Страви з кролика – 32 рецепта швидкого і простого приготування

Швидкі і прості рецепти страв з кролика допоможуть кожній господині регулярно балувати своїх домашніх не тільки смачним, але ще і дуже корисним дієтичним м’ясом. Серед них є варіанти святкових та повсякденних страв. Рецепти нижче підкажуть, як приготувати кролика на плиті, в духовій шафі, в мультиварці.

Страви з кролика в духовці

Щоб довго не морочитися з м’ясом і при цьому отримати приголомшливий результат, варто приготувати кролика в духовці. Можна просто запекти його цілком без добавок або доповнити різними овочами, соусами, маринадами.

Кролик, запечений в духовці цілком

Інгредієнти: тушка кролика, 380 г бекону, 2 кг картоплі, 90 мл рослинного масла, 1 ст. л. крупнокристалічних солі, 4 гілочки розмарину.

  • Духовка включається на розігрів до 200 градусів.
  • Картопля чиститься. Великі бульби ріжуться, дрібні залишаються цілком. Вона поливається маслом, солиться і висипається на деко. На овоч довільно розкладається розмарин.
  • Підготовлена м’ясна тушка покривається сіллю, обертається смужками бекону всередині і зовні.
  • Викладається поверх картоплі.
  • Запікається годину.
  • Приблизно через половину терміну змішалась картопля. М’ясну тушку перевертати не треба. Досить полити кролика виділився жиром. Якщо його мало, можна використовувати вершкове масло.

Це відмінний варіант страви з кролика на Новий рік. Воно стане справжньою прикрасою святкового столу.

Рецепт запікання зі сметаною

Інгредієнти: половинка кролячої тушки, 140 г нежирної сметани, 2 цибулинки, щіпка сушеного часнику, морква, щіпка каррі, масло, ½ склянки овочевого бульйону.

  • М’ясо ріжеться на частини. Покривається сіллю, часником, каррі.
  • Обсмажується до рум’яності.
  • Шматочки викладаються в каструлю для запікання.
  • Соломка цибулі і моркви засмажується до рум’яного кольору. Овочі викладаються на м’ясо.
  • Вливається солоний бульйон зі сметаною.

Під кришкою страву печеться 75 хвилин. Температура – 170 – 180 градусів.

Готуємо соковитого кролика в кефірі

Інгредієнти: ½ кг м’яса кролика, 1 ст. жирного кефіру, сіль, сушену цибулю, моркву, часник, 4 – 5 картопляних бульб, мелена паприка, соняшникова олія.

  • Великі шматки м’яса викладаються в казан. Зверху висипається сіль, сушені овочі, паприка, виливається вода. Рідина повинна покрити всі продукти. За півгодини до готовності в казан додаються великі часточки картоплі.
  • В промаслений лист викладається вміст казана без рідини.
  • Кефір з’єднується з сіллю і сухим часником. Виливається на м’ясо з картоплею.

Блюдо печеться близько півгодини до скоринки. Температура – 200 – 210 градусів.

Кролик в духовці з картоплею

Інгредієнти: 1, 5 кг кролятини, 2 – 5 зуб. часнику, цибулина, 5 картоплин, сіль, олія, мелений коріандр, гілочка розмарину.

  • Тушка м’яса замочується в холодній воді на 3,5 години. Потім з неї зрізаються великі шматки внутрішнього жиру.
  • Кролик ріжеться великими шматками. Вони покриваються сіллю, спеціями. Щоб м’ясо було м’яким, на скибочки виливається трохи рослинного масла.
  • Додається розім’ятим часник і розмарин. Під харчовою плівкою м’ясо буде маринуватися 90 хвилин.
  • Картопля ріжеться шматочками, присаливается.
  • Продукти прибираються в рукав для запікання. Зверху виливається залишився маринад.
  • Рукав зав’язується.

Час приготування страви в духовці – 2 години. Виставляється середня температура.

М’ясо в рукаві

Інгредієнти: кроляча тушка, сіль, пачка майонезу, цибулина, 1 шт. моркви, спеції.

  • М’ясо маринується не менше півгодини в підсоленому майонезі.
  • До нього викладаються подрібнені овочі. Додаються спеції. При необхідності – сіль.
  • Всі продукти перекладаються в рукав разом з майонезом. Він щільно зав’язується.

При 210 градусах блюдо печеться 45 хвилин в пакеті, і ще 15 хвилин вже без нього.

В маринаді з майонезом і часником

Інгредієнти: 1,5 кг кролика, 2/3 ст. класичного майонезу, 3 зубки часнику, ½ ч. л. солі, щіпка чорного перцю.

  • Тушка ділиться на невеликі кусні. Засипається сіллю і перчиком.
  • До м’яса викладається весь майонез і розім’ятим часник.
  • Маса буде стояти в холоді мінімум чверть години.
  • Вміст миски разом з маринадом перекладається форму.

Блюдо печеться в гарячій духовці близько 1 години.

Пряний кролик в білому вині

Інгредієнти: 270 г м’яса, 1 шт. цибулі, 60 г селери, 1 шт. моркви, 60 мл білого вина, 20 г кедрових горішків, 2 зубки часнику, сіль, пахучі трави.

  • Шматочки часнику злегка обсмажують на оливковій олії.
  • Потім в нього викладається тушка кролика або її частини. Додаються будь-які ароматні трави.
  • Зверху виливається вино. Блюдо гаситься, поки випарується половина рідини.
  • Додаються подрібнені овочі. Вливається трохи води, подрібнений селера, кедрові горішки.

Блюдо солиться, накривається кришкою і нудиться до готовності і м’якості м’яса.

Рецепт приготування з грибами

Інгредієнти: велика кроляча тушка, 130 мл соєвого соусу, 4 зуб. часнику, 3 шт. білих цибулин, 1 шт. моркви, 330 г грибів, 2/3 ст. води, сіль.

  • В соєвий соус додається роздавлений часник, вода.
  • Цією сумішшю поливається підготовлена кроляча тушка. Залишається на 2 – 3 години.
  • Морквина крупно треться, цибулю рубається кубиком, гриби – слайсами. Ця маса солиться і смажиться до готовності.
  • Обсмаженням наповнюється тушка кролика. Вільні кінці скріплюються зубочистками.
Дивіться також:  Макрурус – що за риба, 7 рецептів приготування

У духовці блюдо запікається 80 хвилин.

Запечений у фользі в духовці

Інгредієнти: 1 м’ясна тушка, 2 білі цибулинки, 3 ст. л. лимонного фрешу, 1 морква, стебло селери, 2 ст. л. води, сіль, перець, свіжий часник за смаком.

  • Тушка ділиться на великі шматки. Вони маринуються в суміші води, лимонного соку, розім’ятого часнику, 1 натертої на дрібній тертці цибулі, солі. Можна додавати будь-які прянощі.
  • М’ясо, покритий маринадом, забирається під харчовою плівкою в прохолоду. Залишається в такому вигляді щонайменше на 2,5 години.
  • Форма покривається фольгою. У неї викладаються шматочки моркви, стебла селери і залишилася цибулини. На них розташовується замариноване м’ясо.
  • Наливають невелику кількість води.
  • Форма затягується фольгою.

Блюдо випікається 90 хвилин в заздалегідь розігрітій дуже гарячій духовці (220 градусів).

Ситне страву в горщиках

Інгредієнти: 830 г м’яса, стільки ж картоплі, 4 зуб. часнику, 1 цибулина, 1,5 ч. л. хмелі-сунелі, ½ пачки вершкового масла, 2 ст. л. солодкого кетчупу, сіль, спеції для картоплі, 420 мл води.

  • Картопля ріжеться скибочками, присипається спеціями і дрібною сіллю. Вона першою розподіляється по 4 горщикам.
  • На вершковому маслі готуються шматки кролятини з полуколечками лука. Додається сіль.
  • М’ясо розподіляється по горщикам. У них додається кетчуп.
  • Залишилося додати воду і роздавлений часник.
  • Горщики накриваються кришками.

Кролик запікається в духовці 45 хвилин. Температура – 200 – 210 градусів.

Готуємо з додаванням овочів

Інгредієнти: 720 г м’яса кролика, 6 цибулин, 2 солодких перцю, 2 помідори, 1 шт. картоплі, 1 шт. цукіні, 2 ст. сметани, 3 ст. л. вершкового масла, сіль, спеції.

  • З м’яса кролика для такої страви краще всього брати гомілки. Вони розправляються.
  • Цибуля обсмажується зі спеціями до м’якості на вершковому маслі. До нього викладається кролятина.
  • Додаються всі інші овочі, порізані середніми кубиками.
  • Виливається підсолена сметана, розбавлена невеликою кількістю води.

Компоненти тушкують разом під кришкою 40 – 45 хвилин до м’якості м’яса.

В духовці у вершковому соусі

Інгредієнти: тушка кролика на 1,6 – 1,8 кг, 780 мл дуже жирних вершків, 40 г вершкового масла, часник за смаком, сіль, щіпка чорного перцю, 2 ст. л. олії оливи.

  • Кролятина нарізати порційними шматками.
  • Часник пропускаємо через прес, з’єднується з маслом оливи. Сумішшю натирається кролик і залишають на кілька годин.
  • М’ясо засмажується з кожної сторони на розтопленому вершковому маслі.
  • Кролик заливається подсоленными і перченим вершками, гаситься на повільному вогні до м’якості. В процесі його шматки кілька разів перевертаються.

Коли кролятина буде готова, вогонь згасає і соус уварюється до консистенції крему.

В мультиварці

Кролятину досить складно готувати на звичайній плиті. Для цього потрібно використовувати спеціальну посуд. Інакше м’ясо швидко підгорає і не встигає підготуватися всередині. Найзручніше томити кролика в мультиварці. При цьому м’ясо виходить м’яким і ніжним.

Спекотне

Інгредієнти: 1 кг кролятини, ½ л жирних вершків, 3 ст. л. столового оцту, 2 ріпчасті цибулини, ½ пачки вершкового масла, сіль, спеції.

  • Тушка кролика рубається на порційні шматки. Заливається крижаною водою з оцтом на годину (1 ст. л. оцту на 1 л води).
  • М’ясо промивається, обсушивается і засмажується до скоринки у відповідному режимі.
  • Лук ріжеться полуколечками і на тій же сковороді готується до золотистого відтінку.
  • Кролик повертається в ємність з овочем. Сюди ж виливаються вершки. Додається розм’якшене вершкове масло, сіль і спеції.

Компоненти гасяться у пристрої 70 хвилин.

Рецепт смачного запікання

Інгредієнти: 420 г м’яса, рослинна олія, 1 цибулинка, 2 ст. м’ясного бульйону, сіль, 2 шт. моркви, лавровий лист і спеції за смаком.

  • М’ясо обробляється по суглобам на шматки. На кілька годин вимочується у воді з оцтом, щоб прибрати специфічний запах.
  • Овочі подрібнюються і обсмажуються у відповідній програмі.
  • До них викладається підготовлена кролятина. Вливається бульйон з сіллю, спеціями і лаврушкой.

Блюдо запікається 70 хвилин. Готова кролятина повинна вийти м’якою і ніжною.

Як приготувати в сметані

Інгредієнти: 1 кроляча тушка, по 1 шт. моркви і цибулі, по 1 ст. гарячої води і сметани, 3 аркуша лаврушки, 8 – 9 горошин чорного перцю, 1 ст. л. хмелі-сунелі, сіль, олію.

  • Тушка на всю ніч заливається водою. Краще залишити її в холодильнику.
  • М’ясо обробляється і обсмажується в програмі випічки до скоринки.
  • Шматки перекладаються на тарілку, а в тій же посуді смажаться подрібнені овочі 8 – 9 хвилин.
  • М’ясо повертається в чашу. Додаються всі інші заявлені компоненти. Сметана попередньо з’єднується з водою. Рідина повинна ледь покривати гущу.
  • Активується режим гасіння на 70 хвилин.

Подається з відвареною картоплею.

Дивіться також:  Корюшка: що за риба, чим корисна, як готувати? 6 смачних рецептів

Ніжний кролик, тушкований з вином

Інгредієнти: 1 кроляча тушка, 320 г оливок, 1 ст. сухого червоного вина, часник, 2 червоні цибулини, жменю очищених кедрових горішків, сіль, щіпка середземноморських трав.

  • Цибуля рубається півкільцями. Часник – дрібними кубиками.
  • М’ясо нарізати однаковими порційними шматками.
  • Спочатку в режимі «м’ясо» 13 – 15 хвилин нудиться цибулю з часником. Потім туди ж додається кролятина. М’ясні шматочки потрібно попередньо обваляти в солі і травах.
  • Коли шматочки кролика покриються рум’яною скоринкою, в чашу приладу вливається вино, додаються цілі оливки разом з рідиною з банки, всі кедрові горішки.

Частування гаситься під кришкою 40 – 45 хвилин.

Варіант приготування з грибами

Інгредієнти: невелика кроляча тушка, по 340 г печериць і сметани, 5 цибулин, 140 г твердого сиру, часник за смаком, сіль, прованські трави.

  • Порційні шматки м’яса смажать у відповідному режимі трохи більше півгодини.
  • До рум’яної кролятині додаються подрібнені гриби, часник, цибулю.
  • Через 6 – 7 хвилин обжарювання закладається сметана з сіллю і прованськими травами.
  • Через 25 хвилин гасіння блюдо посипається тертим сиром.

В тому ж режимі його потрібно готувати ще 6 – 7 хвилин.

Тушкуємо в вершках

Інгредієнти: середня м’ясна тушка, 1 цибулинка, сіль, 2 великі моркви, 1 ст. л. замороженого зеленого горошку, 1 ст. вершків і сухого білого вина, 1 ст. л. солодкої гірчиці, спеції, пшеничне борошно, вершкове масло.

  • Кролятина рубається, присипається борошном і сіллю.
  • Кубики цибулі і соломка моркви смажиться до зарум’янювання.
  • Додається шматочок вершкового масла і м’ясо. Обсмажування триває.
  • Коли кролятина злегка зарум’яниться, можна засипати горошок, вибрані спеції, заливати вино і вершки, додати гірчицю.

Нудиться блюдо в програмі для гасіння 120 – 130 хвилин.

Як смачно зробити з овочами

Інгредієнти: 2 ст. білої квасолі, по 1 великій цибулині і моркви, середня м’ясна тушка, 1 ст. консервованих кукурудзяних зерен, по 1 ст. л. солодкої гірчиці і сливового соусу, 2 ст. л. білого вина і питної води, 80 г вершкового масла, сухий часник, сіль.

  • Порційні шматки тушки маринуються в соусі, гірчиці і сухому часнику не менше 2 годин.
  • В режимі смаження готується цибулю і моркву. Потім до них викладається м’ясо разом із залишками маринаду.
  • Через 12 хвилин вливається вода, вино. Додається сіль, олія, кукурудза і вымачивавшаяся всю ніч у холодній воді квасолю.

На 120 – 130 хвилин активується режим гасіння.

Кролик, приготовлений з картоплею

Інгредієнти: 2 морквини, ½ кг кролячого м’яса, 170 г сметани, 7 – 8 картоплин, пучок кропу, 2 голівки цибулі, сіль, пахучі трави.

  • Всі овочі миються і подрібнюються. Цибулю і моркву дрібно ріжуться, картопля – крупно.
  • М’ясо рубається середніми шматками. Вони рум’яняться у програмі випічки. До кролятині відразу викладаються всі овочі, доливається сметана, розбавлена водою з сіллю і ароматними травами.
  • Пристрій переводиться в режим гасіння на 70 хвилин.

Готовий кролик з картоплею щедро посипається рубаним кропом і подається до обіду.

Плов в мультиварці

Інгредієнти: 1 кг кролятини, 2 ст. рису, 4 ст. очищеної води, 2 г солі, дрібка сушеної зелені, 1 морквина, свіжий часник, 1 цибулина.

  • Мультиварка включається на режим смаження на 25 хвилин.
  • Половину часу на розігрітій олії зажариваются подрібнені овочі. Потім вони готуються вже разом з скибками кролика.
  • Додається сіль, сушена зелень.
  • Зверху розподіляється промитий рис. Вливається вода. Активується режим «Плов» на 55 хвилин.
  • За 10 хвилин до готовності в крупу вдавлюються неочищені зубчики часнику.

Подається з великою кількістю свіжої зелені.

Перші страви з кролика

Супи на основі кролятини виходять легкими, дієтичними. Вони особливо корисні для дітей і людей, які відновлюються після перенесеної тривалої хвороби.

Простий суп з кролика і картоплі

Інгредієнти: ½ кг м’яса кролика, 1 шт. моркви, 6 картоплин, 3 л води, 2 цибулини, сіль, 5 ст. л. вівсяних пластівців швидкого приготування, свіжа зелень, спеції.

  • Підготовлене м’ясо рубається великими шматками, вариться з 1 очищеної цибулиною близько півгодини. Потрібно періодично знімати піну.
  • З бульйону викидається ціла цибулина, додаються інші подрібнені і злегка обсмажені овочі. Вони готуються на сковороді разом з кубиками картоплі.
  • У суп викладається зажарка, сіль, спеції.
  • Коли овочі будуть майже готові, всипається подрібнена зелень і вівсянка. Ще через 5 хвилин суп вимикається.

Перед зняттям проби страва має настоятися чверть години під кришкою.

Як приготувати з вермішеллю

Інгредієнти: ½ кг філе кролика, 3 моркви, 80 г дрібної вермішелі, 2 головки цибулі, 5 картопляних бульб, 2 лаврових листочка, сіль, пахучі трави.

  • З скибочок м’яса, лаврушки і головки цибулі вариться бульйон 40 – 45 хвилин.
  • Далі він солиться. Цибулю і лаврушка викидаються.
  • Морква і залишилася цибулина дрібно нарізати, страхуються на будь-якому жирі. Картопля рубається кубиками.
  • Підготовлені овочі відправляються в суп.
  • Коли картопля розм’якшиться, можна всипати вермішель, додавати ароматні трави.
Дивіться також:  Як правильно смажити картоплю на сковороді?

Вариться суп ще 5 – 6 хвилин. Подається з подрібненою свіжою зеленню.

Рисовий суп

Інгредієнти: 380 г м’яса, жменю сушеної цибулі і моркви, 4 – 5 невеликих картоплин, 90 г пропареного рису, сіль.

  • З м’яса вариться бульйон. Можна додати будь-які спеції.
  • Через 70 хвилин після початку варіння в каструлю відправляються сушені овочі, кубики картоплі і рис.
  • Ще через 12 хвилин вогонь вимикається.

Суп залишається настоюватися під кришкою на остигає плиті.

Суп з кролика в мультиварці

Інгредієнти: 320 г м’яса кролика, 2 картоплини, 1 шт. цибулі, 1 шт. моркви, 80 г круглого рису, шматочок вершкового масла, сіль, приправи.

  • Подрібнені овочі обсмажуються в чаші пристрою на вершковому маслі.
  • Зажарка перекладається на тарілку. Активується режим «Варка».
  • Готується бульйон з м’яса кролика 40 – 45 хвилин.
  • По закінченні зазначеного часу в нього закладається зажарка, кубики картоплі, сіль, приправи.
  • Ще через 20 хвилин варіння засипається промитий рис.

Коли крупа розм’якшиться, можна вимикати суп і розливати по тарілках.

Дієтичний рецепт приготування

Інгредієнти: 340 г кролятини, 1 яйце, 1 банка консервованого зеленого горошку, 1 шт. картоплі, цибулі та моркви, половина пучка кропу, сіль.

  • Кролятина пропускається через м’ясорубку разом з цибулею та морквою.
  • У фарш додається яйце, сіль.
  • Ліпляться мініатюрні фрикадельки.
  • Вони закидаються в закипілу підсолену воду разом з кубиками картоплі і зеленим горошком.
  • Суп вариться до готовності овочів.

Подається з кропом.

Вишуканий суп-пюре з кролика

Інгредієнти: 240 г італійської замороженої овочевої суміші, 4 картоплини, сіль, ½ кг кролика, сушена петрушка, 4 ст. л. жирної сметани, французькі трави.

  • М’ясо вариться 90 хвилин в солоній воді. З рідини періодично знімається пінна маса. М’ясо знімається з кісток, дрібно ріжеться і повертається в бульйон.
  • Додаються всі заморожені овочі і кубики картоплі.
  • Суп вариться 45 хвилин.
  • Маса пюрируется. Присмачується травами і сушеної петрушкою.

В суп-пюре додається сметана, після чого вона відразу подається до обіду.

Дієтичні рецепти

Кролятина – дієтичне м’ясо, яке допоможе не тільки схуднути, але також і полегшить стан пацієнта при різних недугах. Наприклад, його актуальним є при проблемах з ШЛУНКОВО-кишкового тракту, головне правильно приготувати.

Відварений дієтичний кролик

Інгредієнти: 170 г філе кролика, 7 г кореня петрушки.

  • Тушка заливається водою і доводять до кипіння.
  • Додається коріння.
  • М’ясо вариться 70 хвилин.
  • Тушка обробляється на частини, зберігається в бульйоні.

Подається кролятина з дієтичними гарнірами.

Низькокалорійні котлети

Інгредієнти: 420 г філе кролика, 60 мл маложирных вершків, 1 скибочка чорного хліба, 5 перепелиних яєць, по 3 гілочки селери і петрушки, сіль.

  • М’ясо разом із зеленню пропускається через м’ясорубку.
  • Хліб розмочується у вершках. Віджимається. Додається у фарш разом з яйцями.
  • Маса солиться.

З неї ліпляться котлети, які готуються на пару або в духовці.

До сметано-часниковому соусі

Інгредієнти: невелика тушка кролика, 1 ст. нежирної сметани, сіль, 2 цибулинки, 4 ст. л. борошна, 3 – 4 зубки часнику, суміш перців.

  • М’ясо рубається невеликими шматочками, солиться, перчится, заливається водою і гаситься під кришкою до напівготовності.
  • В окремій сковороді обсмажується подрібнений часник з борошном і кубиками цибулі. Додається сметана.
  • Коли соус добре прогріється, в нього викладається м’ясо.

При необхідності можна долити трохи води і томити компоненти для м’якості і ніжності кролятини.

Рагу з кролика з грибами

Інгредієнти: 1,2 кг кролика, 80 г сухих білих грибів, банка томатів у власному соку (консерви), 6 зуб. часнику, 1 ст. подрібнених печериць, 160 г оливок, 140 мл білого сухого вина, 2 великі цибулини, кілька гілочок чебрецю і розмарину, сіль.

  • Сухі гриби вимочити у воді 1 годину. Потім змінити воду і залишити на чверть години. Ця рідина буде далі використовуватися.
  • Кролик рубається порційними шматками. Солиться. Засмажується в сотейнику до скоринки. М’ясо забирається в окрему тарілку.
  • У цій же ємності смажиться подрібнену цибулю, часник.
  • Через кілька хвилин до них, викладаються розмочені гриби і помідори разом з рідиною. Вливається вино.
  • Через 5 хвилин можна повертати в сотейник кролика.
  • Через 50 хвилин гасіння на повільному вогні до компонентів викладаються пластинки свіжих грибів, половинки оливок і трави.

Рагу досаливается і нудиться ще півгодини при тих же умовах. Можна готувати таке блюдо з печінки кролика.

Суп для самих маленьких

Інгредієнти: спинка кролика з м’ясом, сіль, по ½ білого цибулі і моркви, зелень, 2 картоплини, сіль.

  • З спинки 45 хвилин вариться бульйон.
  • М’ясо знімається з кістки, повертається в рідину.
  • Туди ж закладаються всі подрібнені не обсмажені овочі.
  • Висипається зелень, сіль.

Суп вариться до м’якості картоплі. Пюрируется або просто злегка розминається товкачиком.

Прокрутка до верху