На святковий стіл
Кулінарні шедеври будуть неповними без рецептів страв, приготованих для урочистих випадків.
Жульєн з сьомги і креветок
Продукти для страви:
- жирні вершки — 100 мл;
- сир — 300 г;
- креветки і сьомга — по 250 г;
- сіль, спеції.
Поетапне приготування:
- Молюски миємо й відварюємо протягом 5 хвилин. Охолоджуємо і звільняємо від панцирів. Підготовлену сьомгу шаткуємо маленькими кубиками, з’єднайте обидва морепродукта, злегка солимо і перчимо.
- Викладаємо рибний склад керамічні кокотниці, заповнюючи формочки на 2/3 об’єму. Посипаємо кожну порцію товстим шаром стружки натертого сиру.
- Для безпечного використання формочок для жульєна, відправляємо їжу в холодну (!) духовку. Включаємо піч на t=190°C, щоб ємність встигла поступово нагрітися і не тріснути. Запікаємо їжу 20 хвилин.
Ніжний жульєн з сьомги і креветок, виготовлений у витонченій керамічному посуді, довго зберігає тепло, а на святковому столі виглядає особливо ошатно і вишукано.
Запечені рулетики з червоної риби в лаваші
Склад компонентів:
- охолоджена сьомга — 400 г;
- сир вершковий — 400 г;
- олія оливок — 30 г;
- сік половини лимона;
- гірчиця зерниста, мед — по 1 ст. л.;
- лаваші — 2 шт.;
- перо цибулі, кріп.
Процес приготування:
- Для представленого рецепта риби вибираємо слабосолону сьомгу. Використовуючи гострий ніж, відокремлюємо від шматка шкіру і виймаємо кісточки. Нарізаємо філе смужками шириною до 1 див. Солимо і перчимо ніжні рибні слайсы, змащуємо маслом оливок, скроплюємо соком лимона і відправляємо на годину в холодильник.
- Викладаємо в піалу з 1 ст. л. меду, гірчиці, масла оливок і соку лимона. Ретельно розмішуємо заправку.
- Розгортаємо лист вірменського лавашу, щедро змащуємо її рослинним жиром, посипаємо сумішшю французьких трав і накриваємо другим листом.
- Тепер викладаємо скибочки риби, стружку сиру і нарубану зелень.
- Звертаємо щільний рулет, починаючи з довшої сторони лаваша. Розрізаємо виріб на шматочки шириною до 3 см і викладаємо на деко, покрите обробленої маслом фольгою.
- Поливаємо страва приготовленої заправкою і 20 хвилин запікаємо в духовці при t=190°C.
Апетитні рулетики з червоної риби в лаваші маємо на блюді, застеленому ніжним листям зеленого салату. Розкішна закуска готова!
Шпроти з мойви
Інгредієнти:
- зубки часнику — 4 шт.;
- кубик курячого бульйону;
- мойва — 500 г;
- жменю цибулиння;
- чорний чай — 3 ст. л.;
- сіль, лист лавра, горошини перцю (5 шт.);
- масло пісне — 120 р.
Приготування шпрот:
- Мойву ретельно миємо, чистимо і промокаємо паперовими рушниками.
- Заварюємо чай і наполягаємо напій 20 хвилин.
- Покриваємо дно сковороди лушпинням від цибулі, додаємо горошини перцю, лавровий лист і нарізаний тонкими слайсами часник.
- Викладаємо мойву на ароматну «подушку». Робимо це таким чином, щоб тушки виявилися черевцями вниз.
- Раскидываем по продуктам розкришений кубик бульйону і вливаємо практично охолоджену заварку. Ставимо ємність на сильний вогонь, а після початку кипіння знижуємо нагрівання до мінімуму. Тушкуємо продукти одну годину в закритому вигляді.
- Після закінчення зазначеного часу, вливаємо олію і збільшуємо вогонь до максимуму. 10 хвилин выпариваем рідина з ємності.
Приготовлені шпроти з мойви подаємо в охолодженому стані, з задоволенням куштуючи смачну домашню страву.
Листковий святковий салат з риби
Список компонентів:
- яйця — 5 шт.;
- листя салату;
- слабосолона форель — 200 г;
- відварена картопля — 3 шт.;
- сир — 150 г;
- жменя оливок;
- свіжі огірки — 2 шт.;
- перо цибулі — пучок;
- майонез.
Спосіб приготування:
- Застеляємо широке плоске блюдо салатними листям. У центрі встановлюємо кулінарне кільце і натираємо до нього охолоджений картоплю. Акуратно придавлюємо його ложкою і злегка обробляємо майонезом.
- Наступним шаром маємо нарізану кубиками рибу, яку посипаємо нарубаним пером цибулі, чергуючи зелені кружечки з розділеними на колечка оливками.
- Далі висипаємо стружку сиру і вирівнюємо шар. Завершуємо формування страви нашаткованими соломкою огірками і скибочками форелі, декорованою чарівними коралового кольору бутонами.
Обережно, не руйнуючи кулінарну конструкцію, прибираємо металеве кільце. Розрізаємо листковий святковий салат з риби, як якщо б це був улюблений торт.
Фарширована щука з грибами
Склад продуктів:
- печериці — 400 г;
- цибулина і моркву;
- батон — 2 скибочки;
- щука — до 1 кг;
- яйця — 2 шт.;
- незбиране молоко — 200 мл;
- масло вершкове (60 г) та рослинну (20 г);
- сіль, перець, зелень.
Процес приготування:
- Зрізаємо з батона скоринку, а м’якоть замочуємо в молоці. Рибу добре чистимо, уникаючи найменшого ушкодження шкіри. Це наша декоративна «упаковка»! Відрізаємо голову хижачки, видаляємо зябра, ретельно потрошимо і добре моєму тушку.
- Робимо вздовж зябрових кісток акуратні надрізи, відсуваємо краю шкіри від м’яса. Таким способом вивертаємо, обережно знімаючи, тонку шкірку, немов капронову панчоху з ноги. Біля основи хвоста разрубаем кістка хребта.
- Подрібнюємо блендером відокремлене м’ясо риби з віджатим від молока м’якушкою хліба і яйцем.
- Викладаємо в сковороду нашатковану кубиками цибулю і пасеруємо в маслі до золотистого кольору. Додаємо натерту моркву і готуємо овочі ще п’ять хвилин, після чого поміщаємо їх у тарілку.
- Обсмажуємо у вершковому жирі нарізані маленькими шматочками гриби і нарізану зелень. Солимо і перчимо продукти. З’єднуємо в одній посуді печериці, розбите з хлібом м’ясо риби і овочевий склад. Добре перемішуємо отриману масу.
- Наповнюємо шкіру приготовленої начинкою. Робимо це не дуже щільно, щоб наша «упаковка» не лопнула в процесі теплової обробки. Змащуємо виріб збитим яйцем, викладаємо на деко і запікаємо 60 хв. в печі (180°C).
Нарізаємо фаршировану щуку з грибами порційними шматочками, сервіруємо зеленню, лимоном і овочами.
Навчитися готувати страви з риби вигідно в усіх відношеннях. Маючи у своєму кулінарному арсеналі фірмові рецепти, повсякденне меню і святковий стіл завжди можна забезпечити чудовою їжею.