Страви з хурми – 8 смачних і дуже корисних рецептів

Хто б міг подумати, що всього лише один яскравий фрукт оранжевого кольору здатний сорбувати важкі метали, підвищувати тонус і життєву енергію, нормалізувати рівень цукру, виводити з організму токсини і холестерин. Здавалося б, що такий корисний продукт повинен зустрічатися в щоденному раціоні повсюдно, але для більшості страви з хурми – це щось екзотичне. Так може бути варто внести в своє харчування більше смачної екзотики?

Ніжна запіканка з хурми і сиру

Сирна запіканка з хурмою по своїй ніжності нагадує суфле. Шматочки фрукта помаранчевого надають випічці цікавий смак, а манка, присутня у складі, абсолютно не відчувається.

Пропорції інгредієнтів:

  • 600 г сиру;
  • 600 мл води;
  • 450 г хурми;
  • 100 г манки;
  • 100 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 60 мл сметани;
  • 25 г вершкового масла;
  • 50 р панірувальних сухарів.

Рецепт запіканки по кроках:

  • М’якоть хурми нарізати кубиками, залити водою і довести до кипіння. Потім всипати в киплячу воду з фруктами манну крупу і варити кашу 2-3 хвилини, остудити.
  • Сир протерти через металеве сито. Яйця збити з цукром. З’єднати разом манку з хурмою, сир і збиті яйця.
  • Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла і обсипати сухарями. Перекласти у форму сирну масу, розрівняти і змастити зверху сметаною.
  • Готувати запіканку 42-45 хвилин при 180 градусах.

Для красивої подачі витягнуте з форми страву можна посипати коричневим цукром, який потім карамелизовать за допомогою газового пальника.

Дуже смачний рецепт запікання м’яса

З хурми і м’яса можна приготувати смачні крученики, які можуть урізноманітнити щоденне меню і в той же час не загубляться на святковому столі.

Для запікання м’яса з хурмою знадобляться:

  • 500 р свинини;
  • 2 стиглі хурми;
  • 100 мл білого вина;
  • 60 мл соєвого соусу;
  • 3 г сушеного чебрецю;
  • 1 яйце;
  • 50 г панірувальних сухарів;
  • 30 мл рослинного масла;
  • сіль, перець.

Готуємо наступним чином:

  • Свинину нарізати пластами, які добре відбити з обох сторін і замаринувати в суміші з вина, соєвого соусу і чебрецю. Тривалість маринування – 1 годину.
  • Хурму перетворити в пюре. Замариновані пласти м’яса посолити-поперчити. Зверху викласти на м’ясо пюре і згорнути рулетиком, які перев’язати кулінарною ниткою.
  • Спокутувати рулетики у збитому яйці і обваляти в сухарях, потім обсмажити на рослинному маслі. Далі скласти в форму для запікання і відправити в духовку на 40 хвилин при 200 градусах до красивої рум’яної скоринки.
Дивіться також:  Фруктовий салат – 18 рецептів приготування для дітей і дорослих

Подають блюдо гарячим з салатом або іншим улюбленим гарніром, попередньо видаливши кулінарну нитку.

Приголомшливо корисний салат з моцарелою

Салат з хурми з моцарелою гармонійно поєднує в собі солодкість фруктів, ніжність сиру і прянощі зелені. Крім вітамінної користі блюдо здатне подарувати ще й помаранчеве настрій, якого так часто не вистачає в холодну пору.

Щоб приготувати цю закуску потрібно взяти:

  • 1 стиглий, але міцну хурму;
  • 125 г моцарели;
  • 50 р салату Рукола;
  • 20 г насіння соняшнику;
  • 15 мл оливкової олії;
  • 15 мл соку лимона;
  • 5 г меду;
  • 3 г сухих італійських трав.

Спосіб готування:

  • Хурму нарізати на скибочки, які розкласти по периметру салатної тарілки. Зверху на кожну скибочку фрукта покласти кружальце сиру, в центр тарілки – вимитий і обсушенный салат.
  • Мед, лимонний сік, сухі трави і масло змішати разом. Посипати салат насінням соняшнику і полити заправкою.

Це яскравою, корисне і апетитне блюдо можна подавати відразу ж після приготування.

Пиріг-перевертиш з хурмою

Недостиглі плоди хурми з щільною м’якоттю можна перетворити в дуже смачну і затишну домашню випічку – пиріг-перевертиш з рубленого сирного тіста з начинкою з карамелізованих фруктів. Термічна обробка і карамель повністю нейтралізують терпкість хурми.

Перелік продуктів для тіста та начинки:

  • 300 г сиру;
  • 150 г холодного масла;
  • 150 г борошна;
  • 3 г солі;
  • 125 г цукру, в тому числі 5 г в тісто;
  • 75-90 мл води, з них 60 мл для карамелі;
  • 2 помаранчевих плодів хурми.

Черговість дій:

  • Сир протерти через сито, змішати з сіллю, цукром і борошном до стану крихти. Потім у неї порубати масло. Підливаючи трохи воду, зібрати тісто в грудку і відправити на півгодини на холод.
  • Воду і цукор змішати в сковороді і поставити на помірний вогонь. Варити солодку суміш до красивого карамельного кольору. Вимиту хурму нарізати на часточки.
  • Форму для пирога застелити пергаментом. На дно вилити карамель, в ній втопити скибочки хурми, а зверху накрити все тестом, розкатаним в корж товщиною 7-8 мм.
  • Випікати пиріг приблизно 20 хвилин при 220-240 градусів. Готовий пиріг трохи потримати в формі, щоб карамель загусла, а потім перевернути на сервірувальне блюдо і зняти папір.
Дивіться також:  Салат з в’яленими помідорами – 9 рецептів

Якщо після формування пирога залишиться трохи тесту, його можна застосувати для випічки рогаликів або сирного печива. Кілька днів його можна зберігати в холодильнику, поки пиріг не буде їстися.

Як приготувати сушену хурму

Сушена або в’ялена хурма часто з’являється на новорічному застіллі в Грузії. Там страву з сушеної хурми називають «Чірі». У середній смузі не вийде засушити плоди цілком, на свіжому повітрі, як це роблять у Грузії або на Тайвані, але цілком можливо висушити її скибочками в духовці.

Для цього потрібно:

  • 500 г хурми;
  • ½ Лимона (сік).

Як сушити:

  • Плоди для сушіння вимити і витерти насухо рушником. Після цього нарізати їх кружальцями по 1-1,5 см, скласти в миску, полити лимонним соком і перемішати. Це дозволити зберегти гарний колір сушіння.
  • Деко застелити пергаментом і розкласти на ньому підготовлені кружальця фрукта помаранчевого. Поставити деко в духовку, розігріту до 60-70 градусів. Сушити з відчиненими дверцятами 6-7 годин.

Для сушіння підходять тільки не переспілі плоди зі щільною м’якоттю, які тільки починають змінювати свій колір з зеленого на жовтогарячий.

Незвичайне морозиво

М’яке морозиво з хурми і банана – це приголомшливо смачно і корисно, оскільки в цьому ласощах немає ні цукру, ні консервантів, ні барвників, тільки смак і користь фруктів.

На чотири порції такого десерту потрібно взяти:

  • 4 хурми;
  • 1 банан;
  • 5 мл лимонного соку;
  • кориця і м’ята для подачі.

Процес приготування:

  • М’якоть банана нашаткувати кружечками, які на 3 години відправити у морозильну камеру.
  • У плодів хурми зрізати верхівки гострим ножем, а м’якоть обережно вибрати ложечкою, щоб вийшли імпровізовані стаканчики.
  • В чаші блендера збити в ніжну кремову масу заморожений банан і м’якоть хурми. Наповнити морозивом стаканчики з фруктів. Зверху посипати десерт корицею і прикрасити листочками м’яти.

Цей рецепт – прекрасний спосіб прилаштувати банани, які вже переспели. Їх просто можна заморозити, а потім по трохи використовувати для приготування морозива.

Манник з хурмою в мультиварці

Манник з хурми в мультиварці – це ніжна випічка з пишною текстурою і свіжим смаком. Скибочка такого коржика прекрасно підійде в якості полуденка або перекусу.

Для його приготування знадобляться:

  • 3 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 200 мл кефіру;
  • 200 г манки;
  • 150 г сиру;
  • 1 хурма;
  • 2-3 г ваніліну;
  • 7 г розпушувача;
  • 130 г борошна.
Дивіться також:  Салат з печінки тріски – класичний рецепт

Послідовність випічки в мультиварці:

  • Кефір змішати з крупою і відставити в сторону приблизно на чверть години. Сир протерти через сито. З хурми зняти шкірку, а м’якоть перетворити в пюре за допомогою блендера.
  • Яйця збити з цукром, додати до них сир, фруктове пюре, набряклі манку і ванілін. Все гарненько розмішати. Після цього в тісто відправити борошно, змішану з розпушувачем.
  • Перелити тісто в змащену мультикастрюлю і готувати в режимі «Випічка» півтори години. Після випічки остудити маннік на решітці. Перед подачею його можна припорошити цукровою пудрою.

Кефір у переліку інгредієнтів можна замінити питним йогуртом без наповнювачів, ряжанкою або кислим молоком.

Десерт «Тірамісу» з хурмою

Це по-справжньому зимовий варіант улюбленого багатьма десерт «Тірамісу». Злегка терпкий смак фрукта помаранчевого ідеально доповнює крем з рікотти і печиво савояди.

Пропорції інгредієнтів:

  • 180 г рікотти або м’якого пастоподобного сиру;
  • 150 г печива савояди;
  • 2 середні або одна велика хурма;
  • 2 яйця;
  • 80 г цукру;
  • 150 мл кави;
  • 5 мл коньяку;
  • розмарин і какао-порошку.

Хід роботи:

  • Жовтки з цукром на паровій бані заварити до загустіння при енергійному помішуванні. Потім зняти з вогню і продовжувати заважати жовтки віночком до їх повного остигання.
  • Рікотту кімнатної температури перекласти в охолоджені білки і старанно збити. Окремо в пишну стійку масу збити білки. Потім акуратно з’єднати білки і жовтково-сирну масу.
  • Хурму нарізати невеликими однаковими кубиками. Каву змішати з коньяком, а печиво розламати на половинки.
  • На дно келиха покласти ложку крему, на неї – попередньо искупанное в каву печиво, далі – хурма, крем, печиво, хурма і крем. Келихи з десертом затягнути зверху харчовою плівкою і прибрати на ніч або 8-10 годин в холодильник.

Перед подачею «Тірамісу» слід прикрасити, внісши в традиційний декор кілька характерних штрихів. Вміст келиха припорошити какао, а зверху красиво укласти 1-2 доки хурми і кілька листочків розмарину.

Як видно з добірки, з хурми можна приготувати найрізноманітніші страви, які порадують смакові рецептори і м’ясоїдів, і сластьон, і веганів. Але окрім нових смакових поєднань страви з хурми здатні підняти настрій і розфарбувати світ у яскраві веселкові кольори.