Хто б міг подумати, що всього лише один яскравий фрукт оранжевого кольору здатний сорбувати важкі метали, підвищувати тонус і життєву енергію, нормалізувати рівень цукру, виводити з організму токсини і холестерин. Здавалося б, що такий корисний продукт повинен зустрічатися в щоденному раціоні повсюдно, але для більшості страви з хурми – це щось екзотичне. Так може бути варто внести в своє харчування більше смачної екзотики?
Ніжна запіканка з хурми і сиру
Сирна запіканка з хурмою по своїй ніжності нагадує суфле. Шматочки фрукта помаранчевого надають випічці цікавий смак, а манка, присутня у складі, абсолютно не відчувається.
Пропорції інгредієнтів:
- 600 г сиру;
- 600 мл води;
- 450 г хурми;
- 100 г манки;
- 100 г цукру;
- 2 яйця;
- 60 мл сметани;
- 25 г вершкового масла;
- 50 р панірувальних сухарів.
Рецепт запіканки по кроках:
- М’якоть хурми нарізати кубиками, залити водою і довести до кипіння. Потім всипати в киплячу воду з фруктами манну крупу і варити кашу 2-3 хвилини, остудити.
- Сир протерти через металеве сито. Яйця збити з цукром. З’єднати разом манку з хурмою, сир і збиті яйця.
- Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла і обсипати сухарями. Перекласти у форму сирну масу, розрівняти і змастити зверху сметаною.
- Готувати запіканку 42-45 хвилин при 180 градусах.
Для красивої подачі витягнуте з форми страву можна посипати коричневим цукром, який потім карамелизовать за допомогою газового пальника.
Дуже смачний рецепт запікання м’яса
З хурми і м’яса можна приготувати смачні крученики, які можуть урізноманітнити щоденне меню і в той же час не загубляться на святковому столі.
Для запікання м’яса з хурмою знадобляться:
- 500 р свинини;
- 2 стиглі хурми;
- 100 мл білого вина;
- 60 мл соєвого соусу;
- 3 г сушеного чебрецю;
- 1 яйце;
- 50 г панірувальних сухарів;
- 30 мл рослинного масла;
- сіль, перець.
Готуємо наступним чином:
- Свинину нарізати пластами, які добре відбити з обох сторін і замаринувати в суміші з вина, соєвого соусу і чебрецю. Тривалість маринування – 1 годину.
- Хурму перетворити в пюре. Замариновані пласти м’яса посолити-поперчити. Зверху викласти на м’ясо пюре і згорнути рулетиком, які перев’язати кулінарною ниткою.
- Спокутувати рулетики у збитому яйці і обваляти в сухарях, потім обсмажити на рослинному маслі. Далі скласти в форму для запікання і відправити в духовку на 40 хвилин при 200 градусах до красивої рум’яної скоринки.
Подають блюдо гарячим з салатом або іншим улюбленим гарніром, попередньо видаливши кулінарну нитку.
Приголомшливо корисний салат з моцарелою
Салат з хурми з моцарелою гармонійно поєднує в собі солодкість фруктів, ніжність сиру і прянощі зелені. Крім вітамінної користі блюдо здатне подарувати ще й помаранчеве настрій, якого так часто не вистачає в холодну пору.
Щоб приготувати цю закуску потрібно взяти:
- 1 стиглий, але міцну хурму;
- 125 г моцарели;
- 50 р салату Рукола;
- 20 г насіння соняшнику;
- 15 мл оливкової олії;
- 15 мл соку лимона;
- 5 г меду;
- 3 г сухих італійських трав.
Спосіб готування:
- Хурму нарізати на скибочки, які розкласти по периметру салатної тарілки. Зверху на кожну скибочку фрукта покласти кружальце сиру, в центр тарілки – вимитий і обсушенный салат.
- Мед, лимонний сік, сухі трави і масло змішати разом. Посипати салат насінням соняшнику і полити заправкою.
Це яскравою, корисне і апетитне блюдо можна подавати відразу ж після приготування.
Пиріг-перевертиш з хурмою
Недостиглі плоди хурми з щільною м’якоттю можна перетворити в дуже смачну і затишну домашню випічку – пиріг-перевертиш з рубленого сирного тіста з начинкою з карамелізованих фруктів. Термічна обробка і карамель повністю нейтралізують терпкість хурми.
Перелік продуктів для тіста та начинки:
- 300 г сиру;
- 150 г холодного масла;
- 150 г борошна;
- 3 г солі;
- 125 г цукру, в тому числі 5 г в тісто;
- 75-90 мл води, з них 60 мл для карамелі;
- 2 помаранчевих плодів хурми.
Черговість дій:
- Сир протерти через сито, змішати з сіллю, цукром і борошном до стану крихти. Потім у неї порубати масло. Підливаючи трохи воду, зібрати тісто в грудку і відправити на півгодини на холод.
- Воду і цукор змішати в сковороді і поставити на помірний вогонь. Варити солодку суміш до красивого карамельного кольору. Вимиту хурму нарізати на часточки.
- Форму для пирога застелити пергаментом. На дно вилити карамель, в ній втопити скибочки хурми, а зверху накрити все тестом, розкатаним в корж товщиною 7-8 мм.
- Випікати пиріг приблизно 20 хвилин при 220-240 градусів. Готовий пиріг трохи потримати в формі, щоб карамель загусла, а потім перевернути на сервірувальне блюдо і зняти папір.
Якщо після формування пирога залишиться трохи тесту, його можна застосувати для випічки рогаликів або сирного печива. Кілька днів його можна зберігати в холодильнику, поки пиріг не буде їстися.
Як приготувати сушену хурму
Сушена або в’ялена хурма часто з’являється на новорічному застіллі в Грузії. Там страву з сушеної хурми називають «Чірі». У середній смузі не вийде засушити плоди цілком, на свіжому повітрі, як це роблять у Грузії або на Тайвані, але цілком можливо висушити її скибочками в духовці.
Для цього потрібно:
- 500 г хурми;
- ½ Лимона (сік).
Як сушити:
- Плоди для сушіння вимити і витерти насухо рушником. Після цього нарізати їх кружальцями по 1-1,5 см, скласти в миску, полити лимонним соком і перемішати. Це дозволити зберегти гарний колір сушіння.
- Деко застелити пергаментом і розкласти на ньому підготовлені кружальця фрукта помаранчевого. Поставити деко в духовку, розігріту до 60-70 градусів. Сушити з відчиненими дверцятами 6-7 годин.
Для сушіння підходять тільки не переспілі плоди зі щільною м’якоттю, які тільки починають змінювати свій колір з зеленого на жовтогарячий.
Незвичайне морозиво
М’яке морозиво з хурми і банана – це приголомшливо смачно і корисно, оскільки в цьому ласощах немає ні цукру, ні консервантів, ні барвників, тільки смак і користь фруктів.
На чотири порції такого десерту потрібно взяти:
- 4 хурми;
- 1 банан;
- 5 мл лимонного соку;
- кориця і м’ята для подачі.
Процес приготування:
- М’якоть банана нашаткувати кружечками, які на 3 години відправити у морозильну камеру.
- У плодів хурми зрізати верхівки гострим ножем, а м’якоть обережно вибрати ложечкою, щоб вийшли імпровізовані стаканчики.
- В чаші блендера збити в ніжну кремову масу заморожений банан і м’якоть хурми. Наповнити морозивом стаканчики з фруктів. Зверху посипати десерт корицею і прикрасити листочками м’яти.
Цей рецепт – прекрасний спосіб прилаштувати банани, які вже переспели. Їх просто можна заморозити, а потім по трохи використовувати для приготування морозива.
Манник з хурмою в мультиварці
Манник з хурми в мультиварці – це ніжна випічка з пишною текстурою і свіжим смаком. Скибочка такого коржика прекрасно підійде в якості полуденка або перекусу.
Для його приготування знадобляться:
- 3 яйця;
- 100 г цукру;
- 200 мл кефіру;
- 200 г манки;
- 150 г сиру;
- 1 хурма;
- 2-3 г ваніліну;
- 7 г розпушувача;
- 130 г борошна.
Послідовність випічки в мультиварці:
- Кефір змішати з крупою і відставити в сторону приблизно на чверть години. Сир протерти через сито. З хурми зняти шкірку, а м’якоть перетворити в пюре за допомогою блендера.
- Яйця збити з цукром, додати до них сир, фруктове пюре, набряклі манку і ванілін. Все гарненько розмішати. Після цього в тісто відправити борошно, змішану з розпушувачем.
- Перелити тісто в змащену мультикастрюлю і готувати в режимі «Випічка» півтори години. Після випічки остудити маннік на решітці. Перед подачею його можна припорошити цукровою пудрою.
Кефір у переліку інгредієнтів можна замінити питним йогуртом без наповнювачів, ряжанкою або кислим молоком.
Десерт «Тірамісу» з хурмою
Це по-справжньому зимовий варіант улюбленого багатьма десерт «Тірамісу». Злегка терпкий смак фрукта помаранчевого ідеально доповнює крем з рікотти і печиво савояди.
Пропорції інгредієнтів:
- 180 г рікотти або м’якого пастоподобного сиру;
- 150 г печива савояди;
- 2 середні або одна велика хурма;
- 2 яйця;
- 80 г цукру;
- 150 мл кави;
- 5 мл коньяку;
- розмарин і какао-порошку.
Хід роботи:
- Жовтки з цукром на паровій бані заварити до загустіння при енергійному помішуванні. Потім зняти з вогню і продовжувати заважати жовтки віночком до їх повного остигання.
- Рікотту кімнатної температури перекласти в охолоджені білки і старанно збити. Окремо в пишну стійку масу збити білки. Потім акуратно з’єднати білки і жовтково-сирну масу.
- Хурму нарізати невеликими однаковими кубиками. Каву змішати з коньяком, а печиво розламати на половинки.
- На дно келиха покласти ложку крему, на неї – попередньо искупанное в каву печиво, далі – хурма, крем, печиво, хурма і крем. Келихи з десертом затягнути зверху харчовою плівкою і прибрати на ніч або 8-10 годин в холодильник.
Перед подачею «Тірамісу» слід прикрасити, внісши в традиційний декор кілька характерних штрихів. Вміст келиха припорошити какао, а зверху красиво укласти 1-2 доки хурми і кілька листочків розмарину.
Як видно з добірки, з хурми можна приготувати найрізноманітніші страви, які порадують смакові рецептори і м’ясоїдів, і сластьон, і веганів. Але окрім нових смакових поєднань страви з хурми здатні підняти настрій і розфарбувати світ у яскраві веселкові кольори.