Печінка свинини – поживний і корисний м’ясний продукт, який можна готувати різними способами – тушкувати, смажити, запікати з овочами, робити котлети і навіть торт! Приготування страв із свинячої печінки не займе багато часу, а щоб вони вийшли смачними і ароматними, потрібно уважно вивчити обраний рецепт і чітко слідувати його рекомендаціям.
Свиняча печінка, смажена на сковороді
Печінка свинини, тушкована на сковороді з цибулею – відмінний варіант для ситного обіду. Готовий субпродукт можна використовувати для салатів, або вживати як самостійне блюдо.
Необхідні інгредієнти:
- печінка – 500 грам;
- пісне масло – 25 грам;
- перець (чорний) і сіль – за 3-4 грами;
- борошно – 140 грам;
- дві цибулини.
Готуємо:
- Субпродукт звільнити від жовчних проток, видалити плівку і гарненько вимити. Рекомендується печінку замочити в молоці на дві години, тоді її смак стане більш ніжним.
- Цибулю почистити і нашаткувати півкільцями.
- Після цього свинину нарізати квадратними шматочками і обробити їх борошном.
- У сковороді розігріти рослинний жир, помістити в неї печінку, посолити, заправити перцем і обсмажити з двох боків до появи коричневої скоринки.
- Тепер додати в сковороду цибулю і посмажити його разом зі свининою, поки він не придбає золотавий відтінок. Слід враховувати, що тривала теплова обробка зробить субпродукт жорстким, тому готувати його треба не більше 8-10 хвилин.
Смажена свиняча печінка виходить дуже апетитною, вона ідеально підходить до відвареної картоплі, чорного рісу і маринованими огірками.
Готуємо по-строгановськи
Тим, хто віддає перевагу харчуватися правильно, обов’язково потрібно включити в своє меню страва зі свинячої печінки, приготована за цим рецептом. Калорійність м’яса «По-строгановськи» складає всього 150 Ккал (на 100 грам), до того ж у ньому зберігаються всі корисні для здоров’я вітаміни.
Необхідні інгредієнти:
- свіжий субпродукт – 650 грам;
- молочний йогурт (питної) – 280 мл;
- морквина;
- сіль морська – 5 грам;
- дві цибулини;
- прянощі (базилік, орегано, коріандр) – 7 грам.
Готуємо:
- Печінку вимити, почистити і замочити в холодній воді на годину. Потім нарізати довгими скибочками.
- Лук нашаткувати півкільцями, моркву порізати соломкою. Припустити овочі на сковороді без жиру близько 2 хвилин, щоб вони розм’якшилися.
- Тепер додати до моркви і цибулі субпродукт, підсмажити його з двох сторін на пісному маслі.
- Викласти в сковороду йогурт, посолити і насипати спеції. Після цього тушкувати півгодини під закритою кришкою.
Смачна свинина готова, подавати дієтичне блюдо з печінки рекомендується з салатом з помідорів і огірків.
В мультиварці з овочами
Використання електричної печі дозволяє господиням значно заощадити час і сили на приготуванні м’ясних страв. Свиняча печінка в мультиварці з овочами має насичений, приємний смак, тому чудово підійде для дорослого і дитячого столу.
Необхідні інгредієнти:
- печінка – 580 грам;
- велика цибулина;
- одна морква;
- три лаврових листа;
- один великий помідор;
- солодкий перець – 270 грам;
- рафінована олія – 20 мл;
- маленький кабачок;
- невеликий пучок з кропу і кінзи.
Готуємо:
- У підсолену воду закласти субпродукт і почекати три години. Рідина, в якій він буде знаходитися, необхідно періодично міняти.
- Потім печінку порізати брусочками. Всі овочі почистити, вимити і нашаткувати маленькими кубиками.
- У каструлю налити олію і покласти свинину. Виставити режим «Смаження» і печінку підсмажити до рум’яного відтінку.
- Потім викласти в чашу з м’ясом овочі, лавровий лист і перемішати. Вибрати функцію «Гасіння», опустити кришку і готувати близько 45-50 хвилин.
- Щоб свинина була м’якою, солити тушковані продукти потрібно в кінці приготування.
Гаряче блюдо з овочів і печінки в мультиварці рекомендується засипати рубаною зеленню, потім розкласти по тарілках і подати до столу.
Свиняча печінка зі сметаною
Розкішне частування до обіду, яке обов’язково оцінять всі домочадці – це ароматна печінка, тушкована в сметані. Молочний продукт робить свинину особливо ніжною і надає їй неповторний, вершковий смак.
Необхідні інгредієнти:
- печінка свиняча – 750 грам;
- морква і цибуля – 2 шт.;
- сметана – 60 грам;
- три часточки часнику;
- приправа (для м’яса), сіль – на свій розсуд.
Готуємо:
- З печінки видалити всі плівки і зайвий жир, помити і нарізати брусочками. Потім замочити в молоці на 40-50 хвилин.
- Цибулину порізати пластинами, моркву кубиками, часник подрібнити під пресом.
- Помістити шматочки свинини в глибоку сковороду з рафінованим маслом і ретельно обсмажити з усіх боків близько семи хвилин.
- Потім додати овочі, посолити, заправити спеціями і тушкувати ще три хвилини.
- Вміст сковороди залити сметаною, перемішати, прикрити кришкою і готувати п’ятнадцять хвилин.
Готову печінка в сметані можна вживати в гарячому і холодному вигляді, з тушкованими баклажанами, макаронами або будь-якими крупами.
Як смачно згасити з картоплею?
Це чудове блюдо готується швидко і настільки просто, що з ним може впоратися навіть малодосвідчений кухар. Щоб частування вийшло смачним, необхідно підібрати свіжу печінку, розсипчаста картопля і використовувати багато ароматних спецій.
Необхідні інгредієнти:
- субпродукт – 1 кг;
- картопля – 5-6 шт.;
- томатна паста – 25 грам;
- цибуля – 110 грам;
- 2 зубчики часнику;
- зелень (будь-яка) – 80 грам;
- спеції, прянощі і сіль – на свій смак.
Готуємо:
- Картоплю очистити, покласти в сковорідку і посмажити на рослинному жирі поки він трохи не розм’якшиться.
- З лука прибрати лушпиння, сполоснути його водою і нарізати півкільцями. Часник подрібнити кубиками.
- Печінка прочистити і ретельно вимити. Потім порізати її, помістити в окрему сковороду і підсмажити разом з цибулею, регулярно помішуючи, близько 8 хвилин.
- У казан покласти смажену картоплю, додати до нього печінку і насипати часник. Після цього заправити приправами і сіллю.
- Томат викласти в миску і розвести водою, щоб вийшла напіврідка суміш. Потім перелити його в казан з продуктами і добре розмішати.
- Вміст казана заповнити водою так, щоб вона злегка накривала всі інгредієнти, потім включити плиту і тушкувати 12 хвилин.
Перед вживанням засипати частування подрібненою зеленню і запропонувати спробувати в поєднанні з аджикою, сметанним соусом і зерновим хлібом.
Котлети з свинячої печінки на сковороді
Щоб здивувати близьких і друзів оригінальним і корисним вечерею, можна посмажити печінкові котлети. Вони виходять особливо пишними і апетитними, якщо у фарш додати манну крупу. Це не додасть страві калорійності, а тільки поліпшить смак і зовнішній вигляд.
Необхідні інгредієнти:
- печінка свинини – 650 грам;
- цибуля – 2 шт.;
- манна крупа – 160 грам;
- суміш перців – 6 грам;
- сіль – на смак;
- яйце;
- борошно або дрібні сухарі для панірування;
- сметана – 25 грам;
- дві часточки часнику;
- сир (твердих сортів) – 150 грам.
Готуємо:
- Спочатку необхідно зробити фарш з печінки. Для цього субпродукт звільнити від прожилок, вимити проточною водою і порізати на великі шматки.
- Цибулину очистити і розділити на чотири частини.
- Підготовлені продукти розтерти в м’ясорубці.
- В печінковий фарш вбити яйце, додати перець, сметану, сіль і подрібнений часник. Після чого насипати манку, добре розмішати і поставити в холодильник на півгодини.
- Потім з печінкової маси сформувати котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях або в борошні і підсмажити з обох сторін на розпеченому маслі.
Поки котлети не охололи, потрібно їх викласти на велике блюдо і засипати тертим сиром. Подавати з листям салату і шматочками свіжих помідорів.
Смачний печінковий торт
Чудовий торт зі свинячої печінки досить універсальне блюдо – він може бути повноцінним вечерею в колі сім’ї або стати пікантною закускою на святковому столі. Зробити м’ясний тортик можна дуже легко з недорогих і доступних продуктів.
Необхідні інгредієнти:
- свиняча печінка – 0,7 кг;
- морквина;
- цибулина;
- три яйця сирих;
- майонез – 180 грамів;
- одне яйце варене;
- борошно – 85 грам;
- рубана зелень – 70 грам;
- волоські горіхи (дрібні) – 120 грам;
- крохмаль – 40 грам;
- зубчик часнику;
- приправи і сіль – на свій смак.
Готуємо:
- Почищену від жил і плівок печінка перемолоти в блендері.
- У фарш покласти сирі яйця і посолити. Потім додати борошно, крохмаль і перемішати. Повинно вийти напіврідке, м’ясне тісто.
- Сковороду нагріти, налити в неї масло і спекти печінкові млинці, підсмажуючи їх з двох сторін.
- Готові млинці остудити і скласти в стопку.
- Щоб зробити начинку для тортика, треба почистити цибулю і моркву, а потім нарізати їх дрібними кубиками.
- Посмажити овочі на рослинному жирі на сковороді. Після чого додати до них подрібнений часник, нарізане яйце (варене), майонез і перемішати.
- М’ясні млинці рясно покрити начинкою і сформувати з них тортик, поклавши «коржі» один на одного.
- Готове частування надіслати в холодне місце на три години.
Перед подачею печінковий торт змастити майонезом, посипати зеленню і горіхами, потім розділити на порційні шматочки і запропонувати гостям.
Салат з вареної свинячої печінки
До святкового банкету можна приготувати смачний салат з вареної печінки свинини. Завдяки відмінному поєднанню компонентів, страва виходить поживним, свіжим, з дуже цікавим смаком, який викличе захват у всіх запрошених гостей.
Необхідні інгредієнти:
- свинячий субпродукт – 0,3 кг;
- морквина;
- два солоних огірка;
- консервований зелений горошок – 1 банку;
- сіль – на смак;
- цибулина;
- майонез – 70 грам;
- перець чорний – 3 г;
- зелена цибуля – 5-6 пір’я.
Готуємо:
- Печінка очистити і помити. Після чого її відварити, а потім остудити.
- Цибулю з морквою почистити і нашаткувати соломкою. Відправити їх в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії.
- Варену печінку нарізати довгастими смужками.
- Мариновані огірочки нашаткувати кубиками.
- У великій тарілці з’єднати нарізку з печінки і огірків, потім додати до них тушковані овочі і перемішати.
- Відкрити банку з горошком і висипати його в салат.
- Заправити страву сіллю, покласти перець, майонез і акуратно розмішати.
М’ясний салат готовий, його залишилося прикрасити зеленим цибулею, кружечками солоних огірків і подати з гарячим соусом, вареною картоплею або свіжими овочами.
Ніжний паштет з вершковим маслом
Шматочок свіжого хрусткого хліба, змащений ароматним паштетом із свинячої печінки і чашка гарячого, запашного чаю – відмінний сніданок перед початком трудового дня. Пікантну закуску можна приготувати на кухні, щоб побалувати рідних під час домашньої трапези.
Необхідні інгредієнти:
- печінка – 0,8 кг;
- одна морква;
- цибулина;
- вершки – 70 мл;
- паприка, куркума – щіпка;
- вершкове масло – 75 г;
- сіль – 6 грам.
Готуємо:
- Моркву і цибулю дрібно нарізати.
- Печінку вимити, видалити всі плівки, судини і порізати на середні шматочки.
- У сковороді з вершковим маслом обсмажити цибулю з морквою до світло-коричневого кольору.
- Надіслати до тушкованим овочам свинину і смажити разом з ними близько десяти хвилин. Готову печінку перекласти в тарілку.
- У сковороду, де тушкувалися продукти, насипати паприку з куркумою і налити вершки. Суміш добре нагріти, але не кип’ятити. Після чого вимкнути плиту і закрити сковороду кришкою.
- Обсмажену з овочами печінка розтерти в м’ясорубці. Потім в отриману масу влити вершки з приправами і додати сіль.
- М’ясну суміш помістити в блендер, розтерти до кашоподібної консистенції і перекласти в красиву миску.
Вживати готовий паштет можна відразу, або попередньо охолодити – тоді він стане ще смачніше.