Будь-які страви на мангалі виходять особливо смачними, просоченими легким ароматом димку. Таким способом вдасться приготувати не тільки звичний шашлик, але і люля-кебаб, стейки, купати. Можна порадувати себе курячою грудкою або запеченими овочами, надихаючись атмосферою навколишньої природи.
Класичний шашлик зі свинини з цибулею на мангалі
Інгредієнти: 1,5 кг м’якоті свинини, 2 ріпчасті цибулини, 2 ст. л. готової гострої аджики і гірчиці, 1 ст. л. суміші спецій для шашлику, щіпка солодкої паприки, сіль.
- М’ясна м’якоть гострим ножем позбувається від зайвого жиру, нарізається приблизно однаковими рівними шматочками.
- До м’яса висипаються всі приправи, додається аджика і гірчиця.
- По свинині розкладаються великі цибульні кільця. Всі продукти ретельно перемішуються руками, покриваються харчовою плівкою і забираються в холод на всю ніч. Якщо часу на маринування мало, миска залишається в теплі на 3 – 4 години.
- Вже готове до обжарке м’ясо за смаком солиться і нанизується на шампури разом з цибульними кільцями.
- Заготовки викладаються на мангал з «сивими» вугіллям.
Шашлик готується 15 – 17 хвилин при частому перевертанні.
Рада. Приступайте до приготування м’яса після того, як воно повністю розморозиться.
М’ясо, мариноване у кефірі
Інгредієнти: 1,5 кг переднього окосту (свинина), півлітра жирного кефіру, 1 кг ріпчастої цибулі, пучок чебрецю і суміші перців, сіль.
- Підготовлене м’ясо без зайвого жиру, плівок і жив нарізати акуратними квадратними шматочками.
- Половина очищеного лука ріжеться дрібними кубиками. Овочі, що залишилися – кільцями.
- М’ясо і кубики цибулі змішуються. Додається суміш перців, чебрець. Можна вибрати інші улюблені приправи. До продуктів висипається сіль.
- Вміст ємності заливається кефіром. Інгредієнти перемішуються чистими руками. Поверх м’яса викладаються цибульні кільця.
- Маринується свинина 9 – 10 години в прохолоді. Зручно підготувати її з вечора.
Залишиться прибрати цибульні кубики з шматочків м’яса, нанизати останні на шампури і обсмажити на мангалі до готовності.
Скумбрія, запечена на мангалі з грибами
Інгредієнти: велика рибна тушка, щіпка меленого прованських трав, велика морська сіль, 70 г сиру і стільки ж сирої грудинки, 40 г слив. масла, 90 г свіжих печериць, свіжий кріп, петрушка, часник за смаком.
- На спинці добре промитої рибної тушки робиться глибокий надріз. Скумбрія акуратно розкривається, руками витягується хребет і всі великі кісточки. Дуже важливо дістати зябра, надають неприємний запах вже готовому блюду.
- Далі риба промивається, ретельно обробляється черевце після видалення кишок. Акуратно знімається всередині чорна плівка.
- Риба з усіх боків натирається прованськими травками (в їх складі обов’язково повинен бути розмарин) і морською сіллю.
- Печериці, сало, часник і сир нарізати тонкими слайсами. Свіжа зелень добре промивається, видаляється зайва рідина.
- Усіма підготовленими у четвертому кроці інгредієнтами начиняється рибна тушка. Зашивати черевце не потрібно. Продукти будуть злегка висовуватися назовні. Риба змащують розтопленим маслом.
- Розпалюється мангал. Так як риба готується дуже швидко, то можна обійтися без вугілля.
- Тушка укладається на решітку, застелену фольгою.
На невеликому вогні скумбрія запікається до готовності. На це піде близько 25 хвилин.
Куряча грудка з апельсинами
Інгредієнти: 6 курячих філе, 4 великих стиглих апельсина, 90 мл класичного соєвого соусу, 1 мал. ложці рідкого меду і соку лимона, 2 ст. л. рослинного масла, спеції для курки, дрібна сіль.
- Поки вугілля в мангалі нагорают, можна зайнятися птахом.
- На кожному підготовленому філе навскоси робиться кілька надрізів (не до кінця!). Виходять своєрідні «кишеньки» в м’ясі.
- Для маринаду в невелику каструлю наливається класичний соєвий соус. До нього виливається апельсиновий сік (з 2 фруктів). Туди ж відправляються спеції, сік лимона, мед. В останню чергу вливається масло. Компоненти перемішуються.
- Залишилися апельсини нарізати часточками.
- Кожен шматочок філе натирається сіллю. Зверху покривається маринадом. Рідина наливається у кишеньки на м’ясі.
- У такому вигляді курятина маринується близько години.
- Далі в кишеньки на птиці вставляються апельсинові скибочки. Підготовлене філе викласти на решітку.
Блюдо запікається до рум’яності. В процесі його потрібно додатково поливати апельсиновим соком.
Традиційний люля-кебаб
Інгредієнти: кіло баранини, 280 г курдючного сала і стільки ж сирої цибулі, 2 ст. л. соку лимона, сіль, спеції, будь-яка свіжа зелень.
- М’ясо без плівок і зайвого жиру подрібнюється в кухонному комбайні разом з шматочками цибулі, салом і свіжою зеленню.
- В отриманий фарш додається сік цитруса, сіль, спеції.
- Готова маса на півгодини забирається в холод.
- Коли вугілля в мангалі будуть покриті тонким шаром попелу, можна приступати до обжарке люля-кебаб.
- З охолодженої м’ясної маси навколо шампурів формуються овальні котлети.
Таке блюдо з фаршу смажиться над вугіллям зі всіх сторін приблизно 10 – 12 хвилин. Смачно подавати з гострим кетчупом або соусом песто з томатами, приготованим з сіцілійським рецептом.
Свинячі реберця з соусом барбекю
Інгредієнти: кіло свинячих реберець, півсклянки готового соусу барбекю, сіль, улюблені спеції.
- З реберець акуратно знімається єднальна мембрана. Потім вони рясно натираються обраними спеціями з сіллю, змащуються соусом.
- У такому вигляді м’ясо маринується всю ніч. Можна залишити ребра з приправами на 2 діб.
- М’ясні частини загортаються у фольгу і викладаються на решітку.
Свинина на вугіллі за таким рецептом буде готуватися 80 – 90 хвилин на мангалі, періодично перевертаючи решітку.
Шашлик з свинини у вині
Інгредієнти:430 г м’якоті свинини, 3 ст. л. раст. масла, по 2 шт. цибулі і помідорів, половина склянки червоного сухого вина, пучок свіжої петрушки, по ¼ ч. л. солі, спецій і чорного меленого перцю.
- М’ясна м’якоть позбавляється від плівок, нарізане порційними шматочками.
- Очищені від лушпиння овочі миються і ріжуться кільцями.
- Зелень промивається і дрібно рубається.
- У м’ясо руками втирається сіль. Як тільки воно пустить сік, можна додавати перець та інші спеції.
- Продукти вимішуються, до них додається зелень, подрібнений цибулю, вливається вино і олія. У такому вигляді м’ясо залишають на 3 – 5 годин. Можна маринувати більш тривалий час.
- Підготовлена свинина нанизується на шампури. Між шматочками м’яса розташовуються цибульні кільця і кружечки помідорів.
- Шашлик готується до рум’яної скоринки на мангалі.
Вийшло блюдо подається з овочевим салатом і різними придатними до свинини соусами.
Курячі крила в соєво-медовому соусі на мангалі
Інгредієнти: кіло курячих крилець, 1 ст. л. солодкої гірчиці, 2 ст. л. рідкого натурального меду, класичного соєвого соусу, апельсин, сіль, мелений перчик чилі за смаком, щіпка коріандру.
- Курячі крильця добре промиваються, обсушиваются, викладаються в глибоку ємність. Крайня частина шматочків без м’яса обрізається.
- Коріандр розтирається в ступці. Змішується з сіллю і перчиком чилі.
- Апельсин розрізається навпіл. З обох половин вичавлюється сік.
- Гірчиця змішується з рідким медом. До цих компонентів виливається свіжовичавлений сік, класичний соєвий соус, додаються приправи з другого кроку.
- Отриманою сумішшю натираються підготовлені крильця. Курятина буде маринуватися мінімум 3 години. Але краще залишити крила в прохолоді на всю ніч. В процесі маринування потрібно хоча б кілька разів перевернути м’ясо.
- Решітка змащується будь-яким жиром. Можна взяти звичайне рослинне масло. На підготовлену ґрати викладаються замариновані крила.
- Курячі шматочки смажаться на вугіллі до золотистої скоринки апетитною. Періодично їх потрібно перевертати.
Подається страва зі свіжою зеленню і улюбленим соусом.
Оригінальний шашлик з яловичини в беконі
Інгредієнти: 1,5 кг м’якоті яловичини, півкіло сирокопченого бекону, сіль, мелений чорний перчик.
- М’ясо яловичини позбавляється від жиру, плівок і всього зайвого. У підсумку на тарілці має залишитися ідеально чисте філе. Воно за допомогою гострого ножа нарізати на тоненькі стейки. За бажанням можна злегка відбити м’ясо негострої стороною кухонного молоточка. Головне, при цьому не порвати стейки.
- Яловичина присаливается, присипається свіжомеленим чорним перцем. З сіллю на цьому етапі потрібно бути обережніше, адже бекон вже солоний. Замість сирокопченого продукту можна взяти варено-копчений.
- На кожну скибочку обраного бекону викладається підготовлена смужка м’якоті яловичини. Згортаються щільні акуратні рулетики. Сало повинне покривати їх зверху.
- Кожен отриманий рулетик розрізається навпіл. На тарілці виявляться шматочки як для звичного шашлику.
- Рулетики щільно нанизують на шампури. Блюдо обсмажується на мангалі з вугіллям. Для отримання рівномірної прожарювання м’ясо потрібно постійно перевертати.
Як гарнір відмінно підійде молода відварна картопля. Овоч також можна запекти на мангалі. В якості соусу до яловичого шашлику подається кетчуп з подрібненої свіжої кінзою.
Рада. Жорстке м’ясо стане м’яким, якщо його відбити, змочити лимонним соком і дати просочитися, або змастити на кілька годин гірчицею, а перед приготуванням промити.
Запечені овочі
Інгредієнти: по 3 шт. баклажани, цибулі, помідорів, болгарського солодкого перцю різного кольору, по 2 шт. мелених кабачків, качанів цукрової кукурудзи, часник, 120 мл соєвого соусу, сіль, півсклянки будь-якого раст. масла, 3 ст. л. лимонного соку, пучок червоного базиліка і петрушки.
- Овочі промиваються. З баклажанів зрізують плодоніжки, після чого вони нарізаються кружечками.
- Болгарський перчик ріжеться великими брусочками. Краще брати відразу і жовті, і червоні овочі.
- Очищений ріпчасту цибулю нарізати кільцями.
- Молоденькі кабачки разом з шкіркою нарізати кружечками.
- Кожен качан цукрової кукурудзи розрізається на 3-4 частини в залежності від його розміру.
- Всі овочі засипаються у великий таз, сбрызгиваются лимонним соком і посипаються сіллю. До овочів кидається свіжа зелень, порвана на невеликі шматочки. Зверху виливається соєвий соус, змішаний з розчавленим часником, масло. Для рум’яності овочів можна додати велику ложку рідкого меду.
- Маринувати продукти близько години.
- Підготовлені компоненти викладаються на решітку в один шар.
- На мангалі з вугіллям овочі запікаються до появи золотистої скоринки апетитною.
Це одне з найпопулярніших дієтичних страв на мангалі. Воно може стати самостійним частуванням або смачним гарніром.
Курячі стегенця у майонезному маринаді
Інгредієнти: 8 – 9 курячих стегенець, 5 ст. л. класичного майонезу, стільки ж кетчупу, 1 ст. л. будь-суміші спецій для курки, сіль.
- Курятина промивається, з неї акуратно зрізують залишки пір’я і зайвий жир. Також потрібно обрізати звисаючі частини шкіри.
- Для маринаду в додається майонез кетчуп, сіль і вибрані спеції. Після перемішування соус повністю готовий.
- Маринадом з усіх боків щедро натираються курячі стегенця. В такому вигляді вони повинні постояти в прохолоді не менше 2,5 годин. Якщо є можливість, краще залишити м’ясо настоюватися на ніч.
- Коли мангал буде готовий, на решітку укладаються замариновані стегна. Конструкція надійно закривається і відправляється готуватися.
- Стегенця смажать з обох сторін. Періодично їх слід перевертати, щоб курятина не підгоріла.
Готовність м’яса перевіряється глибоким надрізом біля кістки. Якщо з нього виділяється прозора рідина, можна подавати шашлик до столу.
Запечений стейк з форелі
Інгредієнти: 2 стейка форелі, дрібка морської солі, гілочка розмарину, половина лимона, щіпка свіжомеленого чорного перцю, 1 ст. л . будь-якого рослинного масла.
- Стейки добре промивається холодною проточною водою, після чого позбавляються зайвої рідини за допомогою паперових рушників.
- Вибране рослинна олія солиться, з’єднується з перцем. Можна додавати в нього будь-які улюблені приправи. Наприклад, спеціальні ароматні суміші для червоної риби.
- Цим запашним маслом натираються стейки з форелі. Далі вона викладається в пластиковий контейнер з кришкою, що щільно закривається.
- У ємність вичавлюється сік з половинки свіжого лимона. Зверху викладається гілочка розмарину. Потім миска закривається і забирається в прохолоду. Маринуватися риба буде не менше години. Чим довше форель проведе в маринаді, тим смачніше вона в підсумку вийде.
- Підготовлена риба викладається на решітку.
- Смажиться страва досить швидко. Головне, не перетримати її на мангалі, щоб вона не стала сухою і жорсткою.
Це ще один дієтичний варіант, приготований на відкритому повітрі. Воно відмінно поєднується з асорті з свіжих або запечених овочів.
Домашні купати, смажені на природі
Інгредієнти: 1 кг курячого м’яса, сіль, 2 цибулини, 5 – 6 зуб. часнику, 250 г білого хліба, 90 г свіжих печериць, спеції.
- Курятина без кісток крупно ріжеться, разом з однією цибулиною, хлібом і половиною часнику відправляється в блендер або м’ясорубку. Отриманий однорідний фарш солиться, приправляється спеціями. Потрібно дуже добре його вимісити.
- Далі отримана маса укладається в щільний пакет і більше 20 разів відбивається про плоску поверхню. Це зробить фарш більш пластичним і не дасть купатам розвалюватися в процесі приготування.
- Залишилася цибулина дрібно нарізати разом зі свіжими грибами. Інгредієнти обсмажуються з пропущеним через прес часником до готовності. Маса солиться.
- Фарш змішується зі злегка остигнула обсмаженням. При бажанні гриби також можна пропустити через м’ясорубку разом з м’ясом. Але при їх дрібної нарізки грибні шматочки будуть явно відчуватися в страві. Це додасть йому оригінальності. Кількість часнику можна зменшувати або збільшувати за своїм смаком.
- З отриманої маси формуються рівні довгі ковбаски, які загортаються в харчову плівку. Заготовки варяться 12 – 14 хвилин.
- Далі купати звільняються від плівки, перекладаються на решітку і смажать до повної готовності на мангалі. Вони повинні вийти з апетитною рум’яною скоринкою.
Таке блюдо можна готувати також на звичайній сковорідці в домашніх умовах.