Свиняче серце – доступний субпродукт, що використовується в кулінарії абсолютно в різних видах. М’язовий орган можна гасити, варити, запікати і включати в якості допоміжного інгредієнта при створенні вишуканих салатів. Усі страви зі свинячого серця відрізняються високою харчовою цінністю в поєднанні з досить низьку вартість.
Салат зі свинячого серця з маринованою цибулею
Закуска з м’язового органу з доповненням у вигляді маринованої цибулі вразить своєю м’якістю, легкої пікантністю з гострими нотками.
Щоб приготувати такий апетитний салат, необхідні:
- серце;
- 2 великі цибулини;
- майонез;
- улюблені спеції;
- лавровий лист;
- по 10 мл оцту і води;
- трохи солі і цукру.
Спосіб приготування:
- Субпродукт ділиться на половинки, які очищаються від згустків крові, судин і трахей.
- Серце заливається водою, у якій вариться 35 хвилин з додаванням лаврового листочка і спецій.
- Далі рідина змінюється, і продукт проварюється ще стільки ж часу.
- Після охолодження з нього готується тонка соломка.
- Поки проводяться попередні роботи з серцем, цибулю шинкуется тонкими півкільцями, які заливаються маринадом з оцту, води, цукру і дрібки солі.
- Через 1 годину цибульні кільця злегка віджимають і змішують з м’ясної соломкою.
Салат заправляється майонезом.
Як смачно загасити субпродукти в мультиварці
Часто можна почути точку зору про те, що найбільш смачні страви готуються лише з м’яса. Але якщо ці критики спробують тушковане серце свиняче з овочами і підливою, то їхня думка в корені зміниться.
Інгредієнти:
- серце;
- велика морквина;
- велика цибулина;
- по 40 мл томатної пасти, сметани;
- трохи борошна та соняшникової олії;
- сіль і приправи.
Покрокова інструкція приготування:
- Серце промивається і нарізається тонкими шматочками.
- Морквина треться, а цибулина нарізається кубиками.
- У ємність мультиварки вливається трохи масла, на якому обсмажується овочева суміш протягом 20 хвилин в режимі «Випічка».
- По закінченні половини часу в мультиварку додається серце.
- Коли пролунає звуковий сигнал, вміст чаші заправляється сметанно-томатним соусом зі спеціями.
- Потім додаємо трохи води, після чого страва готується 2 години в режимі «Гасіння».
Хаггіс — шотландське блюдо
Відмінне блюдо, приготоване в традиціях шотландської кухні, передбачає наявність:
- свинячих шлунка, печінки і серця;
- легені;
- великої цибулини;
- 200 г вівсяної крупи;
- 20 мл оцту;
- спецій і солі.
Етапи підготовки:
- Шлунок добре очищається зовні, а потім зсередини.
- Далі субпродукт вимочується протягом 8 годин в оцтовому розчині з додаванням солі.
- Крупа всипається в миску і заливається водою, після чого настоюється до розбухання близько 4 годин.
- Печінка, серце і легке добре очищаються, промиваються і викладаються в каструлю, де покриваються водою.
- Варяться субпродукти 2 години.
- У глибокій ємності змішуються подрібнену цибулю, набрякла крупа, сіль, спеції, кубики відварених внутрішніх органів і 200 мл бульйону.
- Підготовлений шлунок заповнюється начинкою, зашивається і поміщається у велику каструлю з 5 л бульйону.
- Готується страва 3 години і подається гарячим.
Важливо! У процесі теплової обробки продукту, варити свиняче серце слід на повільному вогні.
Ситний гуляш зі свинячого серця
Щоб подати до вечері смачний гуляш, який можна вживати в якості самостійного блюда, необхідні:
- серце;
- за 3 морквини і цибулини;
- 2 шт. болгарського перцю;
- 200 мл м’ясного бульйону;
- соняшникова олія;
- сіль і спеції.
Черговість дій:
- Свиняче серце очищається, звільняючись від згустків крові, клапанів і судин, після чого нарізають кубиками, які обсмажуються на олії.
- З моркви готується стружка, а з цибулі з перцем – півкільця.
- Морквяно-цибульна суміш викладається до продукту, і після додавання солі і спецій, гаситься 30 хвилин.
- Через зазначений час в ємність вливається бульйон, а також додаються півкільця перцю, після чого страва готується на слабкому вогні під кришкою 10 хвилин.
Традиційно гуляш вживається в гарячому вигляді.
Рецепт запікання у фользі
Неймовірно ніжними і м’якими свинячі серця в кількості 4 шт. виходять при запіканні в духовці з використанням фольги.
Крім основного інгредієнта, знадобляться:
- 2 цибулини;
- 3 помідори;
- таку ж кількість морквини;
- сіль, спеції і ½ головки часнику.
При створенні страви із субпродуктів:
- Внутрішні органи промиваються, очищаються і натираються сумішшю з солі, спецій і товченого часнику.
- Через 2 години на фольгу викладаються нарізані колечками і підсолені овочі, на які розміщуються серця.
- Фольга закривається, і страва відправляється в духовку на годину.
За 10 хвилин до завершення зазначеного часу субпродукти відкриваються, щоб утворився гарний рум’янець.
З грибами на сковорідці
Салат зі свинячого серця – смачне, але не єдино можливе блюдо з поживного внутрішнього органу тварини.
Не менш смачним і корисним виходить страва на сковороді, приготоване з:
- серця;
- 200 г цибулі;
- такої ж кількості грибів;
- помідори;
- 50 мл сметани;
- зелені;
- соняшникової олії;
- солі і спецій.
При втіленні рецепта в життя:
- Щоб блюдо вийшло м’яким, оброблене серце попередньо відварюється в підсоленій воді з додаванням прянощів.
- Вариться основний інгредієнт 2 години на повільному вогні.
- Гриби нарізати пластинами, які обсмажуються до рум’яності.
- Лук ріжеться кільцями, які відправляються в сковороду і, через 5 хвилин, доповнюються кубиками томати і відвареного серця.
- Через 7 хвилин на вміст посуду відправляється подрібнена зелень.
- Після додавання грибів, складові страви обсмажуються ще 5 хвилин, заливаються сметаною, подсаливаются і приправляють за смаком.
Через 5 хвилин томління страва подається до столу.
Свиняче серце з картоплею в горщиках
Коли господиня, будучи на роботі, дізнається, що ввечері намічається зустріч гостей, то є привід спробувати приготувати просте у виконанні печеня зі свинячого серця.
Для отримання страви необхідні досить бюджетні продукти:
- серце;
- 1 кг картоплі;
- 300 г часникових стрілок;
- невелика морквина;
- ½ Л огіркового розсолу;
- пучок кропу;
- по 50 г томатної пасти і майонезу;
- шматочок сиру;
- трохи солі і меленого перцю.
Спосіб створення страви:
- Свиняче серце промивається і добре очищається від зайвих плівок, згустків крові і клапанів.
- Потім м’язовий орган ріжеться на шматочки.
- Картопляні бульби очищаються і нарізати великими кільцями, які солятся і приправляється.
- Часникові стрілки ріжуться невеликими шматочками, морква – кубиками, а кріп дрібно рубається.
- Інгредієнти розкладаються в рівній кількості з порційним горщикам в такій послідовності: картопля з серцем, стрілки, морква, зелень.
- У великій піалі готується заливка з розсолу, томатної пасти, майонезу, солі і спецій.
- Вміст горщиків заливається заправкою, притрушивается сирної стружкою, після чого ємності ставляться на деко в духовку.
Час приготування страви при температурі 180 °C становить 90 хвилин, протягом яких господиня зможе прийняти ванну після трудового дня і підготуватися до прийому довгоочікуваних гостей.
Страви зі свинячого серця дуже різноманітні, смачні та ароматні, тому не варто в магазині проходити повз такого живильного субпродукту.