Страви з перловки – 10 рецептів приготування перших і других страв

У стародавні часи «перлами» назвали зерна ячменю, у відшліфованому вигляді нагадують мініатюрні перлини. Люди дали вищу оцінку не тільки блискучою зовнішністю крупинок, але і унікальним харчовим якостям злакової культури. Страви з перловки становили ситні і наваристі супи, крупи готували як просту їжу, так і чудові святкові страви.

Перші страви з перловки

Додавання в перші страви ячмінних зерен не тільки надає страві вишуканий аромат, але і згущує їду до бажаної консистенції. Досягнення такого ефекту можливо за правильної термічній обробці крупи.

Розсольник з перловкою і солоними огірками

Список продуктів:

  • цибулина;
  • яловичина — 500 г;
  • огірочки солоні — 5 шт;
  • бульйон м’ясний — 2,5 л;
  • томат-пюре — 30 г;
  • картопля — 5 шт.;
  • розсіл — 200 мл;
  • перловка — 100 г;
  • перо цибулі — невеликий пучок;
  • сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  • Для смачного розсольнику, по-перше, потрібен міцний бульйон. Для цього поміщаємо яловичину в каструлю, вливаємо 2 л води. Після початку активного кипіння проціджуємо рідина, повертаємо шматок м’яса в бульйон. Додаємо частину моркви, маленьку цибулину з лушпинням, кілька гілочок зелені, горошини перцю і листочок лавра. Варимо до двох годин на тихому вогні.
  • По-друге, крупу необхідно замочити заздалегідь (на ніч). Перловка з м’ясом прекрасно гармонує в перших стравах, тільки якщо зерна готові до прийому смакового букета м’ясного компонента.
  • Виймаємо з бульйону всі продукти, поміщаємо крупу, трохи солі. Враховуємо, що до складу супу включений розсіл.
  • Цибулю і моркву нарізаємо кубиками, картоплю поділяємо на великі частини. Дрібно шаткуємо огірки, опускаємо в каструлю, продовжуємо приготування ще 20 хвилин.
  • В кінці процесу вливаємо розсіл, додаємо томат-пюре, приправляємо перше страву сіллю, перцем, прянощами, нарубаним пером лука.

Вимикаємо вогонь, подаємо розсольник з перловкою і солоними огірками в гарячому вигляді зі сметаною.

Грибний суп

Результатом незвичайного поєднання ячмінних зерен і спорових організмів став не тільки чудовий аромат сполучених інгредієнтів, але і харчова цінність приготованого блюда.

Необхідні продукти:

  • сушені гриби — 500 г;
  • цибуля-ріпка — 1 шт.;
  • крупа перлова — 100 г;
  • морквина;
  • пісне масло;
  • картопля — 5 шт.;
  • сіль, зелень, спеції.

Приготування страви:

  • Сушені гриби ретельно промиємо, заливаємо окропом, щоб вони розкрилися і набрякли.
  • Крупу бажано попередньо замочити, а потім відварити в окремому посуді. Правильне співвідношення зерна і рідини становить пропорцію 1:2. Дотримуємося це умова для кращого приготування крупи.
  • Наповнюємо каструлю м’ясним бульйоном (2 л) або фільтрованої водою. Виливаємо з чаші з грибами рідина, поміщаємо продукт в ємність, варимо до півгодини.
  • Дрібно шаткуємо цибулю і моркву, нарізаємо кубиками бульби картоплі, опускаємо овочі в суп. Приправляємо їжу сіллю, готуємо ще 10 хвилин на тихому вогні.
  • Доповнюючи страва спеціями і прянощами, робимо це в невеликій кількості, щоб не перебити смак і аромат головних компонентів страви. В кінці процесу поміщаємо зелень.
Дивіться також:  Фарш для пельменів – 8 рецептів

Грибний суп з перламутровими зернами — справжня гармонія духмяних запахів, дивовижних смаків.

Харчо з перловою крупою

Грузинська кухня давно взяла на озброєння цінні якості блискучих крупинок, створивши на їх основі перше блюдо зі світовою популярністю.

Список компонентів:

  • жирна яловича вирізка — 500 г;
  • картопля — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • моркву і помідор;
  • корінь петрушки;
  • соус ткемалі, олію — по 20 р;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • хмелі-сунелі, кінза.

Поетапне приготування:

  • Перебираємо сухе зерно, промиваємо, ошпарюємо окропом, заливаємо водою, ставимо на вогонь. Варимо 3 хвилини від початку кипіння, потім відправляємо зерна в друшляк.
  • Підготовлене м’ясо поділяємо на невеликі шматки, покласти в каструлю з 3 л води, варимо 2 години, знімаючи піну по необхідності.
  • Викладаємо в суп крупу, бульйон доводимо до кипіння, зменшуємо температуру нагрівання. Варимо до м’якого стану зерняток.
  • У сковороді з розпеченим маслом пасеруємо нарізану цибулю, моркву, тертий корінь петрушки. Коли овочі стануть м’якими, відкладаємо їх до бортикам ємності, в середину кладемо з’єднану суміш з протертого томату і ткемалі. Нагріваємо продукти 2 хвилини, перемішуємо складу. Додаємо ложку бульйону і пластини подрібненого часнику, вимикаємо вогонь.
  • Тепер опускаємо в суп нарізану брусочками картоплю, засікаємо чверть години, потім викладаємо овочеву суміш. Перемішавши їжу, закінчуємо приготування.

У Грузії харчо з перловою крупою подають у глиняних чашах, а зелень викладають окремо на тарілки.

Суп з м’ясом

Необхідні продукти:

  • м’якоть яловичини — 300 г;
  • крупа — 150 г;
  • морква;
  • томат-паста — 20 г;
  • картопля — 4 шт.;
  • сіль, спеції і прянощі.

Приготування страви:

  • Очищене м’ясо заливаємо трьома літрами води, відварюємо до майже готового стану.
  • Дістаємо яловичину з ємності, поділяємо на порційні шматки, повертаємо в проціджений бульйон.
  • Додаємо до вирізці добре промиту перловку, приєднуємо томат-пасту і потрібну кількість солі. Продовжуємо приготування способом томління на тихому вогні.
  • Коли крупа стане м’якою, викладаємо нарізані овочі, готуємо перше блюдо ще півгодини. Нарубану зелень, перець, ложечку хмелі-сунелі, інші спеції і прянощі поміщаємо за 5 хвилин до закінчення процесу.

Рибне перша страва

Невелика калорійність страви, доповнена поживними якостями супу, робить страву надзвичайно популярним у любителів поїсти смачно, але без наслідків для фігури.

Склад інгредієнтів:

  • набір з риби (хвости, плавники, голови) — 600 г;
  • бульби картоплі — 4 шт.;
  • крупа перлова — 60 г;
  • лук, морква — 2 шт.;
  • пісне масло;
  • сіль, листочок лавра, горошини перцю, зелень.
Дивіться також:  Риба в тісті – 7 рецептів приготування в духовці на сковороді

Процес приготування:

  • Відварюємо крупу в звичайному порядку.
  • Добре моєму рибної набір для супу. Не забуваємо видалити зябра. Поміщаємо продукти в каструлю, заливаємо очищеною водою, опускаємо маленьку морквину, таку ж цибулину з лушпинням, горошини перцю, листочок лавра, дві гілочки зелені.
  • Півгодини відварюємо рибні компоненти, після чого проціджуємо бульйон, викладаємо перловку, брусочки картоплі. Приправляємо сіллю, варимо до готовності коренеплодів.
  • Відокремлюємо від кісток м’ясо. Інші використані компоненти викидаємо.
  • Нашатковану моркву, нарізану кубиками цибулю пасеруємо на олії, додаємо в суп разом з шматочками рибного м’яса.

Подаємо суп, приправляючи страва нарубаною зеленню.

Другі страви з перловки

Широке використання злакових культур стало найпопулярнішим напрямком у сучасному харчуванні. Ячмінна крупа поступово відновлює свій «королівське» положення, втілюючись у прекрасні страви. Багато людей навіть не підозрюють про кулінарні можливості перлинних зерен.

Вегетаріанські котлети з перловки

Приємні на смак, ніжні і дуже пишні пісні вироби — гідна заміна м’ясної їжі.

Продукти для страви:

  • картоплини — 3 шт.;
  • перлова крупа — 230 г;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • сода харчова — 6 м;
  • сіль, перець, материнка, паприка.

Готуємо корисні котлетки:

  • Відварюємо зерна до м’якого стану, ретельно промиваємо проточною водою.
  • Очищений сиру картоплю разом з часником подрібнюємо блендером або м’ясорубкою, добре віджимаємо, викладаємо в чашу. Якщо маса виявилася занадто рідкою, додаємо трохи крохмалю або кукурудзяного борошна.
  • З’єднуємо перлову кашу з картопляним складом, приправляємо сіллю, перцем і материнкою. Для пишноти додаємо соду. Красивий жовтий колір готових виробів забезпечить приєднання щіпки меленої паприки.
  • Вимішуємо отриману масу, формуємо котлетки, обсмажуємо в гарячому маслі до золотистого відтінку.

Перловка з овочами на гарнір

Перелік продуктів:

  • солодкий перець, цибуля, помідор — 1 шт.;
  • суха перловка — 250 г;
  • пісне масло — 50 г;
  • сіль, зелень.

Технологія приготування:

  • Чисту крупу заливаємо водою, солимо, відварюємо до готового стану, викладаємо на друшляк.
  • У сотейнику розігріваємо олію, обсмажуємо дрібно нарізані овочі. Додаємо розділений на часточки помідорів разом з нарубаною зеленню. Тушкуємо 2 хвилини, після чого приєднуємо готову крупу, добре перемішуємо страву.

Перловка з овочами виглядає настільки апетитно, що негайно подаємо страву на стіл.

Незвичайний плов з куркою

Основою класичного плову прийнято вважати рис і баранину. Подивимося, наскільки смачним і соковитим стає блюдо, оформлене з ячмінного зерна і курки.

Склад компонентів:

  • цибуля-ріпка — 3 шт.;
  • м’ясо птиці — 500 г;
  • морква — 2 шт.;
  • масло пісне;
  • крупа перлова — 500 г;
  • сіль, спеції, прянощі.
Дивіться також:  Курячі котлети на пару – 8 рецептів приготування дієтичних котлет

Поетапне приготування:

  • Зерна відварюємо до напівготовності.
  • Відокремлюємо м’ясо і жир птиці, нагріваємо в казані масло. Викладаємо в ємність шматочки курки, обсмажуємо на невеликому вогні, періодично перемішуючи після утворення рожевої скоринки.
  • Очищаємо овочі, дрібно шаткуємо, продовжуємо термічну обробку продуктів.
  • Через 5 хвилин додаємо крупу, подрібнений часник, сіль і спеції. Далі вливаємо 250 мл води, перемішуємо, готуємо 30 хвилин в закритому вигляді.

Плов з перловки з куркою знайшов цікаві смакові нотки.

Крупа з м’ясом в мультиварці

Кухонна техніка підносить свої приємні сюрпризи. Варто один раз завантажити комбайн, щоб страви з перловки в мультиварці стали з’являтися на нашому столі частіше.

Необхідні продукти:

  • свинина — 300 г;
  • перець солодкий, цибулька, морква;
  • крупа перлова — 250 г;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
  • сіль, прянощі, спеції.

Процес приготування:

  • Очищаємо овочі, дрібно нарізаємо у вигляді кубиків. Вливаємо в чашу агрегату масло, викладаємо овочі. Вибираємо режим «Смаження», встановлюємо час приготування 20 хвилин. Залишилося натиснути на «Старт».
  • Свинину поділяємо на невеликі шматочки, додаємо до овочів в середині поточного циклу, не забуваючи все перемішати дерев’яною лопаткою.
  • По закінченні заданої програми приєднуємо добре промиту перловку, вливаємо 1,5 л води, приправляємо продукти сіллю, прянощами і спеціями. Продовжуємо приготування 1 годину в режимі «Рис/Крупи». Через 30 хвилин ще раз заважаємо їжу, заодно перевіривши достатню кількість рідини.

Крупа з м’ясом в мультиварці вийшла відмінна — ніжна, легка, апетитна!

Різотто з перловки з грибами

Інгредієнти:

  • бульйон (овочевий або курячий) — 1 л;
  • цибуля-ріпка;
  • перловка — 250 г;
  • улюблені гриби — 400 г;
  • олія (оливкова і вершкове) — по 20 р;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • сир «Пармезан» — від 50 м;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • У глибокій сковороді з нагрітою олією злегка обсмажуємо нашатковану цибулю. Викладаємо в овочі перлову крупу і листочок лавра, вливаємо 500 мл гарячого бульйону. Тушкуємо продукти на тихому вогні, щоб кожне зернятко ввібрало ароматну рідину.
  • Продовжуємо додавати порції бульйону по мірі його поглинання крупою, поки вона не стане м’якою, вдосталь «наситившись» м’ясний вологою. На весь процес виділяємо до 50 хвилин.
  • У проміжку обсмажуємо у вершковому маслі нарізані шматочками гриби разом з подрібненим часником.
  • Перевіряємо готовність перловку, після чого з’єднуємо її з грибним складом. Приправляємо страву сіллю, перцем і прянощами, Перемішуємо різотто, посипаємо стружкою сиру, тушкуємо ще 3 хвилини, вимикаємо вогонь.

Страви з перловки зайвий раз підтверджують свій високий статус смачної і корисної їжі.

Прокрутка до верху