Цей яскравий соковитий «сонячний» овоч поєднує в собі безліч переваг. Він дивовижно смачний, корисний і дешевий плід. Тому його обов’язково варто включити в своє меню. Далі опубліковано відразу 20 кращих рецептів страв з гарбуза.
Смачні страви з гарбуза в духовці
Багато смачні страви з гарбуза готуються в духовій шафі. Для цього потрібно лише вибрати відповідну зручну форму.
Гарбузова запіканка
Інгредієнти: 2 ст. ложки цукру-піску, стільки ж манки, по 230 г сиру і гарбуза, середнє яйце, 4 ст. ложки нежирної сметани, велика пучку пекарського порошку.
- Яєчко збивається з піском і з’єднується з манкою.
- У масу додається тертий овоч і розім’ятим сир.
- Слідом відправляється пекарський порошок і сметана.
- Добре перемішані інгредієнти викладаються у форму, змащену жиром.
Готується блюдо в духовці 15-17 хвилин.
Пиріг з гарбуза
Інгредієнти: 620 г гарбуза, кисло-солодке яблучко, 2 ч. ложки пекарського порошку, дрібку кориці, 320 г цукру-піску, 560 г пшеничного борошна, пачка жирного масла, 6 курячих яєць.
- Масло розтирається з піском і сирими яйцями.
- Овоч і фрукт натирається на середній тертці, додаються в суміш з першого кроку.
- По черзі в тісто додаються інші заявлені в рецепті компоненти. Борошно з пекарським порошком попередньо просіваються.
- Маса виливається у форму, застелену пергаментом.
Випікається 60-70 хвилин у духовці.
Вівсяно-гарбузове печиво
Інгредієнти: 70 г пластівців вівсянки, 220г свіжої м’якоті гарбуза, 80 г білого цукру, 2 ч. ложки пекарського порошку, 190 г високосортного борошна, 135 мл будь-якого рослинного масла, дрібку солі.
- Шматочки гарбуза варяться до м’якості, після чого пюрируются.
- Вівсянка підсмажується на сухій сковороді 8-9 хвилин.
- Компоненти з перших двох кроків змішуються. До них додаються інші складові з рецепту.
- Просеянная з пекарським порошком борошно засипається в кінці.
- Печиво формується будь-яким зручним способом. Найпростіше відсадити його на деко, застелене пергаментом, з кондитерського мішка.
Запікається ласощі 15-17 хвилин при 180 градусах.
Солодка печений гарбуз
Інгредієнти: півкіло дуже стиглого солодкого овоча, цілий лимон, 30-40 г коричневого цукру, 2 ч. ложки меленої кориці.
- М’якоть гарбуза нарізають брусочками (товщина – близько 0,7 см).
- Шматочки поливаються лимонним соком, присипаються сумішшю сухих компонентів з рецепту.
При 180-190 градусах страва запікається трохи менше півгодини.
Гарбузове панкейкі
Інгредієнти: 230 г овочевий м’якоті, 2 ст. ложки цукрового піску, склянку жирного кефіру, 2 яйця, 2 ст. високосортного борошна, дрібку солі, ½ ч. ложки соди, 3 ст. ложки олії.
- М’якоть гарбуза вариться до м’якості і пюрируется.
- До овочу додається теплий кефір та яйця.
- Після перемішування інгредієнтів до них додаються всі інші продукти з рецепту.
- Останнім у тісто вливається масло.
Панкейкі випікаються на промасленим сковороді за принципом звичайних млинців.
Домашні гарбузове цукати
Інгредієнти: кіло м’якоті гарбуза, цілий лимон, 240-270 г цукру-піску, цукрова пудра за смаком.
- Гарбуз ріжеться кубиками, лимон – тонкими скибочками.
- Підготовлені продукти шарами викладаються у велику каструлю і пересипаються піском.
- Спочатку овоч залишається на пару годин, щоб він пустив сік.
- Далі маса відправляється на вогонь. Після закипання вона вариться 7-8 хвилин.
- Сироп зливається, а гарбузове шматочки сушаться в духовці при 80 градусах 4-5 годин.
Готові цукати посипаються пудрою.
Рецепти з гарбуза на кожен день
Дуже смачні страви з гарбуза можуть стати повсякденними гостями столу.
З цього овоча вдасться зварити ситний суп або приготувати оригінальний салат для закуски.
Суп-пюре
Інгредієнти: півкіло овочевий м’якоті без насіння, підлогу-літра курячого бульйону, дрібку порошку каррі, сіль, шматочок якісного вершкового масла, цибулина.
- Кубики цибулі смажать на вершковому маслі до рум’яності.
- Далі до них надсилаються невеликі шматочки гарбуза і каррі. Маса смажиться ще пару хвилин і перекладається в каструлю.
- У ємність виливається бульйон і засипається сіль. За смаком можна додати ще трохи води.
- Вариться супчик 17-20 хвилин.
Готову страву пюрируется блендером.
Гарбуз, тушкована з овочами
Інгредієнти: півкіло м’якоті гарбуза, цибулина, солодкий болгарський перець, морква, 2 помідора, невеликий кабачок, кухонна сіль, 1 ст. ложка лимонного соку, часник за смаком, дрібку цукру, будь-які приправи.
- У сковорідці спочатку обсмажують на жирі подрібнений лук і морква. Овочі відразу солятся і підсолоджують.
- Через 6-7 хвилин в сковорідку відправляються кубики гарбуза і кабачка.
- Далі в ємність додаються брусочки перцю і скибочки томатів.
- Разом овочі тушкують під кришкою до випарювання рідини і розм’якшення всіх компонентів.
У вже готову страву додається сік лимона, подрібнені часник і приправи.
Гарбузове кексики
Інгредієнти: 370 г свіжого гарбуза, 230 г високосортного борошна, куряче яєчко, 80 мл рафінованої олії, повний стакан цукру-піску, дрібку меленої кориці і солі, 6 г пекарського порошку, 60 мл жирного молока.
- Шматочки гарбуза відварюються до м’якості і пюрируются. До отриманої маси додається масло, молоко, яйце. Разом компоненти знову обробляються блендером.
- Залишилося засипати в суміш всі сухі компоненти.
- Після перемішування тісто розливають по формах.
Печуться кексики 17-20 хвилин при дуже високій температурі в духовці.
Теплий салат з гарбуза з беконом і руколою
Інгредієнти: кіло м’якоті гарбуза, 5 ст. ложок соєвого соусу і стільки ж олії, пучок рукколи, жменя оливок без кісточок, 2 ст. ложки рідкого меду і 4 ст. ложки білого винного оцту, 3 червоні цибулини, 130 г бекону.
- Гарбуз нарізати кубиками і залити маринадом з подрібненої цибулі (1 шт.), соєвого соусу, меду і половину масла. У такому вигляді компоненти запікаються півгодини в дуже жаркій духовці.
- Смужки бекону обсмажуються, поки не стануть хрусткими.
- Що залишився лук ріжеться тонкими полуколечками. Рукола рветься руками.
- Всі підготовлені інгредієнти викладаються в салатник. Туди ж відправляються половинки оливок.
Заправляється закуска соусом з решти масла, оцту і солі.
Страви з гарбуза в мультиварці
Навіть в «розумній каструлі» можна приготувати чудові страви з обговорюваного овоча. Кращі рецепти страв з гарбуза в мультиварці представлені далі.
Тушкований гарбуз з сухофруктами
Інгредієнти: півкіло м’якоті гарбуза, 60 г вершкового масла, мед за смаком суміш родзинок, кураги і чорносливу.
- Першим ділом сухофрукти добре промиваються водою і на 6-7 хвилин заливаються окропом.
- В чашу «розумної каструлі» (змащену розтопленим маслом), викладаються шматочки очищеного гарбуза.
- Туди ж відправляються підготовлені сухофрукти. Інгредієнти за смаком поливаються медом. Можна використовувати цукор замість продукту бджільництва.
Готується корисне ласощі 50-60 хвилин у програмі гасіння.
Перлова каша з гарбузом в мультиварці
Інгредієнти: 160 г перловки, 420 г овочевий м’якоті, 380 мл фільтрованої води, кам’яна сіль за смаком.
- Промита крупа в холодній воді залишають на всю ніч.
- Вранці перловка перекладається в чашу «розумної каструлі». Туди ж відправляється і кубики гарбуза.
- Продукти солятся за смаком і заливаються водою.
Готується каша у відповідній програмі 35-45 хвилин.
Тушковані креветки в гарбузі
Інгредієнти: півкіло гарбуза, 320 г дрібних креветок, перчик чилі, цибулина, 1 див кореня імбиру, часник за смаком, 1,5 мультиварочных склянки фільтрованої води, кухонна сіль, щіпка зіри і куркуми, трохи олії.
- Спочатку на маслі у відповідному режимі смажиться подрібнений часник, тертий імбир і приправи. Через пару хвилин в ароматну масу викладаються кубики гарбуза, очищені креветки і маленькі шматочки перчика.
- Продукти заливаються водою, солятся.
В режимі випічки блюдо готується 40-45 хвилин.
Дивовижний гарбузовий кекс
Інгредієнти: 2 повних ст. тертого овоча, 1,5 ст. високосортного борошна, 1 ст. цукру-піску, 3 курячих яйця, 2 ст. ложки якісного какао, 7 ст. ложок рафінованої олії, 11 г пекарського порошку, за дрібку ваніліну і кухонної солі.
- Міксером яйця з піском збиваються до пишноти.
- Окремо змішуються залишилися сухі компоненти.
- У збиту суміш вливається масло, і додаються інгредієнти з другого кроку.
- В основу для тіста додається тертий гарбуз. Всі складові добре перемішуються.
- Маса виливається в чашу пристрою.
Готується кекс близько години в режимі «Випічка».
Готуємо для дітей
Дуже багато страв з гарбуза готуються для дітей. Малюкам подобається цей соковитий солодкий овоч. Крім того, гарбуз насичує дитячий організм вітамінами.
Гарбузовий суп в горщиках
Інгредієнти: півкіло овочевий м’якоті, 2 л фільтрованої води, півкіло курятини, цибулька, морква, сіль, 3 картоплини.
- З курки вариться бульйон.
- Картопля ріжеться брусками і розкладається по горщикам.
- Туди ж відправляються кубики гарбуза, скибочки моркви і цибулі.
- Зверху викладаються шматочки вже звареного і знятого з кісток м’яса.
Залишилось залити гущу бульйоном, посолити і відправити в духовку до м’якості овочів.
Гарбуз тушкований з яблуком і бананом
Інгредієнти: півкіло овочевий м’якоті, стиглий банан, 2 солодких яблучка, цукор-пісок за смаком, дрібку ванільного цукру, півсклянки очищеної води.
- У глибоку металеву каструлю з товстим дном і стінками почергово складаються всі підготовлені інгредієнти.
- Спочатку в ємність відправляються кубики гарбуза без шкірки і насіння, потім – шматочки кружечки яблук і бананів.
- Останніми додаються обидва види цукру. Від використання піску можна зовсім відмовитися, так як всі інгредієнти і без того солодкі.
- Поверх компонентів виливається вода.
На повільному вогні під кришкою страва буде тушкуватися 20-25 хвилин.
Рисова каша з гарбузом
Інгредієнти: 370-390 г гарбузової м’якоті, повний стакан білого круглого рису, 3-4 склянки жирного коров’ячого молока, дрібної кухонної солі, 3-4 столові ложки цукрового піску, великий шматочок вершкового масла.
- Овоч миється, чиститься і нарізати великими шматочками.
- Далі гарбуз заливається холодною водою і варять до повного розм’якшення.
- Зайва рідина з овоча зливається, після чого він перетворюється на пюре.
- До подрібненої гарбузі викладається промитий рис, додається молоко і пісок.
- Вариться близько 25 хвилин при частому помішуванні.
Подається каша з розтопленим вершковим маслом.
Гарбуз в пароварці для грудничка
Інгредієнти: стигла диня.
- Овоч ретельно миється, очищається від шкірки і насіння.
- Гарбуз нарізати великими кубиками і укладається на решітку пароварки.
- Готується овоч 17-20 хвилин до розм’якшення.
Залишається перебити гарбуз блендером, а також розвести її невеликою кількістю води/молока/суміші.
Дієтичні страви з гарбуза
Сьогодні відомо величезна кількість смачних дієтичних страв із гарбуза. Вони допоможуть схуднути і при цьому не мучитися від голоду і відсутності різноманітності в раціоні.
Гарбузовий сік для схуднення
Щоб приготувати такий сік, достатньо буде взяти свіжий соковитий і солодкий овоч, обробити його соковижималкою. Отриманий напій приймається по 1 склянці на добу протягом 3 тижнів. За смаком його можна розбавляти фільтрованої кип’яченою водою.
Гарбузовий сік виводить з організму зайву рідину і токсини. Заборонено вживати його людям, схильним до диареям і мають недуги підшлункової залози.
Дієтичні оладки
Інгредієнти: 620 г гарбузової м’якоті, 3 яблука, 2 курячих яйця, по дрібці солі і соди, 6 ст. ложок високосортного борошна.
- Гарбуз подрібнюється за допомогою самої дрібної терки. Теж потрібно виконати і з очищеними яблуками.
- Компоненти заливаються склянкою води і тушкують в сотейники 12-15 хвилин до м’якості. За смаком на цьому етапі можна додати в суміш цукор.
- Залишається всипати в тісто борошно і використовувати продукти, що залишилися.
Готова густа маса невеликими порціями виливається на розігріту сковорідку. Коржі потрібно обсмажувати по парі хвилин з кожного боку.