Швидкі і прості рецепти страв з кролика допоможуть кожній господині регулярно балувати своїх домашніх не тільки смачним, але ще і дуже корисним дієтичним м’ясом. Серед них є варіанти святкових та повсякденних страв. Рецепти нижче підкажуть, як приготувати кролика на плиті, в духовій шафі, в мультиварці.
Страви з кролика в духовці
Щоб довго не морочитися з м’ясом і при цьому отримати приголомшливий результат, варто приготувати кролика в духовці. Можна просто запекти його цілком без добавок або доповнити різними овочами, соусами, маринадами.
Кролик, запечений в духовці цілком
Інгредієнти: тушка кролика, 380 г бекону, 2 кг картоплі, 90 мл рослинного масла, 1 ст. л. крупнокристалічних солі, 4 гілочки розмарину.
- Духовка включається на розігрів до 200 градусів.
- Картопля чиститься. Великі бульби ріжуться, дрібні залишаються цілком. Вона поливається маслом, солиться і висипається на деко. На овоч довільно розкладається розмарин.
- Підготовлена м’ясна тушка покривається сіллю, обертається смужками бекону всередині і зовні.
- Викладається поверх картоплі.
- Запікається годину.
- Приблизно через половину терміну змішалась картопля. М’ясну тушку перевертати не треба. Досить полити кролика виділився жиром. Якщо його мало, можна використовувати вершкове масло.
Це відмінний варіант страви з кролика на Новий рік. Воно стане справжньою прикрасою святкового столу.
Рецепт запікання зі сметаною
Інгредієнти: половинка кролячої тушки, 140 г нежирної сметани, 2 цибулинки, щіпка сушеного часнику, морква, щіпка каррі, масло, ½ склянки овочевого бульйону.
- М’ясо ріжеться на частини. Покривається сіллю, часником, каррі.
- Обсмажується до рум’яності.
- Шматочки викладаються в каструлю для запікання.
- Соломка цибулі і моркви засмажується до рум’яного кольору. Овочі викладаються на м’ясо.
- Вливається солоний бульйон зі сметаною.
Під кришкою страву печеться 75 хвилин. Температура – 170 – 180 градусів.
Готуємо соковитого кролика в кефірі
Інгредієнти: ½ кг м’яса кролика, 1 ст. жирного кефіру, сіль, сушену цибулю, моркву, часник, 4 – 5 картопляних бульб, мелена паприка, соняшникова олія.
- Великі шматки м’яса викладаються в казан. Зверху висипається сіль, сушені овочі, паприка, виливається вода. Рідина повинна покрити всі продукти. За півгодини до готовності в казан додаються великі часточки картоплі.
- В промаслений лист викладається вміст казана без рідини.
- Кефір з’єднується з сіллю і сухим часником. Виливається на м’ясо з картоплею.
Блюдо печеться близько півгодини до скоринки. Температура – 200 – 210 градусів.
Кролик в духовці з картоплею
Інгредієнти: 1, 5 кг кролятини, 2 – 5 зуб. часнику, цибулина, 5 картоплин, сіль, олія, мелений коріандр, гілочка розмарину.
- Тушка м’яса замочується в холодній воді на 3,5 години. Потім з неї зрізаються великі шматки внутрішнього жиру.
- Кролик ріжеться великими шматками. Вони покриваються сіллю, спеціями. Щоб м’ясо було м’яким, на скибочки виливається трохи рослинного масла.
- Додається розім’ятим часник і розмарин. Під харчовою плівкою м’ясо буде маринуватися 90 хвилин.
- Картопля ріжеться шматочками, присаливается.
- Продукти прибираються в рукав для запікання. Зверху виливається залишився маринад.
- Рукав зав’язується.
Час приготування страви в духовці – 2 години. Виставляється середня температура.
М’ясо в рукаві
Інгредієнти: кроляча тушка, сіль, пачка майонезу, цибулина, 1 шт. моркви, спеції.
- М’ясо маринується не менше півгодини в підсоленому майонезі.
- До нього викладаються подрібнені овочі. Додаються спеції. При необхідності – сіль.
- Всі продукти перекладаються в рукав разом з майонезом. Він щільно зав’язується.
При 210 градусах блюдо печеться 45 хвилин в пакеті, і ще 15 хвилин вже без нього.
В маринаді з майонезом і часником
Інгредієнти: 1,5 кг кролика, 2/3 ст. класичного майонезу, 3 зубки часнику, ½ ч. л. солі, щіпка чорного перцю.
- Тушка ділиться на невеликі кусні. Засипається сіллю і перчиком.
- До м’яса викладається весь майонез і розім’ятим часник.
- Маса буде стояти в холоді мінімум чверть години.
- Вміст миски разом з маринадом перекладається форму.
Блюдо печеться в гарячій духовці близько 1 години.
Пряний кролик в білому вині
Інгредієнти: 270 г м’яса, 1 шт. цибулі, 60 г селери, 1 шт. моркви, 60 мл білого вина, 20 г кедрових горішків, 2 зубки часнику, сіль, пахучі трави.
- Шматочки часнику злегка обсмажують на оливковій олії.
- Потім в нього викладається тушка кролика або її частини. Додаються будь-які ароматні трави.
- Зверху виливається вино. Блюдо гаситься, поки випарується половина рідини.
- Додаються подрібнені овочі. Вливається трохи води, подрібнений селера, кедрові горішки.
Блюдо солиться, накривається кришкою і нудиться до готовності і м’якості м’яса.
Рецепт приготування з грибами
Інгредієнти: велика кроляча тушка, 130 мл соєвого соусу, 4 зуб. часнику, 3 шт. білих цибулин, 1 шт. моркви, 330 г грибів, 2/3 ст. води, сіль.
- В соєвий соус додається роздавлений часник, вода.
- Цією сумішшю поливається підготовлена кроляча тушка. Залишається на 2 – 3 години.
- Морквина крупно треться, цибулю рубається кубиком, гриби – слайсами. Ця маса солиться і смажиться до готовності.
- Обсмаженням наповнюється тушка кролика. Вільні кінці скріплюються зубочистками.
У духовці блюдо запікається 80 хвилин.
Запечений у фользі в духовці
Інгредієнти: 1 м’ясна тушка, 2 білі цибулинки, 3 ст. л. лимонного фрешу, 1 морква, стебло селери, 2 ст. л. води, сіль, перець, свіжий часник за смаком.
- Тушка ділиться на великі шматки. Вони маринуються в суміші води, лимонного соку, розім’ятого часнику, 1 натертої на дрібній тертці цибулі, солі. Можна додавати будь-які прянощі.
- М’ясо, покритий маринадом, забирається під харчовою плівкою в прохолоду. Залишається в такому вигляді щонайменше на 2,5 години.
- Форма покривається фольгою. У неї викладаються шматочки моркви, стебла селери і залишилася цибулини. На них розташовується замариноване м’ясо.
- Наливають невелику кількість води.
- Форма затягується фольгою.
Блюдо випікається 90 хвилин в заздалегідь розігрітій дуже гарячій духовці (220 градусів).
Ситне страву в горщиках
Інгредієнти: 830 г м’яса, стільки ж картоплі, 4 зуб. часнику, 1 цибулина, 1,5 ч. л. хмелі-сунелі, ½ пачки вершкового масла, 2 ст. л. солодкого кетчупу, сіль, спеції для картоплі, 420 мл води.
- Картопля ріжеться скибочками, присипається спеціями і дрібною сіллю. Вона першою розподіляється по 4 горщикам.
- На вершковому маслі готуються шматки кролятини з полуколечками лука. Додається сіль.
- М’ясо розподіляється по горщикам. У них додається кетчуп.
- Залишилося додати воду і роздавлений часник.
- Горщики накриваються кришками.
Кролик запікається в духовці 45 хвилин. Температура – 200 – 210 градусів.
Готуємо з додаванням овочів
Інгредієнти: 720 г м’яса кролика, 6 цибулин, 2 солодких перцю, 2 помідори, 1 шт. картоплі, 1 шт. цукіні, 2 ст. сметани, 3 ст. л. вершкового масла, сіль, спеції.
- З м’яса кролика для такої страви краще всього брати гомілки. Вони розправляються.
- Цибуля обсмажується зі спеціями до м’якості на вершковому маслі. До нього викладається кролятина.
- Додаються всі інші овочі, порізані середніми кубиками.
- Виливається підсолена сметана, розбавлена невеликою кількістю води.
Компоненти тушкують разом під кришкою 40 – 45 хвилин до м’якості м’яса.
В духовці у вершковому соусі
Інгредієнти: тушка кролика на 1,6 – 1,8 кг, 780 мл дуже жирних вершків, 40 г вершкового масла, часник за смаком, сіль, щіпка чорного перцю, 2 ст. л. олії оливи.
- Кролятина нарізати порційними шматками.
- Часник пропускаємо через прес, з’єднується з маслом оливи. Сумішшю натирається кролик і залишають на кілька годин.
- М’ясо засмажується з кожної сторони на розтопленому вершковому маслі.
- Кролик заливається подсоленными і перченим вершками, гаситься на повільному вогні до м’якості. В процесі його шматки кілька разів перевертаються.
Коли кролятина буде готова, вогонь згасає і соус уварюється до консистенції крему.
В мультиварці
Кролятину досить складно готувати на звичайній плиті. Для цього потрібно використовувати спеціальну посуд. Інакше м’ясо швидко підгорає і не встигає підготуватися всередині. Найзручніше томити кролика в мультиварці. При цьому м’ясо виходить м’яким і ніжним.
Спекотне
Інгредієнти: 1 кг кролятини, ½ л жирних вершків, 3 ст. л. столового оцту, 2 ріпчасті цибулини, ½ пачки вершкового масла, сіль, спеції.
- Тушка кролика рубається на порційні шматки. Заливається крижаною водою з оцтом на годину (1 ст. л. оцту на 1 л води).
- М’ясо промивається, обсушивается і засмажується до скоринки у відповідному режимі.
- Лук ріжеться полуколечками і на тій же сковороді готується до золотистого відтінку.
- Кролик повертається в ємність з овочем. Сюди ж виливаються вершки. Додається розм’якшене вершкове масло, сіль і спеції.
Компоненти гасяться у пристрої 70 хвилин.
Рецепт смачного запікання
Інгредієнти: 420 г м’яса, рослинна олія, 1 цибулинка, 2 ст. м’ясного бульйону, сіль, 2 шт. моркви, лавровий лист і спеції за смаком.
- М’ясо обробляється по суглобам на шматки. На кілька годин вимочується у воді з оцтом, щоб прибрати специфічний запах.
- Овочі подрібнюються і обсмажуються у відповідній програмі.
- До них викладається підготовлена кролятина. Вливається бульйон з сіллю, спеціями і лаврушкой.
Блюдо запікається 70 хвилин. Готова кролятина повинна вийти м’якою і ніжною.
Як приготувати в сметані
Інгредієнти: 1 кроляча тушка, по 1 шт. моркви і цибулі, по 1 ст. гарячої води і сметани, 3 аркуша лаврушки, 8 – 9 горошин чорного перцю, 1 ст. л. хмелі-сунелі, сіль, олію.
- Тушка на всю ніч заливається водою. Краще залишити її в холодильнику.
- М’ясо обробляється і обсмажується в програмі випічки до скоринки.
- Шматки перекладаються на тарілку, а в тій же посуді смажаться подрібнені овочі 8 – 9 хвилин.
- М’ясо повертається в чашу. Додаються всі інші заявлені компоненти. Сметана попередньо з’єднується з водою. Рідина повинна ледь покривати гущу.
- Активується режим гасіння на 70 хвилин.
Подається з відвареною картоплею.
Ніжний кролик, тушкований з вином
Інгредієнти: 1 кроляча тушка, 320 г оливок, 1 ст. сухого червоного вина, часник, 2 червоні цибулини, жменю очищених кедрових горішків, сіль, щіпка середземноморських трав.
- Цибуля рубається півкільцями. Часник – дрібними кубиками.
- М’ясо нарізати однаковими порційними шматками.
- Спочатку в режимі «м’ясо» 13 – 15 хвилин нудиться цибулю з часником. Потім туди ж додається кролятина. М’ясні шматочки потрібно попередньо обваляти в солі і травах.
- Коли шматочки кролика покриються рум’яною скоринкою, в чашу приладу вливається вино, додаються цілі оливки разом з рідиною з банки, всі кедрові горішки.
Частування гаситься під кришкою 40 – 45 хвилин.
Варіант приготування з грибами
Інгредієнти: невелика кроляча тушка, по 340 г печериць і сметани, 5 цибулин, 140 г твердого сиру, часник за смаком, сіль, прованські трави.
- Порційні шматки м’яса смажать у відповідному режимі трохи більше півгодини.
- До рум’яної кролятині додаються подрібнені гриби, часник, цибулю.
- Через 6 – 7 хвилин обжарювання закладається сметана з сіллю і прованськими травами.
- Через 25 хвилин гасіння блюдо посипається тертим сиром.
В тому ж режимі його потрібно готувати ще 6 – 7 хвилин.
Тушкуємо в вершках
Інгредієнти: середня м’ясна тушка, 1 цибулинка, сіль, 2 великі моркви, 1 ст. л. замороженого зеленого горошку, 1 ст. вершків і сухого білого вина, 1 ст. л. солодкої гірчиці, спеції, пшеничне борошно, вершкове масло.
- Кролятина рубається, присипається борошном і сіллю.
- Кубики цибулі і соломка моркви смажиться до зарум’янювання.
- Додається шматочок вершкового масла і м’ясо. Обсмажування триває.
- Коли кролятина злегка зарум’яниться, можна засипати горошок, вибрані спеції, заливати вино і вершки, додати гірчицю.
Нудиться блюдо в програмі для гасіння 120 – 130 хвилин.
Як смачно зробити з овочами
Інгредієнти: 2 ст. білої квасолі, по 1 великій цибулині і моркви, середня м’ясна тушка, 1 ст. консервованих кукурудзяних зерен, по 1 ст. л. солодкої гірчиці і сливового соусу, 2 ст. л. білого вина і питної води, 80 г вершкового масла, сухий часник, сіль.
- Порційні шматки тушки маринуються в соусі, гірчиці і сухому часнику не менше 2 годин.
- В режимі смаження готується цибулю і моркву. Потім до них викладається м’ясо разом із залишками маринаду.
- Через 12 хвилин вливається вода, вино. Додається сіль, олія, кукурудза і вымачивавшаяся всю ніч у холодній воді квасолю.
На 120 – 130 хвилин активується режим гасіння.
Кролик, приготовлений з картоплею
Інгредієнти: 2 морквини, ½ кг кролячого м’яса, 170 г сметани, 7 – 8 картоплин, пучок кропу, 2 голівки цибулі, сіль, пахучі трави.
- Всі овочі миються і подрібнюються. Цибулю і моркву дрібно ріжуться, картопля – крупно.
- М’ясо рубається середніми шматками. Вони рум’яняться у програмі випічки. До кролятині відразу викладаються всі овочі, доливається сметана, розбавлена водою з сіллю і ароматними травами.
- Пристрій переводиться в режим гасіння на 70 хвилин.
Готовий кролик з картоплею щедро посипається рубаним кропом і подається до обіду.
Плов в мультиварці
Інгредієнти: 1 кг кролятини, 2 ст. рису, 4 ст. очищеної води, 2 г солі, дрібка сушеної зелені, 1 морквина, свіжий часник, 1 цибулина.
- Мультиварка включається на режим смаження на 25 хвилин.
- Половину часу на розігрітій олії зажариваются подрібнені овочі. Потім вони готуються вже разом з скибками кролика.
- Додається сіль, сушена зелень.
- Зверху розподіляється промитий рис. Вливається вода. Активується режим «Плов» на 55 хвилин.
- За 10 хвилин до готовності в крупу вдавлюються неочищені зубчики часнику.
Подається з великою кількістю свіжої зелені.
Перші страви з кролика
Супи на основі кролятини виходять легкими, дієтичними. Вони особливо корисні для дітей і людей, які відновлюються після перенесеної тривалої хвороби.
Простий суп з кролика і картоплі
Інгредієнти: ½ кг м’яса кролика, 1 шт. моркви, 6 картоплин, 3 л води, 2 цибулини, сіль, 5 ст. л. вівсяних пластівців швидкого приготування, свіжа зелень, спеції.
- Підготовлене м’ясо рубається великими шматками, вариться з 1 очищеної цибулиною близько півгодини. Потрібно періодично знімати піну.
- З бульйону викидається ціла цибулина, додаються інші подрібнені і злегка обсмажені овочі. Вони готуються на сковороді разом з кубиками картоплі.
- У суп викладається зажарка, сіль, спеції.
- Коли овочі будуть майже готові, всипається подрібнена зелень і вівсянка. Ще через 5 хвилин суп вимикається.
Перед зняттям проби страва має настоятися чверть години під кришкою.
Як приготувати з вермішеллю
Інгредієнти: ½ кг філе кролика, 3 моркви, 80 г дрібної вермішелі, 2 головки цибулі, 5 картопляних бульб, 2 лаврових листочка, сіль, пахучі трави.
- З скибочок м’яса, лаврушки і головки цибулі вариться бульйон 40 – 45 хвилин.
- Далі він солиться. Цибулю і лаврушка викидаються.
- Морква і залишилася цибулина дрібно нарізати, страхуються на будь-якому жирі. Картопля рубається кубиками.
- Підготовлені овочі відправляються в суп.
- Коли картопля розм’якшиться, можна всипати вермішель, додавати ароматні трави.
Вариться суп ще 5 – 6 хвилин. Подається з подрібненою свіжою зеленню.
Рисовий суп
Інгредієнти: 380 г м’яса, жменю сушеної цибулі і моркви, 4 – 5 невеликих картоплин, 90 г пропареного рису, сіль.
- З м’яса вариться бульйон. Можна додати будь-які спеції.
- Через 70 хвилин після початку варіння в каструлю відправляються сушені овочі, кубики картоплі і рис.
- Ще через 12 хвилин вогонь вимикається.
Суп залишається настоюватися під кришкою на остигає плиті.
Суп з кролика в мультиварці
Інгредієнти: 320 г м’яса кролика, 2 картоплини, 1 шт. цибулі, 1 шт. моркви, 80 г круглого рису, шматочок вершкового масла, сіль, приправи.
- Подрібнені овочі обсмажуються в чаші пристрою на вершковому маслі.
- Зажарка перекладається на тарілку. Активується режим «Варка».
- Готується бульйон з м’яса кролика 40 – 45 хвилин.
- По закінченні зазначеного часу в нього закладається зажарка, кубики картоплі, сіль, приправи.
- Ще через 20 хвилин варіння засипається промитий рис.
Коли крупа розм’якшиться, можна вимикати суп і розливати по тарілках.
Дієтичний рецепт приготування
Інгредієнти: 340 г кролятини, 1 яйце, 1 банка консервованого зеленого горошку, 1 шт. картоплі, цибулі та моркви, половина пучка кропу, сіль.
- Кролятина пропускається через м’ясорубку разом з цибулею та морквою.
- У фарш додається яйце, сіль.
- Ліпляться мініатюрні фрикадельки.
- Вони закидаються в закипілу підсолену воду разом з кубиками картоплі і зеленим горошком.
- Суп вариться до готовності овочів.
Подається з кропом.
Вишуканий суп-пюре з кролика
Інгредієнти: 240 г італійської замороженої овочевої суміші, 4 картоплини, сіль, ½ кг кролика, сушена петрушка, 4 ст. л. жирної сметани, французькі трави.
- М’ясо вариться 90 хвилин в солоній воді. З рідини періодично знімається пінна маса. М’ясо знімається з кісток, дрібно ріжеться і повертається в бульйон.
- Додаються всі заморожені овочі і кубики картоплі.
- Суп вариться 45 хвилин.
- Маса пюрируется. Присмачується травами і сушеної петрушкою.
В суп-пюре додається сметана, після чого вона відразу подається до обіду.
Дієтичні рецепти
Кролятина – дієтичне м’ясо, яке допоможе не тільки схуднути, але також і полегшить стан пацієнта при різних недугах. Наприклад, його актуальним є при проблемах з ШЛУНКОВО-кишкового тракту, головне правильно приготувати.
Відварений дієтичний кролик
Інгредієнти: 170 г філе кролика, 7 г кореня петрушки.
- Тушка заливається водою і доводять до кипіння.
- Додається коріння.
- М’ясо вариться 70 хвилин.
- Тушка обробляється на частини, зберігається в бульйоні.
Подається кролятина з дієтичними гарнірами.
Низькокалорійні котлети
Інгредієнти: 420 г філе кролика, 60 мл маложирных вершків, 1 скибочка чорного хліба, 5 перепелиних яєць, по 3 гілочки селери і петрушки, сіль.
- М’ясо разом із зеленню пропускається через м’ясорубку.
- Хліб розмочується у вершках. Віджимається. Додається у фарш разом з яйцями.
- Маса солиться.
З неї ліпляться котлети, які готуються на пару або в духовці.
До сметано-часниковому соусі
Інгредієнти: невелика тушка кролика, 1 ст. нежирної сметани, сіль, 2 цибулинки, 4 ст. л. борошна, 3 – 4 зубки часнику, суміш перців.
- М’ясо рубається невеликими шматочками, солиться, перчится, заливається водою і гаситься під кришкою до напівготовності.
- В окремій сковороді обсмажується подрібнений часник з борошном і кубиками цибулі. Додається сметана.
- Коли соус добре прогріється, в нього викладається м’ясо.
При необхідності можна долити трохи води і томити компоненти для м’якості і ніжності кролятини.
Рагу з кролика з грибами
Інгредієнти: 1,2 кг кролика, 80 г сухих білих грибів, банка томатів у власному соку (консерви), 6 зуб. часнику, 1 ст. подрібнених печериць, 160 г оливок, 140 мл білого сухого вина, 2 великі цибулини, кілька гілочок чебрецю і розмарину, сіль.
- Сухі гриби вимочити у воді 1 годину. Потім змінити воду і залишити на чверть години. Ця рідина буде далі використовуватися.
- Кролик рубається порційними шматками. Солиться. Засмажується в сотейнику до скоринки. М’ясо забирається в окрему тарілку.
- У цій же ємності смажиться подрібнену цибулю, часник.
- Через кілька хвилин до них, викладаються розмочені гриби і помідори разом з рідиною. Вливається вино.
- Через 5 хвилин можна повертати в сотейник кролика.
- Через 50 хвилин гасіння на повільному вогні до компонентів викладаються пластинки свіжих грибів, половинки оливок і трави.
Рагу досаливается і нудиться ще півгодини при тих же умовах. Можна готувати таке блюдо з печінки кролика.
Суп для самих маленьких
Інгредієнти: спинка кролика з м’ясом, сіль, по ½ білого цибулі і моркви, зелень, 2 картоплини, сіль.
- З спинки 45 хвилин вариться бульйон.
- М’ясо знімається з кістки, повертається в рідину.
- Туди ж закладаються всі подрібнені не обсмажені овочі.
- Висипається зелень, сіль.
Суп вариться до м’якості картоплі. Пюрируется або просто злегка розминається товкачиком.