Страви в горщиках – 15 рецептів приготування в духовці

Страви в горщиках з глини виходять особливо смачними: соковитими і ніжними. Вони довго зберігають тепло, ніж надають застілля неповторну атмосферу затишку. Добірка рецептів таких страв для приготування в духовці допоможе знайти ідеальне рішення на кожен день або для особливою трапези.

Свинина в горщиках з картоплею в духовці

М’ясо в горщиках – простий варіант ситного обіду, який не вимагає від господарки багато часу на підготовку.

Знадобиться:

  • картоплі – 3 – 5 шт.;
  • цибулі і моркви – по 1 шт.;
  • майонезу і сиру – на свій смак;
  • трохи зелені, чорного меленого перцю і солі.

Приготування:

  • Картоплю, цибулю і моркву вимити і очистити.
  • Овочі і м’ясо подрібнити: моркву і картоплю порізати кубиками, цибулю – півкільцями, свинину – невеликими шматочками.
  • Укласти продукти в горщики шарами, злегка перемазуючи кожен майонезом. На дні розташувати картоплю, потім моркву з цибулею, а зверху – м’ясо.
  • Посолити і поперчити вміст ємності, додати зелень і залити водою.
  • Зверху присипати натертим сиром.
  • Готувати в духовці близько години при температурі 190 – 210 градусів.

Печеня по-домашньому з курки

Курка в горщиках з овочами – відмінне блюдо для сімейного обіду.

Знадобиться:

  • філе курки – 750 г;
  • печериці – 280 м;
  • картопля – 6 – 9 шт.;
  • цибуля і морква – по 2 шт.;
  • масло рослинне – 45 г;
  • сир – 150 г;
  • домашні вершки – 8 великих ложок;
  • солі, перцю, зелені і каррі – за смаком.

Приготування:

  • Куряче м’ясо вимити, витерти насухо і дрібно нарізати.
  • Промиті гриби подрібнити пластинками, а цибулю – півкільцями.
  • Цибулю помістити на розпечену сковороду з маслом і протушкувати на невеликому вогні пару хвилин.
  • Додати гриби і обсмажувати інгредієнти, постійно перемішуючи.
  • Очистити моркву і картоплю, порізати їх кубиками. Крупно натерти сир.
  • Для соусу з’єднати 400 г окропу і вершки, додати в отриману суміш приправи, посолити і перемішати.
  • Продукти розташувати в горщику шарами (послідовність – на свій розсуд) і залити соусом на 2/3.
  • Зверху присипати сиром і готувати в заздалегідь нагрітій до 180 градусів духовці близько години.

Плов у горщиках

Знадобиться:

  • рис – 1 склянка;
  • свинячий м’якоті – 250 г;
  • соняшникової олії – 30 мл;
  • цибулі і моркви – по 1 шт.;
  • солі, приправи для плову – за смаком.

Приготування:

  • М’ясо промити, просушити, нарізати невеликими брусочками і злегка обсмажити до рум’яної скоринки на розігрітій сковороді з олією.
  • Овочі помити, почистити і подрібнити. Цибулину порізати півкільцями, а моркву – брусками.
  • Додати овочі до м’яса і обсмажувати, постійно помішуючи, близько семи хвилин.
  • Зняти з вогню і розподілити вміст сковорідки по горщикам.
  • Рис промити і додати до решти продуктів.
  • Влити в отриману суміш близько 300 мл води (вона повинна злегка прикривати крупу), посолити і приправити приправами.
  • Перемістити горщики у розігріту до 180 градусів духовку і готувати, поки рис не вбере всю рідину.

Курячі сердечка з овочами

Знадобиться:

  • сердечка курячі – 580 г;
  • шампіньйони – 5 – 7 шт.;
  • цибулі і моркви – по 1 шт.;
  • борошна і сметани – по 2 ст. ложки;
  • картоплі – 2 шт.;
  • вершків (можна замінити водою) – 3/4 склянки;
  • вершкового масла – 50 г;
  • солі, перцю та інших добавок за смаком;
  • трохи зелені чебрецю.

Приготування:

  • Шлунки промити і помістити в миску. Додати подрібнену зелень чебрецю, сіль і перець.
  • Дати субпродукту настоятися близько півгодини, а потім рівномірно обсмажити на рослинному маслі.
  • Додати на сковорідку до шлунків дрібно нарізану цибулю і трохи протушкувати.
  • Помити і почистити картоплю і моркву.
  • Всередині горщики змастити маслом і на дно викласти картопляні скибочки. На них розташувати кружечки моркви, а зверху – шматочки печериць.
  • Додати до овочів сердечка з цибулею.
  • На сковорідці розтопити вершкове масло і трохи обсмажити на ньому муку, потім додати в отриману суміш вершки (воду) і сметану. Перемішати.
  • Залити отриманим соусом вміст горщиків. Накрити кришкою і помістити блюдо в холодну духовку.
  • Готувати при температурі 190 – 210 градусів хвилин 40.
Дивіться також:  Як приготувати лобіо – 7 смачних рецептів грузинської страви

Гречка з фаршем

Каша зі звичної крупи, приготовлена за таким рецептом, буде набагато смачніше. Ніби з російської печі!

Знадобиться:

  • крупа гречана – 200 г;
  • домашній фарш – 400 г;
  • цибуля і морква – по 1 шт.;
  • печериці – 150 г;
  • паста томатна – 2 ст. ложки;
  • по дрібці спецій та солі;
  • вершкове масло для смаження – 1 ст. ложка;
  • кілька цибулевих шматочків для прикраси готового страви.

Приготування:

  • Всі продукти помити, овочі почистити.
  • Печериці порізати брусочками, цибулю – маленькими шматочками, моркву крупно натерти.
  • На сковороді розтопити вершкове масло, обсмажити на ньому моркву з цибулею, доки останній не набуде золотистий відтінок.
  • Кинути до продуктів шматочки печериць і не довго смажити все разом, потім додати фарш.
  • Тушкувати близько 15 хвилин, присолити, всипати спеції і викласти томатну пасту. Перемішати, тримати на вогні ще 5 хвилин.
  • М’ясо з овочами помістити в горщики і засипати зверху промитої гречкою.
  • Трохи присолити і залити водою або бульйоном, повністю покривши рідиною крупу.
  • Накрити горщики кришками і тримати в духовці при температурі 170 – 180 градусів до готовності.

Пісний рецепт овочевого рагу

Пісні страви в горщиках незамінні в меню вегетаріанців. Вони також підійдуть для тих, хто дотримується різних дієт.

Кількість інгредієнтів і склад рагу можна міняти по своєму смаку.

Знадобиться:

  • картоплі -2 – 5 шт.;
  • пекінської капусти – 1 шт.;
  • цвітної капусти – 180 г;
  • білокачанної капусти -270 м;
  • цибулі – 1 шт.;
  • кабачки та моркву – по 1 шт.;
  • томатного соку – 160 г;
  • соняшникової олії – 140 г;
  • часнику – 2 зубки;
  • солі, меленого чорного перцю і лаврового листа – за смаком.

Приготування:

  • Овочі помити. Нарізати кубиками картоплю і обсмажити на рослинному маслі.
  • Додати до нього спочатку порізаний шматочками цибулю, а потім і кубики моркви. Злегка обсмажити, постійно перемішуючи.
  • Пекінську і білокачанну капусту подрібнити, кольорову розділити на суцвіття.
  • На дно горщика покласти моркву з картоплею і цибулею, потім розташувати різні види капусти.
  • Зверху додати порізані квадратиками кабачки, спеції і сіль.
  • Залити все томатним соком і готувати в прогрітій духовці хвилин 40.
  • Дістати блюдо, додати порізаний часник і дати настоятися 5 хвилин, накривши кришкою.

Пельмені, запечені в горщиках

Приготовані по такому рецепту пельмені нудяться в молоці, за рахунок чого в горщику утворюється ніжна вершкова маса.

Знадобиться:

  • пельменів – 0,5 кг;
  • яєць – 2 шт.;
  • молока – 120 мл;
  • вершкового масла – 70 г;
  • сметана – 4 ст. ложки;
  • сиру твердого – 50 р.

Приготування:

  • Пельмені відварити в підсоленій киплячій воді 3 – 4 хвилини до напівготовності.
  • На дно горщика укласти 11 – 14 штук.
  • Збити яйце зі сметаною і молоком до однорідності.
  • Отриману суміш розлити у формочки, зверху покласти шматочок масла і посипати тертим сиром.
  • Запікати в духовці при температурі 190 – 210 градусів приблизно 40 хвилин.

Готуємо з яловичини з грибами

Знадобиться:

  • яловичина – 380 г;
  • картопля – 0,5 кг;
  • печериці – 340 г;
  • ріпчаста цибуля – 140 г;
  • сметана – 200 г;
  • вода – 200 мл;
  • томатна паста – 20 г;
  • соус соєвий – 40 мл;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • трохи солі, зелені, суміші сухих трав і спецій.
Дивіться також:  Капуста тушкована з куркою – 6 рецептів

Приготування.

  • М’ясо помити і нарізати шматочками. Помістити в миску, присолити, з’єднати з соєвим соусом і спеціями. Перемішати і дати настоятися.
  • Нарізані тонкими пластинками гриби обсмажити на половині олії приблизно 15 хвилин. Потім перекласти їх в окремий посуд, посолити і поперчити.
  • На маслі обсмажити злегка підсолене м’ясо.
  • Вимитий цибулю порізати півкільцями, почищену картоплю – кубиками або пластинками.
  • Горщики наполовину заповнити м’ясом, вище помістити шар цибулі і грибів, а потім – картоплі. Присмачити все сухими травами і спеціями.
  • З’єднати сметану з водою і томатною пастою. Додати трохи солі, чорного перцю і перемішати.
  • Залити отриманий соус в горщики, накрити кришками і поставити в холодну духовку.
  • Запікати приблизно 50 хвилин при температурі 190 – 210 градусів.

Перлова каша, тушена з м’ясом

Знадобиться:

  • м’ясного філе – 650 г;
  • крупи перлової – 400 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • моркви – 2 шт.;
  • води (бульйону) – приблизно 1,4 л;
  • олії – 20 мл;
  • солі, меленого перцю, листя лавра і зелені кропу – за смаком.

Перловку слід попередньо замочити холодною водою на термін від 3 до 10 годин (чим більше, тим краще).

Приготування:

  • Філе з м’яса (можна використовувати будь-яке, за бажанням) порізати невеликими шматками і посолити. Додати спеції.
  • Трохи рослинного масла прогріти на сковорідці і обсмажити в ньому м’ясо до рум’яної скоринки.
  • Додати подрібнену цибулю і продовжувати готувати до прозорого стану.
  • Моркву крупно натерти на тертці і приєднати до майже готовим продуктам. Протушкувати все разом ще хвилин 6.
  • З’єднати обсмажені овочі і м’ясо з перловою крупою і перемішати.
  • Наповнити отриманою сумішшю горщики, залишивши 1/3 або трохи більше вільного простору.
  • Влити в ємності воду (бульйон), не доливаючи до верху пару сантиметрів.
  • Всипати трохи солі і перцю, кинути лавровий лист і накрити кришками.
  • Поставити в духовку і тушкувати півгодини при температурі 190 градусів, потім доготавливать ще близько години при 170 градусах.

Макарони з сиром і овочами в горщиках

Знадобиться:

  • макаронів – 190 – 210 г;
  • моркви та цибулі – по 1 шт.;
  • вершкового масла і борошна – 2 ст. ложки;
  • молока і 30% вершків – по 1 склянці;
  • сиру – 300 г;
  • кабачки – 200 г;
  • трохи рослинного масла для смаження, солі, меленого перцю і зелені.

Приготування:

  • У підсоленій воді відварити макарони майже до готовності, додати до них трохи оливкової олії (так вони не злипнуться).
  • Очистити і помити овочі. Порізати моркву невеликими півкільцями, а кабачки кубиками. Смажити овочі на рослинному маслі 6 – 7 хвилин на середньому вогні. Посолити їх і приправити спеціями.
  • На сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити на ньому порізану цибулю до прозорого стану. Всипати борошно, перемішати і продовжувати приготування ще пару хвилин. Додати вершки з молоком, трохи солі і перцю. Коли все закипить, кинути подрібнений сир і дати масі загуснути.
  • Залити соусом макарони, з’єднати з овочами і перемішати.
  • Викласти отриманий склад у формочки і випікати чверть години при температурі близько 210 градусів.

Рецепт Чанахи по-грузинськи

Кавказький чанахи схожий на густий суп або гуляш. Це стародавнє блюдо традиційно готують в горщиках.

Знадобиться:

  • баранячі реберця – 0,5 кг;
  • картопля – 7 шт.;
  • червона квасоля – 180 г;
  • цибулина і салатний перець – по 1 шт.;
  • помідори та моркву – по 2 шт.;
  • пісне масло – 100 мл;
  • часник – 3 зубки;
  • трохи солі, петрушки і запашного перцю;
  • лист лавра – 2 шт.;
  • хмелі-сунелі – третина чайної ложки.

Приготування:

  • Квасолю попередньо варити близько години.
  • Баранячі реберця порізати невеликими шматками і обсмажити.
  • Дрібно порізаний і очищений картопля теж підрум’янити з усіх боків.
  • Морква, солодкий перець, цибулю вимити й подрібнити. У томатів видалити шкірку і нарізати шматочками м’якоть.
  • На розігрітій сковороді з рослинним маслом підсмажити цибулю 2 – 3 хвилини. Приєднати до нього перець з морквою і протушкувати 3 хвилини, помішуючи.
  • В отриману суміш кинути томати, зробити мінімальний вогонь і протомитися все разом ще приблизно 5 хвилин.
  • На дно горщика укласти м’ясо, засипати квасолю, а потім розмістити овочі.
  • Верхній шар сформує картопля, який потім потрібно присолити, присмачити спеціями і лавровим листом.
  • Блюдо залишиться тільки залити рідиною, щоб картопля виявилася повністю під водою.
  • Запікати в духовці приблизно півтори години при температурі 210 градусів. Після приготування кинути в чанахи подрібнений часник, рубану зелень і дати настоятися.
Дивіться також:  Печінковий паштет з яловичої печінки – 7 покрокових рецептів, як приготувати ніжний та смачний домашній паштет

Молочна пшоняна каша з гарбузом

Корисна крупа і смачна гарбуз – ідеальне рішення для сніданку або легкого дієтичного вечері.

Знадобиться:

  • молоко – 1,5 склянки;
  • пшоняна крупа – 1 склянка;
  • гарбуз – 500 г;
  • трохи вершкового масла.

Приготування:

  • Добре промити в теплій воді пшоно, поки рідина не стане прозорою.
  • Гарбуз почистити і порізати її кубиками.
  • Підігріти молоко і кинути в нього овочеву нарізку. Трохи посолити і закип’ятити.
  • Додати пшоно і проварити все разом близько 15 хвилин.
  • Помістити масу в горщики, накрити кришкою і готувати при 130 градусах приблизно півгодини.

Риба, тушкована в горщику

Приготувати за таким рецептом можна будь-яку рибу, в залежності від особистих уподобань.

Знадобиться:

  • філе рибне – 700 г;
  • картопля – 6 шт.;
  • цибулина – 1 велика;
  • морква – 2 шт.;
  • сметана – 180 мл;
  • солі і перцю за смаком.

Приготування:

  • Овочі почистити і помити. Картоплю і цибулину порізати невеликими шматками, морквину натерти на крупній тертці.
  • Трохи обсмажити на олії цибулю і моркву.
  • Картоплю викласти на дно горщика, а зверху помістити запашні овочі. На них розташувати порізане невеликими шматочками філе будь-якої риби.
  • Приготувати соус: до сметані додати 100 мл води, трохи солі і перцю. Перемішати до однорідності. Залити одержаним складом рибу з овочами.
  • Помістити наповнені горщики у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на годину.

Ліниві голубці з капустою і фаршем

Знадобиться:

  • фаршу м’ясного – 450 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • капусти середнього розміру – пів;
  • рису – 3 ст. ложки;
  • лука – 2 шт.;
  • моркви – 1 шт.;
  • томатної пасти – 3 ст. ложки;
  • майонезу – 1 ст. ложка;
  • солі – за смаком.

Приготування:

  • Злегка капусту протушкувати на олії.
  • Рис варити до напівготовності.
  • Змішати фарш з яйцем, капустою і рисом, трохи присолити.
  • Підготувати соус: підсмажити моркву з цибулею, з’єднати їх з томатною пастою і майонезом, трохи посолити.
  • Підготовлений фарш помістити в горщики і залити соусом.
  • Готувати при температурі близько 200 градусів близько 45 хвилин.

Філе індички в горщиках

Знадобиться:

  • індиче філе – 600 г;
  • картопля – 5 шт.;
  • сметана – 150 г;
  • морква – 1 шт.;
  • трохи лаврового листа, свіжого розмарину, чорного меленого перцю і солі.

Приготування.

  • Почищені і помиті овочі подрібнити: картоплю нарізати невеликими шматочками, а морква – брусочками.
  • М’ясо порізати невеликими шматками.
  • Посолити і поперчити сметану, перемішати.
  • Картоплю, моркву і м’ясне філе з’єднати і перемішати зі сметаною.
  • Розподілити отриману масу по горщикам, в кожну покласти по листу лавра і шматочку гілочки розмарину.
  • Готувати в духовці близько години при 180 градусах.

Серед запропонованих рецептів немає тих, що вимагали б від господині особливих кулінарних вмінь або списку екзотичних інгредієнтів. Все готується просто, швидко, з доступних продуктів, а виходить дивно смачно!

Прокрутка до верху