Коли хочеться побалувати себе чимось смачним, виручать рецепти для мультиварки. В «розумній каструлі» можна приготувати багато різних страв, випікати пироги, запіканки, кекси і хліб. Готуються страви в мультиварці швидше звичайного і в смаку перевершують традиційні. Забудьте про каструлі, сковорідки та духовці! Мультиварка зробить все сама, позбавить від брудного посуду і заощадить час.
Перші страви в мультиварці
Супи — основна страва денного раціону. Перші страви вважають дуже корисними, так як вони готуються на основі м’ясного, рибного або овочевого бульйону. В мультиварці супи виходять наваристими і швидко готуються. Завдяки функції підігріву, навіть через деякий час вони зберігають смак свіжоприготованого страви.
Щоб урізноманітнити раціон, в мультиварці можна зварити розсольники, борщі, солянки, овочеві, дієтичні і супи-пюре. Обмежень немає – повний простір для фантазії.
Для початківців господарок готування борщу здається складною справою, однак за допомогою мультиварки зварити його простіше простого.
Для борщу потрібно:
- м’ясо — третина кіло;
- картопля — 3 шт.;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- капуста — полвилка;
- томатна паста — пара ложок;
- олія — 1 ст. л.;
- зелень;
- сіль, перець;
- буряк — 30 р.
Процес приготування:
- Всі овочі потрібно очистити і вимити. Нашаткувати капусту, нарізати кубиками картоплю і дрібно нарізати цибулю. Подрібнити На тертці моркву з буряком.
- М’ясо попередньо вимочити у воді. З приводу його вибору принципів немає — це може бути свинина, яловичина або курка.
- У чашу мультиварки влити олію і включити режим «Смаження». Помістити в нього овочі для заправки борщу, обсмажити їх, додати томат, спеції і все перемішати.
- Поверх заправки покласти м’ясо і картоплю, залити все водою до певного рівня, закрити кришку і ввімкнути функцію «Суп».
- За 5 хвилин до закінчення режиму додати в бульйон капусту, зелень за смаком сіль і спеції.
- Дочекатися готовності, після чого борщ можна подавати до столу.
Щоб приготувати дієтичний борщ в мультиварці, слід виключити з рецепту м’ясо, закласти інші продукти в чашу і включити режим «Варка» на годину.
Популярні рецепти других страв
Помилково вважати, що мультиварка служить, в основному, для приготування тушкованих страв, каш або рагу. Завдяки експериментам з рецептами ви зрозумієте, що це помилка. Насправді, другі страви в ній відрізняються особливим смаком і оригінальністю.
Можна готувати що завгодно, від смажених котлет до курятини в соусі і парової риби. Використовуючи підставку для варіння на пару, легко приготувати одночасно дві страви.
Цей список можна продовжувати ще довго, пропонуємо спробувати приголомшливий рецепт курячого філе з макаронами та овочами.
Необхідні продукти:
- куряче філе — 1 шт.;
- цибулина;
- морква;
- корінь селери — 120 г;
- макарони для пасти — 450 г;
- приправа для курки;
- вершкове масло;
- 180 г сиру.
Процес приготування:
- Філе нарізати шматочками і замаринувати в приправі, посолити.
- У чашу мультиварки додати масло, злегка обсмажити на ньому мариновану курятину.
- Вийняти м’ясо, залити на його місце воду. Мити чашу не обов’язково, адже в ній залишилося все найсмачніше.
- Встановити підставку для варіння на пару. Помістити на неї курятину і нарізані овочі. Включити режим варіння або гасіння.
- Дочекатися, коли закипить вода, акуратно вийняти підставку з м’ясом і овочами.
- Закласти у воду макарони, підсолити і перешкодити лопаткою.
- Повернути на місце підставку з продуктами і продовжувати готувати до завершення варіння.
- Після закінчення готування злити воду з макаронів.
Подавати дієтичні страви з курки краще з вареними овочами. Смак і аромат цієї страви непередаваний!
Що приготувати з фаршу
М’ясний, курячий або рибний фарш дозволяє готувати швидкі, а головне, різноманітні страви. Якщо це робити в мультиварці, часу на їх приготування практично не потрібно.
Завдяки функціям «Смаження», «Гасіння» і «Випічка», можна урізноманітнити раціон приготувавши:
- парові, смажені, запечені котлети або тефтелі;
- голубці або долму;
- начинений перець;
- макарони по-флотськи;
- м’ясні запіканки;
- пироги та пиріжки;
- лазанью;
- пельмені, манти, равіолі;
- рулети з фаршем.
Перераховувати страви з фаршу можна нескінченно. Все, що можна зробити з ним в духовці і на плиті, мультиварка виконає з легкістю.
А для початку докладаємо ознайомитися з рецептом долми у виноградних листках.
Для цієї страви знадобляться:
- яловичий фарш — 450 г;
- цибулина;
- спеції для голубців;
- сіль — за смаком;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 1,5 ст. л. сметани;
- зелень.
Принцип приготування:
- Підготувати молоді виноградні листя, залити їх окропом, попередньо обрізавши хвостики.
- У фарш додати дрібно рубаний лук, сіль і спеції, все добре перемішати.
- Вийняти листя з окропу. Коли вони охолонуть, начиняти їх фаршем так само, як голубці.
- Дно чаші мультиварки вистелити виноградним листям, зверху щільно викладати долму.
- Залити заготовки водою, щоб вона злегка покрила, додати томат зі сметаною, сіль, зелень і спеції.
- Закрити кришку, включити режим «Гасіння», дочекатися готовності.
Приготування пісних страв з допомогою мультиварки
У період релігійних свят прийнято постити, і мультиварка допомагає впоратися з цим завданням краще за всіх. Вона «вміє» готувати пісну їжу і страви на пару. Режим «Плов» дозволяє варити ситні каші напередодні Посту, готувати овочі, запіканки, рагу. Серед усього розмаїття можна порекомендувати один пісний рецепт: плов з гарбузом і родзинками.
Необхідні продукти:
- рис — 360 г;
- гарбуз — 350 г;
- 2 цибулини;
- родзинки — 1 ст. л.;
- рослинне масло — 35 мл;
- приправа для плову.
Процес приготування:
- Промити ретельно рис. Злити з неї воду.
- У чашу мультиварки влити рослинне масло і включити режим «Смаження». Додати до масла нарізану півкільцями цибулю.
- Поки він обсмажується, потрібно нарізати соломкою гарбуз. Додати до цибулі, довести овочі до золотистого кольору.
- Висипати зверху рис, родзинки, сіль, спеції і залити все водою.
- Готувати продукти в режимі «Плов» до закінчення варіння.
Готуємо корисні страви на пару
Їжа, приготована на пару, вважається не тільки корисною, але і дієтичною. Її часто готують дітям, хворим людям і тим, хто дотримується правильного харчування.
Мультиварка ідеально справляється з обов’язком пароварки, єдиний її недолік — менший обсяг. На пару можна варити все, що завгодно: овочі, м’ясо, рибу, гриби, фрукти.
Дуже смачною виходить, наприклад, картопелька на пару з пікантною заправкою.
Необхідні продукти:
- картопля — 460 м;
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- гілочки базиліка;
- 2 – 3 зубки часнику;
- приправа для картоплі.
Процес приготування:
- У режимі «Пароварка» приготувати нарізану брусочками картоплю.
- Поки вариться картопля, потрібно зайнятися приготуванням пікантною заправки. Дрібно подрібнити ножем часник з базиліком, додати оливкову олію і спеції, все добре перемішати.
- Вийняти картоплю, посолити і полити соусом.
З картоплі в «розумній каструлі»
Варіантів страв з картоплею існує безліч. В мультиварці її смажать, варять, запікають і готують пюре.
Спробуйте приготування страв з допомогою мультиварки:
- картоплю відварну і смажену;
- запечена з салом і класичний фрі;
- картопляна запіканка з фаршем;
- з грибами або м’ясом;
- у фользі;
- тушкований в сметані;
- по-селянськи;
- рагу і печеня з картоплею та багато-багато іншого.
Давайте розглянемо один популярний рецепт: смажена картопля з грибами в мультиварці
Необхідні продукти:
- картопля — до одного кіло;
- гриби — 280 м;
- 1 цибулина;
- вершкове масло — 60 г;
- спеції для картоплі.
Принцип приготування:
- Очищену і нарізану соломкою картоплю просушити на серветці.
- Подрібнити гриби, цибулю, помістити їх у гущавину мультиварки разом з вершковим маслом.
- Всипати картоплю, почати смаження. В процесі помішувати продукти, а ближче до кінця приготування присмачити їх сіллю з перцем.
Кращі страви з м’яса в мультиварці
М’ясо в мультиварці можна готувати будь-й усіма можливими способами:
- гасити з сухофруктами і овочами;
- смажити цілісним шматком і порційно;
- запікати рульку, реберця, курячі крила, філе;
- готувати у фользі або на пару;
- варити холодець, робити паштети і суфле;
- запікати м’ясні рулети, шинку та робити шинку;
- пекти пироги і пиріжки з м’ясною начинкою і т. д.
На тлі звичайних страв на кожен день, дуже виграшно виглядатимуть м’ясні рулетики з волоськими горіхами і часником.
Необхідні продукти:
- свиняча вирізка — 700 г;
- часник;
- 0,5 склянки чищених горіхів;
- рослинна олія — 30 мл;
- 2 ст. л. майонезу;
- лавровий лист, сіль, спеції.
Процес приготування:
- Вирізку нарізати пластами, відбити їх ножем або молоточком.
- Кожен скибочку м’яса натерти сіллю і приправами, зверху посипати меленими горіхами і подрібненим часником.
- Згорнути рулетики, обсмажити їх в мультиварці, закрити кришку і продовжувати готувати в режимі «Гасіння».
Десерти в мультиварці
Ласуни по достоїнству оцінять можливості диво грубки, яка навіть з десертами справляється з легкістю. У ній можна пекти пироги і пиріжки, готувати запіканки, кекси, безе.
Якщо мультиварка має додаткові функції, в ній можна варити варення, джеми і готувати йогурти.
Найпростіший варіант швидкого і корисного десерту – запечені з сиром яблука.
Необхідні продукти:
- 5 – 6 яблук;
- 230 г сиру;
- цукор за смаком;
- вершкове масло — невеликий брусочок.
Процес приготування:
- З яблук вирізати серцевину і наповнити їх солодким сиром.
- Змастити дно чаші мультиварки вершковим маслом. Викласти зверху яблука.
- Готувати в режимі «Випічка» до готовності фруктів.
Мультиварка – «універсальний боєць» на кухні. Вона полегшує працю господині і готує страви, ні в чому не поступаються традиційним.