Страви в горщиках з глини виходять особливо смачними: соковитими і ніжними. Вони довго зберігають тепло, ніж надають застілля неповторну атмосферу затишку. Добірка рецептів таких страв для приготування в духовці допоможе знайти ідеальне рішення на кожен день або для особливою трапези.
Свинина в горщиках з картоплею в духовці
М’ясо в горщиках – простий варіант ситного обіду, який не вимагає від господарки багато часу на підготовку.
Знадобиться:
- картоплі – 3 – 5 шт.;
- цибулі і моркви – по 1 шт.;
- майонезу і сиру – на свій смак;
- трохи зелені, чорного меленого перцю і солі.
Приготування:
- Картоплю, цибулю і моркву вимити і очистити.
- Овочі і м’ясо подрібнити: моркву і картоплю порізати кубиками, цибулю – півкільцями, свинину – невеликими шматочками.
- Укласти продукти в горщики шарами, злегка перемазуючи кожен майонезом. На дні розташувати картоплю, потім моркву з цибулею, а зверху – м’ясо.
- Посолити і поперчити вміст ємності, додати зелень і залити водою.
- Зверху присипати натертим сиром.
- Готувати в духовці близько години при температурі 190 – 210 градусів.
Печеня по-домашньому з курки
Курка в горщиках з овочами – відмінне блюдо для сімейного обіду.
Знадобиться:
- філе курки – 750 г;
- печериці – 280 м;
- картопля – 6 – 9 шт.;
- цибуля і морква – по 2 шт.;
- масло рослинне – 45 г;
- сир – 150 г;
- домашні вершки – 8 великих ложок;
- солі, перцю, зелені і каррі – за смаком.
Приготування:
- Куряче м’ясо вимити, витерти насухо і дрібно нарізати.
- Промиті гриби подрібнити пластинками, а цибулю – півкільцями.
- Цибулю помістити на розпечену сковороду з маслом і протушкувати на невеликому вогні пару хвилин.
- Додати гриби і обсмажувати інгредієнти, постійно перемішуючи.
- Очистити моркву і картоплю, порізати їх кубиками. Крупно натерти сир.
- Для соусу з’єднати 400 г окропу і вершки, додати в отриману суміш приправи, посолити і перемішати.
- Продукти розташувати в горщику шарами (послідовність – на свій розсуд) і залити соусом на 2/3.
- Зверху присипати сиром і готувати в заздалегідь нагрітій до 180 градусів духовці близько години.
Плов у горщиках
Знадобиться:
- рис – 1 склянка;
- свинячий м’якоті – 250 г;
- соняшникової олії – 30 мл;
- цибулі і моркви – по 1 шт.;
- солі, приправи для плову – за смаком.
Приготування:
- М’ясо промити, просушити, нарізати невеликими брусочками і злегка обсмажити до рум’яної скоринки на розігрітій сковороді з олією.
- Овочі помити, почистити і подрібнити. Цибулину порізати півкільцями, а моркву – брусками.
- Додати овочі до м’яса і обсмажувати, постійно помішуючи, близько семи хвилин.
- Зняти з вогню і розподілити вміст сковорідки по горщикам.
- Рис промити і додати до решти продуктів.
- Влити в отриману суміш близько 300 мл води (вона повинна злегка прикривати крупу), посолити і приправити приправами.
- Перемістити горщики у розігріту до 180 градусів духовку і готувати, поки рис не вбере всю рідину.
Курячі сердечка з овочами
Знадобиться:
- сердечка курячі – 580 г;
- шампіньйони – 5 – 7 шт.;
- цибулі і моркви – по 1 шт.;
- борошна і сметани – по 2 ст. ложки;
- картоплі – 2 шт.;
- вершків (можна замінити водою) – 3/4 склянки;
- вершкового масла – 50 г;
- солі, перцю та інших добавок за смаком;
- трохи зелені чебрецю.
Приготування:
- Шлунки промити і помістити в миску. Додати подрібнену зелень чебрецю, сіль і перець.
- Дати субпродукту настоятися близько півгодини, а потім рівномірно обсмажити на рослинному маслі.
- Додати на сковорідку до шлунків дрібно нарізану цибулю і трохи протушкувати.
- Помити і почистити картоплю і моркву.
- Всередині горщики змастити маслом і на дно викласти картопляні скибочки. На них розташувати кружечки моркви, а зверху – шматочки печериць.
- Додати до овочів сердечка з цибулею.
- На сковорідці розтопити вершкове масло і трохи обсмажити на ньому муку, потім додати в отриману суміш вершки (воду) і сметану. Перемішати.
- Залити отриманим соусом вміст горщиків. Накрити кришкою і помістити блюдо в холодну духовку.
- Готувати при температурі 190 – 210 градусів хвилин 40.
Гречка з фаршем
Каша зі звичної крупи, приготовлена за таким рецептом, буде набагато смачніше. Ніби з російської печі!
Знадобиться:
- крупа гречана – 200 г;
- домашній фарш – 400 г;
- цибуля і морква – по 1 шт.;
- печериці – 150 г;
- паста томатна – 2 ст. ложки;
- по дрібці спецій та солі;
- вершкове масло для смаження – 1 ст. ложка;
- кілька цибулевих шматочків для прикраси готового страви.
Приготування:
- Всі продукти помити, овочі почистити.
- Печериці порізати брусочками, цибулю – маленькими шматочками, моркву крупно натерти.
- На сковороді розтопити вершкове масло, обсмажити на ньому моркву з цибулею, доки останній не набуде золотистий відтінок.
- Кинути до продуктів шматочки печериць і не довго смажити все разом, потім додати фарш.
- Тушкувати близько 15 хвилин, присолити, всипати спеції і викласти томатну пасту. Перемішати, тримати на вогні ще 5 хвилин.
- М’ясо з овочами помістити в горщики і засипати зверху промитої гречкою.
- Трохи присолити і залити водою або бульйоном, повністю покривши рідиною крупу.
- Накрити горщики кришками і тримати в духовці при температурі 170 – 180 градусів до готовності.
Пісний рецепт овочевого рагу
Пісні страви в горщиках незамінні в меню вегетаріанців. Вони також підійдуть для тих, хто дотримується різних дієт.
Кількість інгредієнтів і склад рагу можна міняти по своєму смаку.
Знадобиться:
- картоплі -2 – 5 шт.;
- пекінської капусти – 1 шт.;
- цвітної капусти – 180 г;
- білокачанної капусти -270 м;
- цибулі – 1 шт.;
- кабачки та моркву – по 1 шт.;
- томатного соку – 160 г;
- соняшникової олії – 140 г;
- часнику – 2 зубки;
- солі, меленого чорного перцю і лаврового листа – за смаком.
Приготування:
- Овочі помити. Нарізати кубиками картоплю і обсмажити на рослинному маслі.
- Додати до нього спочатку порізаний шматочками цибулю, а потім і кубики моркви. Злегка обсмажити, постійно перемішуючи.
- Пекінську і білокачанну капусту подрібнити, кольорову розділити на суцвіття.
- На дно горщика покласти моркву з картоплею і цибулею, потім розташувати різні види капусти.
- Зверху додати порізані квадратиками кабачки, спеції і сіль.
- Залити все томатним соком і готувати в прогрітій духовці хвилин 40.
- Дістати блюдо, додати порізаний часник і дати настоятися 5 хвилин, накривши кришкою.
Пельмені, запечені в горщиках
Приготовані по такому рецепту пельмені нудяться в молоці, за рахунок чого в горщику утворюється ніжна вершкова маса.
Знадобиться:
- пельменів – 0,5 кг;
- яєць – 2 шт.;
- молока – 120 мл;
- вершкового масла – 70 г;
- сметана – 4 ст. ложки;
- сиру твердого – 50 р.
Приготування:
- Пельмені відварити в підсоленій киплячій воді 3 – 4 хвилини до напівготовності.
- На дно горщика укласти 11 – 14 штук.
- Збити яйце зі сметаною і молоком до однорідності.
- Отриману суміш розлити у формочки, зверху покласти шматочок масла і посипати тертим сиром.
- Запікати в духовці при температурі 190 – 210 градусів приблизно 40 хвилин.
Готуємо з яловичини з грибами
Знадобиться:
- яловичина – 380 г;
- картопля – 0,5 кг;
- печериці – 340 г;
- ріпчаста цибуля – 140 г;
- сметана – 200 г;
- вода – 200 мл;
- томатна паста – 20 г;
- соус соєвий – 40 мл;
- соняшникова олія – 50 мл;
- трохи солі, зелені, суміші сухих трав і спецій.
Приготування.
- М’ясо помити і нарізати шматочками. Помістити в миску, присолити, з’єднати з соєвим соусом і спеціями. Перемішати і дати настоятися.
- Нарізані тонкими пластинками гриби обсмажити на половині олії приблизно 15 хвилин. Потім перекласти їх в окремий посуд, посолити і поперчити.
- На маслі обсмажити злегка підсолене м’ясо.
- Вимитий цибулю порізати півкільцями, почищену картоплю – кубиками або пластинками.
- Горщики наполовину заповнити м’ясом, вище помістити шар цибулі і грибів, а потім – картоплі. Присмачити все сухими травами і спеціями.
- З’єднати сметану з водою і томатною пастою. Додати трохи солі, чорного перцю і перемішати.
- Залити отриманий соус в горщики, накрити кришками і поставити в холодну духовку.
- Запікати приблизно 50 хвилин при температурі 190 – 210 градусів.
Перлова каша, тушена з м’ясом
Знадобиться:
- м’ясного філе – 650 г;
- крупи перлової – 400 г;
- цибуля – 1 шт.;
- моркви – 2 шт.;
- води (бульйону) – приблизно 1,4 л;
- олії – 20 мл;
- солі, меленого перцю, листя лавра і зелені кропу – за смаком.
Перловку слід попередньо замочити холодною водою на термін від 3 до 10 годин (чим більше, тим краще).
Приготування:
- Філе з м’яса (можна використовувати будь-яке, за бажанням) порізати невеликими шматками і посолити. Додати спеції.
- Трохи рослинного масла прогріти на сковорідці і обсмажити в ньому м’ясо до рум’яної скоринки.
- Додати подрібнену цибулю і продовжувати готувати до прозорого стану.
- Моркву крупно натерти на тертці і приєднати до майже готовим продуктам. Протушкувати все разом ще хвилин 6.
- З’єднати обсмажені овочі і м’ясо з перловою крупою і перемішати.
- Наповнити отриманою сумішшю горщики, залишивши 1/3 або трохи більше вільного простору.
- Влити в ємності воду (бульйон), не доливаючи до верху пару сантиметрів.
- Всипати трохи солі і перцю, кинути лавровий лист і накрити кришками.
- Поставити в духовку і тушкувати півгодини при температурі 190 градусів, потім доготавливать ще близько години при 170 градусах.
Макарони з сиром і овочами в горщиках
Знадобиться:
- макаронів – 190 – 210 г;
- моркви та цибулі – по 1 шт.;
- вершкового масла і борошна – 2 ст. ложки;
- молока і 30% вершків – по 1 склянці;
- сиру – 300 г;
- кабачки – 200 г;
- трохи рослинного масла для смаження, солі, меленого перцю і зелені.
Приготування:
- У підсоленій воді відварити макарони майже до готовності, додати до них трохи оливкової олії (так вони не злипнуться).
- Очистити і помити овочі. Порізати моркву невеликими півкільцями, а кабачки кубиками. Смажити овочі на рослинному маслі 6 – 7 хвилин на середньому вогні. Посолити їх і приправити спеціями.
- На сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити на ньому порізану цибулю до прозорого стану. Всипати борошно, перемішати і продовжувати приготування ще пару хвилин. Додати вершки з молоком, трохи солі і перцю. Коли все закипить, кинути подрібнений сир і дати масі загуснути.
- Залити соусом макарони, з’єднати з овочами і перемішати.
- Викласти отриманий склад у формочки і випікати чверть години при температурі близько 210 градусів.
Рецепт Чанахи по-грузинськи
Кавказький чанахи схожий на густий суп або гуляш. Це стародавнє блюдо традиційно готують в горщиках.
Знадобиться:
- баранячі реберця – 0,5 кг;
- картопля – 7 шт.;
- червона квасоля – 180 г;
- цибулина і салатний перець – по 1 шт.;
- помідори та моркву – по 2 шт.;
- пісне масло – 100 мл;
- часник – 3 зубки;
- трохи солі, петрушки і запашного перцю;
- лист лавра – 2 шт.;
- хмелі-сунелі – третина чайної ложки.
Приготування:
- Квасолю попередньо варити близько години.
- Баранячі реберця порізати невеликими шматками і обсмажити.
- Дрібно порізаний і очищений картопля теж підрум’янити з усіх боків.
- Морква, солодкий перець, цибулю вимити й подрібнити. У томатів видалити шкірку і нарізати шматочками м’якоть.
- На розігрітій сковороді з рослинним маслом підсмажити цибулю 2 – 3 хвилини. Приєднати до нього перець з морквою і протушкувати 3 хвилини, помішуючи.
- В отриману суміш кинути томати, зробити мінімальний вогонь і протомитися все разом ще приблизно 5 хвилин.
- На дно горщика укласти м’ясо, засипати квасолю, а потім розмістити овочі.
- Верхній шар сформує картопля, який потім потрібно присолити, присмачити спеціями і лавровим листом.
- Блюдо залишиться тільки залити рідиною, щоб картопля виявилася повністю під водою.
- Запікати в духовці приблизно півтори години при температурі 210 градусів. Після приготування кинути в чанахи подрібнений часник, рубану зелень і дати настоятися.
Молочна пшоняна каша з гарбузом
Корисна крупа і смачна гарбуз – ідеальне рішення для сніданку або легкого дієтичного вечері.
Знадобиться:
- молоко – 1,5 склянки;
- пшоняна крупа – 1 склянка;
- гарбуз – 500 г;
- трохи вершкового масла.
Приготування:
- Добре промити в теплій воді пшоно, поки рідина не стане прозорою.
- Гарбуз почистити і порізати її кубиками.
- Підігріти молоко і кинути в нього овочеву нарізку. Трохи посолити і закип’ятити.
- Додати пшоно і проварити все разом близько 15 хвилин.
- Помістити масу в горщики, накрити кришкою і готувати при 130 градусах приблизно півгодини.
Риба, тушкована в горщику
Приготувати за таким рецептом можна будь-яку рибу, в залежності від особистих уподобань.
Знадобиться:
- філе рибне – 700 г;
- картопля – 6 шт.;
- цибулина – 1 велика;
- морква – 2 шт.;
- сметана – 180 мл;
- солі і перцю за смаком.
Приготування:
- Овочі почистити і помити. Картоплю і цибулину порізати невеликими шматками, морквину натерти на крупній тертці.
- Трохи обсмажити на олії цибулю і моркву.
- Картоплю викласти на дно горщика, а зверху помістити запашні овочі. На них розташувати порізане невеликими шматочками філе будь-якої риби.
- Приготувати соус: до сметані додати 100 мл води, трохи солі і перцю. Перемішати до однорідності. Залити одержаним складом рибу з овочами.
- Помістити наповнені горщики у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на годину.
Ліниві голубці з капустою і фаршем
Знадобиться:
- фаршу м’ясного – 450 г;
- яйце – 1 шт.;
- капусти середнього розміру – пів;
- рису – 3 ст. ложки;
- лука – 2 шт.;
- моркви – 1 шт.;
- томатної пасти – 3 ст. ложки;
- майонезу – 1 ст. ложка;
- солі – за смаком.
Приготування:
- Злегка капусту протушкувати на олії.
- Рис варити до напівготовності.
- Змішати фарш з яйцем, капустою і рисом, трохи присолити.
- Підготувати соус: підсмажити моркву з цибулею, з’єднати їх з томатною пастою і майонезом, трохи посолити.
- Підготовлений фарш помістити в горщики і залити соусом.
- Готувати при температурі близько 200 градусів близько 45 хвилин.
Філе індички в горщиках
Знадобиться:
- індиче філе – 600 г;
- картопля – 5 шт.;
- сметана – 150 г;
- морква – 1 шт.;
- трохи лаврового листа, свіжого розмарину, чорного меленого перцю і солі.
Приготування.
- Почищені і помиті овочі подрібнити: картоплю нарізати невеликими шматочками, а морква – брусочками.
- М’ясо порізати невеликими шматками.
- Посолити і поперчити сметану, перемішати.
- Картоплю, моркву і м’ясне філе з’єднати і перемішати зі сметаною.
- Розподілити отриману масу по горщикам, в кожну покласти по листу лавра і шматочку гілочки розмарину.
- Готувати в духовці близько години при 180 градусах.
Серед запропонованих рецептів немає тих, що вимагали б від господині особливих кулінарних вмінь або списку екзотичних інгредієнтів. Все готується просто, швидко, з доступних продуктів, а виходить дивно смачно!