Страви з яловичого фаршу швидко готуються, завжди виходять смачними та поживними. Краще використовувати самостійно зроблений фарш — він смачніші і натуральніші.
Страви з яловичого фаршу в мультиварці
З допомогою кухонної техніки з яловичого фаршу можна зробити справжні делікатеси, які підійдуть і для щоденного меню, і для святкового столу.
Фрикадельки під томатно-сирним соусом
Необхідні продукти:
- 200 г яловичого фаршу;
- 1 цибуля-ріпка;
- 1 яйце;
- 20 г панірувальних сухарів;
- 30 г томатної пасти;
- 30 р сметани;
- 100 г плавленого сиру;
- 400 мл питної води;
- сіль, чорний перчик за смаком.
Етапи готування.
- У фарш вбивають яйце, додають дрібно нашатковану цибулю, сіль, перець.
- Руками, змоченими в холодній воді, формують фрикадельки і обкачують їх у сухарях.
- Напівфабрикати кладуть в чашу мультиварки.
- Готують соус: змішують томат-пасту, сметану, все заливають водою.
- Щоб розм’якшити плавлений сир, його дрібно ріжуть, заливають невеликою кількістю окропу і мнуть виделкою.
- Сир додають в томатно-сметанний соус, перемішують.
- Отриманою масою поливають фрикадельки.
- Включають програму «Тушкування» на 40 хвилин.
- Приготовані в мультиварці фрикадельки подають гарячими.
Парові яловичі котлети
Інгредієнти:
- 0,5 кг фаршу з яловичини;
- 1 цибулина;
- 1 яйце;
- 100 г м’якушки батона;
- 100 мл молока;
- 20 г паприки;
- 20 г зелені петрушки;
- 10 мл рослинного масла;
- 5 г солі;
- 2 г чорного меленого перцю.
Технологія приготування.
- Батон заливають молоком і залишають на 15 хвилин.
- Розмоклий м’якуш додають у фарш.
- Цибулину подрібнюють до пюре з допомогою кухонного комбайна і кладуть у м’ясній складу.
- У фарш вбивають яйце.
- Засипають сіль, спеції, рубану петрушку.
- Фарш перемішують вручну протягом 7 хвилин.
- Грати мультиварки змащують маслом.
- Періодично змочуючи долоні холодною водою, з фаршу виробляють котлети, кладуть їх на решітку і поміщають в каструлю.
- Встановлюють програму «Варка на пару». Готують протягом 35 хвилин.
Ліниві голубці з фаршем
Знадобиться:
- 300 г яловичого фаршу;
- 1 кг білокачанної капусти;
- 80 г рису;
- 2 моркви;
- 2 головки цибулі;
- 60 г томат-пасти;
- 400 мл питної води;
- суміш мелених перців;
- сіль за смаком;
- 60 мл рослинного масла.
Кроки приготування.
- Качан очищають від верхніх листочків, шаткують тонкими смужками, солять і розминають руками, щоб капуста вийшла більш ніжною.
- Моркву і цибулю ріжуть дрібними кубиками, засипають в чашу мультиварки і готують в олії на програмі «Смаження» до розм’якшення.
- Обсмажені овочі викладають у тарілку, а мультиварку заповнюють 2/3 підготовленої капусти.
- Далі насипають рис, рівномірно розподіляючи по капусті.
- Зверху кладуть фарш, його солять і перчать.
- Поверх всіх інгредієнтів викладають залишилася капусту і засмажку.
- Завершальний шар — томатна паста. Її рівномірно наносять за допомогою кулінарної пензлика.
- Вміст мультиварки заливають водою.
- Включають режим «Гасіння» і готують ліниві голубці під кришкою 1 годину.
- Страву подають зі сметаною.
Спагетті болоньєзе з яловичиною
Список продуктів:
- 2 л води;
- 400 г італійських спагетті;
- 150 г голландського сиру;
- 0,3 кг фаршу з яловичини;
- 2 середніх помідора;
- 30 г томатної пасти;
- 2 цибулини;
- 3 часникового зубчики;
- 80 мл рослинного масла;
- сіль, свіжа зелень, чорний мелений перець за смаком.
Процес приготування.
- У каструлю налийте воду і включають програму «Пар».
- У закипілу воду кладуть сіль і перець. Програму міняють на режим «Паста», кидають спагетті і відварюють їх протягом 10 хвилин.
- Готові спагетті промивають під краном і відкладають у бік.
- Цибулю шаткують, сир подрібнюють на тертці, очищені від шкірки помідори дрібно нарізають, часник тиснуть за допомогою преса.
- У чашу мультиварки наливають масло і включають програму «Смаження».
- Викладають цибулю і часник, обсмажують, помішуючи.
- Через 5 хвилин додають помідори і томат-пасту. Готують ще 6 хвилин.
- В томатну обжарку викладають фарш. Блюдо солять, перчать і тушкують під кришкою 10 хвилин.
- У чашу заливають 400 мл води і готують ще 25 хвилин.
- На плоску тарілку викладають спагетті, посипають їх натертим сиром і поливають соусом болоньєзе. Страву прикрашають рубаною зеленню.
Ситне блюдо з гречкою
Необхідні компоненти:
- 150 г гречаної крупи;
- 150 г фаршу з яловичини;
- 1 цибуля-ріпка;
- 1 морква;
- 1 помідор;
- 450 мл відфільтрованої води;
- 40 мл соняшникової олії;
- сіль.
Покроковий рецепт.
- Моркву і цибулю нарізають кубиками і пасерують на режимі «Випічка» 7 хвилин.
- Закладають фарш і готувати ще 10 хвилин.
- Додають нарізаний помідор і перебрану, промиту крупу.
- Всі інгредієнти заливають водою і готують на програмі «Гасіння» 25 хвилин.
У духовці
Страви з яловичого фаршу в духовці вдало вийдуть навіть у молодої господині.
Рецепт котлет з яловичого фаршу
Потрібно:
- 500 р фаршу з яловичини;
- 120 г білого хліба;
- 150 мл чистої води;
- 10 г солі;
- 20 мл рослинного масла;
- 80 г панірувальних сухарів;
- 2 г меленого чорного перцю.
Хід приготування.
- Хліб замочують у воді на 5 хвилин, потім з’єднують з фаршем, сіллю і перцем. Якщо маса вийшла занадто густий, додають ще трохи води.
- З фаршу ліплять класичні котлети трохи подовженою форми.
- Заготовки панірують і поміщають на змащений маслом деко.
- Яловичі котлетки випікають при 200°С 40 хвилин.
Фаршировані помідори
Склад:
- 8 великих стиглих, але щільних, помідорів;
- 0,3 кг фаршу з яловичини;
- 50 г рису;
- 1 цибулина;
- 100 г Пармезану;
- сіль і мелений чорний перець за смаком;
- 50 г рідкої сметани;
- по 1 гілочці кропу і петрушки;
- олія для обсмажування.
Кроки приготування.
- У вимитих і висушених серветкою помідорів зрізують верхівки. Їх відкладають у бік.
- Маленькою ложкою з кожного томату вичерпують м’якоть.
- Всередину помідорних чашечок насипають сіль і перець.
- У підсоленій воді рис відварюють до напівготового стану (7-9 хвилин).
- Цибулину кришать подрібніше і обсмажують в олії до м’якості і прозорості.
- З’єднують фарш, остиглий рис і цибулька. При необхідності додають сіль.
- Приготованим фаршем начиняють помідори. Зверху поміщають відрізану на початку кришечку — це дозволить зберегти начинку м’якою.
- Деко застеляють папером і укладають на неї помідори.
- Страву готують в духовці при 200°С 25 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності з томатів знімають верхівки і насипають тертий сир.
- Ароматні фаршировані помідори подають гарячими, поливши сметаною і прикрасивши зеленню.
Рецепт фаршированих макаронів
Знадобиться:
- 250 г порожнистих макаронних трубочок;
- 400 г фаршу;
- 1 цибуля-ріпка;
- 1 морквина;
- 300 мл нежирних вершків;
- 30 г вершкового масла;
- 40 р борошна;
- 10 г мускатного горіха;
- сіль, перець.
Кроки приготування.
- У киплячу підсолену воду опускають макарони на 5 хвилин. Потім їх відкидають на друшляк і промивають проточною водою.
- На сковороді розігрівають половину підготовленого вершкового масла. Обсмажують на нього натерту моркву і нашатковану цибулю. Додають солоний і перчений фарш і готують ще 12 хвилин до повного випаровування рідини.
- Варені трубочки начиняють фаршем, набиваючи їх не занадто щільно.
- Фаршировані макарони викладають у велику форму для запікання.
- Готують соус. Розтоплюють На сковороді залишки масла, додають борошно, мускатний горіх і постійно розмішуючи, вливають вершки. Соус готують до загусання, безперервно збиваючи вінчиком.
- Макаронні трубочки у формі заливають теплим соусом.
- Страву кладуть у розігріту до 170°С 25 хвилин.
Картопля з фаршем і кабачками
Інгредієнти:
- 150 г фаршу з яловичини;
- 1 молодий кабачок;
- 4 картоплини;
- 1 помідор;
- 1 цибуля;
- 20 г кропу;
- 60 г сметани;
- 30 г голландського сиру;
- 20 мл соняшникової олії;
- сіль;
- пряні трави за бажанням.
Етапи готування.
- Цибулю і кріп подрібнюють і пасерують на олії 3 хвилини.
- Картоплю нарізати довільно, заливають сметаною, солять, приправляють.
- Кабачок і помідор ріжуть кружальцями.
- Деко захищають антипригарним покриттям і викладають кабачок, потім помідор, коржі з фаршу, картоплю, засмажку. Зверху виливаємо залишки сметани.
- Блюдо закривають фольгою і випікати 30 хвилин при 170°С. Потім додають тертий сир і готують ще 6 хвилин.
Пиріжки з листкового тіста
Необхідні компоненти:
- 0,5 кг листкового тіста (дріжджового);
- 2 часникові часточки;
- 400 г фаршу з яловичини;
- 1 цибулина;
- 1 сирий жовток;
- 40 мл молока;
- 5 г паприки;
- сіль.
Покроковий рецепт.
- В тарілці з’єднують м’ясний фарш, подрібнену цибулю, часник, сіль, паприку і жовток.
- Розморожене тісто розрізають на рівні квадрати.
- З фаршу формують ковбаски, поміщають їх на краю заготовок з тіста і загортають рулетиками.
- Пиріжки кладуть на деко з пергаментом, змочують молоком і відправляють в розігріту до 190°С духовку на 25 хвилин (до красивого рум’яного відтінку).
Дієтичні рецепти з яловичого фаршу
Низькокалорійні, але дуже смачні дієтичні страви з яловичого фаршу обов’язково оцінять всі, хто дотримується здорового харчування.
Суп
Знадобиться:
- 0,2 кг яловичого фаршу;
- 1 яйце;
- 1 болгарський перчик;
- 6 суцвіть цвітної капусти;
- 10 г зелені петрушки;
- 5 г сушеного базиліка;
- 8 горошин чорного перцю;
- пів-цибулини;
- 2 лаврових листа;
- сіль.
Рецепт покроково.
- Фарш перемішують з яйцем, сіллю і спеціями.
- Вылепляют невеликі фрикадельки.
- У киплячу воду кладуть м’ясні напівфабрикати, нарізаний смужками солодкий перець і спеції.
- Через 15 хвилин в суп додають суцвіття капусти, рубану петрушку і подрібнену цибулину.
- Через 3 хвилини плиту вимикають і дають страві настоятися під кришкою чверть години.
Дієтичні фаршировані перці
Склад:
- 4 болгарських перцю;
- по 1 моркви і цибулі;
- 200 г фаршу;
- по 50 г томат-пасти і рідкої сметани;
- сіль і чорний перець;
- олія для смаження.
Етапи готування.
- У перців виймають насіння і зрізають верхівки.
- Нарізані цибулю і моркву смажать в олії 4 хвилини.
- Фарш змішують з засмажкою, солять, перчать.
- Перці заповнюють начинкою і укладають в каструлю.
- Сметану з’єднують з томат-пастою і виливають на перці.
- Страву готують на повільному вогні протягом 50 хвилин.
Ніжний м’ясний рулет
Продукти:
- 0,8 кг фаршу;
- 150 мл молока жирністю 1%;
- 3 яйця;
- 1 помідор;
- сіль, перець, зелень.
Приготування.
- З яєць і молока готують тонкий омлет.
- На харчову плівку викладають тонким коржем солоний і перчений фарш.
- Далі кладуть яєчну начинку, зелень, нарізаний кубиками помідор.
- Рулет згортається, а його краї зліплюють зверху.
- Виріб акуратно перекладають на фольгу і запікають в духовці 40 хвилин при 200°С.
Яловичий фарш з овочами
Вимагається:
- 0,6 кг фаршу з яловичини;
- 1 червоний болгарський перець;
- 1 жовтий перець;
- 1 цибуля;
- 80 г томатної пасти;
- 300 мл яловичого бульйону;
- 10 г гірчиці;
- кукурудзяна олія;
- сіль.
Процес приготування.
- Перці нарізають тонкими смужками, цибулю — полуколечками.
- Фарш обсмажують в олії 10 хвилин.
- Додають підготовлені овочі, тушкують ще 2 хвилини.
- Вміст сковороди заливають бульйоном, кладуть томат-пасту, сіль, гірчицю. Готують під кришкою 8 хвилин.
Закуски з яловичого фаршу
Ці рецепти виручать, коли потрібно приготувати швидкий перекус або зустріти несподівано гостей.
Швидкий рулет
Склад:
- 5 яєць круто;
- 1 сире яйце;
- 2 цибулини;
- 2 часникового зубчики;
- 900 г фаршу;
- 150 г білого хліба;
- спеції за бажанням і сіль.
Хід приготування.
- Хліб подрібнюють в кухонному комбайні.
- Часник і цибулю нарізають дрібніші.
- Всі інгредієнти з’єднують з фаршем, сирим яйцем і спеціями.
- Половину фаршу кладуть у форму для запікання, зверху викладають цілі відварені яйця, їх накривають залишилися фаршем.
- Рулет випікають при 200°С 45 хвилин.
Домашні чізбургери
Знадобиться:
- 5 булочок для гамбургерів;
- 750 г фаршу з яловичини;
- 5 пластин плавленого сиру;
- по 100 г кетчупу та майонезу;
- 5 салатних листків;
- 100 г маринованих огірочків;
- олія для обсмажування.
Етапи приготування.
- Формують 5 плоских яловичих котлет і обсмажують їх у маслі з кожного боку.
- Булочки ділять навпіл, нижню половину промащують кетчупом, потім кладуть лист салату, пластину сиру і котлету. Зверху намазують майонез. Завершальний шар — 2 огіркових колечка.
- Булочки накривають другою частиною і скріплюють зубочистками.
Яловичий фарш відмінно поєднується з будь-якими компонентами, завдяки чому з нього можна приготувати безліч різноманітних страв.