Продовжити молодість, захистити клітини нашого організму від старіння — такі унікальні можливості надають страви з креветок. Голови молюсків буквально «нашпиговані» пігментом астаксантином, що впливає на клітини настільки цілющим чином, а ніжне м’ясо морських мешканців дарує масу смакових і естетичних задоволень.
Паста з креветками у вершковому соусі
Навіщо витрачати гроші за страву в італійському ресторані, коли можна за кілька хвилин отримати домашній аналог в кращому виконанні!
Склад продуктів:
- сік лимона — 30 мл;
- свіжі вершки (20%) — 130 мл;
- креветки — 500 г (неочищені);
- паста (гнізда фетучине) — 300 г;
- олія (оливкова або соняшникова) — 60 р.
Спосіб приготування:
- Опускаємо макаронні вироби в киплячу і трохи підсолену воду, акуратно «смикатимуть» клубок, щоб фетучине не злиплися. Відварюємо 8 хв. при активному кипінні. Готові смужки повинні бути злегка твердими.
- Купуючи креветки, звертаємо увагу на їх голови. Якщо вони мають чорний колір, — продукт зіпсований, використовувати його небезпечно для здоров’я! Розморожуємо молюсків в холодній воді, очистити від панцира і голови.
- Вливаємо в сковороду ароматне масло, смажимо у ньому половинку нарізаного тонкими пластинками часнику. Як тільки шматочки придбають золотистий відтінок, виймаємо і викидаємо.
- Тепер викладаємо креветки, обсмажуємо до 2 хв. при безперервному перемішуванні. Через кілька секунд морські мешканці зніяковіло скрутити кільцями.
- Вливаємо в піалу сік лимона і вершки. Спочатку молочний склад згорнеться, але вже через 30 секунд розпуститься і перетвориться в гладкий соус, по консистенції схожий зі сметаною. Добре заважаємо склад, з’єднуємо з італійською пастою і креветками.
Знадобилося всього 15 хвилин для того, щоб створити чудової якості вишукане блюдо.
Як смачно посмажити тигрові креветки на сковороді
Любителі морепродуктів в повному захваті від цього воістину делікатесного представника десятиногих раків, що досягають довжини 36 см і ваги до 700 грамів. Долучимося до їх пристрасті і ми.
Необхідні інгредієнти:
- тигрові креветки — 500 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- томати черрі — 120 г;
- олія (оливкова і вершкове) — по 20 р;
- стручок чилі, розмарин, чебрець.
Процес приготування:
- Нагріваємо сковороду до теплого стану. Очищаємо молюсків від панцирів і голів, обсмажуємо тушки на сухий ємності до повного випаровування рідини.
- Додаємо масло і продовжуємо приготування тигрових креветок не більше п’яти хвилин, постійно перемішуючи продукт.
- Подрібнюємо зубки часнику розрізаємо томати на невеликі часточки, з’єднуємо з нарубаною зеленню та маслом оливок. Подаємо креветки з приготованим гострим соусом.
Для цінителів вишуканого вина і безалкогольних напоїв складно знайти більш розкішну закуску.
Королівські креветки в вершково-часниковому соусі
На відміну від тигрових ракоподібних, клан королівських молюсків, використовуваних у поданій рецепті, має досить велику голову і дуже скромний “хвостик”.
Список компонентів:
- олія оливок — 130 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- вершки (жирність 35%) — 200 г;
- королівські креветки — до 20 шт.;
- сушений орегано — 2 ст. л.;
- листя розмарину — 4 ст. л.;
- вино (бажано, Шардоне) — 250 мл
Порядок приготування:
- Поміщаємо всі приправи і спеції у чашу, додаємо пресований часник, вливаємо вино і перемішуємо компоненти. Викладаємо розморожені і очищені королівські креветки в отриманий склад, залишаємо на 7 годин для маринування.
- Нагріваємо в сотейнику масло оливок, обсмажуємо молюсків до рожевого кольору, перевертаємо, отримуємо ефект легкого загару» з іншого боку.
- Додаємо в ємність залишився маринад, вливаємо свіжі вершки і тушкуємо до 4 хвилин, безперервно перемішуючи продукти.
Прикрашаємо царський частування з королівських креветок в вершково-часниковому соусі свіжою зеленню. Урочисто подаємо в наші кухонні «палати»!
Простий рецепт до пива
Цей спосіб приготування креветок всім поціновувачам пива присвячується…
Перелік продуктів:
- креветки — 500 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- сир «Дор Блю» — 50 р;
- олія оливок — 40 мл;
- жирні вершки — 200 г;
- майонез — 50 мл;
- сіль, кріп, перо цибулі, перець, петрушка, листя лавра.
Інструкція до приготування:
- Викладаємо розморожені креветки в просторий посуд для маринаду. Посипаємо невеликою кількістю солі і перцю, видавлюємо з преса 2 зубки часнику, додаємо лист лавра. Розподіляємо складу за всіма молюскам і залишаємо їх у такому стані години на два.
- Нарізаємо в тарілку перо цибулі, гілочки кропу і петрушки. Додаємо розкришений на маленькі частини сир. Можна використовувати будь-який інший сорт з цвіллю. Приєднуємо 2 нарубаних зубчика часнику і заправляємо продукти свіжим майонезом. Змішуємо інгредієнти ложкою, акуратно розчавлюючи шматочки «Дор Блю».
- Далі нагріваємо сковороду з маслом оливок, викладаємо підготовлені креветки і обсмажуємо їх близько 5 хвилин при активному перемішуванні. Завжди дотримуємося час приготування, щоб зберегти ніжні властивості м’яса молюсків. В іншому випадком отримуємо жорстку («гумову») і несмачну їжу.
Приготований соус викладаємо в призначену для цих цілей посуд, виставляємо її в центр місткого страви і оточуємо чашу золотистими креветками. Доповнюємо цю красу келихами свіжого пінного напою.
Креветки, запечені з сиром по-грецьки
Нащадки древніх жителів Еллади кажуть, що чого-чого, а креветок ніколи багато не буває.
Список компонентів:
- великий помідор;
- оливки — 15 шт;
- половина цибулини;
- королівські креветки — 6 шт.;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сир «Фета» — 50 р;
- олія оливок;
- пзв (горілка грецька) або вино — 60 мл;
- сіль, перо цибулі, петрушка, пекучий перець.
Поетапне приготування:
- Нагріваємо в сковороді олію, підсмажуємо до м’якого стану дрібно нарізане перо цибулі, подрібнені зубки часнику і колечка оливок. Приправляємо інгредієнти пекучим перцем, додаємо розділений на маленькі кубики помідорів, вливаємо узо або вино. Тушкуємо продукти на тихому вогні, поки соус не загусне.
- Королівські креветки очищені приєднуємо до решти продуктів. Сюди ж кладемо подрібнену зелень, солимо морепродукти і обсмажуємо не більше хвилини.
- Розподіляємо молюсків за формами для запікання, поливаємо густим соусом, посипаємо шматочками сиру Фета і відправляємо на 20 хвилин у духовку, нагріту до 180°C.
Незабутнє враження залишає не тільки пікантний смак креветок, запечених з сиром по-грецьки, але і майстерне оформлення страви.
Дієтичне перше блюдо в мультиварці
Незвичайний суп з креветок, виготовлений в домашньому агрегаті, стане черговим приємним сюрпризом для любителів дієтичного харчування.
Перелік інгредієнтів:
- філе куряче — 300 г;
- томат-пюре — 30 г;
- печериці — 150 г;
- очищені креветки — 200 г;
- молоко кокосів — 50 мл;
- цедра лайма, тертий імбир — по 1 ч. л.;
- рибний соус (бажано, тайська);
- бульйон курячий — 50 мл
Порядок приготування:
- Нарізаємо невеликими кубиками мите і просушену серветками філе птиці. Печериці шаткуємо тонкими пластинами. Чистимо і дрібно натираємо імбир. Подрібнюємо стручок чилі, попередньо видаливши насіння. Від плоду лайм нам необхідна тільки цедра, яку знімаємо з тонкої скоринки.
- Поміщаємо всі підготовлені компоненти в чашу мультиварки, додаємо рибний соус і очищені креветки, заливаємо продукти курячим бульйоном і кокосовим молоком.
- Закриваємо кришку приладу, вибираємо програму «Варка на пару» і виставляємо час приготування 25 хвилин.
Частіше включаємо в своє меню дієтичні страви з креветок, щоб жити довго і щасливо!
Готуємо в хрусткій сирній скоринці
Доповнюємо нашу кулінарну скарбничку смачною стравою з креветок, одягнених у апетитно хрустку сирну скоринку.
Необхідні продукти:
- сир «Пармезан» (інший твердий сорт) — 60 г;
- лимон;
- борошно (бажано, кукурудзяна) — 90 г;
- великі креветки — 400 г;
- яйце;
- зубок часнику;
- пісне масло;
- сіль, суміш перців, кріп.
Технологія приготування:
- Звільняємо кожного молюска від всіх сегментів панцира, включаючи голову. Хвостики залишаємо. Видаляємо зі спинок фрагменти кишкових вен. Таким способом очищення ракоподібних ми забезпечуємо ніжні якості готового продукту і виключаємо присутність у ньому зайвої гірчинки.
- Вичавлюємо в чашу сік лимона, додаємо подрібнений часник, щіпку меленого перцю, три гілочки нарубаного кропу і трохи солі. Перемішуємо отриманий маринад, занурюємо в нього креветки, залишаємо в такому стані на півгодини.
- В іншому посуді з’єднуємо дрібно натертий сир і борошно, в окремій піалі збиваємо яйця.
- Нагріваємо в сотейнику масло. Його повинно бути досить для майже повного покриття креветок. Дістаємо одну особину з ароматного соусу, акуратно насаджуємо на вилку, занурюємо в кляр, обвалюємо з усіх сторін в паніровці і опускаємо в киплячий жир.
- Швидко обробляємо ще кілька штук, розміщуючи їх по сусідству з першим молюском. Обсмажуємо кожну особину до рум’яної скориночки і залишаємо на кілька секунд на паперових серветках для позбавлення від зайвої олії.
Подаємо креветки в хрусткій сирній скоринці, сервіруючи журавлинним соусом і улюбленою зеленню.
Рис з морепродуктом і горошком
Пісні страви з креветками — це необмежені кулінарні можливості в приготуванні смачного, корисного, делікатесного страви.
Склад інгредієнтів:
- зелений горошок (заморожений) — 150 г;
- цибулина, морква, плоди солодкого перцю;
- креветки (бажано великі) — 400 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- овочевий бульйон — 250 мл;
- олія оливкова/соняшникова;
- сіль, суміш перців.
Процес приготування:
- Очищаємо креветки від панцирів, видаляємо голови, через надріз на спинках витягуємо «чорні вени». Відокремлені фрагменти молюсків обсмажуємо в маслі, притискаючи до дна ємності. Це сприяє кращому виділенню соків. Перекладаємо оброблені частини в сито, забираючи останні краплі олії.
- Повертаємо «креветочний жир» в сковороду, приєднуємо 2 рубаних зубчики часнику, нагріваємо ще 50 секунд.
- Тепер додаємо підготовлений рис, обсмажуємо 2 хв., постійно перемішуючи склад. Солимо їжу, вливаємо овочевий бульйон (воду) і тушкуємо продукти 25 хв. на мінімальному вогні в закритому до закінчення цього часу вигляді.
- Очищену цибулю дрібно шаткуємо, нарізаємо кубиками моркву, рубаємо смужками солодкий перець (без насіння). Відварюємо зелені горошини 5 хв. у підсоленій воді, потім зливаємо рідину.
- В окремій ємності нагріваємо олію, покласти цибулю, приправляємо сіллю, смажимо 2 хв. Додаємо моркву пасеруємо до м’якого стану. Приєднуємо шматочки перцю, через 4 хв. додаємо горошок. Закінчуємо обробку овочів через 2 хвилини.
- Далі зводимо продукти до борта посуду, на вільному місці обсмажуємо ще 2 подрібнених зубчики часнику, потім викладаємо готові креветки з рисом. Вимикаємо вогонь, перемішуємо компоненти страви.
Закриваємо посуд і наполягаємо її вміст 5 хвилин. Це час єднання продуктів, наповнення їх пікантними смаками, пряними ароматами, яскравими кольорами і відтінками.
Запікаємо в беконі в духовці
Приголомшливо апетитна закуска, отримана чудовим поєднанням копченого м’яса і креветок. Дуже вдала кулінарна знахідка!
Необхідні продукти:
- мед — 30 г;
- бекон — 7 скибочок;
- оцет винний — 15 мл;
- креветки — 14 шт.;
- олія оливок — 50 мл;
- сіль, перець.
Поетапне приготування:
- З’єднуємо в піалі мед, оцет, свіже масло і нарубану зелень. Приправляємо компоненти сіллю і перцем, добре перемішуємо. Викладаємо очищених звичайним способом молюсків і залишаємо їх на півгодини в запашному маринаді.
- Розрізаємо смужки бекону на половинки, загортаємо в них підготовлені креветки, кінці копченостей скріплюємо зубочистками.
- Поміщаємо апетитні вироби на деко, запікаємо до рум’яного виду при t=190°C.
Непосвячені в таємницю єднання креветок з беконом після першого укусу будуть перебувати кілька секунд в деякій розгубленості, а потім — багато годин у щирому захваті!
Стир-фрай з креветками і овочами на сковороді
Для приготування гарячого страви з креветок необхідна сковорода-вок. Однак цілком підійде і звичайна, з товстим дном.
Перелік компонентів:
- невелика морква, плоди солодкого перцю;
- цибулина — ½ головки;
- брокколі — ½ суцвіть качана;
- гриби шиітаке — 50 г;
- очищені і відварені креветки — 10 шт.;
- масло пісне;
- шматочки молодого восьминога — 200 г;
- соус устричний — 30 мл
Приготування страви:
- Особливістю технології стир-фай (stir-fry) є майже миттєве отримання смачною, корисною і надзвичайно апетитною їжі. Якщо сковорода-вок поки відсутня серед кухонного начиння, підбираємо просторий посуд, щоб компоненти страви смажилися, а не тушкувалися.
- На першому етапі розігріваємо олію. Гриби шиітаке на Сході називають не інакше як еліксиром довголіття і молодості, настільки цілющими властивостями вони володіють. Нарізаємо їх смужками і обсмажуємо до легкої рум’яності.
- У такій же формі шаткуємо моркву, перець і цибулю. Броколі розбираємо на суцвіття. Шматочки восьминога відварюємо півгодини, дрібно нарізаємо.
- Овочі закладаємо з урахуванням швидкості їх приготування, як це робимо для борщу. В першу чергу кладемо в ємність з грибами брокколі і моркву. Через 2 хв. в хід йдуть шматочки перцю, потім цибулю.
- Отже, наші овочі майже готові. Додаємо креветки і частини восьминога, вливаємо устричний соус в такому обсязі, щоб його вистачило на покриття всього складу розміщених продуктів.
Прогріваємо їжу 2 хвилини і подаємо стир-фрай, виконаний у кращих східних традиціях.
Корисний салат з авокадо
Продовжуємо наш творчий процес приготуванням холодною, але не менш смачною і апетитною їжі з креветками і екзотичними плодами.
Перелік продуктів:
- соус «1000 островів» — 50 р;
- листя зеленого салату — 8 шт.;
- помідор і авокадо — 1 шт.;
- креветки — до 20 шт.;
- кількість солі, перцю і соку лимона підбираємо за власним уподобанням.
Технологія приготування:
- Очищаємо креветки, відварюємо 3 хвилини в підсоленій воді, витягаємо з ємності.
- Зрізаємо з авокадо шкірку, видаляємо кісточку, поділяємо плід на невеликі часточки. Викладаємо фрукт в зручну чашу, скроплюємо соком лимона.
- Додаємо в посуд розірвані руками листя салату, нашатковану часточками помідор і охолоджених молюсків.
Заправляємо закуску класичним для салатів соусом, дуже популярним у канадської та американської кухні.
Варіант приготування в соєвому соусі
Заморожені креветки і пікантна приправка — відмінний тандем для легкої закуски, розкриває свої «підводні» секрети навіть недосвідченим господаркам.
Склад інгредієнтів:
- зубки часнику — 3 шт.;
- олія оливок;
- креветки заморожені — 500 г;
- соус соєвий — 40 г;
- цибулина, лимон;
- сіль, перець.
Приготування:
- Розморожуємо молюсків. Сполоснувши їх холодною водою, очищаємо, викладаємо в зручну чашу, змішуємо з тонко нарізаними кільцями цибулі і червоним перцем. Приправляємо морепродукти соєвим соусом і залишаємо маринуватися на півгодини.
- Нагріваємо в сковороді олію і злегка обсмажуємо цибулю, входить до складу маринаду. Приєднуємо креветки, продовжуємо термічну обробку продуктів 7 хвилин, після чого вливаємо залишилася ароматну суміш і додаємо подрібнений часник.
Перемішуємо приготовані в соєвому соусі креветки, розкладаємо по тарілках і скроплюємо соком лимона. Бетеавон-апетит!
Незвичайний шашлик з креветок
Поживний обід, приготований з делікатесного продукту, — дуже цікава варіація на тему улюблених шашликів.
Список компонентів:
- лимон;
- креветки королівські — 500 г;
- суміш перців і спецій (гарам масала), кмин, розмарин — по ¼ ч. л.;
- олія оливок — 60 мл;
- каррі — ½ ч. л.;
- сіль.
Порядок приготування:
- Для отримання насиченого і яскравого аромату розтолочимо в ступі порошок каррі, насіння кмину, індійські приправи і суміш перців.
- Поміщаємо в піалу масло оливок, спеції, сік лимона і приєднуємо потовчену суміш. Ретельно розтираємо компоненти до однорідного стану.
- Очищені від панцирів креветки (без нутрощів, голів і хвостів) натираємо приготованою сумішшю і залишаємо на 2 години маринуватися.
- Добре розігріваємо решітку гриля. Нанизуємо молюсків на дерев’яні шпажки, присипаємо запашними сухими спеціями і запікаємо до 7 хвилин. Періодично перевертаємо шампури з закускою.
Подаємо незвичайний шашлик з креветок на стіл, при необхідності трохи солимо. Смачно, як на природі!
Рулетики з рисового паперу
Спрінг роли — ніжні весняні вироби з азіатської кухні. Оригінальна начинка одягається в тонке тісто, млинці або, як у нашому варіанті, рисовий папір.
Інгредієнти:
- креветки королівські (варені) — 300 г;
- авокадо — 1 шт.;
- олія оливок;
- квасоля (пророщені паростки) — 100 г;
- рисова локшина (фунчоза) — 60 г;
- салат айсберг, базилік (м’ята) — по 1 пучку;
- чорний кунжут.
Компоненти соусу:
- зубки часнику — 2 шт.;
- цукор — 120 г;
- сік лайма — 120 мл;
- соуси чилі, рибний, оцет рисовий — по 30 мл
Спосіб приготування:
- Опускаємо у теплу кип’ячену воду кожен лист рисового паперу. Через 15 секунд витягаємо, розміщуємо на рушниках.
- Витримуємо тонку прозору локшину (фунчозу) 5 хв. в окропі, потім відціджуємо рідина. Очищаємо заздалегідь відварені креветки і розрізаємо навпіл. Авокадо шаткуємо смужками.
- Розкладаємо на рівній поверхні розм’якшені рисові пласти, обережно розгладжуємо. Відступаємо від краю, розміщуємо гілочки м’яти, паростки квасолі, шматочки молюсків. Зверху маємо локшину і брусочки авокадо.
- Для отримання соусу з’єднуємо в піалі всі зазначені для складу компоненти і добре перемішуємо.
- Накриваємо начинку листям салату, акуратно, але щільно, звертаємо фаршировану папір у формі сигари. Обсмажуємо вироби в сковороді з маслом, обережно перевертаючи через 2 хв. теплової обробки.
Викладаємо рулети з рисового паперу на блюдо, посипаємо кунжутним насінням і подаємо з гострим соусом.
Салат «Цезар» з креветками
Представлений рецепт — справжній ватажок нашого смачного кулінарного «війська», який завоював кращі позиції на святковому столі.
Перелік компонентів:
- ромен-салат — 400 г;
- хлібний м’якуш — 250 г;
- сік лимона;
- мед — 30 г;
- креветки — 500 г;
- олія оливок;
- яйця перепелині — 5 шт.;
- сир «Пармезан» — 80 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- томати черрі — 5 шт.;
- сіль, перець.
Технологія приготування:
- Готових молюсків очищаємо від панцирів, як це робили в попередніх рецептах. Залишаємо креветки на 20 хв. в маринаді з суміші меду, соку лимона і перцю. Після цього підсмажуємо морепродукти 2 хв. до рожевого кольору.
- Викладаємо на гарячу сковороду з маслом роздавлений часник, нагріваємо на сильному вогні до коричневого кольору, через 2 хв. прибираємо. Нарізаємо пласти хліба маленькими квадратами, поміщаємо замість вилучених зубков і трохи підсушуємо. Залишаємо на паперових серветках для поглинання надлишків жиру.
- Відварюємо і очищаємо перепелині яйця, поділяємо на часточки. У такій же формі ріжемо помідори.
- Вистилаємо широке блюдо шаром салатного листя. Зверху маємо остиглі сухарики, розкладаємо серед них ще теплі креветки і посипаємо частиною натертого «Пармезану». Оточуємо продукти яєчними і помидорными кубиками, поливаємо залишками запашного маринаду і посипаємо сирної стружкою.
Наша кулінарна перемога над отриманням кращого салату «Цезар» з креветками відбулася в самі короткі терміни!
Знайомство з кулінарними прийомами приготування страв з мешканців морів і океанів для нас, «сухопутних» жителів, тільки починається. Пізнання всіх таємниць і секретів ще попереду!