Страви з фаршу – це широка лінійка м’ясних страв із чистого будь-якого фаршу або в доповненні з іншими продуктами, які готуються швидше за інші м’ясні страви та є затребуваними на нашому столі. У цій темі вам пропонується добірка перевірених часом, простих та смачних страв із фаршу у різному виконанні.
Їжачки з фаршу з підливкою на сковороді
Що можна приготувати з фаршу швидко та смачно? Їжачки з фаршу з підливкою на сковороді є найпопулярнішою стравою та готуються просто. Фарш для них краще взяти навпіл зі свинини та яловичини. До фаршу додається сирий або напівготовий рис. У цьому рецепті їжачки не обсмажуємо, а гасимо в сметано-томатному підливі з додаванням овочів.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Фарш м’ясний – 700 гр.
- Рис білий – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сметана – 3 ст.л.
- Томатна паста – 3 ст.л.
- Сіль за смаком
- Приправи – за смаком
- Олія – для смаження
Процес приготування:
Як приготувати страву з фаршу? Наперед до напівготовності відварити пакетик рису. В окремий посуд перекласти м’ясний фарш і перемішати з|із| відвареним рисом. Потім додати дрібно нарізану цибулину, розбити яйце, насипати сіль із приправою ще раз фарш добре вимісити.
Моркву подрібнити на великій тертці. Кубиками нарізати другу цибулину. Ці овочі протягом кількох хвилин обсмажити на розігрітій олії.
Мокрими руками з фаршу сформувати однакові їжачки діаметром не більше 5 см і в один шар укласти в сковороду поверх обсмажених овочів. Потім залити їжачки наполовину їхньої висоти окропом і згасити під кришкою на невеликому вогні протягом 20 хвилин.
У піалі змішати в рівних кількостях сметану з томатною пастою і додаванням солі з приправою. У цю суміш налити півсклянки води.
Приготовленим соусом залити їжачки у сковороді, не покриваючи їх повністю, і згасити ще 10 хвилин|мінути|. Густоту підливи можна змінити, додавши трохи гарячої води.
Швидка та смачна страва з фаршу готова! Приготовлені на сковороді їжачки з фаршу з підливою посипати зеленню та подати до столу у гарячому вигляді. Смачного!
Прості та смачні котлети з фаршу на сковороді
Прості та смачні котлети з фаршу на сковороді у цьому рецепті вам пропонується приготувати з додаванням тертої картоплі замість батона, цибулі та без яєць. Важливо фарш добре вимісити. Такі котлети будуть соковитими, м’якими та добре тримати форму під час смаження.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- М’ясний фарш – 1 кг.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 3 зубки.
- Холодна вода – 2 ст.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Очистити дві цибулини, дуже дрібно нарізати і перетерти в долонях, щоб він розділився на шматочки.
Крок 2. Очищені зубки часнику ножем дрібно нарубати або подрібнити через часник.
Крок 3. Картоплю почистити, промити та подрібнити на дрібній або середній тертці.
Крок 4. М’ясний фарш перекласти в окремий посуд, додати до нього натерту картоплю, нарізку цибулі з часником, насипати сіль із чорним перцем, налити дві ложки крижаної води та руками добре вимісити до однорідної текстури. Примішаний фарш можна кілька разів відбити.
Крок 5. З фаршу сформувати мокрими руками невеликі однакові котлети.
Крок 6. Порційно обсмажити їх на розігрітій олії і на помірному вогні до рум’яного кольору з обох боків.
Крок 7. Приготовлені прості та смачні котлети з фаршу на сковороді, подати до столу гарячими та в додатку з будь-яким гарніром. Смачного!
Тефтелі з фаршу з рисом з підливою
Тефтелі з фаршу з рисом, з підливою готуються подібно до їжачок, але до них можна поряд з рисом, додати будь-які овочі. Тефтелі спочатку обсмажуються, що зберігає їх форму, а потім гасять у будь-якому соусі/підливі.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- М’ясний фарш – 0,5 кг.
- Рис – 1 ст.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 1 зубок.
- Яйце – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст.
- Сметана – 100 грн.
- Вода – 100 мл.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю та часник очистити та подрібнити за допомогою блендера.
Крок 2. В окремий посуд перекласти м’ясний фарш. Додати до нього добре промитий рис, подрібнені цибулю з часником, розбити яйце та насипати сіль із чорним перцем. Руками фарш добре вимісити.
Крок 3. Мокрими руками з фаршу сформувати невеликі однакові кульки і викласти на розігріту в сковороді олію.
Крок 4. Обсмажити тефтелі на середньому вогні та до рум’яного кольору з усіх боків.
Крок 5. Для підливи в піалі добре змішати сметану з томатною пастою, сіллю та чорним перцем.
Крок 6. Приготовленою підливою залити обсмажені тефтелі, довести до кипіння і згасити на невеликому вогні під кришкою протягом 20-30 хвилин до готовності рису. За цей час тефтелі вберуть частину підливи і збільшаться обсягом за рахунок сирого рису.
Крок 7. Приготовлені тефтелі з фаршу з рисом, з підливою перекласти на тарілку та сервірувати до столу у гарячому вигляді на додаток гарніром або салатом. Смачного!
Картопляна запіканка з фаршем у духовці
Картопляна запіканка з фаршем у духовці виходить повноцінною стравою, що поєднує м’ясо з гарніром, і готується вона просто. Можливі варіанти на основі сирої картоплі, але на основі пюре, запіканка ніжніша і підходить для дитячого або дієтичного харчування. Фарш для запіканки обсмажується із цибулею, а картопляне пюре можна взяти й учорашнє.
Час приготування: 1 година 25 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг.
- М’ясний фарш – 0,5 кг.
- Цибуля – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Олія вершкове – 110 гр.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Зелень для декору.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте згідно рецепту всі інгредієнти для запіканки. М’ясний фарш підходить будь-хто.
Крок 2. Картоплю почистіть, промийте, наріжте шматочками та відваріть до готовності у воді з додаванням солі.
Крок 3. До відвареної картоплі, злив воду, додайте 50 гр. розтопленого вершкового масла та будь-яким способом пюрируйте.
Крок 4. Цибулю дрібно наріжте і обсмажте до легкого золотистого кольору на невеликій кількості вершкового масла. (30 гр.)
Крок 5. Потім до цибулі перекладіть м’ясний фарш. Додайте сіль з чорним перцем, вилкою добре розімніть і посмажте при помішуванні на невеликому вогні 8-10 хвилин, тільки щоб колір фаршу став світлим.
Крок 6. У трохи охолоне пюре розбийте яйце і добре перемішайте. Будь-яку форму для запікання змастіть олією та рівним шаром викладіть половину пюре. Поверх його рівномірно розкладіть м’ясний фарш.
Крок 7. Поверх фаршу викладіть решту пюре, розрівняйте поверхню його ложкою і змастіть вершковим маслом, що залишилося.
Крок 8. Увімкніть духовку на 200°. Поставте запіканку в духовку на 20 хвилин. Потім її дістаньте з духовки і дайте 20-25 хвилин для остигання. За цей час картопляна маса стабілізується і шматочки запіканки матимуть форму.
Крок 9. Приготовлену в духовці картоплю з фаршем порційно наріжте, доповніть зеленню і можете подавати до столу. Смачного!
Голубці з капусти з фаршем та рисом
Голубці з капусти з фаршем та рисом, як самодостатня друга страва люблять і нерідко готують у багатьох сім’ях. Загорнутий у листи капусти м’ясний фарш з рисом виходить соковитим, з незвичайним смаком та ароматом, а смакову гаму доповнює соус. У цьому рецепті готуємо голубці з молодої капусти, курячого фаршу з рисом та смаженою цибулею. Гасимо голубці в каструлі, в сметано-томатному соусі.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Капуста – 1 кг.
- Фарш курячий – 300 гр.
- Рис відварний – 100 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Томатний сік – 400мл.
- Сметана – 1 ст.
- Сіль – 3 гр.
- Перець запашний – 1 гр.
- Суміш перців – 2 гр.
- Кріп – 5 гр.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Качан капусти загорніть у кілька шарів харчової плівки і на 5 хвилин помістіть у мікрохвильову піч при максимальній потужності.
Крок 2. Потім у капусти ножем видаліть качан.
Крок 3. Качан розберіть на окреме листя.
Крок 4. Невеликими кубиками наріжте очищену цибулину.
Крок 5. Обсмажте цибулю до прозорості на розігрітій олії.
Крок 6. В окремий посуд перекладіть фарш, додайте відварений рис з обсмаженою цибулею і добре перемішайте.
Крок 7. Потім до фаршу насипте сіль із приправами та ще раз перемішайте.
Крок 8. У капустяних листів ножем зріжте потовщені частини.
Крок 9. На край кожного листа покладіть по ложці фаршу.
Крок 10. Краї листя загорніть та сформуйте акуратні голубці.
Крок 11. Потім голубці компактно покладіть у посуд для гасіння.
Крок 12. Для соусу змішайте томатний сік зі сметаною та додайте сіль на свій смак.
Крок 13. Соусом повністю залийте голубці та доведіть до кипіння.
Крок 14. Загасіть голубці на невеликому вогні під кришкою протягом 45 хвилин. Потім додайте до них подрібнений кріп, вимкніть вогонь і дайте 10-15 хвилин для наполягання.
Крок 15. Приготовлені голубці з капусти з фаршем та рисом розкладіть по порційним тарілкам, доповніть сметаною та можете сервірувати до столу. Смачного!
Простий та смачний м’ясний рулет із фаршу
Простий і смачний рулет з фаршу буде у вас альтернативою звичним котлетам, і в холодному вигляді смачною закускою до святкового столу. У цьому рецепті фарш для рулету краще взяти змішаний, замішуємо як для котлет. Для простої начинки беремо заздалегідь відварені яйця із зеленою цибулею. Запікаємо рулет у духовці.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Фарш свинячий – 500 гр.
- Фарш курячий – 500 гр.
- Білий хліб – 4 скибочки.
- Молоко – 150мл.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 4 зубки.
- Сіль за смаком.
- Паприка мелена – до смаку.
- Суміш перців – до смаку.
- Олія – для смаження.
Для начинки:
- Яйце відварене – 5 шт.
- Цибуля зелена – 4 пера.
Процес приготування:
Крок 1. У молоці замочити скибочки білого хліба, віджати і розкришити руками.
Крок 2. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити до легкого золотистого кольору на розігрітій олії, потім посипати паприкою.
Крок 3. Два види фаршу перекласти в окремий посуд та додати сіль із сумішшю перців.
Крок 4. Через часник додати до фаршу очищені зубки часнику.
Крок 5. Потім додати фаршу замочені скибочки білого хліба.
Крок 6. Перекласти до фаршу обсмажену цибулю та руками добре перемішати до однорідного стану. Якщо фарш вийде рідкуватим, то додати більше хліба чи панірувальні сухарі.
Крок 7. На деку розстелити шматок фольги. На нього рівним і завтовшки не менше 2 см викласти м’ясний фарш.
Крок 8. Дрібно наріжте пір’я зеленої цибулі і укласти в середину фаршу.
Крок 9. Поверх цибулі в один ряд укласти відварені круто яйця.
Крок 10. Потім фарш акуратно загорнути довкола начинки, сформувавши рулет. Краї фольги щільно скріпити.
Крок 11. Духовку увімкнути на 200°С. Запекти рулет протягом 40-45 хвилин.
Крок 12. Потім фольгу зверху розкрити і продовжити запікання ще 15 хвилин для отримання рум’яної скоринки.
Крок 13. Приготовлений простий і смачний рулет з фаршу порційно нарізати і подати до столу в гарячому вигляді, доповнивши будь-яким гарніром, або смачною закускою в охолодженому вигляді. Смачного!
Швидкі зрази з фаршу з грибами
Швидкі зрази з фаршу з грибами будуть у вас чудовою м’ясною стравою до сімейного столу як у гарячому, так і холодному вигляді. Готуються вони просто: із замішаного фаршу формується коржик, його загортається грибна начинка, обсмажуються зрази на сковороді. У цьому рецепті м’ясний фарш замішуємо з білим хлібом, а начинки гриби обсмажуємо з цибулею.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 600 гр.
- Печериці – 200 гр.
- Білий хліб – 4 скибочки.
- Яйце – 1 шт.
- Молоко – 0,5 ст.
- Цибуля – 2 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Борошно – для панірування.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Для начинки очистити цибулю та печериці. Одну цибулину нарізати невеликими кубиками і обсмажити на розігрітій олії.
Крок 2. Такими ж кубиками нарізати гриби, перекласти до обсмаженої цибулі та посмажити до готовності та повного випарювання грибного соку. Потім гриби із цибулею посипати сіллю із чорним перцем.
Крок 3. М’ясний фарш перекласти в окремий посуд та розбити яйце.
Крок 4. Другу цибулину подрібнити блендером.
Крок 5. До фаршу додати замочені в молоці скибочки білого хліба, подрібнену цибулю та сіль із чорним перцем.
Крок 6. Потім рукою фарш ретельно вимісити до однорідного стану.
Крок 7. Мокрими руками із замішаного фаршу сформувати плоский коржик і в середину його покласти трохи грибної начинки.
Крок 8. Краї коржика щільно скріпити і надати їй довгасту форму зраз.
Крок 9. Потім усі сформовані зрази обваляти в борошні.
Крок 10. Обсмажити зрази на розігрітій олії, на середньому вогні і до рум’яного кольору з обох боків.
Крок 11. Приготовлені швидкі зрази з фаршу з грибами подати до столу гарячими та на додаток будь-яким гарніром. Смачного!
Люля-кебаб із фаршу в домашніх умовах
Варіантом смачної страви з фаршу в домашніх умовах може бути люля-кебаб. Фарш підходить будь-який і не тільки з класичної баранини, але заміс його має свої особливості: до нього не додаються хліб з яйцем; кладеться багато цибулі (1/3 від фаршу) із зеленню та салом. Фарш ретельно вимішується з багаторазовим відбиванням. У цьому рецепті готуємо люля-кебаб з курячого м’яса та запікаємо на шпажках у духовці. Із зелені у фарш додаємо кінзу, але можна замінити петрушкою.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Куряче стегно – 500 гр.
- Сало – 100 гр.
- Цибуля – 170 гр.
- Кінза свіжа – 10 гр.
- Коріандр – 1 год.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для люля-кебабу.
Крок 2. Очистіть цибулю та розріжте на кілька частин. Зелень промийте та обсушіть серветкою.
Крок 3. Промийте куряче м’ясо, серветкою заберіть всю вологу і наріжте м’якоть середніми шматочками.
Крок 4. Потім м’ясо разом із салом двічі перекрутіть через м’ясорубку, щоб фарш вийшов ніжним та дрібним.
Крок 5. Потім перекрутіть цибулю із зеленню та додайте до фаршу.
Крок 6. Насипте до фаршу сіль із меленим коріандром та чорним перцем. Руками фарш ретельно вимісіть і кілька разів відбийте об дно посуду, щоб надати в’язкості та однорідності.
Крок 7. Дерев’яні шпажки замочіть у холодній воді. Форму для запікання застелите папером.
Крок 8. Мокрими руками із замішаного фаршу сформуйте навколо шпажок довгасті ковбаски і покладіть їх у форму.
Крок 9. Увімкніть духовку на 180°. Запекти люля-кебаби протягом не більше 30 хвилин, щоб вони залишилися соковитими і не пересохли. Для рум’яної скоринки до кінця запікання на кілька хвилин увімкніть режим гриль.
Крок 10. Приготовлені на шпажках у духовці люля-кебаби з фаршу, сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Смачного!
Стіжки з фаршу з сиром у духовці
Гарною та смачною стравою з будь-якого фаршу будуть у вас так звані «стіжки» з фаршу з сиром у духовці. Фарш замішується за будь-яким варіантом і формується у вигляді коржів. Поверх його пошарово укладається різна начинка, посипається тертим сиром і страву запікають у духовці. У цьому рецепті для начинки беремо відварені яйця з цибулею та сиру картоплю.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- М’ясний фарш – 400 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Цибуля велика – 1 шт.
- Яйце відварене – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Майонез – 1 ст.
- Сіль за смаком.
- Приправи – 2 щіпки.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. В окремий посуд перекласти м’ясний фарш.
Крок 2. Насипати до нього сіль із будь-якою приправою.
Крок 3. Велику цибулину очистити та дрібно нарізати.
Крок 4. 1/3 нарізки цибулі додати фаршу для надання йому соковитості. Потім фарш рукою добре вимісити і кілька разів відбити.
Крок 5. Решту цибулі обсмажити до м’якості на розігрітій рослинній олії.
Крок 6. Відварені круто яйця нарізати маленькими кубиками.
Крок 7. В окремій піалі нарізку яйця змішати зі столовою ложкою майонезу.
Крок 8. Змастити маслом лист або форму для запікання. З фаршу мокрими руками сформувати 4 коржики і укласти у форму. У середині їх зробити невеликі заглиблення.
Крок 9. У них розкласти обсмажену цибулю.
Крок 10. Поверх цибулі розкласти начинку із яєць.
Крок 11. Картоплю подрібнити на великій тертці, акуратно покласти на стіжки поверх яєць і трохи посолити.
Крок 12. На будь-якій тертці подрібнити твердий сир та завершити формування стожків. Духовку увімкнути на 180°С. Запекти стіжки протягом 25 хвилин.
Крок 13. Приготовлені в духовці стіжки з фаршу з|із| сиром перекласти на блюдо і сервірувати до столу в гарячому вигляді, доповнивши свіжою зеленню. Смачного!
Смачні фаршировані перці в каструлі
Фаршировані перці у будь-якому варіанті виконання є смачною домашньою стравою. У цьому рецепті вам пропонується дуже смачний варіант із фаршем із м’яса індички. Перці фаршируємо та проварюємо в каструлі, а для подачі окремо готуємо густий овочевий соус. Перці беремо великі, для них достатньо каструлі об’ємом 2 літри.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Фарш з індички – 200 гр.
- Перець болгарський – 3 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Рис – 50 грн.
- Томатна паста – 2 ст.
- Вода – 150 мл.
- Цибуля зелена – 30 гр.
- Зелень – 30 грн.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – 1 год.
- Лавровий лист -1 шт.
- Перець запашний – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте, відповідно до пропорції рецепту, всі інгредієнти для страви.
Крок 2. Всі овочі очистіть та промийте.
Крок 3. У перців акуратно видаліть плодоніжки з насінням та перегородками. Рис промийте і ненадовго замочіть у холодній воді.
Крок 4. Одну цибулину дрібно наріжте. Одну моркву подрібніть на дрібній тертці. Дрібно наріжте зелень. Ці інгредієнти перекладіть до м’ясного фаршу, додайте замочений рис та сіль. Потім фарш добре перемішайте.
Крок 5. Приготовлений фарш чайною ложкою компактно покладіть перці.
Крок 6. Фаршировані перці вертикально поставте в каструлю, залийте холодною водою і додайте|добавляйте| трохи солі з лавровим листом.
Крок 7. Каструлю накрийте кришкою, доведіть перці до кипіння і поваріть на невеликому вогні 30-35 хвилин від початку закипання води.
Крок 8. За цей час приготуйте овочевий соус до перців. Другу цибулину наріжте тонкими чверть кільцями. Другу моркву подрібніть на великій тертці. У піалі змішайте томатну пасту зі 150 мл води та щіпкою солі.
Крок 9. На розігрітій олії обсмажте до рум’яного кольору нарізку цибулі, додайте моркву і посмажте ще 3-5 хвилин на середньому вогні.
Крок 10. До обсмажених овочів перелийте томатний соус, перемішайте і згасіть на невеликому вогні під кришкою 12-15 хвилин, щоб овочі стали м’якими. Густоту соусу можна змінити кількістю води. Цей соус посоліть і додайте|добавляйте| трохи цукру.
Крок 11. Приготовлені в каструлі смачні фаршировані перці перекладіть на блюдо, полийте соусом овочевим, доповніть нарізкою зелені і подайте до столу в гарячому вигляді. Смачного!