоджуватися.
Влити яйце в піалу. Взяти віночок. Збити.
Засипати приправи.
Вмочити суцвіття в суміш з яйця.
Тепер помістити в сухарі.
Розжарити сковорідку. Влити олію.
Помістити суцвіття.
Прожарити. Готово, коли на поверхні з’явився золотий відтінок.
Добре подавати з овочами або зі сметаною.
Котлети з суцвіть
У будь-який час року смачно поласувати легкими, смачними котлетками. Вони виходять соковитими і ніжними, добре засвоюються.
Інгредієнти:
олія соняшникова;
капуста – 900 г цвітної;
сіль;
борошно – 75 г;
яйце – 2 куряче.
Приготування:
Розібрати капусту. Суцвіття проварити до напівготового стану. Вода повинна бути підсолена. Варити шість хвилин.
Охолодити. Нашаткувати.
Перемолоти. Скористатися м’ясорубкою.
Влити яйця.
Присипати борошном.
Підсолити.
Розмішати.
У сковороді нагріти масло.
Зачерпнути великою ложкою масу.
Викласти на сковорідку.
Просмажити чотири хвилини.
Перевернути.
Обсмажити.
Відварна капуста, обсмажена в сирному клярі
Якщо ви любите сир і капусту, то з’єднавши ці два інгредієнти можна приготувати чудове ласощі.
Інгредієнти:
петрушка – 20 г свіжої;
капуста – 870 р кольоровий;
паприка мелена;
борошно – 210 г;
часник в гранулах;
перець мелений білий;
яйце – 5 курячих середніх;
сіль;
сир – 110 г твердого.
Приготування:
Закип’ятити воду. Підсолити.
Капусту розібрати.
Суцвіття закинути у воду.
Проварити. Буде потрібно близько восьми хвилин. Стежте, щоб не переварити.
Помістити в друшляк. Вся волога повинна стекти.
Взяти віночок. Перемішати яйця.
Натерти сир. Використовувати терку середнього помелу. Закинути до яєць.
Порубати петрушку.
Закинути в суміш. Підсолити.
Посипати спеціями.
Перемішати.
У ємність засипати борошно.
Закинути капусту.
Перемішати. Краще це робити руками, тоді суцвіття повністю покриються борошном.
Закинути в кляр. Розмішати.
Розжарити сковорідку.
Обсмажити суцвіття. Скоринка повинна бути рум’яною. Закидати по черзі, товстим шаром на сковорідку не викладати.
Овочеве рагу
Найчастіше це блюдо готується влітку. Але якщо заморозити овочі, то і взимку можна приготувати дуже смачну страву.
Капуста, приготована в мультиварці виходить смачною і корисною. В результаті у вас вийде здорова їжа для всієї родини.
Суп з цвітної капусти
Юшка виходить яскравою, корисної і дуже смачною. Завдяки використанню мультиварки, процес готування буде приємним і займе мінімум часу.
Інгредієнти:
капуста – 430 г цвітної;
цибуля – 1 шт. ріпчастої;
морква – 1 шт.;
олія соняшникова;
картопля – 5 шт.;
спеції;
помідори – 2 шт.;
сіль;
вода – 2300 мл (можна бульйон м’ясний);
зелень – 35 г;
лавр – 2 аркуша;
лимонний сік – 1 ч. ложка;
молоко – 160 мл
Приготування:
Очистити від лушпиння цибулі.
Нарізати. Знадобляться півкільця.
Викласти в чашу.
Влити олію соняшникову.
Нарізати моркву. Потрібні великі шматки.
Виставити режим. Знадобиться «Смаження».
Готувати до м’якої консистенції.
Порізати картоплю. Необхідні кубики невеликого розміру.
Розібрати капусту. Суцвіття закинути в чашу з картоплею.
Залити водою.
Помістити лаврушку.
Підсолити.
Присипати спеціями.
Влити молоко і сік від лимона – це допоможе зберегти гарний вигляд суцвіть.
Перемкнути режим. Тепер знадобиться – «Суп».
Промити томати. Залити окропом. Ця процедура допоможе легко зняти шкірку. Нарізати. Кубики потрібні невеликі.
Коли картопля буде готовий, закинути томати.
Зелень подрібнити. Закинути в суп.
Відключити.
Настояти чверть години.
Тушкуємо в мультиварці
Хороше дієтичне блюдо допомагає налагодити обмін речовин і зберегти форму.
Інгредієнти:
морква – 1 шт.;
капуста – 470 г цвітної;
спеції;
картопля – 7 бульб;
сіль;
цибуля – 1 цибулина.
Приготування:
Нашаткувати цибулину.
Закинути в чашу.
Виставити режим, знадобиться «Випічка».
Прожарити.
Розділити капусту. Суцвіття повинні бути відокремлені.
Картоплю подрібнити. Потрібні шматочки.
Підготувати крупну тертку. Натерти.
Закинути в чашу капусту, моркву.
Додати картоплю.
Присолити.
Посипати спеціями.
Перемішати.
Виставити таймер. Знадобиться 2/3 години. Протушкувати.
Зрідка перемішувати.
Заливний пиріг з цвітною капустою брокколі
Страви із цвітної капусти і броколі корисні і поживні. Порадуйте себе незвичайним, смачним пирогом.
Інгредієнти:
сир – 110 г твердого;
капуста цвітна – 470 г;
олія соняшникова – 1 ст. ложка;
брокколі – 470 г;
коріандр мелений – пол ч. ложечки;
яйце – 4 шт.;
паприка – пол ч. ложечки;
сметана -230 мл;
сіль – ч. ложечка;
борошно – 5 ст. ложок;
часник – 4 зубки.
Приготування:
Розділити капусту. Потрібні окремі суцвіття.
Закинути в окріп.
Проварити вісім хвилин.
Закинути в друшляк. Рідина повинна стекти вся.
В яйця влити сметану. Збити.
Засипати борошном. Перемішати.
Присолити.
Часник видавити. Закинути в суміш. Присипати спеціями. Перемішати.
Промазати чашу соняшниковою олією.
Розмістити суцвіття.
Залити отриманою рідкою масою.
Потерти сир.
Посипати тісто.
Виставити режим «Гасіння».
Таймер — на годину.
Рецепт ніжного суфле
Якщо хочете спробувати ніжне суфле по консистенції, яке буде танути в роті, то цей варіант точно вам доведеться за смаком. Підходить для дитячого харчування.
Якщо ви не можете нагодувати дітей цвітною капустою, то цей суп буде вашим порятунком.
Інгредієнти:
капуста – 420 г цвітної;
морська сіль – 2 ч. ложки (без гірки);
сир – 110 г твердого;
перець білий;
хліб білий – батон;
лавр – 1 аркуш;
цибуля – 1 шт.;
масло вершкове – 1 ч. ложка;
сметана – 3 ст. ложки;
картопля – 3 бульби;
гірчиця в зернах – 1 ст. човен;
кінза – 35 г;
олія оливкова – 3 ст. ложки;
часник – 3 зубки.
Приготування:
Нашаткувати зубки часнику та цибулі.
Олія оливкова розігріти в каструлі, яка повинна бути з товстим дном.
Закинути часник з цибулею. Прожарити.
Закинути лаврушку.
Розділити на суцвіття капусту. Закинути в окріп. Проварити сім хвилин. Підсолити.
Нарізати кубиками картоплю.
Закинути до цибулі. Влити воду, що залишилася після варіння суцвіть.
Потомити чверть години.
Закинути суцвіття.
Присолити. Потомити.
Коли картопля готова, дістати лаврушку. Збити. Скористайтеся блендером.
Закинути гірчицю.
Влити сметану.
Закинути перець. Проварити.
Батон нарізати кубиками.
Помістити на деко. Побризкати оливковою олією. Прожарити в духовці. Кубики потрібні золотисті.
Натерти сир.
Подрібнити зелень.
Закинути в юшку.
У кожну тарілку додати сухарики.
Легкий гарнір з волоськими горіхами
Хороший варіант для легкого перекусу.
Інгредієнти:
олія оливкова – 1 ст. ложка;
капуста – 470 г;
часник – 3 зубки;
горіхи – 0,5 склянки подрібнених волоських;
сік лимонний – 3 ст. ложки.
Приготування:
Розділити капусту на окремі суцвіття.
Проварити. Суцвіття повинні бути готові.
Остудити.
Змішати з горішками.
Зубки порубати.
Закинути в капусту.
Влити сік лимонний.
Залити олією.
Розмішати.
Закуски
Внесіть різноманітність на звичний святковий стіл, приготуйте корисні закуски з цвітної капусти.
Цвітна капуста по-корейськи
Цей варіант для любителів страв по-корейськи. В магазині така капуста коштує недешево, а вдома швидко, просто і недорого можна приготувати дуже смачне ласощі.
Інгредієнти:
капуста – 650 г цвітної;
цукор – 180 г;
лавр;
морква – 1 шт.;
суміш перців;
часник – 7 зубків;
паприка солодка;
вода – 970 мл;
коріандр;
сіль;
олія – 50 мл соняшникової;
оцет – 200 мл (9%).
Приготування:
Вибирайте тільки свіжу капусту. Пошкодження повинні бути відсутніми. Замочити в солоній воді. Це допоможе позбутися від жучків і сторонніх включень.
Розібрати суцвіття.
Нарізати.
Закинути в киплячу воду. Проварити чотири хвилини.
Воду (зазначений обсяг в рецепті) закип’ятити.
Засипати цукром, сіллю.
Залити оцет і масло.
Проварити хвилин п’ять.
Готові суцвіття помістити в маринад. Остудити.
Моркву натерти. Тертку найкраще використовувати для моркви по-корейськи.
Часник – пластинками (великими).
Посипати суцвіття спеціями. Скористайтеся для моркви по-корейськи, можна будь-якими іншими.
Закинути підготовлені овочі.
Перемішати.
Залишити на шість годин.
Рецепт теплого салату
Використовувати можна як окрему страву. Виходить смачним і корисним.
Інгредієнти:
кріп – 23 г;
капуста – 320 г цвітної;
сіль;
перець болгарський – 7 шт (середніх);
перець чорний;
гарбуз – 130 г;
олія соняшникова;
соус соєвий – 2 ст. ложки;
петрушка – 23 р.
Приготування:
Капусту розібрати.
Гарбуз подрібнити. Знадобляться великі кубики.
Масло розігріти в сковорідці.
Перець подрібнити, за формою – кубиками. Закинути в сковорідку.