Гарячі страви з риби
Продовжуємо наші кулінарні вишукування підбором рецептів тепер гарячих страв з риби, яких людство за багато століть винайшло безліч.
Риба під маринадом томатним
Список інгредієнтів:
- цибуля-ріпка, морква — 3 шт.;
- філе морської риби — 500 г;
- борошно — 40 г;
- олія (оливкова або соняшникова) — 30 г;
- томат-паста — 50 р;
- оцет (9%) — 15 г;
- сіль, перець, зелень.
Приготування страви:
- Рибу миємо, обсушуємо, поділяємо на невеликі пласти і обсмажуємо в маслі по 3 хв. з кожного боку.
- Очищену моркву нарізаємо соломкою, цибулю шаткуємо півкільцями і пасеруємо продукти до м’якого стану.
- Додаємо пасту томатів, просіваємо борошно, перемішуємо і нагріваємо 5 хв. Обережно вливаємо оцет і продовжуємо приготування ще 3 хв. Після цього викладаємо половину овочевого складу на дно сотейника.
- На подушку з томатного маринаду поміщаємо рум’яні шматочки риби, накриваємо їх залишилася овочевою сумішшю і тушкуємо все разом 20 хвилин на мінімальному вогні.
Подаємо страву в гарячому вигляді, щедро посипаючи нарубаною зеленню.
Скумбрія, запечена з картоплею
Необхідні продукти:
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- картопля — 7 шт.;
- скумбрія — 2 шт.;
- масло пісне — 50 мл;
- очищена вода — 150 мл;
- сметана-50 г;
- сік лимона, гірчиця — по ½ ч. л.;
- сіль, перець, спеції, кріп.
Поетапне приготування:
- Розморожену рибу ретельно чистимо та миємо. Потім промокаємо серветками і натираємо невеликою кількістю солі і перцю.
- З’єднуємо в піалі сметану, гірчицю, сік лимона і ложечку олії. Змащуємо тушки отриманим соусом і залишаємо на 15 хвилин для легкого маринування.
- Форму для запікання обробляємо маслом, на яке і викладаємо шматочки риби.
- Очищений картопля поділяємо ножем на четвертинки, які відварюємо в підсоленій воді до напівготовності. Зливаємо рідину і додаємо коренеплоди до рибних компонентів. Приправляємо продукти сіллю, спеціями, приправами і залишками вершково-гірчичного складу. Зверху розміщуємо нашатковану кільцями цибулю.
- Збризкуємо страва ароматним маслом, вливаємо півсклянки води або бульйону і відправляємо їжу на 40 хвилин у піч (190°C).
Гарячу скумбрію, запечену з картоплею, посипаємо нарубаним кропом і подаємо відразу після приготування.
Філе минтая в клярі
Склад компонентів:
- незбиране молоко — 300 мл;
- яйця — 4 шт.;
- філе минтая — 1 кг;
- борошно — 300 г;
- олія (оливкова або соняшникова);
- сіль, перець.
Порядок приготування:
- Вбиваємо в чашу яйця. Активно перемішуємо їх віночком, вливаємо молоко і розчиняємо ½ ч. л. солі. Просіваємо в склад борошно і розмішуємо до зникнення грудочок, отримуючи гладку однорідну масу.
- Моєму і просушуємо філе риби нарізаємо порційними частинами і обвалюємо в борошні.
- Нагріваємо в сковороді олію.
- Наколюємо на виделку шматок минтая, занурюємо в кляр таким чином, щоб маса повністю обволокла рибний скибочку.
- Викладаємо порцію в гарячий жир і продовжуємо приготування. Маємо такі пласти, поміщаючи їх в посуд трохи віддалік один від одного.
- Обсмажуємо продукти на середньому вогні до рум’яної з усіх боків скоринки.
Філе минтая в клярі — це не тільки чудовий смак, але і чудовий зовнішній вигляд рибного блюда.
Фарширована риба в духовці
Інгредієнти:
- окунь річковий — 5 шт.;
- масло пісне — 100 мл;
- цибулини — 2 шт.;
- кріп;
- сіль, приправа для риби, перець.
Приготування:
- Щоб окуня було легше очистити від луски, відправляємо його на декілька хвилин в морозильну камеру. Надягаємо рукавички, озброюємося ножицями і зрізаємо гострі плавники, щоб не поранитися. Витягаємо зябра і нутрощі, моєму продукт. Приправляємо тушки сіллю з приправою і залишаємо на 20 хвилин маринуватися.
- Звільняємо цибулини від лушпиння і шаткуємо невеликими кубиками. З’єднуємо їх з нарубаним кропом, сіллю і перцем. Це буде ароматна начинка для риби.
- Обробляємо форму маслом. Фаршируємо окуня приготованим цибульним складом і загортаємо кожну тушку у фольгу. Викладаємо заготовки в ємність для запікання і відправляємо на 20 хвилин в духовці при t=200°C.
Фарширована риба в духовці ввібрала всі аромати запашних трав, спецій і прянощів. Бездоганне блюдо для святкової трапези!
Рибні котлети з хлібом
Перелік продуктів:
- філе судака — 400 г;
- цибулина;
- скибочку батона;
- яйце;
- незбиране молоко — 120 мл;
- мускатний горішок — ¼ ч. л.;
- олія (соняшникова + вершкове масло) — 50 г;
- сіль, кріп, петрушка;
- для соусу: масло, борошно, хрін (по 1 ч. л.), сметана (80 г).
Для отримання смачних і соковитих котлет завжди використовуємо м’ясо нежирних порід риб. Судак — це саме те, що треба!
Порядок приготування:
- Зрізаємо з білого хліба скоринку, м’якуш заливаємо молоком.
- Цибулину дрібно шаткуємо і пасеруємо в соняшниковій жирі до прозорості.
- Знімаємо шкіру з філе, м’ясо нарізаємо на шматочки і подрібнюємо на домашньому комбайні. До отриманої маси додаємо віджатий від молока хліб, натерту частина мускатного горіха, сіль і перець. Дефіцит жиру заповнимо двома ложками масла оливок.
- Вбиваємо в рибний склад яйце і робимо дуже ретельний заміс фаршу. Він повинен бути липким і однорідним.
- У сковороді нагріваємо суміш масел (масла, соняшникової). Змочуємо руки і формуємо невеликі вироби. Обсмажуємо їх до рум’яного виду з усіх сторін, включаючи бічні частини.
Подаємо рибні котлети в гарячому вигляді разом з гарніром з макаронних виробів, картопляного пюре або ж кашею з улюблених круп.