Качине м’ясо досить непросте в приготуванні. Але, якщо правильно його підготувати і обробити, то вийде ситна страва, найцінніший джерело білка, мінеральних речовин і вітамінів.
Як приготувати качку в духовці цілком
Інгредієнти: середня тушка качки, 3 – 4 яблука, 4 стиглі темні сливи, 1 ст. л. дрібної солі, 3 щіпки улюблених спецій для птиці, 35 мл класичного соєвого соусу, 25 мл рідкого меду.
- Тушка птиці укладається в глибоку тарілку і поливається крутим окропом. Це не дасть шкірі лопнути під час подальшого запікання.
- В качку втираються спеції і сіль, після чого вона буде «відпочивати» півгодини.
- Очищаються фрукти і нарізати часточками. Ними наповнюється тушка. Отвір зашивають.
- На выстеленном пергаментом деку качка в духовці цілком запікається спинкою вгору.
- Через 45 хвилин готування при 180 градусах птах витягується назовні, поливається сумішшю соєвого соусу і меду.
Запікання триває ще 20 – 25 хвилин.
Святковий рецепт з яблуками
Інгредієнти: тушка вагою близько 1,5 кг, 5 – 6 кислих яблук, ½ ч. л. меленої кориці, 2 ст. л. меду, стільки ж яблучного оцту, 430 мл питної води, сіль, щіпка сушеного імбиру і перців різних кольорів, часник.
- Підготовлену качку натерти маринадом з меду, оцту, води, кориці, перцю. Суміш цих компонентів доводиться до кипіння, після чого виливається на тушку.
- Ще теплу птицю потрібно натерти імбиром, сіллю, размятым часником.
- Кожне яблуко прямо в шкірці ріжеться на 4 – 6 частин. З них видаляються серцевини. Скибочки фруктів присипаються сіллю і корицею.
- Яблуками фарширується качка. Отвір на черевці закріплюється шпажками.
- Птах загортається в пакет для запікання спинкою вниз. Кінці конструкції зав’язуються. Пакет з качкою викладається на глибоке деко. Якщо на покритті немає отворів для виходу пари, їх потрібно зробити самому зубочисткою.
- Через 1,5 години запікання в дуже гарячій духовці тушка змащують медом.
Готується качка ще 7 – 8 хвилин при 220 – 230 градусах.
Запечена з картоплею
Інгредієнти: середня качина тушка, 1 кг картоплі, 5 яблук, 2 ст. л. крупної солі, часник, спеції для птиці, 1 ст. л. абрикосового джему.
- З птиці зрізаються жирові прошарки без шкіри (на виході з черевця), а також кінцівки і шия.
- На деко застеляється відразу декілька шарів фольги.
- На тушці в районі грудей робиться кілька надрізів гострим ножем.
- Птах натирається сіллю, размятым часником і спеціями. Обробляється, у тому числі і всередині.
- Зверху качка покривається фольгою і забирається в холод мінімум на годину.
- Поряд з тушкою розкладаються великі часточки яблук прямо в шкірці. Всі продукти покриваються фольгою.
- Страва буде запікатися в жаркому духовому шафі 60 – 70 хвилин.
- Фольга розрізається, з дека зливається виділився жир.
- Картопля ріжеться шматочками і посипається сіллю. Зверху виливається жир від качки.
- Скибочки овоча розкладаються на деко навколо птахи.
Вже без фольги компоненти запікаються 40 – 50 хвилин. Достатньо температури 180 градусів.
Як загасити птицю в мультиварці
Інгредієнти: 730 г будь-яких частин тушки качки, цибулина, сіль, морква, склянку кип’яченої води, лист лаврушки, часник, спеції для птиці.
- Шматочки качки відправляються смажитися в чашу приладу з невеликою кількістю масла. До них одразу висипаються спеції і сіль. В процесі шматочки птиці перевертаються.
- Після закінчення обсмажування качки в чашу переміщуються всі подрібнені овочі. Процес триває ще пару хвилин.
- У ємність вливається гаряча вода з сіллю, додається лаврушка і подрібнений часник.
Молоденька качка в мультиварці буде тушкуватися 70 хвилин, а стара птиця – 110 – 120 хвилин.
Класична качка по-пекінськи
Інгредієнти: тушка молодий качки (приблизно на 2 кг), 2 ст. л. крупної солі, 4 ст. л. хересу, стільки ж рідкого меду і класичного соєвого соусу, 1 ст. л. кунжутного масла, 2 ч. л. тертого імбиру, чорний перець.
- З качки видаляється все зайве – жир в області куприка, верхня частина крил, залишки пір’я і т. д. Далі вона промивається водою і обдается окропом.
- Підготовлена птиця з усіх сторін поливається хересом, натирається сіллю і вмощується на дволітрову банку. Ємність встановлюється в таз. Конструкція переміщається в прохолоду на всю ніч.
- Прямо на банку качка обмазується половиною меду і залишається ще на 12 – 14 годин.
- Птах знімається з банки, викладається на решітку, встановлену на деко з водою. Вся конструкція покривається фольгою і відправляється в гарячу духовку на 80 хвилин.
- Половина соєвого соусу змішується з імбиром, перцем, олією. Цією масою змащується частково готова птах. Вона перекладається вже просто на решітку без дека і фольги.
- Ще 25 хвилин тушка буде готуватися при 260 градусах.
- Змішується залишився мед і соєвий соус. Ними змащується птах.
Залишилося готувати пекінську качку ще 10 – 12 хвилин під грилем. Після цього духовка не відкривається ще 10 хвилин.
Як смачно приготувати качку шматочками
Інгредієнти: 830 г будь-яких частин качки, спеції, сіль, 1 ч. л. рідкого меду, стільки ж лимонного фрешу, по дрібці куркуми і паприки, часник.
- Шматочки птиці складаються в загальну посуд – солятся, посипаються спеціями.
- Соєвий соус змішується з медом, подрібненим часником, соком лимона, куркумою і паприкою. Продукти перемішуються.
- Шматочки птиці поливаються маринадом, залишаються на 90 хвилин.
- Качка разом із заливкою переміщається в рукав для запікання. Його кінці фіксуються з двох сторін.
- Запікається блюдо в заздалегідь добре розігрітій духовці 2 години.
Для приготування качки шматочками буде достатньо температури 180 – 190 градусів.
Різдвяний рецепт запікання з апельсинами
Інгредієнти: качка на 2 кг, 3 великих апельсина, 4 черешка селери, лимон, сіль, шавлія+розмарин+будь-які інші трави, 2 ст. л. солодкого вина, стільки ж рідкого меду, 1 ст. л. олії оливи.
- З лимона вичавлюється сік. З’єднується з медом, маслом, усіма приправами.
- Підготовлена тушка птах натирається сіллю і маринадом з минулого кроку. Залишають на декілька годин. Чим довше качка буде маринуватися, тим краще.
- Апельсини добре миються, крупно ріжуться, з’єднуються з подрібненим селерою. Цими компонентами фарширується качина тушка.
Птах запікається в духовці 130 хвилин, періодично поливається вином.
Плов в мультиварці
Інгредієнти: 730 г качки, 1 шт. моркви, 3 зубки часнику, 2 цибулини, 830 мл води, 1,5 склянки рису, сіль, набір ароматних трав для плову.
- Шматки качки обрізаються від жиру. Жир злегка розтоплюється в чаші приладу і забирається. На ньому смажаться всі овочі та часник.
- Туди ж кладуть шматки птиці.
- Продукти кілька хвилин готуються разом.
- Додається трохи води, сіль, трави.
- Активується режим гасіння на півгодини.
- З продуктів розподіляється рис. Доливається вода.
Плов готується у відповідному режимі до завершення.
Філе птиці в медово-гірчичному соусі
Інгредієнти: ціла качка, по 3 ст. л. гірчиці і натурального меду, 130 мл води, 2 ч. л. солі, суміш перців.
- З кісток зрізається всі філе качки.
- До шматочках птиці виливається суміш з меду, води і всіх інших інгредієнтів. Вони маринуються пару годин.
- Далі філе можна за бажанням обсмажити на сковорідці або запекти в жароміцної формі до готовності птиці.
Смажаться або запікаються шматочки качки разом з маринадом.
Тушкована качка в казані
Інгредієнти: 1 кг качки, 820 картоплі, 6 – 7 помідорів, 1 ст. води, 3 цибулини, часник, 3 колечка гострого перцю, сіль.
- Тушка птиці ріжеться порційними шматками. Солиться.
- У розігрітий казан викладається пару скибочок качки. Коли жир почне топитися, можна додавати інші.
- Найзручніше обсмажувати птицю скибочками. Щоб вона не тушкувалась, а покривалася апетитною скоринкою.
- Велика кількість виділеного жиру виливається з казана.
- У нього повертається м’ясо і всі овочі. Виливається вода. Додаються кільця перцю. Помідори краще не різати, а пропустити через м’ясорубку.
Під кришкою на маленькому вогні блюдо нудиться 45 – 50 хвилин. Якщо додати в казан більше води або бульйону, вийде густий качиний суп.
Качина грудка запечена в тісті
Інгредієнти: велика грудка, 2 листи листкового тіста, сіль, приправи.
- Грудка ділиться на два філе. На шкірці обох частин робляться надрізи. Додається сіль, приправи.
- Заготовки викладаються на холодну сковороду шкірою вниз. Філе смажиться з двох сторін до скоринки.
- Напівготове м’ясо загортається в тісто. Кожен шматочок – окремо.
- Тісто згорнути рулетом.
- Грудки запікаються чверть години при 200 градусах.
- Тісто за цей час має стати золотистим.
Готову страву нарізають невеликими шматочками і подається гарячим.
Кассуле по-тулузски
Інгредієнти: качина ніжка, 90 г гусячого жиру, 1 ст. л. морської солі, свиняча ковбаса, 60 г бекону, 1 ст. білої квасолі, часник, 2 морквини, цибулина, 1 ст. л. томатного соусу, морська сіль, 1 ст. курячого бульйону, 1 ст. л. олії оливи, перець.
- Ніжка в морській солі забирається маринуватися на 3 – 4 години.
- Обсмажується на тихому вогні трохи менше години. Масло додавати не потрібно, вистачить виділеного жиру.
- Квасолю заздалегідь замочити на ніч.
- У казані овочі обсмажуються і часник на олії оливи. До них вливається бульйон, додається перець, томатний соус.
- Через 20 хвилин томління додаються шматочки ковбаски і бекону.
- Ще через 6 хвилин маса солиться і перекладається у форму для запікання.
- Зверху розташовується качина ніжка.
Готується блюдо в духовці без конвекції півгодини. Температура 180 градусів.
Фарширована гречкою в духовці
Інгредієнти: велика сира качка, ½ ст. крупи, цибулинка, стебло селери, морська сіль, дрібна морква, прованські трави.
- Вариться дуже розсипчаста гречана каша. Підсоленої води для неї потрібно взяти в два рази більше, ніж зазвичай. Каша змішується з кубиками обсмаженої цибулі і подрібненим селерою.
- Тушка птиці з кожної сторони натирається сіллю, фарширується масою з минулого кроку. Качка зашивається.
- Печеться в гарячій духовій шафі 120 хвилин.
- Періодично птицю потрібно поливати витопленим жиром.
Смачніше всього готувати таке блюдо з домашньої качки.
Готуємо птицю із брусничним соусом
Інгредієнти: 2 качиних ніжки, 130 г брусниці, 3 ст. л. сметани, сіль, кілька гілочок чебрецю і розмарину, 4 шт. цибулі-шалот.
- Ніжки птиці покриваються сіллю. Можна взяти і будь-які спеції.
- Обсмажують з обох боків до появи рум’яних смужок на боках.
- Цибулю дрібно ріжеться, смажиться. До вже зарумянившемуся овочу викладається сметана. До неї виливається ½ ст. окропу.
- У соус викладаються листя з гілочок розмарину і чебрецю. Він переміщається в гусятницю разом з ніжками.
- Під кришкою страву гаситься в духовці 2 години. Виставляється середня температура.
Птах витягується. Уварившийся соус з’єднується з брусницею і перебивається блендером. При необхідності можна загущатися його крохмалем.
Як смачно приготувати дику качку
Інгредієнти: тушка дикої качки, сіль, лимон, спеції, 2 ст. л. оцту.
- Птах укладається в гусятницю, заливається водою і забирається в жарку духовку на 7 хвилин. Качка перевертається і знову запікається стільки ж часу. Це дозволить позбавити дичину від неприємного специфічного запаху.
- Тушка ріжеться порційними шматками. На кожному робляться надрізи.
- Шматочки птиці змішуються з соком цілого лимона, обраними спеціями, оцтом і сіллю.
- Качка маринується всю ніч.
- Зранку вона разом з маринадом відправляється на сковороду. Гаситься під кришкою 40 хвилин.
Коли волога випарується, кришка прибирається, качка смажиться до рум’яності.
Запікаємо в рукаві в духовці
Інгредієнти: ціла качина тушка, сіль, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 див. свіжого імбиру, 1 ст. л. соку лимона, стільки ж меду, сік за смаком, суміш перців.
- Всі продукти змішуються в маринад для качки. Імбир попередньо зачищається і дрібно треться.
- Ароматною сумішшю заливається підготовлена тушка, що прибирається в пакет для запікання разом з маринадом. Перекладається на 7 – 8 годин на холод.
- Прямо в рукаві птах переміщається в заздалегідь розігріту до 170 – 180 градусів духовку.
Якщо з качки почала витікати прозора рідина, значить, страва готова.
В’ялена качина грудка в домашніх умовах
Інгредієнти: качина грудка, 60 мл коньяку, гілочка розмарину, чорний перець горошком, щіпка чилі і чебрецю, морська сіль, 1 ст. л. цукру, по 5 шт. запашного чорного перцю і ялівцю.
- Спеції потовкти у велику крихту.
- Додати цукор, коньяк, сіль.
- Качина грудка розкладається. На її шкірці робляться надрізи. Грудка ріжеться на дві рівні частини.
- По птаху розподіляється пряна суміш. Качка переміщається в прохолоду на 6 годин. В процесі пару разів перевертається.
- Далі струшується зайва сіль. Грудки обтираються рушниками з паперу.
- Кожна частина загортається в бавовняну тканину. Заготовки прибираються в холодильник на тиждень.
Періодично згортки перевертаються. Перші два дні тканина змінюється.
Птах, тушкована з капустою
Інгредієнти: 1 кг м’яса качки, ½ кг капусти, 2 цибулини, 1 ст. л. томат-пасти, 2 морквини, лаврове листя, щіпка базиліка і барбарису, сіль.
- Птах нарізають скибками. З них забирається зайвий жир.
- Качка обсмажується в казані близько 10 хвилин. Витопився жир зливається.
- До м’яса додаються подрібнені овочі, крім капусти, лаврове листя, сіль, спеції. Доливається ½ ст. води. Компоненти тушкують під кришкою 12 хвилин.
- Капуста шинкуется і розминається руками. Додається в загальну ємність. Додається ще сіль, стільки ж води.
Блюдо тушкується до м’якості капусти. Залишилося додати томат-пасту і готувати частування 4 – 6 хвилин.
Тушку качки перед приготуванням завжди потрібно правильно обробляти. Общипувати з неї залишки пір’я, видаляти великі шматки жиру. Щоб полегшити собі завдання, краще купувати випатрану качку.