У стародавні часи «перлами» назвали зерна ячменю, у відшліфованому вигляді нагадують мініатюрні перлини. Люди дали вищу оцінку не тільки блискучою зовнішністю крупинок, але і унікальним харчовим якостям злакової культури. Страви з перловки становили ситні і наваристі супи, крупи готували як просту їжу, так і чудові святкові страви.
Перші страви з перловки
Додавання в перші страви ячмінних зерен не тільки надає страві вишуканий аромат, але і згущує їду до бажаної консистенції. Досягнення такого ефекту можливо за правильної термічній обробці крупи.
Розсольник з перловкою і солоними огірками
Список продуктів:
- цибулина;
- яловичина — 500 г;
- огірочки солоні — 5 шт;
- бульйон м’ясний — 2,5 л;
- томат-пюре — 30 г;
- картопля — 5 шт.;
- розсіл — 200 мл;
- перловка — 100 г;
- перо цибулі — невеликий пучок;
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Для смачного розсольнику, по-перше, потрібен міцний бульйон. Для цього поміщаємо яловичину в каструлю, вливаємо 2 л води. Після початку активного кипіння проціджуємо рідина, повертаємо шматок м’яса в бульйон. Додаємо частину моркви, маленьку цибулину з лушпинням, кілька гілочок зелені, горошини перцю і листочок лавра. Варимо до двох годин на тихому вогні.
- По-друге, крупу необхідно замочити заздалегідь (на ніч). Перловка з м’ясом прекрасно гармонує в перших стравах, тільки якщо зерна готові до прийому смакового букета м’ясного компонента.
- Виймаємо з бульйону всі продукти, поміщаємо крупу, трохи солі. Враховуємо, що до складу супу включений розсіл.
- Цибулю і моркву нарізаємо кубиками, картоплю поділяємо на великі частини. Дрібно шаткуємо огірки, опускаємо в каструлю, продовжуємо приготування ще 20 хвилин.
- В кінці процесу вливаємо розсіл, додаємо томат-пюре, приправляємо перше страву сіллю, перцем, прянощами, нарубаним пером лука.
Вимикаємо вогонь, подаємо розсольник з перловкою і солоними огірками в гарячому вигляді зі сметаною.
Грибний суп
Результатом незвичайного поєднання ячмінних зерен і спорових організмів став не тільки чудовий аромат сполучених інгредієнтів, але і харчова цінність приготованого блюда.
Необхідні продукти:
- сушені гриби — 500 г;
- цибуля-ріпка — 1 шт.;
- крупа перлова — 100 г;
- морквина;
- пісне масло;
- картопля — 5 шт.;
- сіль, зелень, спеції.
Приготування страви:
- Сушені гриби ретельно промиємо, заливаємо окропом, щоб вони розкрилися і набрякли.
- Крупу бажано попередньо замочити, а потім відварити в окремому посуді. Правильне співвідношення зерна і рідини становить пропорцію 1:2. Дотримуємося це умова для кращого приготування крупи.
- Наповнюємо каструлю м’ясним бульйоном (2 л) або фільтрованої водою. Виливаємо з чаші з грибами рідина, поміщаємо продукт в ємність, варимо до півгодини.
- Дрібно шаткуємо цибулю і моркву, нарізаємо кубиками бульби картоплі, опускаємо овочі в суп. Приправляємо їжу сіллю, готуємо ще 10 хвилин на тихому вогні.
- Доповнюючи страва спеціями і прянощами, робимо це в невеликій кількості, щоб не перебити смак і аромат головних компонентів страви. В кінці процесу поміщаємо зелень.
Грибний суп з перламутровими зернами — справжня гармонія духмяних запахів, дивовижних смаків.
Харчо з перловою крупою
Грузинська кухня давно взяла на озброєння цінні якості блискучих крупинок, створивши на їх основі перше блюдо зі світовою популярністю.
Список компонентів:
- жирна яловича вирізка — 500 г;
- картопля — 300 г;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- моркву і помідор;
- корінь петрушки;
- соус ткемалі, олію — по 20 р;
- зубки часнику — 3 шт.;
- хмелі-сунелі, кінза.
Поетапне приготування:
- Перебираємо сухе зерно, промиваємо, ошпарюємо окропом, заливаємо водою, ставимо на вогонь. Варимо 3 хвилини від початку кипіння, потім відправляємо зерна в друшляк.
- Підготовлене м’ясо поділяємо на невеликі шматки, покласти в каструлю з 3 л води, варимо 2 години, знімаючи піну по необхідності.
- Викладаємо в суп крупу, бульйон доводимо до кипіння, зменшуємо температуру нагрівання. Варимо до м’якого стану зерняток.
- У сковороді з розпеченим маслом пасеруємо нарізану цибулю, моркву, тертий корінь петрушки. Коли овочі стануть м’якими, відкладаємо їх до бортикам ємності, в середину кладемо з’єднану суміш з протертого томату і ткемалі. Нагріваємо продукти 2 хвилини, перемішуємо складу. Додаємо ложку бульйону і пластини подрібненого часнику, вимикаємо вогонь.
- Тепер опускаємо в суп нарізану брусочками картоплю, засікаємо чверть години, потім викладаємо овочеву суміш. Перемішавши їжу, закінчуємо приготування.
У Грузії харчо з перловою крупою подають у глиняних чашах, а зелень викладають окремо на тарілки.
Суп з м’ясом
Необхідні продукти:
- м’якоть яловичини — 300 г;
- крупа — 150 г;
- морква;
- томат-паста — 20 г;
- картопля — 4 шт.;
- сіль, спеції і прянощі.
Приготування страви:
- Очищене м’ясо заливаємо трьома літрами води, відварюємо до майже готового стану.
- Дістаємо яловичину з ємності, поділяємо на порційні шматки, повертаємо в проціджений бульйон.
- Додаємо до вирізці добре промиту перловку, приєднуємо томат-пасту і потрібну кількість солі. Продовжуємо приготування способом томління на тихому вогні.
- Коли крупа стане м’якою, викладаємо нарізані овочі, готуємо перше блюдо ще півгодини. Нарубану зелень, перець, ложечку хмелі-сунелі, інші спеції і прянощі поміщаємо за 5 хвилин до закінчення процесу.
Рибне перша страва
Невелика калорійність страви, доповнена поживними якостями супу, робить страву надзвичайно популярним у любителів поїсти смачно, але без наслідків для фігури.
Склад інгредієнтів:
- набір з риби (хвости, плавники, голови) — 600 г;
- бульби картоплі — 4 шт.;
- крупа перлова — 60 г;
- лук, морква — 2 шт.;
- пісне масло;
- сіль, листочок лавра, горошини перцю, зелень.
Процес приготування:
- Відварюємо крупу в звичайному порядку.
- Добре моєму рибної набір для супу. Не забуваємо видалити зябра. Поміщаємо продукти в каструлю, заливаємо очищеною водою, опускаємо маленьку морквину, таку ж цибулину з лушпинням, горошини перцю, листочок лавра, дві гілочки зелені.
- Півгодини відварюємо рибні компоненти, після чого проціджуємо бульйон, викладаємо перловку, брусочки картоплі. Приправляємо сіллю, варимо до готовності коренеплодів.
- Відокремлюємо від кісток м’ясо. Інші використані компоненти викидаємо.
- Нашатковану моркву, нарізану кубиками цибулю пасеруємо на олії, додаємо в суп разом з шматочками рибного м’яса.
Подаємо суп, приправляючи страва нарубаною зеленню.
Другі страви з перловки
Широке використання злакових культур стало найпопулярнішим напрямком у сучасному харчуванні. Ячмінна крупа поступово відновлює свій «королівське» положення, втілюючись у прекрасні страви. Багато людей навіть не підозрюють про кулінарні можливості перлинних зерен.
Вегетаріанські котлети з перловки
Приємні на смак, ніжні і дуже пишні пісні вироби — гідна заміна м’ясної їжі.
Продукти для страви:
- картоплини — 3 шт.;
- перлова крупа — 230 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сода харчова — 6 м;
- сіль, перець, материнка, паприка.
Готуємо корисні котлетки:
- Відварюємо зерна до м’якого стану, ретельно промиваємо проточною водою.
- Очищений сиру картоплю разом з часником подрібнюємо блендером або м’ясорубкою, добре віджимаємо, викладаємо в чашу. Якщо маса виявилася занадто рідкою, додаємо трохи крохмалю або кукурудзяного борошна.
- З’єднуємо перлову кашу з картопляним складом, приправляємо сіллю, перцем і материнкою. Для пишноти додаємо соду. Красивий жовтий колір готових виробів забезпечить приєднання щіпки меленої паприки.
- Вимішуємо отриману масу, формуємо котлетки, обсмажуємо в гарячому маслі до золотистого відтінку.
Перловка з овочами на гарнір
Перелік продуктів:
- солодкий перець, цибуля, помідор — 1 шт.;
- суха перловка — 250 г;
- пісне масло — 50 г;
- сіль, зелень.
Технологія приготування:
- Чисту крупу заливаємо водою, солимо, відварюємо до готового стану, викладаємо на друшляк.
- У сотейнику розігріваємо олію, обсмажуємо дрібно нарізані овочі. Додаємо розділений на часточки помідорів разом з нарубаною зеленню. Тушкуємо 2 хвилини, після чого приєднуємо готову крупу, добре перемішуємо страву.
Перловка з овочами виглядає настільки апетитно, що негайно подаємо страву на стіл.
Незвичайний плов з куркою
Основою класичного плову прийнято вважати рис і баранину. Подивимося, наскільки смачним і соковитим стає блюдо, оформлене з ячмінного зерна і курки.
Склад компонентів:
- цибуля-ріпка — 3 шт.;
- м’ясо птиці — 500 г;
- морква — 2 шт.;
- масло пісне;
- крупа перлова — 500 г;
- сіль, спеції, прянощі.
Поетапне приготування:
- Зерна відварюємо до напівготовності.
- Відокремлюємо м’ясо і жир птиці, нагріваємо в казані масло. Викладаємо в ємність шматочки курки, обсмажуємо на невеликому вогні, періодично перемішуючи після утворення рожевої скоринки.
- Очищаємо овочі, дрібно шаткуємо, продовжуємо термічну обробку продуктів.
- Через 5 хвилин додаємо крупу, подрібнений часник, сіль і спеції. Далі вливаємо 250 мл води, перемішуємо, готуємо 30 хвилин в закритому вигляді.
Плов з перловки з куркою знайшов цікаві смакові нотки.
Крупа з м’ясом в мультиварці
Кухонна техніка підносить свої приємні сюрпризи. Варто один раз завантажити комбайн, щоб страви з перловки в мультиварці стали з’являтися на нашому столі частіше.
Необхідні продукти:
- свинина — 300 г;
- перець солодкий, цибулька, морква;
- крупа перлова — 250 г;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
- сіль, прянощі, спеції.
Процес приготування:
- Очищаємо овочі, дрібно нарізаємо у вигляді кубиків. Вливаємо в чашу агрегату масло, викладаємо овочі. Вибираємо режим «Смаження», встановлюємо час приготування 20 хвилин. Залишилося натиснути на «Старт».
- Свинину поділяємо на невеликі шматочки, додаємо до овочів в середині поточного циклу, не забуваючи все перемішати дерев’яною лопаткою.
- По закінченні заданої програми приєднуємо добре промиту перловку, вливаємо 1,5 л води, приправляємо продукти сіллю, прянощами і спеціями. Продовжуємо приготування 1 годину в режимі «Рис/Крупи». Через 30 хвилин ще раз заважаємо їжу, заодно перевіривши достатню кількість рідини.
Крупа з м’ясом в мультиварці вийшла відмінна — ніжна, легка, апетитна!
Різотто з перловки з грибами
Інгредієнти:
- бульйон (овочевий або курячий) — 1 л;
- цибуля-ріпка;
- перловка — 250 г;
- улюблені гриби — 400 г;
- олія (оливкова і вершкове) — по 20 р;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сир «Пармезан» — від 50 м;
- сіль, перець.
Приготування:
- У глибокій сковороді з нагрітою олією злегка обсмажуємо нашатковану цибулю. Викладаємо в овочі перлову крупу і листочок лавра, вливаємо 500 мл гарячого бульйону. Тушкуємо продукти на тихому вогні, щоб кожне зернятко ввібрало ароматну рідину.
- Продовжуємо додавати порції бульйону по мірі його поглинання крупою, поки вона не стане м’якою, вдосталь «наситившись» м’ясний вологою. На весь процес виділяємо до 50 хвилин.
- У проміжку обсмажуємо у вершковому маслі нарізані шматочками гриби разом з подрібненим часником.
- Перевіряємо готовність перловку, після чого з’єднуємо її з грибним складом. Приправляємо страву сіллю, перцем і прянощами, Перемішуємо різотто, посипаємо стружкою сиру, тушкуємо ще 3 хвилини, вимикаємо вогонь.
Страви з перловки зайвий раз підтверджують свій високий статус смачної і корисної їжі.