Страви з риби – 20 рецептів: холодні і гарячі страви, дієтичні і на святковий стіл

Гарячі страви з риби

Продовжуємо наші кулінарні вишукування підбором рецептів тепер гарячих страв з риби, яких людство за багато століть винайшло безліч.

Риба під маринадом томатним

Список інгредієнтів:

  • цибуля-ріпка, морква — 3 шт.;
  • філе морської риби — 500 г;
  • борошно — 40 г;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 30 г;
  • томат-паста — 50 р;
  • оцет (9%) — 15 г;
  • сіль, перець, зелень.

Приготування страви:

  • Рибу миємо, обсушуємо, поділяємо на невеликі пласти і обсмажуємо в маслі по 3 хв. з кожного боку.
  • Очищену моркву нарізаємо соломкою, цибулю шаткуємо півкільцями і пасеруємо продукти до м’якого стану.
  • Додаємо пасту томатів, просіваємо борошно, перемішуємо і нагріваємо 5 хв. Обережно вливаємо оцет і продовжуємо приготування ще 3 хв. Після цього викладаємо половину овочевого складу на дно сотейника.
  • На подушку з томатного маринаду поміщаємо рум’яні шматочки риби, накриваємо їх залишилася овочевою сумішшю і тушкуємо все разом 20 хвилин на мінімальному вогні.

Подаємо страву в гарячому вигляді, щедро посипаючи нарубаною зеленню.

Скумбрія, запечена з картоплею

Необхідні продукти:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • картопля — 7 шт.;
  • скумбрія — 2 шт.;
  • масло пісне — 50 мл;
  • очищена вода — 150 мл;
  • сметана-50 г;
  • сік лимона, гірчиця — по ½ ч. л.;
  • сіль, перець, спеції, кріп.

Поетапне приготування:

  • Розморожену рибу ретельно чистимо та миємо. Потім промокаємо серветками і натираємо невеликою кількістю солі і перцю.
  • З’єднуємо в піалі сметану, гірчицю, сік лимона і ложечку олії. Змащуємо тушки отриманим соусом і залишаємо на 15 хвилин для легкого маринування.
  • Форму для запікання обробляємо маслом, на яке і викладаємо шматочки риби.
  • Очищений картопля поділяємо ножем на четвертинки, які відварюємо в підсоленій воді до напівготовності. Зливаємо рідину і додаємо коренеплоди до рибних компонентів. Приправляємо продукти сіллю, спеціями, приправами і залишками вершково-гірчичного складу. Зверху розміщуємо нашатковану кільцями цибулю.
  • Збризкуємо страва ароматним маслом, вливаємо півсклянки води або бульйону і відправляємо їжу на 40 хвилин у піч (190°C).
Дивіться також:  Зрази м’ясні – 15 рецептів смачного приготування

Гарячу скумбрію, запечену з картоплею, посипаємо нарубаним кропом і подаємо відразу після приготування.

Філе минтая в клярі

Склад компонентів:

  • незбиране молоко — 300 мл;
  • яйця — 4 шт.;
  • філе минтая — 1 кг;
  • борошно — 300 г;
  • олія (оливкова або соняшникова);
  • сіль, перець.

Порядок приготування:

  • Вбиваємо в чашу яйця. Активно перемішуємо їх віночком, вливаємо молоко і розчиняємо ½ ч. л. солі. Просіваємо в склад борошно і розмішуємо до зникнення грудочок, отримуючи гладку однорідну масу.
  • Моєму і просушуємо філе риби нарізаємо порційними частинами і обвалюємо в борошні.
  • Нагріваємо в сковороді олію.
  • Наколюємо на виделку шматок минтая, занурюємо в кляр таким чином, щоб маса повністю обволокла рибний скибочку.
  • Викладаємо порцію в гарячий жир і продовжуємо приготування. Маємо такі пласти, поміщаючи їх в посуд трохи віддалік один від одного.
  • Обсмажуємо продукти на середньому вогні до рум’яної з усіх боків скоринки.

Філе минтая в клярі — це не тільки чудовий смак, але і чудовий зовнішній вигляд рибного блюда.

Фарширована риба в духовці

Інгредієнти:

  • окунь річковий — 5 шт.;
  • масло пісне — 100 мл;
  • цибулини — 2 шт.;
  • кріп;
  • сіль, приправа для риби, перець.

Приготування:

  • Щоб окуня було легше очистити від луски, відправляємо його на декілька хвилин в морозильну камеру. Надягаємо рукавички, озброюємося ножицями і зрізаємо гострі плавники, щоб не поранитися. Витягаємо зябра і нутрощі, моєму продукт. Приправляємо тушки сіллю з приправою і залишаємо на 20 хвилин маринуватися.
  • Звільняємо цибулини від лушпиння і шаткуємо невеликими кубиками. З’єднуємо їх з нарубаним кропом, сіллю і перцем. Це буде ароматна начинка для риби.
  • Обробляємо форму маслом. Фаршируємо окуня приготованим цибульним складом і загортаємо кожну тушку у фольгу. Викладаємо заготовки в ємність для запікання і відправляємо на 20 хвилин в духовці при t=200°C.
Дивіться також:  Паста з печерицями у вершковому соусі – 10 рецептів приготування

Фарширована риба в духовці ввібрала всі аромати запашних трав, спецій і прянощів. Бездоганне блюдо для святкової трапези!

Рибні котлети з хлібом

Перелік продуктів:

  • філе судака — 400 г;
  • цибулина;
  • скибочку батона;
  • яйце;
  • незбиране молоко — 120 мл;
  • мускатний горішок — ¼ ч. л.;
  • олія (соняшникова + вершкове масло) — 50 г;
  • сіль, кріп, петрушка;
  • для соусу: масло, борошно, хрін (по 1 ч. л.), сметана (80 г).

Для отримання смачних і соковитих котлет завжди використовуємо м’ясо нежирних порід риб. Судак — це саме те, що треба!

Порядок приготування:

  • Зрізаємо з білого хліба скоринку, м’якуш заливаємо молоком.
  • Цибулину дрібно шаткуємо і пасеруємо в соняшниковій жирі до прозорості.
  • Знімаємо шкіру з філе, м’ясо нарізаємо на шматочки і подрібнюємо на домашньому комбайні. До отриманої маси додаємо віджатий від молока хліб, натерту частина мускатного горіха, сіль і перець. Дефіцит жиру заповнимо двома ложками масла оливок.
  • Вбиваємо в рибний склад яйце і робимо дуже ретельний заміс фаршу. Він повинен бути липким і однорідним.
  • У сковороді нагріваємо суміш масел (масла, соняшникової). Змочуємо руки і формуємо невеликі вироби. Обсмажуємо їх до рум’яного виду з усіх сторін, включаючи бічні частини.

Подаємо рибні котлети в гарячому вигляді разом з гарніром з макаронних виробів, картопляного пюре або ж кашею з улюблених круп.

Прокрутка до верху