Страви з конини – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Страви з конини – це смачні соковиті стейки, наваристі гуляші, ніжні котлетки та різноманітні домашні ковбаски. Конина вважається корисним і не дуже калорійним м’ясом, найпопулярніша вона у татарській кухні. Звісно, ​​приготування такого специфічного м’яса має особливості. Ми зібрали у статті найпростіші та найсмачніші варіанти страв з конини.

Конина, запечена у фользі у духовці

Конина, запечена у фользі в духовці, – це смачна м’ясна страва, яка може скласти основу обіду чи вечері. Готувати його нескладно, проте конина має бути молодою та свіжою. Гарнір до запеченого м’яса можна підібрати будь-який з різних овочів, каш або макаронів.

Інгредієнти:

на – 1 порції

  • Коніна – 300 гр.
  • Аджика – ½ ч.л.
  • Лимон – 1 часточка
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Як приготувати смачну страву з конини? Невеликий шматочок конини повністю розморозьте, обмийте проточною водою. Підготуйте харчову фольгу.

По м’ясу зробіть глибокі поперечні надрізи ножем.

Візьміть часточку лимона і натріть соком конину з усіх боків та між надрізами.

Потім посоліть м’ясо та натріть аджикою. Можна використовувати інші ароматні спеції на ваш смак.

Розстеліть пару листів фольги, складіть їх один на одного. Покладіть на фольгу підготовлене м’ясо.

Загорніть конину у фольгу, щоб не залишилося жодних, навіть дрібних отворів. Помістіть пакунок на лист і відправте в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте м’ясо 30-40 хвилин. Запечену конину подавайте в теплому вигляді з гарніром або охолодженому вигляді в якості закуски. Смачного!

Козилик із конини в домашніх умовах

Козилик з конини в домашніх умовах – закуска, яка приведе вас у повне захоплення. Для довгого зберігання можна приготувати сиров’ялений, а для свята, що наближається, підійде варений козилик. Крім самого м’яса, знадобиться кінський жир і спеції.

Час приготування – 10-12 год.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 5-6.

Інгредієнти:

  • Коніна – 0,8 кг.
  • Жир кінський – 0,6 кг.
  • Кишки кінські – скільки потрібно.
  • Коріандр – до смаку.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Зіра – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо і кінський жир наріжте смужками шириною 3-4 сантиметри і довжиною по 8-10 сантиметрів. Складіть нарізку в миску, додайте сіль, коріандр і зіру до смаку, перемішайте. Накрийте миску чистим рушником або серветкою та залиште м’ясо для маринування на 4-5 годин. Можна залишити на добу.

Крок 2. Кишки ретельно вимийте спочатку холодною водою. Щоб вимити усередині, їх потрібно вивернути назовні. Далі натріть сіллю кишки і промийте гарячою водою. Один край кишки зав’яжіть і через другий отвір наповніть її м’ясом та жиром.

Крок 3. Коли кишка буде щільно набита м’ясною масою, добре зав’яжіть другий край. Зубочисткою проткніть отриману ковбаску в кількох місцях, це потрібно для того, щоб при варінні оболонка не луснула.

Крок 4. Опустіть заготовку в холодну воду і варіть від півтори до двох годин. Також ковбаски можна запекти, обсмажити чи зав’ялити.

Крок 5. Готовий козилик подавайте в охолодженому вигляді з маринованою цибулею або соусами. Смачного!

Гуляш із конини

Гуляш із конини – відмінна м’ясна страва. Конина є досить твердим м’ясом, тому його найкраще гасити. У вигляді гуляшу з насиченою густою підливою, конина виходить більш ніжною. Як гарнір до гуляшу підходить картопля або макарони.

Час приготування – 180 хв.

Час приготування – 40-50 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти :

  • Коніна – 0,8 кг.
  • Цибуля ріпчаста біла – 2 шт.
  • Аджика – 1 ст.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Спеції для м’яса – до смаку.
  • Морквина – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець солодкий болгарський – 1 шт.
  • Бульйон м’ясний/вода – 300 мл.
  • Сік томатний – 200мл.
  • Хрін тертий – 1 ст.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Олія без запаху – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Конину обмийте прохолодною водою, промокніть паперовими рушниками. Потім наріжте смужками м’ясо і перекладіть в миску. Додайте до нього подрібнений часник, аджику, спеції та сіль, перемішайте та залиште маринуватися у прохолодному місці на півгодини.

Дивіться також:  Шашлик зі свинини – 10 найсмачніших рецептів приготування соковитого шашлику

Крок 2. Цибулю, морквину і болгарський перець помийте. Цибулю наріжте кубиками, моркву – кружальцями, а м’якоть болгарського перцю – смужками. Потім подрібнені овочі обсмажте на сухій сковорідці легкого рум’янцю.

Крок 3. Конину обсмажте на олії до золотистої скоринки. Після цього додайте до м’яса бульйон, також підійде звичайна кип’ячена вода. Накрийте кришкою сковороду і томіть конину півтори години.

Крок 4. Хвилин за 15 до кінця гасіння додайте до м’яса обсмажені овочі, цукор, томатний сік та подрібнений корінь хрону. Продовжуйте гасити без кришки, щоб більша частина рідини випарувалася.

Крок 5. Наприкінці додайте рубану зелень. Вона може бути будь-якою: зелена цибуля, петрушка, кріп, кінза чи базилік.

Крок 6. Гуляш з конини виходить дуже смачним та поживним, подавайте його з гарніром з картоплі, каш або макаронів. Смачного!

Конина з картоплею в духовці

Конина з картоплею в духовці, напевно, одна з найпростіших страв, яку можна приготувати з цього виду м’яса. Запечене м’ясо з картоплею досить легко готувати. І додатковим бонусом у цьому рецепті буде цікава подача страви.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 25-35 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Коніна – 0,5 кг.
  • Картопля – 0,45 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Олія – ​​для змащування форм.

Для маринаду:

  • Гірчиця – 20 гр.
  • Майонез/сметана – 40 гр.
  • Олія рослинна без запаху – 3 ст.л.
  • Часник – 2-3 зуби.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку змішайте маринад м’яса. У миску викладіть гірчицю і майонез (сметану), влийте олію, пропустіть через прес зубчики часнику, всипте сіль, мелений перець і хмелі-сунелі.

Крок 2. Конину наріжте кубиками середніми за розміром. М’ясо перекладіть у миску з маринадом і перемішайте. Залишіть м’ясо на годину-півтори.

Крок 3. Доки маринується м’ясо, займіться підготовкою форм для запікання. Для цього візьміть харчову фольгу, з неї можна зробити круглі або прямокутні форми. Фольгу складіть у два шари, помістіть на відерце від майонезу, наприклад, і зафіксуйте форму. Борти форми зрівняйте, щоб було красиво, а також зручно нею користуватися.

Крок 4. Тепер обробіть овочі. Почистіть картоплю та цибулю, помийте їх. Картоплю наріжте тонкими кружальцями, а цибуля – півкільцями. Форми з фольги змастіть олією. Першим викладіть тонкий шар із картоплі, посоліть і приправте його.

Крок 5. По картопляному шару розкладіть цибульні півкільця.

Крок 6. Потім покладіть шар із конини.

Крок 7. Посипте заготовки тертим сиром. Форми помістіть на деко і відправте в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте блюдо протягом 40-50 хвилин, орієнтуйтесь на потужність вашої кухонної техніки.

Крок 8. Подавати запечену конину з картоплею можна у формах з фольги. Смачного!

Котлети з конини

Котлети з конини – чудова і корисна страва. Конина містить багато білка, а також необхідну кількість вуглеводів для поповнення сил організму. Готувати котлети найкраще з молодого м’яса, воно м’якше та приємніше на смак.

Час приготування – 1 год.

Час приготування – 35-50 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Коніна – 1 кг.
  • Олія рослинна без запаху – 2-3 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
  • Яловичина – 500 гр.
  • Коріандр мелений – 1 щіпка.
  • Картопля велика – 1 шт.
  • Кабачок – 150 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ч.л.
  • Перець чорний свіжомелений – 0,25 ч.л.
  • Базилік сушений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. М’якуш конини і яловичини обмийте. Наріжте м’ясо дрібнішими шматочками, щоб легко проходили в отвір м’ясорубки.

Крок 2. М’ясо подрібніть через м’ясорубку з ґратами з дрібними отворами. У м’ясну масу розбийте куряче яйце, добре перемішайте.

Крок 3. Очистіть цибулю, картопля і кабачок.

Крок 4. Прокрутіть овочі через м’ясорубку та додайте отриману масу до м’ясного фаршу.

Крок 5. У фарш додайте сіль, базилік, мелений чорний перець та коріандр. Добре вимісити масу і мокрими руками сформуйте котлети приблизно одного розміру.

Дивіться також:  Лениві голубці з капустою, рисом і фаршем у томатно-сметанному соусі в духовці - 5 рецептів

Крок 6. Спочатку обсмажте котлети, з одного боку, до золотистої скориночки. Далі акуратно переверніть їх лопаткою, закрийте кришкою сковороду і смажте до готовності з іншого боку.

Крок 7. Котлети з конини виходять соковитими та м’якими. Їх можна подавати з овочевим салатом, картопляним пюре або будь-якими вареними крупами. Смачного!

Тушенька з конини в домашніх умовах

Тушонка з конини в домашніх умовах – відмінна домашня заготівля, яка дозволить вам значно прискорити та спростити готування. Готувати її можна у різний спосіб. Примітка: приготовлена ​​в автоклаві тушонка може зберігатися до року при кімнатній температурі.

Час приготування – 7 год.

Час приготування – 40-60 хв.

Порції – 20.

Інгредієнти:

  • Коніна – 0,9 кг.
  • Лист лавровий сушений – 6 шт.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.
  • Сіль кухонна – 2,5 ч.л.
  • Сало свиняче – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Конину обмийте та наріжте великими брусками. Кожен шматок відбийте з обох боків.

Крок 2 Для консервації тушонки візьміть скляні банки або горщики з товстими стінками. У кожну банку покладіть кілька лаврових листів і горошин чорного перцю.

Крок 3. У банки щільно покладіть шматки конини, але заповнюйте ємності не до самого верху, тому що м’ясо гаситиметься у власному соку. М’ясо посоліть і зверху покладіть ще кілька лаврових листів та дрібно нарізане сало.

Крок 4. Шийки банок закрийте фольгою. Банки з м’ясом помістіть у каструлю, дно якої застелите рушником і наповніть її на ¾ водою. Поставте каструлю в холодну духовку. Виставте температуру 180 градусів і готуйте тушонку протягом 6 годин. Після цього банки щільно закрийте металевими чи капроновими кришками.

Крок 5. Тримайте тушонку з конини в холодильнику не більше 2-3 місяців. Смачного!

Бешбармак із конини

Бешбармак із конини – страва національної казахської кухні. До складу бешбармаку входить велика кількість м’яса, цибулі та тіста. Таку грандіозну страву подають на всілякі свята, їм можна ситно та смачно нагодувати велику компанію.

Час приготування – 4 год.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти :

  • Коніна – 1,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста біла – 3 шт.
  • Борошно пшеничне вищого ґатунку – 2,5-3 ст.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Зелень – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Конину обмийте проточною водою та розріжте на шматки, щоб було зручно варити. Викладіть м’ясо в каструлю і залийте водою. Після закипання зніміть піну з бульйону і продовжуйте варити 3 години. За півгодини до закінчення варіння додайте столову ложку солі, перець, одну цибулину і лавровий лист.

Крок 2. З каструлі, де вариться м’ясо, відлийте приблизно склянку бульйону, остудіть його. Додайте до нього щіпку солі та курячі яйця. Всипте борошно, що просіює, і замісіть круте тісто. Залишіть його на 20-30 хвилин у холодильнику.

Крок 3. Через півгодини дістаньте тісто з холодильника та розкотіть у тонкий пласт. Наріжте тісто ромбами приблизно однакового розміру.

Крок 4. Репчасту цибулю, що залишилася, очистіть і наріжте півкільцями. Невеликі голівки можна нарізати кільцями. Цибулю посоліть і приправте на смак, залийте гарячим м’ясним бульйоном, залиште на 10 хвилин під кришкою.

Крок 5. Коніна на той час вже звариться. М’ясо остудіть і наріжте шматочками порційними.

Крок 6. Бульйон процідіть і поверніть у каструлю, закип’ятіть його. У киплячий бульйон викладіть тісто нарізане, варіть 6-8 хвилин. Для подачі візьміть велику плоску страву, розкладіть на ній варене тісто, потім варену конину і цибульку. За бажання дрібно порубайте зелень і посипте нею бешбармак перед подачею. Смачного!

Тушена коніна

Тушкована конина – страва, яку можна подати разом із будь-яким гарніром на обід чи вечерю. Рецепт досить простий, адже технологія гасіння майже завжди одна і та ж, відмінність тільки в тому, скільки часу потрібно. Щоб згасити конину до м’якого стану, потрібно попрацювати.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Дивіться також:  Домашня ковбаса - 10 рецептів приготування в духовці

Порції – 2-4.

Інгредієнти:

  • Коніна – 0,7 кг.
  • Сіль за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Спеції – до смаку.
  • Перець солодкий болгарський – 1 шт.
  • Огірки мариновані – 2 шт.
  • Майонез – 1 ст.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Конину обмийте та наріжте невеликими шматочками. При цьому зрізайте надлишки жиру. Його можна використовувати для обсмажування м’яса.

Крок 2. Цибулину та болгарський перець очистіть і наріжте кубиками.

Крок 3. Вилийте на розігріту сковороду трохи олії і розтопіть жир від конини. Обсмажте подрібнену цибулю до м’якості.

Крок 4. Після цього викладіть м’ясо на сковорідку. Смажте на сильному вогні протягом 5 хвилин, періодично помішуючи лопаткою.

Крок 5. Коли конина підрум’яниться, додайте спеції для м’яса. Їх можна взяти будь-які на свій смак. Продовжуйте смажити ще кілька хвилин.

Крок 6. Потім викладіть нарізаний перець і готуйте 3 хвилини на сильному вогні час від часу помішуючи.

Крок 7. Тепер можна нарізати та додати мариновані огірки, смажте блюдо ще пару хвилин.

Крок 8. Влийте у засмажку воду, щоб вона покрила весь вміст сковороди. Також додайте столову ложку майонезу. Вогонь зменште до мінімального і томіть конину півгодини, посоліть страву до смаку.

Крок 9. Поки конина доходить до готовності, можна зайнятися приготуванням гарніру. Подавайте тушковану конину у гарячому вигляді із гарніром. Смачного!

Конина, виготовлена ​​на сковороді

Конина, приготовлена ​​на сковороді, виходить соковитою та смачною. Щоб отримати такий чудовий результат, потрібно витратити на маринування м’яса не одну годину. Також для рецепту відбирайте молоде м’ясо, краще брати поперекову частину або вирізку.

Час приготування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Коніна – 0,5 кг.
  • Лимон – 1 часточка.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Олія без запаху – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Шматок якісної конини розморозьте при кімнатній температурі, підготуйте всі інші продукти та спеції.

Крок 2. Наріжте м’ясо пластинками шириною за сантиметр.

Крок 3. Кожен шматок конини окремо відбийте з обох боків кухонним молоточком або качалкою.

Крок 4. Відбивні збризкайте лимонним соком з двох сторін.

Крок 5. Помістіть сковороду на вогонь, коли поверхня прогріється, влийте олію. Смажте конину на середньому вогні по 3-5 хвилин з обох боків. М’ясо повинно добре підрум’янитися.

Крок 6. Конину, приготовлену на сковороді, можна подавати із ситним гарніром з картоплі або легшим зі свіжих овочів. Смачного!

Суп із конини

Суп із конини – оригінальний варіант першої страви для сімейного обіду. Конина – не найпоширеніший вид м’яса, проте її можна знайти в продуктовому магазині або на ринку. При високій поживності м’ясо нежирне, тому конину можна включати навіть у дитяче меню.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Коніна – 0,7 кг.
  • Олія без запаху – 2 ст.л.
  • Морквина – 2 шт.
  • Кубик бульйонний – 4 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Соус томатний – 4 ст.
  • Цибуля ріпчаста біла – 2 шт.
  • Сіль кухонна – 1 ч.л.
  • Зелений горошок – до смаку.
  • Вода фільтрована – 6 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Конину обмийте та наріжте невеликими шматочками, зайвий жир варто зрізати. На розтопленому жирі або на олії трохи протушкуйте шматочки конини.

Крок 2. Очистіть цибулю та морквину, наріжте овочі кубиками. Додайте|добавляйте| овочеву нарізку до м’яса і продовжуйте смажити до того моменту, як овочі підрум’яняться.

Крок 3. У воду розкришіть бульйонні кубики.

Крок 4. Отриману суміш додайте в засмажку з м’яса та овочів. Доведіть суп до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть півгодини. За бажання можна додати перлову або рисову крупу.

Крок 5. Після цього викладіть зелений горошок і томатний соус в каструлю, перемішайте і продовжуйте варити суп 10-15 хвилин. Також додайте спеції та сіль за смаком.

Крок 6. Проваріть суп ще кілька хвилин і вимикайте вогонь. Суп з конини виходить дуже наваристим та поживним. Смачного!