Страви з риби – 20 рецептів: холодні і гарячі страви, дієтичні і на святковий стіл

На святковий стіл

Кулінарні шедеври будуть неповними без рецептів страв, приготованих для урочистих випадків.

Жульєн з сьомги і креветок

Продукти для страви:

  • жирні вершки — 100 мл;
  • сир — 300 г;
  • креветки і сьомга — по 250 г;
  • сіль, спеції.

Поетапне приготування:

  • Молюски миємо й відварюємо протягом 5 хвилин. Охолоджуємо і звільняємо від панцирів. Підготовлену сьомгу шаткуємо маленькими кубиками, з’єднайте обидва морепродукта, злегка солимо і перчимо.
  • Викладаємо рибний склад керамічні кокотниці, заповнюючи формочки на 2/3 об’єму. Посипаємо кожну порцію товстим шаром стружки натертого сиру.
  • Для безпечного використання формочок для жульєна, відправляємо їжу в холодну (!) духовку. Включаємо піч на t=190°C, щоб ємність встигла поступово нагрітися і не тріснути. Запікаємо їжу 20 хвилин.

Ніжний жульєн з сьомги і креветок, виготовлений у витонченій керамічному посуді, довго зберігає тепло, а на святковому столі виглядає особливо ошатно і вишукано.

Запечені рулетики з червоної риби в лаваші

Склад компонентів:

  • охолоджена сьомга — 400 г;
  • сир вершковий — 400 г;
  • олія оливок — 30 г;
  • сік половини лимона;
  • гірчиця зерниста, мед — по 1 ст. л.;
  • лаваші — 2 шт.;
  • перо цибулі, кріп.

Процес приготування:

  • Для представленого рецепта риби вибираємо слабосолону сьомгу. Використовуючи гострий ніж, відокремлюємо від шматка шкіру і виймаємо кісточки. Нарізаємо філе смужками шириною до 1 див. Солимо і перчимо ніжні рибні слайсы, змащуємо маслом оливок, скроплюємо соком лимона і відправляємо на годину в холодильник.
  • Викладаємо в піалу з 1 ст. л. меду, гірчиці, масла оливок і соку лимона. Ретельно розмішуємо заправку.
  • Розгортаємо лист вірменського лавашу, щедро змащуємо її рослинним жиром, посипаємо сумішшю французьких трав і накриваємо другим листом.
  • Тепер викладаємо скибочки риби, стружку сиру і нарубану зелень.
  • Звертаємо щільний рулет, починаючи з довшої сторони лаваша. Розрізаємо виріб на шматочки шириною до 3 см і викладаємо на деко, покрите обробленої маслом фольгою.
  • Поливаємо страва приготовленої заправкою і 20 хвилин запікаємо в духовці при t=190°C.
Дивіться також:  Фаршировані шампіньйони – 6 рецептів приготування

Апетитні рулетики з червоної риби в лаваші маємо на блюді, застеленому ніжним листям зеленого салату. Розкішна закуска готова!

Шпроти з мойви

Інгредієнти:

  • зубки часнику — 4 шт.;
  • кубик курячого бульйону;
  • мойва — 500 г;
  • жменю цибулиння;
  • чорний чай — 3 ст. л.;
  • сіль, лист лавра, горошини перцю (5 шт.);
  • масло пісне — 120 р.

Приготування шпрот:

  • Мойву ретельно миємо, чистимо і промокаємо паперовими рушниками.
  • Заварюємо чай і наполягаємо напій 20 хвилин.
  • Покриваємо дно сковороди лушпинням від цибулі, додаємо горошини перцю, лавровий лист і нарізаний тонкими слайсами часник.
  • Викладаємо мойву на ароматну «подушку». Робимо це таким чином, щоб тушки виявилися черевцями вниз.
  • Раскидываем по продуктам розкришений кубик бульйону і вливаємо практично охолоджену заварку. Ставимо ємність на сильний вогонь, а після початку кипіння знижуємо нагрівання до мінімуму. Тушкуємо продукти одну годину в закритому вигляді.
  • Після закінчення зазначеного часу, вливаємо олію і збільшуємо вогонь до максимуму. 10 хвилин выпариваем рідина з ємності.

Приготовлені шпроти з мойви подаємо в охолодженому стані, з задоволенням куштуючи смачну домашню страву.

Листковий святковий салат з риби

Список компонентів:

  • яйця — 5 шт.;
  • листя салату;
  • слабосолона форель — 200 г;
  • відварена картопля — 3 шт.;
  • сир — 150 г;
  • жменя оливок;
  • свіжі огірки — 2 шт.;
  • перо цибулі — пучок;
  • майонез.

Спосіб приготування:

  • Застеляємо широке плоске блюдо салатними листям. У центрі встановлюємо кулінарне кільце і натираємо до нього охолоджений картоплю. Акуратно придавлюємо його ложкою і злегка обробляємо майонезом.
  • Наступним шаром маємо нарізану кубиками рибу, яку посипаємо нарубаним пером цибулі, чергуючи зелені кружечки з розділеними на колечка оливками.
  • Далі висипаємо стружку сиру і вирівнюємо шар. Завершуємо формування страви нашаткованими соломкою огірками і скибочками форелі, декорованою чарівними коралового кольору бутонами.
Дивіться також:  Гранатовий соус – з чим їдять? 6 рецептів страв з гранатовим соусом

Обережно, не руйнуючи кулінарну конструкцію, прибираємо металеве кільце. Розрізаємо листковий святковий салат з риби, як якщо б це був улюблений торт.

Фарширована щука з грибами

Склад продуктів:

  • печериці — 400 г;
  • цибулина і моркву;
  • батон — 2 скибочки;
  • щука — до 1 кг;
  • яйця — 2 шт.;
  • незбиране молоко — 200 мл;
  • масло вершкове (60 г) та рослинну (20 г);
  • сіль, перець, зелень.

Процес приготування:

  • Зрізаємо з батона скоринку, а м’якоть замочуємо в молоці. Рибу добре чистимо, уникаючи найменшого ушкодження шкіри. Це наша декоративна «упаковка»! Відрізаємо голову хижачки, видаляємо зябра, ретельно потрошимо і добре моєму тушку.
  • Робимо вздовж зябрових кісток акуратні надрізи, відсуваємо краю шкіри від м’яса. Таким способом вивертаємо, обережно знімаючи, тонку шкірку, немов капронову панчоху з ноги. Біля основи хвоста разрубаем кістка хребта.
  • Подрібнюємо блендером відокремлене м’ясо риби з віджатим від молока м’якушкою хліба і яйцем.
  • Викладаємо в сковороду нашатковану кубиками цибулю і пасеруємо в маслі до золотистого кольору. Додаємо натерту моркву і готуємо овочі ще п’ять хвилин, після чого поміщаємо їх у тарілку.
  • Обсмажуємо у вершковому жирі нарізані маленькими шматочками гриби і нарізану зелень. Солимо і перчимо продукти. З’єднуємо в одній посуді печериці, розбите з хлібом м’ясо риби і овочевий склад. Добре перемішуємо отриману масу.
  • Наповнюємо шкіру приготовленої начинкою. Робимо це не дуже щільно, щоб наша «упаковка» не лопнула в процесі теплової обробки. Змащуємо виріб збитим яйцем, викладаємо на деко і запікаємо 60 хв. в печі (180°C).

Нарізаємо фаршировану щуку з грибами порційними шматочками, сервіруємо зеленню, лимоном і овочами.

Навчитися готувати страви з риби вигідно в усіх відношеннях. Маючи у своєму кулінарному арсеналі фірмові рецепти, повсякденне меню і святковий стіл завжди можна забезпечити чудовою їжею.

Дивіться також:  Омлет: класичний рецепт – 7 способів приготування
Прокрутка до верху