Сучасні господині незаслужено обділяють своєю увагою рецепти страв із сочевиці. Просто і смачно з їх допомогою готується повноцінний обід або вечерю. Важливо, що він виходить ще і дуже корисним. З сочевиці можна приготувати не тільки суп, але також найніжнішу кашу, гарнір, салат, запіканку і інші цікаві варіанти.
Сочевиця — простий і смачний гарнір
Найпростіше приготувати гарнір з сочевиці, використовуючи мультиварку будь-якої моделі. Для такого рецепту потрібно взяти: 180 г зеленої сочевиці, в 2 рази більше чистої води, пару зубців часнику, по половинці цибулини і моркви, масло, 1 солодкий перець (болгарський), сіль.
- Ємність пристрою змащується маслом і в режимі «Випічка» готується до підрум’янення нарізаний часник. Далі в чашу додається дрібно нашатковану перець, моркву і цибулю.
- Коли овочі стануть досить м’якими, можна змінювати режим «Гречка», додати промиту сочевицю, холодну воду і готувати страву до відповідного сигналу.
Подається готовий гарнір із сочевиці з будь-м’ясною підливою, рибою або куркою.
Готуємо сочевичний суп з томатами
Така густа червона юшка відмінно зігріває і насичує. При її приготуванні можна використовувати не тільки свіжі томати, але в тому числі консервовані. Вони повинні бути шматочками у власному соку (350 г). Також береться: 5-6 зубчиків часнику, жменя оливок, трохи більше 300 г червоної сочевиці, цибулина, морквина, суміш з сушеного орегано, естрагону і базиліка, сіль.
- Бобові викладаються в каструлю, заливаються холодною водою, доводять до кипіння, після чого вогонь зменшується до мінімального. Готується продукт до розварювання, близько півгодини.
- Цілі часникові зубки давляться виделкою і обсмажуються на будь-якому жирі разом з подрібненою цибулею і морквою. Через 5-7 хвилин в сковороду відправляються помідори без шкірки, сіль, спеції (крім естрагону), і суміш гаситься ще приблизно стільки ж.
- Яскраво-червона зажарка перекладається до квасолі, інгредієнти перемішуються і доводяться до кипіння. Після 7-9 хвилин варіння страва повністю готове.
Перед подачею до столу суп заправляється естрагоном.
Каша з цибулею та морквою
Мало хто знає, що готувати сочевицю можна у вигляді каші. Додавання овочів зробить її ще більш смачною і ситною. Для такої страви буде використовуватися: 2 ст. червоної сочевичну крупи, 3 дрібних білих цибулини, невелика морквина, сіль, олія.
- Овочі крупно нарізати і відправляються в каструлю, змащену маслом. У ній вони готуються до м’якості.
- Коли зазначені продукти дійдуть до потрібної кондиції, до них можна додати сіль і ретельно промиту крижаною водою сочевицю червоного кольору. При бажанні використовуються також будь-які ароматні трави.
- У каструлю заливається вода (в 2 рази більше, ніж бобових), вона накривається кришкою і залишають на вогні середньої потужності. Не можна забувати про регулярне помішуванні страви.
- Через 12-15 хвилин після закипання маси вогонь вимикається, і частування залишається доходити ще на деякий час.
В останню чергу кашу можна посипати дрібно нарізаною зеленню.
Тушкуємо сочевицю з куркою і чебрецем
Такий рецепт дозволить з сочевиці приготувати повноцінний ситний обід. Блюдо надовго дає відчуття ситості і заряджає енергією. Для його приготування буде використовуватися: курка (стегно) 650 г, велика морквина, цибулина, томат, 250 г сочевиця (зелена), 0,5 ч. сушеного чебрецю, пучок базиліка, сіль, олія.
- Ідеально підійде для такої страви товстостінний посуд або чавунна гусятниця.
- У сковороді обсмажують до рум’яного кольору цибулю з морквою (на олію), після чого овочі перекладаються в казан або іншу аналогічну ємність.
- Поверх цибулі і моркви розташовуються стегенця.
- Наступний шар – ретельно промита сочевиця.
- Зверху компоненти заливаються водою. Рідини повинно бути приблизно на 1 см вище.
- Залишилося додати в казан приправи, сіль і нарізану великими часточками помідор.
- Разом продукти тушкують близько 45 хвилин.
Перед подачею на стіл блюдо ще раз ретельно вимішується.
Сочевичні котлети — покроковий рецепт
Кількість варіантів, що можна приготувати з сочевиці, приємно дивує. На основі цього корисного інгредієнта можна зробити навіть котлети. Вони ідеально підійдуть для поста. У складі таких котлет: 1 ст. сочевиці зеленого кольору, яйце, 60 г вівсяних пластівців, біла цибулина, пара часникових зубков, по дрібці перцю, коріандру і зіра, сіль, сухарі для панірування, масло.
- Сочевиця ретельно очищається від лушпиння, миється і замочується в гарячій воді на 2-3 години. Можна залишити її на всю ніч.
- Після вимочування у продукту змінюється вода, і він вариться близько півгодини.
- Цибулю з часниковими зубками шинкують і змішуються з готової сочевицею. Блендером маса перетворюється в густе однорідне пюре.
- У фарш додаються вівсяні пластівці, сіль, приправи і яйце.
- Ложкою формуються мініатюрні котлети, обвалюються в панірувальних сухарях і готуються на жирі з обох сторін.
Потрібно пам’ятати, що страва смажиться дуже швидко. Тому зліпити котлетки краще заздалегідь.
Дієтичний салат з сочевицею
Сочевичний салат сміливо можна їсти навіть на строгій дієті. Головне, правильно приготувати для нього бобові. Зелена сочевиця (220 г) просто відварюється в підсоленій воді. Крім неї використовується: 300 г відвареного курячого філе, червона цибулина, кисле яблуко, пучок зеленої цибулі і петрушки, 1 ст. л. гірчиці, 1 ч. л. бджолиного меду, півсклянки бульйону з коренеплодів.
- Відварна сочевиця викладається в салатницю першим шаром.
- Зверху відправляються волокна вареної курки.
- Третім шаром стане подрібнений кубиками червоний лук.
- Четвертим – нарізане брусочками яблуко.
- Останнім – рубана зелень.
- Інгредієнти ретельно перемішуються і заправляють соусом. Для його приготування змішується бульйон, мед, гірчиця й сіль. За бажанням можна додати в соус і будь-яке рослинне масло.
Перш ніж знімати пробу, потрібно залишити салатницю з частуванням в холоді приблизно на півгодини.
Чечевично-картопляна запіканка з м’ясом
Така запіканка підійде і для святкового столу. А для її приготування будуть використовуватися самі прості доступні продукти (1 чашка – 350 мл): по півчашки води, молока, картопляного відвару і зеленої сочевиці, 800 р картоплі, 550 г м’ясного фаршу, 3 ст. л. топленого масла, морквина, 70 г твердого сиру, по дрібці пажитника, каррі і асафетиди. Спеції можна змінювати на будь-які інші по своєму смаку.
- Сочевиця замочується в холодній воді на 10-12 годин.
- Картопля вариться до готовності в підсоленій воді, а його відвар далі використовується в страві.
- З картоплі готується густе пюре з додаванням олії, половину молока і такої ж кількості відвару.
- Готова сочевиця також перетворюється на пюре.
- Спеції обсмажують на жирі разом з дрібно нарізаною морквою і фаршем. Через 3-4 хвилини на сковороду викладається і чечевичная маса. Після додавання води компоненти тушкуються 7-8 хвилин.
- У форму, змащену будь-яким жиром, укладається половина пюре.
- Зверху – маса з сковороди, на яку виливається відвар, що залишився і молоко.
- Далі викладається друга частина картопляного пюре, і поверхню майбутньої запіканки ретельно розрівнюється.
- Готується страва в добре розігрітій духовці 35 хвилин.
Дуже смачно подавати запіканку зі сметанно-часниковим соусом.
Простий рецепт супу-пюре
Найпростіший сочевичний суп-пюре готується дуже швидко. Результат точно припаде до смаку навіть самим маленьким членам сім’ї. Для такої страви використовується: 1,3 л курячого бульйону, 250 г сочевиці червоного кольору, 1 великий помідор, 60 г кетчупу, цибулина, 120 г несолодкого йогурту, будь-які приправи, сіль.
- Крупно нарізана морква і цибуля страхуються на вершковому маслі в сотейнику. Можна додати до цих компонентів і мелену паприку.
- Коли овочі стануть золотистими, до них висипається промита квасоля. Разом вони смажаться пару хвилин.
- У сотейник додається курячий бульйон і томатна паста.
- Через 10-12 хвилин в суп відправляються скибочки помідорів без шкірки.
- Залишилося додати в блюдо сіль, приправи і варити його 25 хвилин.
- Ще гарячим частування за допомогою блендера перетворюється на пюре.
Подається суп з несолодким йогуртом. Якщо бульйон замінити звичайною водою, його можна зробити вегетаріанським.
Каррі з сочевиці — рецепт індійської кухні
Сочевиця на гарнір може готуватися і дуже незвичайним чином, наприклад, за популярним рецептом індійської кухні з численними спеціями. Для такої страви використовується оригінальний інгредієнт – кокосове молоко (180 мл), а, крім нього: 170 г червоної сочевиці, по дрібці каррі, куркуми, перцю і кориці, половинка червоної цибулини, 3 зубки часнику, сіль.
- Сочевиця добре промивається холодною проточною водою.
- У каструлю відправляється дрібно нарізані цибулю, часник і моркву, а також всі спеції.
- До овочів додається сочевиця, і інгредієнти заливаються половиною кокосового молока (якщо рідини виявилося замало, вона розводиться звичайною водою). Разом компоненти варяться до м’якості бобових на дуже повільному вогні.
- Залишилося посолити частування, вилити в нього залишився молоко і варити ще кілька хвилин.
Подається незвичайне блюдо з коричневим рисом або смаженої стручкової квасолею. В ідеалі каррі повинно бути дуже гострим, але можна регулювати кількість часнику і перцю за смаком.