Картопля – один з головних інгредієнтів сучасних господинь. З неї готують супи, і млинці, і салати і гарніри, і, звичайно, всілякі гарячі страви на друге. Будь-які з них виходять смачними і дуже ситними. Кращі рецепти страв з картоплі публікуються нижче.
Страви з картоплі в духовці
Якщо у кулінара немає можливості довго займатися обідом, то кращим рішенням буде приготувати картоплю в духовці. Є багато цікавих і простих варіантів таких страв.
Запіканка з тертої картоплі з сиром і часником
Інгредієнти: кіло картоплі, 170 г сиру, 4 – 6 зуб. часнику, 3 яйця, півсклянки майонезу, сіль.
- Весь сир крупно треться. Одна половина вийшла стружки змішується з збитим яйцем (одним), інша – з майонезом, подрібненим часником та іншими яйцями.
- Картопля також натирається на крупній тертці і змішується з другої (майонезній) яєчною масою.
- Вона солиться і викладається у форму.
- Зверху виливається яйце з сиром.
Готується частування 40 – 45 хвилин у духовці. Температура – 180 – 190 градусів.
Картопля в духовці по-селянськи
Інгредієнти: 1 кг картопляних бульб, 130 мл якісного рослинного масла, щіпка солодкої паприки, сіль.
- Обсушенная серветками з паперу очищена картопля ріжеться на 6 – 8 частин.
- Спочатку овочеві скибочки злегка обсмажують на розпеченому маслі в сковороді. На шматочках повинна з’явитися золотава скоринка.
- Картоплю викласти на серветку, в яку зайвий жир вбереться.
- Далі овочеві скибочки солятся, присипаються паприкою.
- Після перемішування вони висипаються на деко, застелене пергаментом. Шматочки не повинні торкатися один одного.
Картопля запікається в гарячій духовій шафі 17 – 20 хвилин. Подається до столу з солодким кетчупом.
Зі свининою в горщиках
Інгредієнти: 5 картопляних бульб, 420 г свинячої вирізки, морква, цибуля-ріпка, 110 г сиру, 2/3 склянки молока, 3 ст. л. кетчупу, сіль, спеції.
- Свинина ріжеться невеликими шматочками. Аналогічно подрібнюються і всі заявлені овочі.
- В горщики спочатку відправляються картопля, цибуля та морква, після чого на них викладається м’ясо.
- Молоко змішується з сіллю, спеціями і кетчупом і злегка підігрівається.
- Далі воно розливається по горщикам.
- Зверху розподіляться тертий сир.
Горщики закриваються та прибираються в піч. Температура 200 градусів на 55 хвилин.
Запіканка з картоплі і курячого фаршу
Інгредієнти: 1,5 кг картоплі, півкіло якісного курячого фаршу, зубок часнику, цибулина, 3 великих яйця, 1 ст. л. олії оливи, 230 г пюрированных помідорів, 40 г слив. масла, морквина, сіль, прованські трави.
- Спочатку на сковороді до м’якості смажаться подрібнені цибулю з морквою. Далі до них викладається фарш. Маса солиться, присмачується приправами і залишається на вогні ще на 12 – 14 хвилин. Наприкінці до неї додаються помідори.
- Коли в сковорідці виявляться пюрированные томати, її вміст накривається кришкою і залишають на вогні півгодини.
- Картопля вариться до готовності, солиться і перетворюється на пюре з додаванням масла. У масу по одному вводяться сирі яйця. Після кожного пюре добре перебивається блендером.
- Велика частина картоплі викладається в підготовлену форму. Зверху розподіляється начинка-обсмажування.
- Залишився пюре наноситься на фарш з овочами у вигляді решітки за допомогою кондитерського мішка.
Така страва з картоплі і фаршу печеться в духовці при 210 градусах 40 – 45 хвилин.
Рецепт випікання з куркою в рукаві
Інгредієнти: 1 кг картоплі і курки, морквина, свіжий часник, сіль, приправи.
- Нарізана тонкими кружечками очищена картопля добре перемішується з подрібненим часником, тертою морквою, сіллю і спеціями.
- Будь-які частини курячої тушки також натираються сумішшю дрібної солі і приправ.
- Підготовлені продукти викладаються в руках і забираються в піч на 70 хвилин.
Страва готуватиметься при температурі 180 – 190 градусів.
У фользі зі сметаною і часником
Інгредієнти: 10 великих картоплин, повний стакан жирної сметани, 5 – 6 зуб. часнику, пучок свіжої петрушки і кропу, сіль, мелений чорний перчик, шматочок злив. масла.
- Картопля добре миється, але не чиститься.
- Фольга рясно змащують маслом і ріжеться на невеликі шматочки. У кожен з них загортається по картоплині.
- Заготовки укладаються на деко і запікаються трохи менше години при високій температурі. Вони повинні стати м’якими в серединці.
- Сметана солиться, перчится, змішується з рубаною зеленню і розчавленим часником.
- Вже готової картоплі ножем робиться подовжній надріз. Овочі заповнюються соусом і повертаються в духовку ще на 6 – 7 хвилин.
Їдять таку страву маленькими ложками прямо з фольги.
Картопля, запечена з грибами
Інгредієнти: 830 г картоплі, 5 ст. л. класичного майонезу, півкіло печериць, 2 цибулини, 170 г сиру, 4 ст. л. раст. масла, сіль.
- Очищені овочі ріжуться тонкими пластинками. Укладається в підготовлену форму.
- Цибулю нарізати полуколечками і розподіляється поверх картоплі.
- Далі йдуть тонкі грибні пластинки.
- Вливається масло.
- Майонез розвести невеликою кількістю води, солиться. Отримана суміш виливається на картоплю з цибулею і грибами.
- Залишилося висипати зверху тертий сир.
Спочатку 45 хвилин страва готується у формі під кришкою, а потім ще 7 хвилин без неї. Досить буде середньої температури
Яловичина, запечена шматком з картоплею
Інгредієнти: шматок м’яса на 1,5 кг, 3 гілочки розмарину, 8 ст. л. раст. масла, по пучечки чорного перцю і чебрецю, сіль, 4 – 5 зуб. свіжого часнику, кіло картоплі.
- Шматок м’яса зігрівається до кімнатної температури, після чого миється і обсушивается полотняним рушником.
- На сковороду виливається масло (4 ст. л.). У ньому протягом хвилини розігріваються роздавлені часникові зубки і гілочки розмарину. Коли масло насититься пряними ароматами, вся гуща з нього витягується.
- На жирі, що залишився з усіх боків до появи рум’яної скоринки смажиться підготовлений шматок яловичини.
- Далі він укладається на деко з високими бортиками.
Картопля-гармошка з беконом
Інгредієнти: 2 дуже великі картоплини, 120 г варено-копченого бекону, 70 г твердого сиру, щіпка паприки, 25 г слив. масла, сіль.
- Кожна очищена картоплина нарізається за принципом гармошки (не до кінця).
- В отримані отвори вставляються пластинки бекону і сиру.
- Розм’якшене масло змішується з сіллю і паприкою. Цією масою змащується картопля.
- Заготовки загортаються в пакет для запікання. Зубочисткою робиться отвір для виходу пари.
Блюдо печеться в дуже гарячій духовці 35 – 55 хвилин в залежності від розміру бульб.
М’ясо по-французьки в духовці
Інгредієнти: ½ кг свинини, стільки ж картоплі, 2 цибулинки, по 80 г сметани і майонезу, спеції, 140 г сиру, сіль.
- Картопля ріжеться кружечками. Цибуля – полуколечками. М’ясо – тонкими скибочками.
- Свинина відбивається молоточком.
- М’ясо викласти на деко, застелене фольгою. Вона натирається сіллю, спеціями, промащується сумішшю з сметани і майонезу.
- Далі розташовується цибулю.
- В цей час до напівготовності обсмажуються картопляні пластинки. Вони розміщуються поверх лука.
- Майбутня запіканка змащується залишилася сумішшю з сметани і майонезу, присипається тертим сиром.
Печеться блюдо в гарячій печі до м’якості картоплі і рум’яної сирної скоринки.
Картопля по-селянськи зі свининою
Інгредієнти: 8 картоплин, 9 свинячих стейків, 2 ст. л. раст. олії, 1 ст. л. кетчупу, пучок кропу, 8 часникових зубчиків, сіль, суміш перців.
- Картопля крупно ріжеться і укладається у велику чавунну сковороду без ручки. Зверху виливається масло. Розподіляється подрібнений часник і кріп. По картоплі розмазується кетчуп.
- Далі розкладаються відбивні, натерті сіллю і перцем.
- Ємність покривається фольгою або кришкою.
Частування печеться півгодини.
Запіканка з філе тріски з картоплею
Інгредієнти: півкіло рибного філе, стільки ж картоплі, 130 г твердого сиру, 4 томата, 3 цибулини, сіль, перець, 5 ст. л. раст. масла.
- Цибулю дрібно ріжеться і обсмажується до рум’яності.
- Філе риби позбавляється від усіх кісточок, нарізати шматочками, після чого заливають маринадом з масла, сіль і перцю.
- Картопля вариться прямо в шкірці до готовності, після чого ріжеться кружечками і укладається на дно форми. Солиться.
- Зверху розподіляється риба і смажена цибуля.
- Потім йдуть кружечки помідорів. Вони присипаються сіллю.
- Запіканка покривається великою кількістю тертого сиру.
Частування печеться в гарячій духовці 25 – 35 хвилин.
Фарширована м’ясом під сирною скоринкою
Інгредієнти: 2 великі картоплини, сіль, 140 г яловичини, 3 ст. ложки шашликового кетчупу, 70 г тертого сиру, 4 ст. л. сметани.
- Картоплини миються і прямо в шкірці накалываются виделкою зі всіх сторін. Вони натираються будь-яким маслом, присипаються сіллю і розташовуються на деку з фольгою.
- Овочі запікаються в духовці до м’якості.
- Яловичина вариться в солоній воді, змішується з кетчупом.
- Готова картопля розрізається уздовж. З серединки виймається трохи м’якоті. У заглиблення закладається м’ясна начинка.
- Зверху висипається тертий сир.
- Фаршировані овочі повертаються в духовку на 6 – 7 хвилин.
Готове частування поливається сметаною.
Страви з картоплі в мультиварці
Легко і швидко готується картопля в мультиварці. З неї за допомогою «розумної каструлі» можна зробити як гарнір, так і повноцінне гаряче блюдо.
Картопля, запечена з сиром в мультиварці
Інгредієнти: 10 картоплин, 130 г сиру, півсклянки домашнього майонезу, 40 г слив. масла, сіль, пахучі трави.
- Картопля чиститься. Кожна з них нарізається за принципом гармошки – не до кінця.
- Зверху овочі поливаються сумішшю майонезу, солі і спецій. Розрізи також добре промащуються соусом.
- Картопля укладається у підготовлену чашу приладу. Зверху на ній розташовується по шматочку масла.
- Активізується режим випічки на 35 – 40 хвилин.
За 10 хвилин до готовності страви картопля посипається тертим сиром.
Суп з фрикадельками
Інгредієнти: 320 г будь-якого м’ясного фаршу, 4 картоплини, по 1 шт. моркви, цибулі, яєць, 30 г слив. масла, сіль, спеції для супу.
- Фарш змішують з дрібно нарізаною цибулиною. До нього додається сіль, яйце. З маси ліпляться невеликі кульки.
- На розігрітому вершковому маслі обсмажується терта морква. До неї додається картопля, сіль, спеції і гаряча вода виливається з чайника. Викладаються м’ясні кульки.
- Через 30 хвилин варіння супу під закритою кришкою у відповідному режимі можна спробувати його.
При необхідності блюдо досаливается і подається до обіду.
Пюре з картоплі на гарнір
Інгредієнти: 1,5 кг картоплі, повний стакан молока, половина пачки злив. масла, зубок часнику, лавровий листочок, вода, 2 мал. ложки солі.
- Картопля чиститься, крупно ріжеться, заливається водою. У рідину відразу відправляється часник, лаврове листя і сіль.
- У чаші приладу овоч вариться до м’якості. Для цього підійде режим «Суп».
- Часник і лаврушка витягуються. Вода зливається.
- Прямо в чаші пристрою картопля розминається дерев’яним товкачем.
- До пюре додається тепле молоко і розм’якшене вершкове масло.
Вийшло блюдо трохи збивається виделкою. За смаком досаливается.
Як приготувати картоплю Фрі?
Інгредієнти: 2 л якісного раст. масла, 1,5 кг картоплі, сіль, запашні сушені трави.
- Очищена картопля нарізати соломкою і заливається холодною водою.
- Овоч береться невеликими порціями, просушується паперовою серветкою і викладається в чашу мультиварки з розігрітим маслом.
- Кожна жменя соломки обсмажується до рум’яності, виймають шумівкою і викласти на рушники з паперу.
Вже готова картопля посипається сіллю і ароматними травами.
Картопля, тушкована з овочами
Інгредієнти: 2 картоплини, 220 г капусти, невеликий молодий кабачок, 60 г слив. масла, морквина, сіль, 1 ст. соку із томатів, спеції.
- Картопля і кабачок ріжуться кубиками.
- Капуста дрібно шинкуется і розминається з сіллю.
- Морквина треться і також солиться.
- Всі овочі викладаються в чашу приладу.
- До них викладається олія, спеції і сік з томатів.
Після перемішування блюдо гаситься у відповідному режимі 45 – 50 хвилин.
Запікаємо м’ясо з картоплею в мультиварці
Інгредієнти: півкіло будь-якого м’яса, 730 г картоплі, 2 цибулини, морква, часник, 4 ст. л. пасти з помідорів, сіль, спеції, 2 склянки води.
- Всі овочі довільно подрібнюються.
- М’ясо ріжеться невеликими шматочками.
- Часник давиться пресом.
- Спочатку в режимі для випічки до зарум’янювання готуються м’ясні шматочки, потім вони смажаться разом з овочами і часником. Останні інгредієнти мають розм’якнути. Кришку закривати не потрібно.
- В «розумну каструлю додається сіль, паста, спеції і вода.
Включається режим випічки, і продукти залишаються в пристрої на 60 – 65 хвилин.
Картопляний пиріг з куркою
Інгредієнти: 5 великих картоплин, 2 ст. води, сіль, пучок зеленої цибулі, 4 ст. борошна, 1 ст. л. раст. масла, 280 г філе курятини, 1 ч. л. цукру, пакетик миттєвих дріжджів, сіль.
- Тепла кип’ячена вода змішується з піском і моментальними дріжджами.
- Через 10 хвилин у масу вводиться сіль і борошно невеликими порціями.
- Коли тісто загусне, в нього вливається масло.
- Тісто має бути м’яким і не липким. Воно накривається плівкою і залишають на 45 – 55 хвилин.
- Філе дрібно ріжеться. Картопля мельчится тонкою соломкою.
- Цибуля рубається мініатюрними шматочками.
- М’ясо, зелена цибуля і картопля змішуються, солятся.
- Готове тісто ділиться на дві частини. Перша розкочується і викладається в чашу приладу у вигляді корзинки. Вона наповнюється начинкою.
- Зверху укладається другий розкачаний корж. Краї скріплюються.
- На верхньому пласті тесту робиться отвір для виходу пари.
Пиріг печеться у програмі випічки 75 – 85 хвилин.
Тушкована картопля з куркою і грибами
Інгредієнти: півкіло картоплі, 420 г курки, половина склянки раст. масла, морквина, цибулина, пучок зелені, 2 ст. води, 170 г печериць, сіль, спеції.
- Спочатку в програмі смаження готуються невеликі шматочки курки. Потім до них додаються подрібнені овочі. Триває обсмажування до готовності всіх компонентів.
- В цей час картопля чиститься і ріжеться кубиками.
- Гриби подрібнюються пластинками.
- Картопля викладається обсмаження. Зверху виливається солона вода зі спеціями.
- Блюдо гаситься 50 хвилин.
- Далі в нього закладаються гриби. Приготування триває ще 17 хвилин.
- У вже готове частування засипається подрібнена зелень.
Такий рецепт з картоплі і курки допоможе кожній господарці швидко і просто приготувати ситний смачний обід.
Печеня зі свининою в мультиварці
Інгредієнти: 1,2 кг свинячої м’якоті, 12 картоплин, морквина, 2 цибулини, болгарський перець, 1 ст. теплої води, сіль, спеції.
- У пристрої відразу активується режим гасіння на 120 хвилин.
- Спочатку в ньому готуються шматочки свинини. Потім до них додаються всі подрібнені овочі, крім картоплі. Готування триває 7 – 8 хвилин.
- Закладаються кубики картоплі.
- Інгредієнти злегка перемішуються. До них додається сіль, спеції і тепла вода.
- Блюдо тушкується до кінця режиму.
По смаку можна додавати в нього будь-які овочі. Наприклад, броколі, баклажани, кабачки.
Фарширований картопля з м’ясом
Інгредієнти: кіло картоплі, 430 г будь-якого м’ясного фаршу, сире яйце, півкіло заморожених овочів, сіль, спеції.
- Фарш з’єднується з сіллю, спеціями, яйцем.
- Картопля чиститься, ріжеться навпіл. У кожної частини чайною ложкою выскребается серединка. Вона наповнюється фаршем.
- На дно промасленим частини приладу висипаються заморожені овочі. Вони солятся.
- Зверху викладаються картопляні заготовки.
- Наливається склянку води.
Включається режим «Власний рецепт», і виставляється час 25 хвилин.
Курка з картоплею в сметані на швидку руку
Інгредієнти:330 г курятини, 4 картоплини, половина склянки жирної сметани, 3 зуб. свіжого часнику, сіль, спеції.
- Сметана змішується з сіллю і спеціями. До неї додається роздавлений часник.
- Курка ріжеться невеликими шматочками, присаливается. Вона укладається в мультиварку і в режимі випічки готується 17 хвилин.
- Далі до курятині викладаються шматочки картоплі.
- Додається сметанний соус.
Блюдо гаситься 40 хвилин у відповідному режимі.
Картопля на пару в мультиварці
Інгредієнти: 430 г картоплі, пучок зелені, дрібна сіль.
- Пристрій виливається літр сирої води.
- Зверху встановлюється решітка для приготування страв на пару. Викладається картопля.
- Закривається кришка приладу і на 25 хвилин активується програма «Пар».
Готова м’яка картопля солиться і посипається рубаною зеленню.
На сковороді
На сковорідці картопля завжди виходить особливо смачною. Адже в процесі приготування вона набуває апетитну хрустку скоринку.
Картопля, смажена з цибулею
Інгредієнти: ½ г картоплі, 2 цибулини, сіль, суміш перців.
- Очищена картопля ріжеться брусочками, а цибулю — дуже тонкими півкільцями.
- Розігрівається чавунна сковорідка. В неї наливається велику кількість масла.
- В гарячий жир викладається картопляна соломка. Перші 7 – 8 хвилин вони не заважають. Потім перевертається весь пласт.
- Закладається цибулю. Смаження триває ще 10 – 12 хвилин.
За пару хвилин до готовності страву солиться, перчится.
Класичні деруни
Інгредієнти: 5 великих картоплин, половинка цибулини, 2 ст. л. борошна, 2 яйця, сіль, спеції.
- Дрібно натирається цибулю.
- Він змішується з натертою таким же чином картоплею.
- З овочів віджимається зайва рідина.
- У масу, що залишилася додається борошно, яйця, сіль, спеції.
На сковороді з розігрітим маслом з двох сторін обсмажуються тонкі картопляні коржі.
Коржики з сиром і зеленню
Інгредієнти: 430 г картоплі, 190 г сиру, 40 мл жирних вершків, 7 м миттєвих дріжджів, 180 г борошна, сіль, спеції, щіпка цукру, 1 ст. л. раст. масла.
- В половині склянки теплої води розчиняються сухі дріжджі.
- Хвилин через 10 настоювання масу всипати цукор, сіль.
- Поступово додається борошно і олію.
- Замішане тісто буде відпочивати півгодини.
- Картопля вариться, солиться і пюрируется зі спеціями і вершками. Сир крупно треться.
- Тісто ділиться на колобки, кожен з яких розкачується в коржик. На середину викладається частину картопляного пюре і сиру. Зверху начинка закривається другою частиною тіста. Краї слепляются.
Коржі обсмажують з двох сторін на промасленим сковороді.
Смажена зі свининою
Інгредієнти: 1 кг картоплі, півкіло свинини, сіль, цибулина, ароматні трави.
- М’ясо рубається середніми шматками. Обсмажується до рум’яності.
- До свинини додається подрібнену цибулю. Обсмажування триває до м’якості овочів.
- У сковорідку викладаються картопляні брусочки. Під закритою кришкою страва готується 15 хвилин. Солиться, присипається ароматними травами.
Далі обсмажування триває до готовності всіх компонентів.
Картопляні зрази з фаршем
Інгредієнти: 630 г картоплі, 300 г м’ясного фаршу, цибулина, 2 варених яйця 1 сире, 4 ст. л. манної крупи, 30 г слив. масла, сіль, спеції.
- Картопля чиститься і вариться до готовності.
- Готовий овоч пюрируется з маслом, сіллю і спеціями. У пюре також додається манка і сире яєчко.
- Цибулю дрібно рубається, обсмажується до рум’яності. До нього додається фарш. І начинка смажиться до готовності м’яса. Солиться за смаком.
- До остигнула начинку додаються кубики сирих яєць.
- З картопляної маси ліпляться зрази, які начинюються сумішшю із фаршу, цибулі та яєць.
Отримані коржі смажать з обох боків до рум’яності.
Куряче філе, смажене з картоплею
Інгредієнти: велике куряче філе, 4 – 5 картоплин, цибулина, 3 щіпки солі, 60 мл раст. масла.
- Брусочки підсоленого філе смажаться хвилин 5 – 7 на розігрітому маслі. Вони повинні стати рум’яними.
- До вже золотистим м’ясних шматочках викладаються брусочки картоплі. Коли овоч злегка підрум’яниться, вогонь зменшується до мінімального поділу.
- Продукти смажаться ще 15 хвилин.
- Додаються полуколечки лука. Через пару хвилин компоненти перемішуються, солятся.
Страва готується до розм’якшення цибулі і картоплі.
Тушкована картопля з курячою печінкою на сковороді
Інгредієнти: 5 – 6 картоплин, 230 г печінки, морквина, цибулина, сіль, пахучі трави.
- Овочі мельчатся гострим ножем або терткою, після чого обсмажуються до рум’яності.
- Промита, урятована від жил і плівок печінка рубається шматочками і додається на сковорідку до решти інгредієнтів. Маса солиться, присипається ароматними травами.
- Хвилин через 15 обжарювання до печінки викладаються середні шматочки картоплі. Всі інгредієнти заливаються солоною водою. Вони повинні бути повністю покриті рідиною.
- Під закритою кришкою частування нудиться на повільному вогні до повної готовності.
Подається страва зі свіжою зеленню.
Смажена з грибами
Інгредієнти: 280 г печериць, 60 г слив. масла, 2 щіпки сушеного імбиру, 2 зуб. часнику, 130 мл білого сухого вина, 2 щіпки суміші мелених перців, півкіло картоплі, щіпка цукру і розмарину, сіль, 3 ст. л. соєвого соусу.
- Картопля прямо в шкірці вариться до м’якості.
- Гриби відправляються обсмажуватися цілком на олії. До них додається сіль і всі спеції. Вливається соус. Гриби смажать до випаровування зі сковорідки всієї рідини.
- Готова охолола картопля ріжеться шматочками разом з шкіркою. Часник треться на дрібну тертку.
- У сковорідку вливається вино. Додається цукор. Гриби готуються до випаровування спиртного.
- В окремій сковороді на будь-якому жирі до рум’яності обсмажуються часточки картоплі. Потім вони переміщуються до грибів.
Страва добре перемішується і подається до столу.