Страви з свинячої печінки – 9 смачних рецептів приготування

Печінка свинини – поживний і корисний м’ясний продукт, який можна готувати різними способами – тушкувати, смажити, запікати з овочами, робити котлети і навіть торт! Приготування страв із свинячої печінки не займе багато часу, а щоб вони вийшли смачними і ароматними, потрібно уважно вивчити обраний рецепт і чітко слідувати його рекомендаціям.

Свиняча печінка, смажена на сковороді

Печінка свинини, тушкована на сковороді з цибулею – відмінний варіант для ситного обіду. Готовий субпродукт можна використовувати для салатів, або вживати як самостійне блюдо.

Необхідні інгредієнти:

  • печінка – 500 грам;
  • пісне масло – 25 грам;
  • перець (чорний) і сіль – за 3-4 грами;
  • борошно – 140 грам;
  • дві цибулини.

Готуємо:

  • Субпродукт звільнити від жовчних проток, видалити плівку і гарненько вимити. Рекомендується печінку замочити в молоці на дві години, тоді її смак стане більш ніжним.
  • Цибулю почистити і нашаткувати півкільцями.
  • Після цього свинину нарізати квадратними шматочками і обробити їх борошном.
  • У сковороді розігріти рослинний жир, помістити в неї печінку, посолити, заправити перцем і обсмажити з двох боків до появи коричневої скоринки.
  • Тепер додати в сковороду цибулю і посмажити його разом зі свининою, поки він не придбає золотавий відтінок. Слід враховувати, що тривала теплова обробка зробить субпродукт жорстким, тому готувати його треба не більше 8-10 хвилин.

Смажена свиняча печінка виходить дуже апетитною, вона ідеально підходить до відвареної картоплі, чорного рісу і маринованими огірками.

Готуємо по-строгановськи

Тим, хто віддає перевагу харчуватися правильно, обов’язково потрібно включити в своє меню страва зі свинячої печінки, приготована за цим рецептом. Калорійність м’яса «По-строгановськи» складає всього 150 Ккал (на 100 грам), до того ж у ньому зберігаються всі корисні для здоров’я вітаміни.

Необхідні інгредієнти:

  • свіжий субпродукт – 650 грам;
  • молочний йогурт (питної) – 280 мл;
  • морквина;
  • сіль морська – 5 грам;
  • дві цибулини;
  • прянощі (базилік, орегано, коріандр) – 7 грам.

Готуємо:

  • Печінку вимити, почистити і замочити в холодній воді на годину. Потім нарізати довгими скибочками.
  • Лук нашаткувати півкільцями, моркву порізати соломкою. Припустити овочі на сковороді без жиру близько 2 хвилин, щоб вони розм’якшилися.
  • Тепер додати до моркви і цибулі субпродукт, підсмажити його з двох сторін на пісному маслі.
  • Викласти в сковороду йогурт, посолити і насипати спеції. Після цього тушкувати півгодини під закритою кришкою.

Смачна свинина готова, подавати дієтичне блюдо з печінки рекомендується з салатом з помідорів і огірків.

В мультиварці з овочами

Використання електричної печі дозволяє господиням значно заощадити час і сили на приготуванні м’ясних страв. Свиняча печінка в мультиварці з овочами має насичений, приємний смак, тому чудово підійде для дорослого і дитячого столу.

Необхідні інгредієнти:

  • печінка – 580 грам;
  • велика цибулина;
  • одна морква;
  • три лаврових листа;
  • один великий помідор;
  • солодкий перець – 270 грам;
  • рафінована олія – 20 мл;
  • маленький кабачок;
  • невеликий пучок з кропу і кінзи.
Дивіться також:  Молочна риба (ханос): користь, смакові якості, 5 рецептів приготування

Готуємо:

  • У підсолену воду закласти субпродукт і почекати три години. Рідина, в якій він буде знаходитися, необхідно періодично міняти.
  • Потім печінку порізати брусочками. Всі овочі почистити, вимити і нашаткувати маленькими кубиками.
  • У каструлю налити олію і покласти свинину. Виставити режим «Смаження» і печінку підсмажити до рум’яного відтінку.
  • Потім викласти в чашу з м’ясом овочі, лавровий лист і перемішати. Вибрати функцію «Гасіння», опустити кришку і готувати близько 45-50 хвилин.
  • Щоб свинина була м’якою, солити тушковані продукти потрібно в кінці приготування.

Гаряче блюдо з овочів і печінки в мультиварці рекомендується засипати рубаною зеленню, потім розкласти по тарілках і подати до столу.

Свиняча печінка зі сметаною

Розкішне частування до обіду, яке обов’язково оцінять всі домочадці – це ароматна печінка, тушкована в сметані. Молочний продукт робить свинину особливо ніжною і надає їй неповторний, вершковий смак.

Необхідні інгредієнти:

  • печінка свиняча – 750 грам;
  • морква і цибуля – 2 шт.;
  • сметана – 60 грам;
  • три часточки часнику;
  • приправа (для м’яса), сіль – на свій розсуд.

Готуємо:

  • З печінки видалити всі плівки і зайвий жир, помити і нарізати брусочками. Потім замочити в молоці на 40-50 хвилин.
  • Цибулину порізати пластинами, моркву кубиками, часник подрібнити під пресом.
  • Помістити шматочки свинини в глибоку сковороду з рафінованим маслом і ретельно обсмажити з усіх боків близько семи хвилин.
  • Потім додати овочі, посолити, заправити спеціями і тушкувати ще три хвилини.
  • Вміст сковороди залити сметаною, перемішати, прикрити кришкою і готувати п’ятнадцять хвилин.

Готову печінка в сметані можна вживати в гарячому і холодному вигляді, з тушкованими баклажанами, макаронами або будь-якими крупами.

Як смачно згасити з картоплею?

Це чудове блюдо готується швидко і настільки просто, що з ним може впоратися навіть малодосвідчений кухар. Щоб частування вийшло смачним, необхідно підібрати свіжу печінку, розсипчаста картопля і використовувати багато ароматних спецій.

Необхідні інгредієнти:

  • субпродукт – 1 кг;
  • картопля – 5-6 шт.;
  • томатна паста – 25 грам;
  • цибуля – 110 грам;
  • 2 зубчики часнику;
  • зелень (будь-яка) – 80 грам;
  • спеції, прянощі і сіль – на свій смак.

Готуємо:

  • Картоплю очистити, покласти в сковорідку і посмажити на рослинному жирі поки він трохи не розм’якшиться.
  • З лука прибрати лушпиння, сполоснути його водою і нарізати півкільцями. Часник подрібнити кубиками.
  • Печінка прочистити і ретельно вимити. Потім порізати її, помістити в окрему сковороду і підсмажити разом з цибулею, регулярно помішуючи, близько 8 хвилин.
  • У казан покласти смажену картоплю, додати до нього печінку і насипати часник. Після цього заправити приправами і сіллю.
  • Томат викласти в миску і розвести водою, щоб вийшла напіврідка суміш. Потім перелити його в казан з продуктами і добре розмішати.
  • Вміст казана заповнити водою так, щоб вона злегка накривала всі інгредієнти, потім включити плиту і тушкувати 12 хвилин.
Дивіться також:  Печериці по-корейськи – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Перед вживанням засипати частування подрібненою зеленню і запропонувати спробувати в поєднанні з аджикою, сметанним соусом і зерновим хлібом.

Котлети з свинячої печінки на сковороді

Щоб здивувати близьких і друзів оригінальним і корисним вечерею, можна посмажити печінкові котлети. Вони виходять особливо пишними і апетитними, якщо у фарш додати манну крупу. Це не додасть страві калорійності, а тільки поліпшить смак і зовнішній вигляд.

Необхідні інгредієнти:

  • печінка свинини – 650 грам;
  • цибуля – 2 шт.;
  • манна крупа – 160 грам;
  • суміш перців – 6 грам;
  • сіль – на смак;
  • яйце;
  • борошно або дрібні сухарі для панірування;
  • сметана – 25 грам;
  • дві часточки часнику;
  • сир (твердих сортів) – 150 грам.

Готуємо:

  • Спочатку необхідно зробити фарш з печінки. Для цього субпродукт звільнити від прожилок, вимити проточною водою і порізати на великі шматки.
  • Цибулину очистити і розділити на чотири частини.
  • Підготовлені продукти розтерти в м’ясорубці.
  • В печінковий фарш вбити яйце, додати перець, сметану, сіль і подрібнений часник. Після чого насипати манку, добре розмішати і поставити в холодильник на півгодини.
  • Потім з печінкової маси сформувати котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях або в борошні і підсмажити з обох сторін на розпеченому маслі.

Поки котлети не охололи, потрібно їх викласти на велике блюдо і засипати тертим сиром. Подавати з листям салату і шматочками свіжих помідорів.

Смачний печінковий торт

Чудовий торт зі свинячої печінки досить універсальне блюдо – він може бути повноцінним вечерею в колі сім’ї або стати пікантною закускою на святковому столі. Зробити м’ясний тортик можна дуже легко з недорогих і доступних продуктів.

Необхідні інгредієнти:

  • свиняча печінка – 0,7 кг;
  • морквина;
  • цибулина;
  • три яйця сирих;
  • майонез – 180 грамів;
  • одне яйце варене;
  • борошно – 85 грам;
  • рубана зелень – 70 грам;
  • волоські горіхи (дрібні) – 120 грам;
  • крохмаль – 40 грам;
  • зубчик часнику;
  • приправи і сіль – на свій смак.

Готуємо:

  • Почищену від жил і плівок печінка перемолоти в блендері.
  • У фарш покласти сирі яйця і посолити. Потім додати борошно, крохмаль і перемішати. Повинно вийти напіврідке, м’ясне тісто.
  • Сковороду нагріти, налити в неї масло і спекти печінкові млинці, підсмажуючи їх з двох сторін.
  • Готові млинці остудити і скласти в стопку.
  • Щоб зробити начинку для тортика, треба почистити цибулю і моркву, а потім нарізати їх дрібними кубиками.
  • Посмажити овочі на рослинному жирі на сковороді. Після чого додати до них подрібнений часник, нарізане яйце (варене), майонез і перемішати.
  • М’ясні млинці рясно покрити начинкою і сформувати з них тортик, поклавши «коржі» один на одного.
  • Готове частування надіслати в холодне місце на три години.
Дивіться також:  Хмелі сунелі – що це за приправа? Куди, в які страви додають Хмелі сунелі і чим замінити?

Перед подачею печінковий торт змастити майонезом, посипати зеленню і горіхами, потім розділити на порційні шматочки і запропонувати гостям.

Салат з вареної свинячої печінки

До святкового банкету можна приготувати смачний салат з вареної печінки свинини. Завдяки відмінному поєднанню компонентів, страва виходить поживним, свіжим, з дуже цікавим смаком, який викличе захват у всіх запрошених гостей.

Необхідні інгредієнти:

  • свинячий субпродукт – 0,3 кг;
  • морквина;
  • два солоних огірка;
  • консервований зелений горошок – 1 банку;
  • сіль – на смак;
  • цибулина;
  • майонез – 70 грам;
  • перець чорний – 3 г;
  • зелена цибуля – 5-6 пір’я.

Готуємо:

  • Печінка очистити і помити. Після чого її відварити, а потім остудити.
  • Цибулю з морквою почистити і нашаткувати соломкою. Відправити їх в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії.
  • Варену печінку нарізати довгастими смужками.
  • Мариновані огірочки нашаткувати кубиками.
  • У великій тарілці з’єднати нарізку з печінки і огірків, потім додати до них тушковані овочі і перемішати.
  • Відкрити банку з горошком і висипати його в салат.
  • Заправити страву сіллю, покласти перець, майонез і акуратно розмішати.

М’ясний салат готовий, його залишилося прикрасити зеленим цибулею, кружечками солоних огірків і подати з гарячим соусом, вареною картоплею або свіжими овочами.

Ніжний паштет з вершковим маслом

Шматочок свіжого хрусткого хліба, змащений ароматним паштетом із свинячої печінки і чашка гарячого, запашного чаю – відмінний сніданок перед початком трудового дня. Пікантну закуску можна приготувати на кухні, щоб побалувати рідних під час домашньої трапези.

Необхідні інгредієнти:

  • печінка – 0,8 кг;
  • одна морква;
  • цибулина;
  • вершки – 70 мл;
  • паприка, куркума – щіпка;
  • вершкове масло – 75 г;
  • сіль – 6 грам.

Готуємо:

  • Моркву і цибулю дрібно нарізати.
  • Печінку вимити, видалити всі плівки, судини і порізати на середні шматочки.
  • У сковороді з вершковим маслом обсмажити цибулю з морквою до світло-коричневого кольору.
  • Надіслати до тушкованим овочам свинину і смажити разом з ними близько десяти хвилин. Готову печінку перекласти в тарілку.
  • У сковороду, де тушкувалися продукти, насипати паприку з куркумою і налити вершки. Суміш добре нагріти, але не кип’ятити. Після чого вимкнути плиту і закрити сковороду кришкою.
  • Обсмажену з овочами печінка розтерти в м’ясорубці. Потім в отриману масу влити вершки з приправами і додати сіль.
  • М’ясну суміш помістити в блендер, розтерти до кашоподібної консистенції і перекласти в красиву миску.

Вживати готовий паштет можна відразу, або попередньо охолодити – тоді він стане ще смачніше.

Прокрутка до верху