Спаржева квасоля містить в собі величезну кількість корисних речовин. Наприклад, фолієву кислоту, магній, залізо і звичайно білок, що надає силу. Цей продукт можна використовувати для приготування численних страв-салатів, супів, гарнірів. Кращі рецепти зі стручковою квасолею підібрані і публікуються далі.
Салат із стручкової квасолі
Склад продуктів: 370 г стручкової квасолі, 1 ст. ложка яблучного оцту, половина великого солодкого болгарського перцю, 240 г маринованої червоної квасолі, фіолетова цибулина, 4 ст. ложки олії, сіль, цукор.
- Стручкова квасоля вариться в солоній воді 4-5 хвилин. Далі вона викладається на друшляк.
- Коли продукт охолоне і з нього стече зайва рідина, можна пересипати квасоля в салатник.
- Сюди ж додається цибуля, різаний кубиками, і довільно подрібнений солодкий перець. Особливо ефектно в такий закуски виглядає жовтий овоч.
- У салат засипається маринована квасоля без розсолу.
- Інгредієнти солятся за смаком і заправляють соусом з оцту, олії та цукру.
Подається салат із стручкової квасолі до столу відразу після виконання.
Рецепт приготування супу
Склад продуктів: 320 г курятини, великий помідор, 2 л фільтрованої води, морква, 130 г спаржевої квасолі, цибулина, сіль, 3-4 картоплини, часник за смаком.
- М’ясо ріжеться невеликими скибочками і опускається в солону воду. З нього близько півгодини вариться бульйон. До нього додаються і бруски картоплі.
- Терта морква, кубики цибулі і шматочки томату прямо з шкіркою обсмажуються на пісному маслі до м’якості. В овочеву суміш можна додавати будь-які приправи за смаком. Сюди ж викладається і роздавлений часник.
- У бульйон викладається нарізана брусочками квасоля і піджарка зі сковороди. Суп солиться.
- Разом інгредієнти варяться ще 12-14 хвилин.
Подається суп зі стручковою квасолею з порцією подрібненої свіжої зелені.
Стручкова квасоля з яйцем
Склад продуктів: 670 г стручкової квасолі, 2 великих яйця, сіль, 2 великі ложки соку лайма чи лимона, суміш перців.
- Квасоля чиститься, промивається проточною водою, після чого ріжеться короткими шматочками і вариться в солоній воді 7-9 хвилин. Частину відвару потрібно зберегти.
- Сирі яйця збиваються з соком цитрусового, сумішшю мелених перчиком і сіллю. Сюди ж вливається трохи відвару, що залишився.
- Отримана суміш виливається на сковорідку, до неї додається готову квасолю.
- На сильному вогні при частому помішуванні страва готується ще близько хвилини.
Вийшла стручкова квасоля з яйцем і подається як самостійне блюдо і як гарнір.
Брокколі з квасолею — корисно і смачно
Склад продуктів: половина лимона, півкіло брокколі, 2-3 часникового зубчики, 230 г спаржевої квасолі, оливкову олію, 2 середні моркви, половина пучка свіжої петрушки, сіль.
- Першим ділом капуста миється і розбирається на суцвіття. Далі вона вариться в окропі 7-8 хвилин. Рідину потрібно відразу посолити.
- В окремому посуді до готовності вариться моркву і квасолю.
- Всі овочі перекладаються на друшляк і обдають крижаною водою. Зеленим компонентам це дозволить зберегти свій яскравий насичений колір.
- Квасоля позбавляється від хвостиків і ріжеться на 4-5 частин. Морква подрібнюється соломкою.
- У сковороді розігрівається оливкова олія. У нього викладається подрібнений часник. Як тільки з’явиться пікантний аромат, можна викладає в масло подрібнені овочі і додавати сіль. Вони смажаться 3-4 хвилини при частому помішуванні.
Вийшло блюдо викласти порційно, сбрызгивается лимонним соком і присипається рубаною зеленню.
Гостра страва з замороженої квасолі
Склад продуктів: по 2 великі ложки томат-пасти і рафінованої олії, 420 г замороженої квасолі (стручкової), 5-6 зубків часнику, половина гострого червоного перцю, 2 моркви, 2 великі ложки гострого кетчупу, біла цибулина, сіль, щіпка коріандру.
- Квасоля розморожується під струменем холодної води, ріжеться на частини. Морквина крупно треться. Цибуля мельчится кубиками.
- Всі інгредієнти з’єднуються в окремому посуді.
- До них додається масло, приправа, роздавлений часник, сіль і дуже дрібно нарізаний червоний перець.
- Маса відправляється тушкуватися у чаші «розумної каструлі» на 30-40 хвилин.
За 8-9 хвилин до готовності у страву додається кетчуп.
Як загасити з грибами?
Склад продуктів: 230 г стручкової квасолі, велика червона цибулина, 170 г печериць, 2 великі ложки домашньої аджики, сіль, будь-які спеції. Як смачно приготувати стручкову квасоля з грибами, покроково описано далі.
- Якщо квасоля заморожена, то вона опускається на кілька хвилин у холодну воду.
- Цибулина ріжеться півкільцями, гриби – товстими пластинами.
- На розігрітому жирі на сковороді до м’якості готується цибулю. Далі до нього викладаються гриби. Маса солиться, приправляється обраними спеціями.
- У сковорідці продукти нудяться до тих пір, поки не випарується виділилася рідина з грибів.
- Далі можна додати квасолю і аджику.
Під закритою кришкою страва буде тушкуватися до бажаної консистенції.
По-грузинськи
Склад продуктів: велика цибулина, 3 свіжих томата, 5-6 часникових зубков, 320 г стручкової квасолі, 2 великих яйця, по кілька листочків петрушки і кінзи, жменю ядер волоських горіхів, сіль.
- Квасоля вариться до готовності в солоній воді.
- Цибулю, нарізану дрібними кубиками, смажиться до рум’яного кольору на будь-якому жирі. У сковорідку до нього вливається трохи відвару з каструлі і викладається квасоля.
- Разом продукти тушкують 6-7 хвилин на повільному вогні.
- Далі сюди ж додається роздавлений часник, рубана зелень, збиті яйця, сіль.
- Після перемішування сковорода залишається на плиті ще 30 сек., після чого відразу знімається з вогню і накривається кришкою.
Через 8-9 хвилин блюдо можна розкладати порційно і посипати рубаними горіхами.
Теплий салат з куркою і стручкової квасолею
Склад продуктів: півкіло стручкової квасолі, ріпчаста цибулина, сіль, 60 мл кип’яченої води і стільки ж бальзамічного оцту, 2 солодких болгарських перцю (жовтий і червоний), 280 г курячого філе, сушений кріп, оливкова олія.
- Квасоля відпускається в солоний окріп всього на 2-2,5 хвилини. Вона повинна при цьому залишитися твердуватою. Далі квасоля відкидається на друшляк.
- Курятина дрібно ріжеться, обсмажується до рум’яності на оливковій олії і забирається на окрему тарілку.
- На жирі, що залишився готуються брусочки кольорового перцю з полуколечками лука.
- Сюди ж поміщається стручкова квасоля.
- До вже готових компонентів додається курка, щоб вона підігрілася.
- Вміст сковорідки перекладається в салатник.
Частування заправляється соусом з гарячої води, оцту, сушеного кропу і солі.
На гарнір
Склад продуктів: кіло зеленої стручкової квасолі, 3-4 великі ложки вершкового масла, оливкове масло, сіль, щіпка пластівців червоного перцю, 2-3 зубки часнику, 1 велика ложка цедри лимона.
- Бобові миються і позбавляються від хвостиків. При необхідності їх можна також дрібно нарізати. Далі квасоля вариться 2-2,5 хвилини в солоному окропі і відразу ж переводиться в миску з дуже холодною водою або льодом. Це необхідно для збереження яскравого кольору продукту.
- У сковороду відразу відправляється вершкове, і трохи оливкової олії. Туди ж висипається дрібно нарізаний часник і пластівці перцю. Компоненти обсмажуються буквально кілька секунд, після чого до них додаються бобові компоненти.
- Через 5-6 хвилин можна висипати на сковорідку сіль і подрібнену цедру.
Готовий гарнір подається гарячим з рибою, птицею, м’ясом і будь-якими овочами.
Лобіо — покроковий рецепт
Склад продуктів: 120 г стручкової квасолі, 2 томата, 110 г ядер волоських горіхів, сіль, половина стручка зеленого гострого перцю, фіолетова цибулина, 3-5 часникових зубчиків, по 30 г свіжої м’яти, кінзи, базиліка.
- Горіхи подрібнюються і блендері до крихти.
- Квасоля миється, кожен стручок ріжеться на 3-4 частини, після чого вариться в солоному окропі близько чверті години.
- Помідори звільняються від шкірки і дрібно ріжуться.
- Тонкі кільця цибулі смажаться до рум’яності в розігрітому маслі. Сюди ж додаються томати, подрібнений перець і часник.
- Разом овочі тушатся 3-4 хвилини.
- Далі до них перекладається квасоля.
- Через 10-12 хвилин блюдо буде повністю готове.
- Залишиться досолити його, присипати горіхами і рубаною зеленню.
Подається лобіо гарячим зі свіжими пшеничними коржами.