Страви з гарбуза – 20 рецептів швидких і смачних!

Цей яскравий соковитий «сонячний» овоч поєднує в собі безліч переваг. Він дивовижно смачний, корисний і дешевий плід. Тому його обов’язково варто включити в своє меню. Далі опубліковано відразу 20 кращих рецептів страв з гарбуза.

Смачні страви з гарбуза в духовці

Багато смачні страви з гарбуза готуються в духовій шафі. Для цього потрібно лише вибрати відповідну зручну форму.

Гарбузова запіканка

Інгредієнти: 2 ст. ложки цукру-піску, стільки ж манки, по 230 г сиру і гарбуза, середнє яйце, 4 ст. ложки нежирної сметани, велика пучку пекарського порошку.

  • Яєчко збивається з піском і з’єднується з манкою.
  • У масу додається тертий овоч і розім’ятим сир.
  • Слідом відправляється пекарський порошок і сметана.
  • Добре перемішані інгредієнти викладаються у форму, змащену жиром.

Готується блюдо в духовці 15-17 хвилин.

Пиріг з гарбуза

Інгредієнти: 620 г гарбуза, кисло-солодке яблучко, 2 ч. ложки пекарського порошку, дрібку кориці, 320 г цукру-піску, 560 г пшеничного борошна, пачка жирного масла, 6 курячих яєць.

  • Масло розтирається з піском і сирими яйцями.
  • Овоч і фрукт натирається на середній тертці, додаються в суміш з першого кроку.
  • По черзі в тісто додаються інші заявлені в рецепті компоненти. Борошно з пекарським порошком попередньо просіваються.
  • Маса виливається у форму, застелену пергаментом.

Випікається 60-70 хвилин у духовці.

Вівсяно-гарбузове печиво

Інгредієнти: 70 г пластівців вівсянки, 220г свіжої м’якоті гарбуза, 80 г білого цукру, 2 ч. ложки пекарського порошку, 190 г високосортного борошна, 135 мл будь-якого рослинного масла, дрібку солі.

  • Шматочки гарбуза варяться до м’якості, після чого пюрируются.
  • Вівсянка підсмажується на сухій сковороді 8-9 хвилин.
  • Компоненти з перших двох кроків змішуються. До них додаються інші складові з рецепту.
  • Просеянная з пекарським порошком борошно засипається в кінці.
  • Печиво формується будь-яким зручним способом. Найпростіше відсадити його на деко, застелене пергаментом, з кондитерського мішка.

Запікається ласощі 15-17 хвилин при 180 градусах.

Солодка печений гарбуз

Інгредієнти: півкіло дуже стиглого солодкого овоча, цілий лимон, 30-40 г коричневого цукру, 2 ч. ложки меленої кориці.

  • М’якоть гарбуза нарізають брусочками (товщина – близько 0,7 см).
  • Шматочки поливаються лимонним соком, присипаються сумішшю сухих компонентів з рецепту.

При 180-190 градусах страва запікається трохи менше півгодини.

Гарбузове панкейкі

Інгредієнти: 230 г овочевий м’якоті, 2 ст. ложки цукрового піску, склянку жирного кефіру, 2 яйця, 2 ст. високосортного борошна, дрібку солі, ½ ч. ложки соди, 3 ст. ложки олії.

  • М’якоть гарбуза вариться до м’якості і пюрируется.
  • До овочу додається теплий кефір та яйця.
  • Після перемішування інгредієнтів до них додаються всі інші продукти з рецепту.
  • Останнім у тісто вливається масло.

Панкейкі випікаються на промасленим сковороді за принципом звичайних млинців.

Домашні гарбузове цукати

Інгредієнти: кіло м’якоті гарбуза, цілий лимон, 240-270 г цукру-піску, цукрова пудра за смаком.

Дивіться також:  Як зробити оладки? 16 рецептів

  • Гарбуз ріжеться кубиками, лимон – тонкими скибочками.
  • Підготовлені продукти шарами викладаються у велику каструлю і пересипаються піском.
  • Спочатку овоч залишається на пару годин, щоб він пустив сік.
  • Далі маса відправляється на вогонь. Після закипання вона вариться 7-8 хвилин.
  • Сироп зливається, а гарбузове шматочки сушаться в духовці при 80 градусах 4-5 годин.

Готові цукати посипаються пудрою.

Рецепти з гарбуза на кожен день

Дуже смачні страви з гарбуза можуть стати повсякденними гостями столу.

З цього овоча вдасться зварити ситний суп або приготувати оригінальний салат для закуски.

Суп-пюре

Інгредієнти: півкіло овочевий м’якоті без насіння, підлогу-літра курячого бульйону, дрібку порошку каррі, сіль, шматочок якісного вершкового масла, цибулина.

  • Кубики цибулі смажать на вершковому маслі до рум’яності.
  • Далі до них надсилаються невеликі шматочки гарбуза і каррі. Маса смажиться ще пару хвилин і перекладається в каструлю.
  • У ємність виливається бульйон і засипається сіль. За смаком можна додати ще трохи води.
  • Вариться супчик 17-20 хвилин.

Готову страву пюрируется блендером.

Гарбуз, тушкована з овочами

Інгредієнти: півкіло м’якоті гарбуза, цибулина, солодкий болгарський перець, морква, 2 помідора, невеликий кабачок, кухонна сіль, 1 ст. ложка лимонного соку, часник за смаком, дрібку цукру, будь-які приправи.

  • У сковорідці спочатку обсмажують на жирі подрібнений лук і морква. Овочі відразу солятся і підсолоджують.
  • Через 6-7 хвилин в сковорідку відправляються кубики гарбуза і кабачка.
  • Далі в ємність додаються брусочки перцю і скибочки томатів.
  • Разом овочі тушкують під кришкою до випарювання рідини і розм’якшення всіх компонентів.

У вже готову страву додається сік лимона, подрібнені часник і приправи.

Гарбузове кексики

Інгредієнти: 370 г свіжого гарбуза, 230 г високосортного борошна, куряче яєчко, 80 мл рафінованої олії, повний стакан цукру-піску, дрібку меленої кориці і солі, 6 г пекарського порошку, 60 мл жирного молока.

  • Шматочки гарбуза відварюються до м’якості і пюрируются. До отриманої маси додається масло, молоко, яйце. Разом компоненти знову обробляються блендером.
  • Залишилося засипати в суміш всі сухі компоненти.
  • Після перемішування тісто розливають по формах.

Печуться кексики 17-20 хвилин при дуже високій температурі в духовці.

Теплий салат з гарбуза з беконом і руколою

Інгредієнти: кіло м’якоті гарбуза, 5 ст. ложок соєвого соусу і стільки ж олії, пучок рукколи, жменя оливок без кісточок, 2 ст. ложки рідкого меду і 4 ст. ложки білого винного оцту, 3 червоні цибулини, 130 г бекону.

  • Гарбуз нарізати кубиками і залити маринадом з подрібненої цибулі (1 шт.), соєвого соусу, меду і половину масла. У такому вигляді компоненти запікаються півгодини в дуже жаркій духовці.
  • Смужки бекону обсмажуються, поки не стануть хрусткими.
  • Що залишився лук ріжеться тонкими полуколечками. Рукола рветься руками.
  • Всі підготовлені інгредієнти викладаються в салатник. Туди ж відправляються половинки оливок.
Дивіться також:  Торт Рижик – 7 рецептів в домашніх умовах

Заправляється закуска соусом з решти масла, оцту і солі.

Страви з гарбуза в мультиварці

Навіть в «розумній каструлі» можна приготувати чудові страви з обговорюваного овоча. Кращі рецепти страв з гарбуза в мультиварці представлені далі.

Тушкований гарбуз з сухофруктами

Інгредієнти: півкіло м’якоті гарбуза, 60 г вершкового масла, мед за смаком суміш родзинок, кураги і чорносливу.

  • Першим ділом сухофрукти добре промиваються водою і на 6-7 хвилин заливаються окропом.
  • В чашу «розумної каструлі» (змащену розтопленим маслом), викладаються шматочки очищеного гарбуза.
  • Туди ж відправляються підготовлені сухофрукти. Інгредієнти за смаком поливаються медом. Можна використовувати цукор замість продукту бджільництва.

Готується корисне ласощі 50-60 хвилин у програмі гасіння.

Перлова каша з гарбузом в мультиварці

Інгредієнти: 160 г перловки, 420 г овочевий м’якоті, 380 мл фільтрованої води, кам’яна сіль за смаком.

  • Промита крупа в холодній воді залишають на всю ніч.
  • Вранці перловка перекладається в чашу «розумної каструлі». Туди ж відправляється і кубики гарбуза.
  • Продукти солятся за смаком і заливаються водою.

Готується каша у відповідній програмі 35-45 хвилин.

Тушковані креветки в гарбузі

Інгредієнти: півкіло гарбуза, 320 г дрібних креветок, перчик чилі, цибулина, 1 див кореня імбиру, часник за смаком, 1,5 мультиварочных склянки фільтрованої води, кухонна сіль, щіпка зіри і куркуми, трохи олії.

  • Спочатку на маслі у відповідному режимі смажиться подрібнений часник, тертий імбир і приправи. Через пару хвилин в ароматну масу викладаються кубики гарбуза, очищені креветки і маленькі шматочки перчика.
  • Продукти заливаються водою, солятся.

В режимі випічки блюдо готується 40-45 хвилин.

Дивовижний гарбузовий кекс

Інгредієнти: 2 повних ст. тертого овоча, 1,5 ст. високосортного борошна, 1 ст. цукру-піску, 3 курячих яйця, 2 ст. ложки якісного какао, 7 ст. ложок рафінованої олії, 11 г пекарського порошку, за дрібку ваніліну і кухонної солі.

  • Міксером яйця з піском збиваються до пишноти.
  • Окремо змішуються залишилися сухі компоненти.
  • У збиту суміш вливається масло, і додаються інгредієнти з другого кроку.
  • В основу для тіста додається тертий гарбуз. Всі складові добре перемішуються.
  • Маса виливається в чашу пристрою.

Готується кекс близько години в режимі «Випічка».

Готуємо для дітей

Дуже багато страв з гарбуза готуються для дітей. Малюкам подобається цей соковитий солодкий овоч. Крім того, гарбуз насичує дитячий організм вітамінами.

Гарбузовий суп в горщиках

Інгредієнти: півкіло овочевий м’якоті, 2 л фільтрованої води, півкіло курятини, цибулька, морква, сіль, 3 картоплини.

  • З курки вариться бульйон.
  • Картопля ріжеться брусками і розкладається по горщикам.
  • Туди ж відправляються кубики гарбуза, скибочки моркви і цибулі.
  • Зверху викладаються шматочки вже звареного і знятого з кісток м’яса.
Дивіться також:  Сочники з сиром з пісочного тіста – 6 рецептів приготування

Залишилось залити гущу бульйоном, посолити і відправити в духовку до м’якості овочів.

Гарбуз тушкований з яблуком і бананом

Інгредієнти: півкіло овочевий м’якоті, стиглий банан, 2 солодких яблучка, цукор-пісок за смаком, дрібку ванільного цукру, півсклянки очищеної води.

  • У глибоку металеву каструлю з товстим дном і стінками почергово складаються всі підготовлені інгредієнти.
  • Спочатку в ємність відправляються кубики гарбуза без шкірки і насіння, потім – шматочки кружечки яблук і бананів.
  • Останніми додаються обидва види цукру. Від використання піску можна зовсім відмовитися, так як всі інгредієнти і без того солодкі.
  • Поверх компонентів виливається вода.

На повільному вогні під кришкою страва буде тушкуватися 20-25 хвилин.

Рисова каша з гарбузом

Інгредієнти: 370-390 г гарбузової м’якоті, повний стакан білого круглого рису, 3-4 склянки жирного коров’ячого молока, дрібної кухонної солі, 3-4 столові ложки цукрового піску, великий шматочок вершкового масла.

  • Овоч миється, чиститься і нарізати великими шматочками.
  • Далі гарбуз заливається холодною водою і варять до повного розм’якшення.
  • Зайва рідина з овоча зливається, після чого він перетворюється на пюре.
  • До подрібненої гарбузі викладається промитий рис, додається молоко і пісок.
  • Вариться близько 25 хвилин при частому помішуванні.

Подається каша з розтопленим вершковим маслом.

Гарбуз в пароварці для грудничка

Інгредієнти: стигла диня.

  • Овоч ретельно миється, очищається від шкірки і насіння.
  • Гарбуз нарізати великими кубиками і укладається на решітку пароварки.
  • Готується овоч 17-20 хвилин до розм’якшення.

Залишається перебити гарбуз блендером, а також розвести її невеликою кількістю води/молока/суміші.

Дієтичні страви з гарбуза

Сьогодні відомо величезна кількість смачних дієтичних страв із гарбуза. Вони допоможуть схуднути і при цьому не мучитися від голоду і відсутності різноманітності в раціоні.

Гарбузовий сік для схуднення

Щоб приготувати такий сік, достатньо буде взяти свіжий соковитий і солодкий овоч, обробити його соковижималкою. Отриманий напій приймається по 1 склянці на добу протягом 3 тижнів. За смаком його можна розбавляти фільтрованої кип’яченою водою.

Гарбузовий сік виводить з організму зайву рідину і токсини. Заборонено вживати його людям, схильним до диареям і мають недуги підшлункової залози.

Дієтичні оладки

Інгредієнти: 620 г гарбузової м’якоті, 3 яблука, 2 курячих яйця, по дрібці солі і соди, 6 ст. ложок високосортного борошна.

  • Гарбуз подрібнюється за допомогою самої дрібної терки. Теж потрібно виконати і з очищеними яблуками.
  • Компоненти заливаються склянкою води і тушкують в сотейники 12-15 хвилин до м’якості. За смаком на цьому етапі можна додати в суміш цукор.
  • Залишається всипати в тісто борошно і використовувати продукти, що залишилися.

Готова густа маса невеликими порціями виливається на розігріту сковорідку. Коржі потрібно обсмажувати по парі хвилин з кожного боку.

Прокрутка до верху