Якщо вам набридли звичні страви і хочеться спробувати щось нове, смачне і корисне, то подивитеся рецепти сочевиці. Найголовніше – правильно його приготувати.
Сочевиця на гарнір – простий і смачний рецепт
Приготувати сочевицю можна в якості окремого самостійного страви або як гарнір, який підійде абсолютно до всього.
Необхідні інгредієнти:
- одна цибулина і три зубчики часнику;
- сочевиця – один стакан;
- різні приправи виходячи зі своїх переваг;
- 500 мілілітрів води;
Процес приготування:
- Цей простий рецепт для тих хто ще не знає, як варити сочевицю. Нагрійте вказану кількість води, додайте сочевицю, варіть на невеликому вогні близько 30 хвилин, поки вся вода не випарується.
- За цей час почистіть цибулю і часник подрібніть, обсмажте на сковороді, потім змішайте з сочевицею, присипте обраними спеціями, потримайте приблизно 10 хвилин на вимкненій плиті і подавайте.
Ситна каша з овочами
Користь сочевиці для організму досить висока, а якщо її змішати ще й з овочами, то страва стане просто вітамінною бомбою.
Необхідні інгредієнти:
- склянку сочевиці;
- будь-які спеції на свій смак і свіжа зелень;
- два помідора і один солодкий перець;
- одна цибулина.
Процес приготування:
- Всі зазначені овочі промиваємо, нарізаємо на невеликі шматочки, по черзі викладаємо на сковороду і обсмажуємо до м’якості, після чого приправляємо спеціями.
- Сочевицю заливаємо водою, якою має бути в два рази більше ніж самої крупи і варимо після кипіння приблизно 10 хвилин.
- Злити рідину, що залишилася, кашу перекласти до овочів, згасити ще п’ять хвилин, присипати зеленню петрушки і страва готова.
Суп-пюре з грінками
Суп із сочевиці виходить не менш смачним, ніж каша. Обов’язково хоча б раз спробуйте приготувати таку друге блюдо.
- дві картоплі;
- спеції;
- два зубчики часнику;
- один середній кабачок;
- склянку сочевиці;
- цибулина і морквина;
- готові сухарики або кілька скибочок хліба.
Процес приготування:
- Овочі зі списку потрібно очистити, промити, нарізати на середні шматки і покласти в каструлю. Після цього готувати їх ще п’ять хвилин.
- Сочевицю промити, додайте до овочів, продовжуйте тушкувати ще п’ять хвилин.
- Залийте в ємність воду, так щоб вона ледь покривала вміст. Покладіть спеції, перемішайте і варіть близько 25 хвилин.
- За допомогою блендера перебити всі до стану пюре.
- Подавайте разом з готовими грінками.
Сочевичні котлети
Страви з сочевиці – це завжди незвичайно і цікаво. Як приклад – ці котлетки, які робляться дуже просто.
Необхідні інгредієнти:
- дві цибулини;
- чотири ложки борошна і три рослинного масла;
- різні приправи за своїм бажанням;
- приблизно 800 грам чечевиці.
Процес приготування:
- Крупу залийте водою, її має бути в два рази більше. Доведіть до кипіння і варіть близько 20 хвилин, після чого злийте рідину, що залишилася, а відварену сочевицю пропустити через м’ясорубку.
- Цибулю наріжте, обсмажте до прозорості, змішайте з сочевицею, присипте спеціями.
- З отриманої маси вылепите невеликі котлетки, обваляйте їх у борошні і смажте на олії до утворення скоринки.
Дієтичний салат з сочевицею
Необхідні інгредієнти:
- червоний цибуля – половинка;
- свіжа зелень і спеції;
- 10 мілілітрів оливкової олії;
- зубчик часнику і одна невелика морква;
- склянку сочевиці;
- дві ложки винного оцту і лимонного соку.
Процес приготування:
- Поставте варитися сочевицю, зазвичай на це йде близько 30 хвилин, потім промийте її.
- Змішайте всі рідкі компоненти зі списку, додайте роздавлений часник і дуже добре розмішайте, бажано віночком.
- Подрібніть цибулю, моркву і зелень, з’єднайте їх з відвареною сочевицею, додайте приправи за своїм смаком і залийте все приготованим соусом.
- Приберіть страву на 40 хвилин у холодильник, а потім подавайте.
Томатний суп із бобовими
Необхідні інгредієнти:
- два зубчики часнику;
- склянку сочевиці;
- спеції на свій смак;
- морквина, цибулина і солодкий перець;
- 600 мл томатного соку;
- склянку сочевиці.
Процес приготування:
- Для початку відварюємо сочевицю приблизно 25-30 хвилин, так щоб вона не стала зовсім м’якою.
- Всі овочі промиваємо та нарізаємо, а морквину перетираємо на тертці.
- Цибулю трохи обсмажуємо, потім змішуємо його з морквою і перцем, вливаємо трохи води і тушкуємо овочі пару хвилин. Робити це краще всього в каструлі.
- Додаємо туди сочевицю, томатний сік, кладемо вибрані спеції по своєму смаку, перемішуємо і варимо не більше 10 хвилин.
- Засипаємо роздавлений часник, прикриваємо кришкою і наполягаємо перед подачею.
Варіант приготування з грибами
Необхідні інгредієнти:
- приправи за своїм смаком;
- 200 грам грибів;
- Приблизно пів-літра чистої води;
- цибулина і морквина;
- сочевиця – один стакан в сухому вигляді;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- Очищаємо овочі, добре промиваємо та нарізаємо на не дуже дрібні шматочки.
- Спочатку зовсім трохи обсмажуємо цибулю, потім додаємо до нього моркву і гриби. Все перемішуємо і тримаємо на плиті буквально пару хвилин, так щоб компоненти не стали дуже м’якими.
- Перекладаємо все в каструлю, засипаємо сочевицю поверх овочів, вливаємо вказану кількість води, причому її потрібно довести до кипіння, приправляємо блюдо спеціями, не забуваючи про часник, і тушкуємо на слабкому вогні до готовності. Точний час приготування залежить від сорту сочевиці.
Чечевиця з куркою і болгарським перцем
Необхідні інгредієнти:
- одна цибулина;
- один солодкий перець;
- будь-які приправи за своїм бажанням;
- два зубчики часнику;
- склянку сочевиці;
- приблизно 300 грам курячого філе.
Процес приготування:
- Крупу заливаємо двома склянками води, яку потрібно заздалегідь довести до кипіння і готуємо близько 30 хвилин, поки каша не стане м’якою.
- Подрібнюємо всі інші продукти зі списку і злегка обсмажуємо їх на сковороді з додаванням невеликої кількості олії.
- Філе промиваємо, нарізаємо на квадратики, додаємо до овочів і смажимо ще близько 10 хвилин, після чого засипаємо туди відварену сочевицю, перемішуємо, кладемо вибрані спеції і тушкуємо не більше семи хвилин. За цей час сочевиця стане більш ароматною.
Індійський дав – покроковий рецепт
Необхідні інгредієнти:
- свіжа зелень;
- невеликий корінь імбиру;
- такі спеції: куркума, коріандр, кориця, зіра, червоний перець;
- близько 150 грам чечевиці;
- ложечка лимонного соку;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- Часник і імбир потрібно звільнити від шкірки, нарізати на невеликі шматочки, а зелень розділити на листя. Краще всього для страви підходить петрушка.
- Поміщаємо в каструлю промиту сочевицю і підготовлені у першому кроці продукти.
- Заливаємо вміст водою, так що вона повністю покривала всі і варимо на невеликому вогні приблизно протягом 20 хвилин.
- Зазначені спеції засипаємо на сковороду і трохи обсмажуємо, після чого змішуємо з сочевицею.
- Всю масу переминаем до стану пюре, але не занадто сильно, щоб все ж були дрібні частинки сочевиці, вливаємо лимонний сік, все добре перемішуємо і подаємо страву до столу самостійно або як гарнір.